τρέχοντας το audyssey μου ορίζει όλα τα ηχεία (μπρος και πίσω) στα 40Hz και το ηχείο διαλόγων στα 50Hz. Oρίζει επίσης τα μπροστινά ως small.
Δε χάνουν τα μπροστινά ηχεία ορίζοντάς τα ως small? Ποιο το νόημα μετά να αγοράσει κάποιος ηχεία δαπέδου αν του τα ορίζει ως ηχεία small και δεν έχει διαφορά?
Το δε subwoofer μου το κατεβάζει στο -8 σε ένταση.
Εγώ για να το "νιώσω" όπως πρέπει το βάζω στο +8 για να καταλάβετε.
Στο -8 είναι σχεδόν σα να μην υπάρχει subwoofer.
Δε μπορώ να καταλάβω γιατί τα ορίζει έτσι...
Ευχαριστώ και πάλι
Καλημέρα φίλε μας!
Λοιπόν όλα όσα λες προκύπτουν εύλογα και είναι απορίες που έχουν πολλοί άλλοι. Το μόνο που μου λείπει πιο πάνω, είναι αν τελικά έχεις ορίσει τα ηχεία από το μενού του Onkyo ως "THX Speakers".
Από την πλευρά μου θα εξηγήσω απλώς κάποια πράγματα, ώστε να είναι κατανοητό το τι συμβαίνει με τον ορισμό Small και γιατί πρέπει να υφίσταται, ακόμα κι αν τα ηχεία είναι δαπέδου ή κοινώς «μεγάλα».
Το πρώτο που πρέπει να σημειώσω είναι πως εξ ορισμού, αν τα ηχεία ορίζονται ως Large, τότε σημαίνει πως είναι ικανά να αναπαράγουν το πλήρες φάσμα από τα 20Hz έως τα 20ΚΗz και άρα, από πλευράς ενισχυτή δεν επιδέχονται αποκοπή συχνότητας από κάποια Hz και κάτω. Από την άλλη, ο ορισμός Small είναι όντως χρήσιμος όταν μιλάμε για ηχεία ραφιού/βάσης. Ηχεία δηλαδή μικρά σε όγκο, με μια συνήθως μονάδα για την αναπαραγωγή των μεσαίων και χαμηλών συχνοτήτων, που συνοδεύεται από ένα τουίτερ για τις υψηλές. Φυσικά τα ηχεία αυτά δεν έχουν τη δυνατότητα να «κατέβουν» αρκετά χαμηλά και άρα χρειάζονται οπωσδήποτε τη συνοδεία ενός υπογούφερ. Το υπογούφερ αναλαμβάνει την αναπαραγωγή των συχνοτήτων που τα Small ηχεία δεν μπορούν να αποδώσουν και οι οποίες - στην περίπτωση π.χ. του Audyssey - ορίζονται από τον ενισχυτή. Μέχρι εδώ καλά, αλλά...! Όλα αυτά ισχύουν όντως σε οποιοδήποτε setup τυπικών ηχείων.
Όταν όμως μιλάμε για ηχεία πιστοποιημένα κατά THX, τότε αλλάζουν όλα. Κατά την ΤΗΧ - και χωρίς να μπούμε σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες που αγγίζουν πολύ τεχνικά θέματα - η ιδανική απόδοση επιτυγχάνεται όταν τα ηχεία ορίζονται έτσι, ώστε να αποδίδουν όλες τις συχνότητες από τα 20KHz έως και «κάτω» στα 80Ηz. Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνει το υπογούφερ. Επίσης, η συμπεριφορά των ηχείων πρέπει να είναι εξαιρετικά γραμμική έως και τα 80Hz, όπως αντίστοιχα και αυτή του υπογούφερ, από τα 80Hz και κάτω. Τα όρια ανεκτής απόκλισης της ΤΗΧ είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Για κάθε λοιπόν περίπτωση που ένα σύστημα καλείται να παίξει σε THX mode, τα ηχεία αυτομάτως θεωρούνται Small, με crossover από τον ενισχυτή «κλειδωμένο» στα 80Hz.
Το Audyssey τώρα. Ο λόγος που το Audyssey πάει και ορίζει ως Small τα εμπρός ηχεία του συστήματός σου, είναι γιατί «ακούει» πως παίζουν ιδανικά καλά μέχρι τα 40Hz. Δεν είναι μια κακή τιμή crossover. Κάθε άλλο μάλιστα. Τα 40Hz είναι πραγματικές χαμηλές συχνότητες και μάλιστα πολύ χαμηλές για τα γενικότερα δεδομένα οποιουδήποτε τυπικού ηχείου δαπέδου. Όλα κι όλα δηλαδή τα Hz που στέλνει από εκεί και κάτω στο υπογούφερ, είναι από τα 40 έως τα 20. Με άλλα λόγια, είναι σα να έχει ορίσει τα ηχεία Large. Η διαφορά είναι αμελητέα. Αντίστοιχα και για το κεντρικό. Τα 50Hz είναι μια πολύ καλή τιμή και από εκεί και κάτω είναι λογικότατο να αναλαμβάνει το υπογούφερ.
Τώρα ως προς τη στάθμη στην οποία πάει και ορίζει το κανάλι χαμηλών, δεν μπορώ να λάβω μια αντικειμενική θέση. Θυμάμαι όμως πως σε έναν Denon που είχα - τότε με MultEQ XT πρώτης γενιάς - είχα παρόμοιο πρόβλημα, το οποίο όμως λύθηκε όταν ισοστάθμισα για δεύτερη φορά.
Θυμίσου πως με δεδομένο το ότι ο Onkyo είναι THX Select2, θα πρέπει να ρυθμίσεις τον αντίστοιχο διακόπτη του υπογούφερ στη θέση "THX" ενώ το ρυθμιστικό στάθμης θα πρέπει να βρίσκεται κάπου λίγο μετά τη μέση.
Αν όλα πάνε καλά, βάλε μια ταινία με ήχο αναφοράς (π.χ. "Terminator: Salvation" ή και το εκπληκτικό "Flight of the Phoenix") και επέλεξε ένα κατάλληλο THX mode από τον ενισχυτή. Σε THX mode, τα ηχεία θα παίξουν όπως είπαμε παραπάνω. Από εκεί και πέρα, σε οποιοδήποτε άλλο mode, θα παίξουν όπως τα όρισε ο ενισχυτής, με τα 40 και 50Hz στα αντίστοιχα κανάλια.
Τέλος, μια σημαντική λεπτομέρεια! Όλοι οι ενισχυτές AV έχουν ένα «κόλπο» στις ρυθμίσεις ηχείων, που πρέπει να πας να το ενεργοποιήσεις χειροκίνητα και τα αποτελέσματα είναι άκρως θεμιτά. Ανάλογα με τον ενισχυτή, η ρύθμιση λέγεται "PLUS", "LFE+MAIN", "ΒΟΤΗ" και άλλα παρόμοια και βρίσκεται συνήθως στη ρύθμιση του τύπου των ηχείων (εκεί όπου ορίζονται τα Small και Large). Ενεργοποιώντας την επιλογή, ουσιαστικά λες στον ενισχυτή να παίζει στο υπογούφερ τόσο τις κανονικές χαμηλές όσο και τις χαμηλές που πάνε στα εμπρός ηχεία, αλλά ταυτόχρονα! Με άλλα λόγια, ακόμα και στερεοφωνικό υλικό να παίξεις, το υπογούφερ θα παίζει πάντα και τις χαμηλές που πάνε στα main, κάτι που τελικά «γεμίζει» πολύ καλύτερα ηχητικά και είναι σίγουρα χορταστικό για τον ακροατή σε απλή ακρόαση μουσικής.
Αυτά τα ολίγα!
Ελπίζω και πάλι να σε βοήθησα και ίσως να λύθηκαν και απορίες άλλων!
