DAC κι εγώ!

Αγόρασα πρόσφατα το Marantz cd 6003 σε προσφορά 360 ευρώ και παίζει αρκετά καλύτερα από το v-dac που έχω ήδη, στο σύστημά μου πάντα. Θα μου πεις το v-dac δεν κάνει 350 ευρώ, ίσως το arcam η το dac-magic να παίζουν καλύτερα.

Και κάτι ακόμα: όλα τα DAC, αώνυμα και επώνυμα, ξεκινώντας από ένα των 250 ευρώ, είναι τόσο «χάι έντ» που για να αξίζει τον κόπο να τα αγοράσεις θέλεις set-up του πεντοχίλιαρου;
Αλλωστε, απ' ό,τι έχω καταλάβει, οι απόψεις για το αν ένα αξιοπρεπές DAC εκθέτει μέτριας ποιότητας ή ανάλυσης ηχογραφήσεις, διίστανται.
Αρα γιατί να προτιμήσω να πάρω π.χ. το Marantz 6003 από ένα εισαγωγικό DAC των 350 ευρώ. Αφού, με βάση τα όσα διαβάζω εδώ μέσα τόσα χρόνια (και το έθεσα και ως εναρκτήριο ερώτημα), ένα DAC 24/192 με Wolfson, έστω και κινεζικό, έστω και αρκετά φθηνό, με το κατάλληλο υλικό, παίζει καλύτερα από οποιοδήποτε CDp μέχρι το χιλιάρικο. Ή έχω καταλάβει λάθος.

Δεν συγκρινουμε ιδια πραγματα,αν καποιος θελει να ακουει μονο cds μπορει να παει σε εα απο τα πολλα προσιτα cd player που κυκλοφορουν.Θα εχει μια χαρα ηχο.Τα dac υπαρχουν για να συνδεουμε σε αυτα ψηφιακες συσκευες και κυριως media palyers ή music servers και pc. Δεν εχει νοημα να αγορασει καποιος ενα προσιτο dac οταν εχει ηδη ενα καλο cdplayer,ειναι κατι περιττο (για να ακουει cds μονο).
Και το δικο μου cdp nad c541i ,συσκευη 8ετιας,παιζει πιο καλα απο το v-dac αλλα δεν ακουω πλεον απο cd μουσικη αρα δεν ειχε νοημα η συγκριση.

Ακόμα κι αν δεν ακούς πλεον μουσική από CD, θα περίμενες από ένα DAC που αγοράζεις να παίζει τουλάχιστον ισάξια στο σύστημά σου με ένα σχετικά καλό εισαγωγικό CDP.

Oκ, Arcam λοιπόν (με... κλειστά αυτιά)... σε λίγες ημέρες

Ναι κι εγώ το ίδιο θα σου έλεγα. Αν αγόραζες κανένα βάζο δεν θα πείραζε αν είχες κλειστά αυτιά, αλλά στην περίπτωση του DAC, πρέπει να κρατήσεις κλειστά τα μάτια σου και να ανοίξεις τα αυτιά σου....

Έχει βάλει κανείς δίπλα-δίπλα το Acram με το VDAC ή έστω να έχει μια όσο το δυνατόν αντικειμενική άποψη? Δεν ρωτάω για τις προδιαγραφές του (ασύγχρονη USB κτλ). Για τον ήχο του ρωτάω.

Ακόμα κι αν δεν ακούς πλεον μουσική από CD, θα περίμενες από ένα DAC που αγοράζεις να παίζει τουλάχιστον ισάξια στο σύστημά σου με ένα σχετικά καλό εισαγωγικό CDP.

Εξαρτάται το DAC και πόσο κοστίζει. Αν συζητάμε πάνω κάτω τα ίδια λεφτά με το CD player ή έστω 15-20% φτηνότερο, δεν νομίζω να μην παίζει τουλάχιστον το ίδιο. Αν δε το συνδέσεις με PC και το συγκρίνεις με ένα CD Player, τότε δε νομίζω ότι το CD player έχει πιθανότητα να παίζει καλύτερα. Αν κι όλας βάλεις να παίξεις και αρχεία 96ΚΗz από το PC, τότε καληνύχτα...ούτε με σφαίρες δεν πλησιάζει το CD player. Και ας κάνει downsampling από τη ÚSB στα 48ΚΗz αν δεν έχει δυνατότητα να βγάλει τα 96KHz.

Φαντάζομαι θα υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά πρέπει να είναι πολύ λίγες.

Έχει βάλει κανείς δίπλα-δίπλα το Acram με το VDAC ή έστω να έχει μια όσο το δυνατόν αντικειμενική άποψη

Mα όχι φυσικά, και δεν ξέρω και πού μπορεί να γίνει αυτό, να μου βάλουν δίπλα δίπλα τα δυο τους. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, επειδή ενδέχεται να αναγκαστώ να πάρω το DAC το πολύ ακούγοντάς το σε σύστημα καταστήματος που δεν θα έχει σχέση με το δικό μου, ζητάω τη γνώμη σας. Με ένα ηχείο είναι πιο προφανές τι ακούς και τι χαρακτήρα έχει, με ένα DAC, όχι και τόσο, αν δεν το πάρεις σπίτι σου. Επίσης, εν προκειμένω, δεν αποτελεί μοναδικό κριτήριο το «απολύτως καλύτερο στον ήχο» (αυτό είναι και υποκειμενικό), αλλά κυρίως ψάχνω να είναι, σίγουρα, εγγυημένα καλόηχο (και εδώ βασίζομαι σε εσάς), να μην έχει προφανή μειονεκτήματα και κακοτεχνίες πάνω του, να είναι συμβατό με αυτά που ζητάω, και κυρίως να μην ψάχνω να το αλλάξω σε 2 μήνες ή του χρόνου, όχι τόσο λόγω ήχου όσο προδιαγραφών. Ως εκ τούτου, αν διαισθητικά παίζουν το ίδιο, αλλά το ένα είναι 48άρι και το άλλο 96 ή 192, και έχει και δυο εισόδους παραπάνω, μάλλον θα προτιμήσω το δεύτερο.

υπάρχουν 96άρια και 192άρια που παίζουν χειρότερα από 48άρια...

Απ' όσο έχω καταλάβει, ναι. Και προσιτά cd-players επίσης. Και γι' αυτό δεν θέλω να ρισκάρω. Δηλαδή, το επιχείρημα «αυτό φοράει το τάδε σούπερ-ντούπερ τσιπ» από μόνο του δεν με πείθει. Κι αν έχει γίνει τσιγκουνιά αλλού;
Αλλά ανέφερα την περίπτωση που ο ήχος τους είναι παρόμοιος.

ναι εχεις δικιο,ενα αντιστοιχο cdp με το v-dac για παραδειγμα θα ηταν καποιο πολυ προσιστο στην κατηγορια των 300 ευρω (δεν μιλαω για συσκευες σε τιμες ξεστοκαρισματος).Τα 110-120 ευρω ειναι η διαφορα για το μεγαλυτερο σασι και τον μηχανισμο (οχι και τοσο αξιοπιστο στην κατηγορια αυτη φυσικα).Εκει σαφως και δεν περιμενεις να ακουσεις διαφορα και αλοιμονο αν ακουγες.Αλλα δεν μπορεις να περιμενεις το ιδιο σε σχεση με ενα cdp 500-600 ευρω.Για μενα η βασικη διαφορα ειναι στην τροφοδοσια του αναλογικου τμηματος.Αν αυτα τα ντακακια ειχαν πιο καλη τροφοδοσια θα εβγαζαν και πιο σωστο ηχο και σαφως πιο γεματο χαμηλο.Αλλα με τα τροφοδοτικακια που συναντας και σε ξυριστικες μηχανες δεν......

Θυμαμαι παλιοτερα (1997),γιατι ειμαι παλιος στο θεμα προσιτο dac, το creek obh-14.To ειχα αγορασει με το τροφοδοτικο obh-1,οταν πηγα στο μεγαλο obh-2 δεν πιστευα στα αυτια μου. Και κατι που δεν πρεπει να ξεχναμε,ολα αυτα παιζουν καλα οταν καλουνται να αναπαραγουν καλο υλικο,μιλαμε λοιπον για wav αρχεια,flac και hd.To λεω γιατι πολλοι δινουν χρηματα για dac,τροφοδοτικα,music servers για να ακουσουν τα 128αρια mp3......

Απ' όσο έχω καταλάβει, ναι. Και προσιτά cd-players επίσης. Και γι' αυτό δεν θέλω να ρισκάρω. Δηλαδή, το επιχείρημα «αυτό φοράει το τάδε σούπερ-ντούπερ τσιπ» από μόνο του δεν με πείθει. Κι αν έχει γίνει τσιγκουνιά αλλού;
Αλλά ανέφερα την περίπτωση που ο ήχος τους είναι παρόμοιος.

αυτο εννουσα παραπανω οταν ελεγα οτι ρολο παιζει η υλοποιηση συνολικα.

καλημερα διαβασα με ενδιαφερον το ποστ. Λοιπον μια ερωτηση, εχω συνδεσει τον υπολογιστη με εξωτερικη καρτα ηχου και απο εκει στον ενισχυτη. Να ρωτησω, τι παραπανω δινει ενα dac τελικα απο μια καρτα ηχου της creative? το ρωταω διοτι δν εχω εμπειρια απο dac...

Re: Απάντηση: DAC κι εγώ!

καλημερα διαβασα με ενδιαφερον το ποστ. Λοιπον μια ερωτηση, εχω συνδεσει τον υπολογιστη με εξωτερικη καρτα ηχου και απο εκει στον ενισχυτη. Να ρωτησω, τι παραπανω δινει ενα dac τελικα απο μια καρτα ηχου της creative? το ρωταω διοτι δν εχω εμπειρια απο dac...

Από κάρτα ήχου σε κάρτα ήχου και από dac σε dac υπάρχουν διαφορές στην ποιότητα.
Καλό είναι να μελετήσεις το σύνολο, το όλο σύστημα, και να βρεις καταρχάς τις αδυναμίες του και τους στόχους σου.

δηλαδη το dac ειναι αντι της καρτας ηχου π.χ. ή συμπληρωνει το συστημα με μια εξωτερικη καρτα για παραδειγμα? επισης στον υπολογιστη δεν εχω ψυφιακη εξοδο παρα μονο αναλογικη...

Dac υπάρχουν πολλά.
Αλλά έχουν μόνο ψηφιακή είσοδο s/pdif
Κάποια έχουν και usb είσοδο, οπότε στην ουσία ο υπολογιστής σου τα βλέπει σαν ‛κάρτα ήχου’
Εάν θές άνοιξε ένα νήμα να σε βοηθήσουμε συνολικά μην εκτροχιάσουμε το thread του swter.

Παρα πολυ σωστος!!!!
Εχω τσεκαρει αρκετες φορες αναλογα αρχεια και αρχικα δεν το πιστευα......ακουγα το 48αρι σε σχεση με το 96αρι και σκεφτομουν τι κοροιδια πεφτει.........δυστυχως φιλε μου!!!!!!!!!