Daphile Music Server

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Daphile Music Server

Εαν στην αλυσίδα το μόνο που αλλάζει είναι μόνο το λογισμικό (player) και προκύπτουν διαφορές, ενώ παραμετροποιούνται ως bit-perfect, κάποιο από αυτά ψεύδεται ασύστολα!
Εκτός και αν πίσω από το bit-perfect, κρύβεται κάποια άλλη μεταβλητή, που μας διαφεύγει.

Λέγοντας bit perfect εννοούμε ότι ζητάμε από το software να δώσει στην έξοδο ήχο με ακριβώς τα χαρακτηριστικά που έλαβε στην είσοδο, χωρίς resampling κλπ (εδώ συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή στο volume).

Όλο αυτό τον καιρό που διαβάζω το forum, παρακολουθώ νήματα λογισμικού αναπαραγωγής μουσικής με μεγάλη απορία, καθώς οι χρήστες αναφέρουν τεράστιες διαφορές όχι απλά ανάμεσα σε διαφορετικά software στημένα bit perfect αλλά ανάμεσα και σε δύο κολλητές εκδόσεις του ίδιου προγράμματος.

Από όλα αυτά δεν μπορώ παρά να συμπεράνω ότι στην πλειοψηφία των προγραμμάτων (ειδικά των εμπορικών που δεν μπορούμε να δούμε τον κώδικά τους), υπάρχει equalizer και μάλιστα χοντρό! Τόσο μεγάλες διαφορες αν δεν εξηγηθούν με την ύπαρξη equalizer εξηγούνται μόνο με όρους ψυχοακουστικής.

EDIT: Ένα α/β/γ/δ τυφλό ή όχι τεστ ανάμεσα σε όλα αυτά παρουσία αρκετών από εμάς θα είχε πλάκα πάντως. Προσωπικά θεωρώ ότι το Archphile που το φτιάχνω εγώ και το ακουω 8 μήνες κάθε μέρα όλη μέρα, δε θα μπορέσω να το εντοπίσω σε τυφλό τεστ.

Last edited:
Re: Απάντηση: Daphile Music Server

Τέλος, να αναφέρω ότι ακόμη όσο και να προσθαθεί δεν κατέστει το daphile, να σκανάρει όλη τη μουσική συλλογή από το Synology NAS. Σκάναρε γρήγορα, όλη τη δομή αρχείων και φακέλων...κοντά στα 47000, αλλά μόλις περνά στη δεύτερη φάση, μάλλον σάρωσης των αρχείων...σε κάποια τυχαία σημεία κάθε φορά κολλάει!

Η εμπειρία από τον LMS έχει δείξει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το "σκάλωμα" συνήθως προκύπτει από κάποιο "ελαττωματικό" αρχείο, το οποίο συνήθως έχει θέμα με το tag του.

Στον LMS έχουμε πρόσβαση σε scan logs και βλέπουμε σε ποιο αρχείο γίνεται η ζημιά..

Τάσο (tmjuju), πολύ καλή περίπτωση η πρότασή σου για φρέσκια mobo αλλά α) δεν θέλω να δώσω ούτε 60 , β) η Asus είναι και δοκιμασμένη και αξιόπιστη - έμενε 5 χρόνια στο ρεύμα 24 x 7 (!) - χώρια που δε θέλω να μπλέξω με BIOS και ρυθμίσεις boot ξανά...

Μου ακούγεται απίστευτο αλλά μάλλον παραλαμβάνω το κουτί σήμερα (2 μέρες μόνο??????) !

Έχω την ένδειξη "Clearance processing complete at ATHENS - GREECE". Είμαι οκ?

Λέγοντας bit perfect εννοούμε ότι ζητάμε από το software να δώσει στην έξοδο ήχο με ακριβώς τα χαρακτηριστικά που έλαβε στην είσοδο, χωρίς resampling κλπ (εδώ συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή στο volume).

Όλο αυτό τον καιρό που διαβάζω το forum, παρακολουθώ νήματα λογισμικού αναπαραγωγής μουσικής με μεγάλη απορία, καθώς οι χρήστες αναφέρουν τεράστιες διαφορές όχι απλά ανάμεσα σε διαφορετικά software στημένα bit perfect αλλά ανάμεσα και σε δύο κολλητές εκδόσεις του ίδιου προγράμματος.

Από όλα αυτά δεν μπορώ παρά να συμπεράνω ότι στην πλειοψηφία των προγραμμάτων (ειδικά των εμπορικών που δεν μπορούμε να δούμε τον κώδικά τους), υπάρχει equalizer και μάλιστα χοντρό! Τόσο μεγάλες διαφορες αν δεν εξηγηθούν με την ύπαρξη equalizer εξηγούνται μόνο με όρους ψυχοακουστικής.

EDIT: Ένα α/β/γ/δ τυφλό ή όχι τεστ ανάμεσα σε όλα αυτά παρουσία αρκετών από εμάς θα είχε πλάκα πάντως. Προσωπικά θεωρώ ότι το Archphile που το φτιάχνω εγώ και το ακουω 8 μήνες κάθε μέρα όλη μέρα, δε θα μπορέσω να το εντοπίσω σε τυφλό τεστ.

Θα συμφωνησω. Αυτο που σκεφτομουν ειναι οτι πολλα (τα περισσοτερα) απο τα προγραμματα μετάγουν πληροφορία σε bit perfect αλλα κάποια στιγμή στην αλυσίδα πεφτει ενα σχετικο μαγείρεμα. Τοσες διαφορες απο προγράμματα που υποστηρίζουν οτι κανουν τα ιδια πραγματα ή ακομα και σε διαφορετικές εκδοσεις του ιδιου προγράμματος δεν μπορουν να δικαιολογηθούν επειδη ο developer ξαναγραψε ενα μικρο τμημα του προγραμματος.

Μιχαλη, υπαρχει ευκολος τροπος να ελέγξουμε το αρχειο εξοδου σε σχεση με το πρωτότυπο? Οχι απο την κυματομορφη, αυτη δεν ειναι αρκετα αναλυτικη. Βιτ χ βιτ ελεγχο μεταξυ του αρχειου μουσικης και του αρχειου στην εξοδο του player πριν παει στην καρτα ηχου-ντακ.

Βιτ χ βιτ ελεγχο μεταξυ του αρχειου μουσικης και του αρχειου στην εξοδο του player πριν παει στην καρτα ηχου-ντακ.

Το κλασικό κόλπο με DTS αρχεία σε DTS capable home cinema amp

Η μόνη εξήγηση είναι ότι μιλάμε για near bit-perfect τελικά και ότι το bit perfect είναι ανέφικτο στην πράξη για λόγους που ακόμα δεν γνωρίζουμε.

Απάντηση: Re: Daphile Music Server

Η μόνη εξήγηση είναι ότι μιλάμε για near bit-perfect τελικά και ότι το bit perfect είναι ανέφικτο στην πράξη για λόγους που ακόμα δεν γνωρίζουμε.

Εφικτότατο είναι,μετρημένο και διαπιστωμένο.
Τα bit είναι σωστά από την στγμή που είναι σωστό το στριμάρισμα και δεν χάνει πακέτα.
Υπάρχουν βέβαια και μερικά θέματα που δεν φαίνονται,όπως τα low level unlocks πχ,που χρειάζονται μέτρηση πολλών ωρών και με διαφορετικές καταστάσεις λειτουργίας και είναι και λίγο θέμα interface.

Αυτό που έχω καταλήξει εγώ,είναι πως μάλλον με τον χρόνο έχει να κάνει.
Μικρές διαφορές εκεί,κάνουν τα ντακ να λειτουργούν διαφορετικά.

Δεν νομιζω Σταυρο. Bit perfect δεν ειναι και τπτ το δυσκολο, κατι αλλο συμβαινει, σε καποιο σημειο της μεταφορας της πληροφορίας λαμβάνει χωρα καποια μορφη επεξεργασίας.

Και τι ευθύνεται? Η αρχιτεκτονική του υλικού / λογισμικού ή η "ιδιαίτερη" αλληλεπίδραση μεταξύ του λογισμικού και του υλικού?

Αν όντως τελικά υπάρχουν ακουστές διαφορές, IMO μόνο από διαφορές σε ποσότητα & είδος jitter μπορούν να δικαιολογηθούν. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνεται επεξεργασία από ένα open source SW που διατείνεται ότι δίνει έξοδο bit perfect.

Σταύρο εσύ δεν έχεις αλλάξει μόνο λογισμικό αναπαραγωγής αυτή τη στιγμή. Η σημαντικότερη αλλαγή σου είναι ότι έχεις αλλάξει λειτουργικό σύστημα.

@Dr Pan K, δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με τέτοιου τύπου μετρήσεις. Δεν ξέρω καν τι μεθοδολογία ακολουθείται.

EDIT:

Έχω ένα SABRE 9023 από hifimediy και σε async και σε adaptive έκδοση. Έχω κάνει πραγματικές πολλές δοκιμές και ανάθεμα αν κατάλαβα διαφορά ποτέ. Ξέρω ότι θα ξεκινήσει η κουβέντα περί αναλυτικών συστημάτων κλπ, αλλά στο απλό και γήινο δικό μου δεν άκουσα το async ποτέ διαφορετικά.

... και ότι είμαι και "bit perfect". :)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μισό λεπτό. Μα εγώ είπα και ότι υπάρχουν σημαντικότατες διαφορές μεταξύ των 2 τελευταίων εκδόσεων του daphile!

Δεν υπάρχει near bit perfect
Ή είναι bit perfect ή δεν είναι
Και όπως προείπα το τεστ είναι απλούστατο για όποιον έχει DTS ενισχυτή
Το bit perfect, δεν είναι ανέφικτο όπως υποστηρίζεις, είναι εφικτό εδώ και δεκαετίες

Από εκεί και πέρα , διαφορές εφόσον υπάρχουν , μπορεί να οφείλονται σε πολλές παραμέτρους.

Απάντηση: Re: Daphile Music Server

Και τι ευθύνεται? Η αρχιτεκτονική του υλικού / λογισμικού ή η "ιδιαίτερη" αλληλεπίδραση μεταξύ του λογισμικού και του υλικού?

Το Νo1 κατά την δική μου γνώμη,είναι το πως διαχειρίζεται τους πόρους το κάθε πρόγραμμα και το τι σειρά και μονοπάτι διαλέγει.
Σημασία βέβαια (κατά την γνώμη μου πάντα και σύμφωνα με αυτά που έχω διαπιστώσει εμπειρικά) έχει και η ικανότητα του υπολογιστή όχι τόσο από άποψη επεξεργαστικής ισχύος αλλά από την ικανότητα του να έχει αστραπιαία απόκριση (μικρή χρονική υστέρηση δηλαδή).

Επίσης το τι προτεραιότητα δίνει στην λειτουργία.
Για τα δυο τελευταία βέβαια υπάρχει το μπάφερ να σώζει την κατάσταση,αλλά δεν είναι πανάκεια αφού μαζί του αυξάνεται και το latency.
To τελευταίο δεν ακούγεται βέβαια θεωρητικά,όμως όλοι ορκίζονται πως όσο μικρότερο-τόσο καλύτερα.

Λίγο χάος,ε;

Υποθέσεις κάνω Τάσο, δεν υποστηρίζω. Αν γνώριζα δεν θα ρώταγα.
:)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Άρα:

1) Διαχείριση πόρων
2) Προτεραιότητα διεργασιών

Μήπως εκεί έγκειται και η επιτυχία του daphile και του κάθε παρόμοιου λειτουργικού?

Re: Απάντηση: Re: Daphile Music Server

Το Νo1 κατά την δική μου γνώμη,είναι το πως διαχειρίζεται τους πόρους το κάθε πρόγραμμα και το τι σειρά και μονοπάτι διαλέγει.
Σημασία βέβαια (κατά την γνώμη μου πάντα και σύμφωνα με αυτά που έχω διαπιστώσει εμπειρικά) έχει και η ικανότητα του υπολογιστή όχι τόσο από άποψη επεξεργαστικής ισχύος αλλά από την ικανότητα του να έχει αστραπιαία απόκριση (μικρή χρονική υστέρηση δηλαδή).

Επίσης το τι προτεραιότητα δίνει στην λειτουργία.
Για τα δυο τελευταία βέβαια υπάρχει το μπάφερ να σώζει την κατάσταση,αλλά δεν είναι πανάκεια αφού μαζί του αυξάνεται και το latency.
To τελευταίο δεν ακούγεται βέβαια θεωρητικά,όμως όλοι ορκίζονται πως όσο μικρότερο-τόσο καλύτερα.

Λίγο χάος,ε;

Κοίτα , εάν παρακολουθήσεις άλλες συζητήσεις,
«Σήμερα το σύστημα μου κατά τις 4 δεν ακουγόταν καλά, μετά λίγη ώρα κατά τις 6 ακουστικέ καλά, βρε λες να φταίει η ΔΕΗ ?»
Όντως συζητάμε για χάος

@ Tmjuju Τασο για δωσε ενα σχεδιαγραμμα δοκιμης. Εμεις αυτο που θελουμε ειναι στην οθονη να εχουμε την αναλυση bit x bit ενος μικρου sample (crop απο μουσικο κομματι 5 δευτερολεπτων), το οποιο αναλύουμε σαν αρχειο και συγκρίνουμε με αυτο που βγαζει το πρόγραμμα αναπαραγωγής πριν το στειλει στην καρτα ηχου/ντακ για μετατροπη σε ρευμα.

Μερικές σκέψεις (άσχετου)
Το ψηφιακό σήμα δεν υπόκειται σε παρεμβολές?
Απο τη στιγμή που όλα γίνονται μέσα σε ένα θορυβώδες και σχεδόν μη ελεγχόμενο περιβάλλον, δεν είναι φυσιολογικό:
1) οι αυξομειώσεις της έντασης του παρεμβολών να προκαλούν αλλοιώσεις του σήματος (έχω - δεν έχω ρεύμα σε λάθος χρόνο πχ)?
2) η επήρεια του εκάστοτε hardware (απο mobo μέχρι διεπαφές κτλ) δεν επηρεάζουν το σήμα?

Υπενθυμίζω ότι
α) εκτός απο τις διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ δύο sw players και μεταξύ δύο διαφορετικών εκδόσεων του ίδιου sw, παρατηρούνται διαφορές ακόμα και με τη χρήση του ίδιου sw player σε διαφορετικό υπολογιστή (όλη η άλλη αλυσίδα αναπαραγωγής κοινή!)
β) Πρόσφατα αρκετοί φίλοι παρατήρησαν διαφορές ακόμα και στην αλλαγή καλωδίου usb (ακόμα και στην ένταση της αναπαραγωγής!)