Dark Side of the Moon

Re: Απάντηση: Dark Side of the Moon

Γιατί ασχολούνται τόσοι-τόσο μ' αυτόν τον δίσκο;Τι το ιδιαίτερο έχει;Αυτό που θυμάμαι,όταν είχε κυκλοφορήσει,ήταν ότι όλοι συζητούσαν για τα "εφέ",αυτά είχαν εντυπωσιάσει.Νομίζω,το ίδιο συμβαίνει και τώρα σαν απόηχος του τότε.

απλά έχει στιγματίσει κάποιους εκείνη την εποχή.

Γιατί ασχολούνται τόσοι-τόσο μ' αυτόν τον δίσκο;Τι το ιδιαίτερο έχει;Αυτό που θυμάμαι,όταν είχε κυκλοφορήσει,ήταν ότι όλοι συζητούσαν για τα "εφέ",αυτά είχαν εντυπωσιάσει.Νομίζω,το ίδιο συμβαίνει και τώρα σαν απόηχος του τότε.

Διονύση, ήταν πρωτοποριακό έργο απο πολλές απόψεις .... Και μουσικά, και εκτελεστικά και σαν σύνολο ...
Δεν είναι τυχαίο οτι είναι ο μοναδικός δίσκος που έμεινε στο Top 200 του Billboard επι 731 εβδομάδες συνεχώς ! Την εβδομάδα πού έπεσε στο Νο 201 το Billboard το έκανε 1σέλιδο ! Και την επόμενη, ξαναμπήκε !!! :grinning-smiley-043

Τώρα είναι κλασσικό δείγμα του ψυχεδελικού τρόπου σύνθεσης και εκτέλεσης... χωρίς φιοριτούρες ! Οσο δε για τα θέματα που ακουμπούσε στιχουργικά (το αμείλικτο του χρόνου, την τρέλλα, την αποξένωση των ανθρώπων) πάντα θα παραμένουν επίκαιρα ....

Σκέψου οτι τους Βρεττανούς ακόμα τους περιγράφει τέλεια το "hanging on in quiet desperation is the English way" ....

Ναί το καταλαβαίνω(μέχρι ένα σημείο),αλλά υπάρχουν πράγματι δίσκοι σταθμοί στην ρόκ,σαν τον "Led Zeppelin IV",που κανένας δεν μιλάει γι' αυτούς.

Ναί το καταλαβαίνω(μέχρι ένα σημείο),αλλά υπάρχουν πράγματι δίσκοι σταθμοί στην ρόκ,σαν τον "Led Zeppelin IV",που κανένας δεν μιλάει γι' αυτούς.

Και γι αυτούς μιλάνε ! Και για το Transformer του Lou Reed, και για το Machine Head των Deep Purple, και για το Sticky Fingers των Rolling Stones, και για άλλα πολλά !!

Αλλά - κακά τα ψέμματα - πολύ λίγα έργα ήταν τοσο ολοκληρωμένα σαν σύνολο.... και ακόμα λιγότερα άντεξαν στο χρόνο....

Πριν απο κανα δυό βδομάδες είχα προτείνει στο Μανωλάκο να γίνει μια εκδήλωση κάπου να βρεθούμε και να παίξουμε τις μουσικές μας όσοι θέλουμε. Προσωπικά είχα σκοπό να παίξω ροκ απο το 1966 ως το 1981 και απο τις 2 μεριές του Ατλαντικού ! Με σκοπό α) να περάσουμε καλά και να νοσταλγήσουμε οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεώτεροι και β) να δείξουμε οτι ΔΕΝ ξεχνάμε τη μαγεία που κάποτε έιχαμε την αγαθή τύχη να είμαστε ακροατές της....

Απο ότι ακούω πάντως, το 30th Anniversary Edition βγήκε ΚΑΙ σε LP !

Το οποίο και έχω, όπως και το anniversary SACD!
Μάλιστα περίμενα να πάρω πρώτα το Ρ5 για να το ξεσφραγίσω. 3 χρόνια σφραγισμένο στο ράφι δηλαδή!

Αλλά δεν έχω μέτρο σύγκρισης, μια και το άλλο LP που είχα ήταν ένα άθλιο ελληνικό...

Το οποίο και έχω, όπως και το anniversary SACD!
Μάλιστα περίμενα να πάρω πρώτα το Ρ5 για να το ξεσφραγίσω. 3 χρόνια σφραγισμένο στο ράφι δηλαδή!

Αλλά δεν έχω μέτρο σύγκρισης, μια και το άλλο LP που είχα ήταν ένα άθλιο ελληνικό...
Στέργιο αν το έχεις το "άθλιο" φέρτο να το πλύνω. Μπορεί να είναι πολύ καλό.Λ.Σ.

DIPIE δεν έχεις και άδικο. Όντως υπάρχουν σπουδαιότεροι δίσκοι των Pink Floyd όπως το Wish you Were Here, το Animals,το The Wall, αλλά αυτό ήταν το πρώτο, το κάτι νεό και διαφορετικό και έκανε πάταγο. Λ.Σ.

Για το "the wall" επετρεψε μας Λουκα να εχουμε σοβαρες αμφιβολιες. Σε καμμια περιπτωση δεν μπορει να συγκριθει με τα προαναφερομενα. Κι αυτο νομιζω οτι δεν ειναι απλως προσωπικη μου αποψη.

DIPIE δεν έχεις και άδικο. Όντως υπάρχουν σπουδαιότεροι δίσκοι των Pink Floyd όπως το Wish you Were Here, το Animals,το The Wall, αλλά αυτό ήταν το πρώτο, το κάτι νεό και διαφορετικό και έκανε πάταγο. Λ.Σ.

Αν θα έπρεπε σώνει και καλά να ονοματίσω κάποιον άλλο δίσκο των Floyd σαν σημαντικότερο, αυτός θα ήταν το Meddle Λουκά μου ...

Και ψυχεδελικότερος του Dark Side Of The Moon, και ολοκληρωμένος μουσικά (αυτό το Echoes μες στην καρδιά μου το έχω!).

Απο το Dark Side Of The Moon και μετά, οι δίσκοι συνδέονται προς τα πίσω, δηλαδή το Wish You Were Here συνδέεται με το DSOTM (κάποια στοιχεία τους μουσικά, είναι κοινά, πχ το Have A Cigar με το Money), το Animals με το WYWH και το The Wall με το Animals (ακουσε το Pigs (Three Different Ones) και θα βρείς αμέσως ομοιότητες)....

Κατά τα άλλα συμφωνούμε ....

Απάντηση: Re: Dark Side of the Moon

Υπήρχε εκείνη την εποχή στο Παγκράτι (Υμηττού και Κόνωνος) ένα δισκάδικο που λεγόταν ΗΧΟΣ. Ο Πέτρος (το παλληκάρι που το είχε το μαγαζί) ήταν φίλος του αδερφού του κολλητού μου και ουσιαστικά μου τον έκανε δώρο ...

Είπε οτι του έκανε εντυπωση που ένας 9χρονος ήθελε να αγοράσει Pink Floyd !

Απο τότε έγινα πελάτης του και γίναμε κατα κάποιο τρόπο "φίλοι" ... Πάντα αγόραζα τα ψαγμένα απο κεί ... Velvet Underground, Doors, Deep Purple κλπ.
Και πάντα έκανε όσο καλύτερη τιμή μπορούσε !

:offtopic:Κάνει ακόμα μπάνια το χειμώνα ο Πέτρος;:flipout::flipout:Sorry για το off topic αλλά ήμασταν γείτονες:grinning-smiley-043

Eμενα παντως η εκδοση hybrid SACD δεν μου λεει και πολλα!

ναι γιατι οντως η εγγραφη της μπαντας του σιντι δεν ειναι οτι καλυτερο ηχητικα

ναι γιατι οντως η εγγραφη της μπαντας του σιντι δεν ειναι οτι καλυτερο ηχητικα

βασικά ήταν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ περιεχόμενο.

Υπάρχουν και σχετικές αναφορές.
Γενικά ο Jame Guthrie άλλαξε σε πολλά σημεία της ηχογράφησης σημαντικά πράγματα.
Το ότι βγήκε και hybrid sacd, αυτό ήταν παράπλευρο αποτέλεσμα.
Το θέμα ήταν το remaster
Τα έχουμε γράψει αυτά 4 χρόνια πριν, αλλά πολλοί από όσους συζητάτε δεν ήταν καν μέλη τότε...

Απάντηση: Re: Dark Side of the Moon

:offtopic:Κάνει ακόμα μπάνια το χειμώνα ο Πέτρος;:flipout::flipout:Sorry για το off topic αλλά ήμασταν γείτονες:grinning-smiley-043

Το έχει ακόμα το μαγάζι, λίγο πιό πάνω πάντα επί της Κόνωνος. Πάντως τελευταία φορά που πέρασα από κει ήταν πριν κανά χρόνο, γιατί κι εγώ δεν μένω πια στο Παγκράτι.

βασικά ήταν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ περιεχόμενο.

Υπάρχουν και σχετικές αναφορές.
Γενικά ο Jame Guthrie άλλαξε σε πολλά σημεία της ηχογράφησης σημαντικά πράγματα.
Το ότι βγήκε και hybrid sacd, αυτό ήταν παράπλευρο αποτέλεσμα.
Το θέμα ήταν το remaster
Τα έχουμε γράψει αυτά 4 χρόνια πριν, αλλά πολλοί από όσους συζητάτε δεν ήταν καν μέλη τότε...

Εμ, δε σε είχαμε βρεί τότε, τι να κάνουμε ....
Επι του περιεχομένου, ο James Guthrie έκανε πολύ καλή δουλειά... Του ζητήθηκε να κάνει remaster την 4.0 μήτρα σε 5.1 και - για όσους δεν το ξέρουν - το τετραφωνικό δεν είναι το ίδιο με το "2 κανάλια μπροστά και 2 πίσω" όσον αφορά την 'εικόνα' του ήχου στο χώρο... Και πάλι καλά να λέμε που κατάφερε και έβγαλε το ambience που έβγαλε !!!!

Οσο για την original 4.0 του Alan Parsons, θα πρέπει για να την εκτιμήσει κανείς απο το DVD-A να κάνει πολλές αλλαγές στο στήσιμο των πίσω ηχείων του στο χώρο ... Κι αν είναι άτυχος και έχει δίπολα surround πίσω, καλύτερα να μην το τολμήσει καθόλου...

Εγώ άλλαξα τα 2 back surround (Monitor Audio GR-FX) με τα 2 side surround (Monitor Audio GR-10) και πάλι δεν ήμουν εκεί που θα ήθελα ... Καλύτερο θα ήταν να έχω 2 ακόμα κύρια ηχεία πίσω απο τη θέση ακρόασης στην ίδια ευθεία με τα μπροστινά ...

Re: Απάντηση: Re: Dark Side of the Moon

Το έχει ακόμα το μαγάζι, λίγο πιό πάνω πάντα επί της Κόνωνος. Πάντως τελευταία φορά που πέρασα από κει ήταν πριν κανά χρόνο, γιατί κι εγώ δεν μένω πια στο Παγκράτι.

Κι εγώ δεν μένω πια εκεί ... Κάποτε έμενα απέναντι....

Να ναι καλά το παλληκάρι πάντως, του χρωστάω πολλά απο τα ακούσματά μου ...

θέλω να πω ότι άντε να ξαναβρείς τι γράφτηκε...
σε κάποια σημεία, ακούγονται και άλλα όργανα, ενώ έχουν αλλάξει ταχύτητες από samples και άλλα που δεν θυμάμαι.
Υπάρχει βέβαια στο διαδίκτυο (αν το βρεί κανείς) συνέντευξη του Gutrhie γιά το ΤΙ έκανε, αλλά ο αντίλογος επ αυτού του Alan Parsons

Οπότε, να καταλήξω, μην το κρίνετε σαν μιά απλή μεταφορά σε sacd.
ΕΤΥΧΕ να συμβεί ταυτόχρονα με το remaster της 30ετίας.
Είναι δυό διαφορετικά πράγματα.
Το 30ετίας και το παλιό.
Αρα οι συγκρίσεις ηχητικά και από άποψης μουντίλας ή χροιών άσκοπες και άτοπες

επισης υπάρχει και τεράστιος γρίφος, του ΤΙ ακούγεται όταν σβήσει η β' πλευρά του δίσκου...
(που είναι απόηχος επαναηχογραφημένης ταινίας της ΕΜΙ....)

Re: Απάντηση: Re: Dark Side of the Moon

Στην περιπτωση μου το cd player κοστιζει 6.000 και το πικαπ με κεφαλη και phono 2.000. Δεν ειναι πιο λογικο να ακουστει το cd player πιο καλα?

Όχι.

Χωρις φυσικα αυτο να ειναι απολυτο. Ομως για παραδειγμα το πικαπ του Λουκα μαζι με την κεφαλη κοστιζει παραπανω απο 20.000. Δεν ειναι πιο λογικο σ αυτον το βινυλιο να ακουστει καλυτερα?

Και πάλι όχι. Σε κατανοώ απόλυτα, αλλά κάνε μια προσπάθεια να συνδέεις την τιμή με την τεχνολογική ορθότητα αρκετά πιο χαλαρά. Η τιμή είναι κάτι αυθαίρετο, ειδικά σε αυτόν το χώρο.

Είμαι σε αρκετά ασφαλή θέση να σου πω πως οι άνθρωποι που «ασχολούνται» με το βινύλιο μπορούν να ομαδοποιηθούν σε δύο κατηγορίες. Πρώτον, σε αυτούς που είναι ρομαντικοί και υποφέρουν από κάποια νοσηρά στερεότυπα περί της «ανωτερότητας» του βινυλίου, είτε επειδή έτσι τους είπε κάποιος, είτε επειδή έχουν απωθημένα, τα οποία είναι ανεκπλήρωτα για κάποιο μυστήριο λόγο. Δεύτερον, σε αυτούς που θέλουν να νιώθουν ότι είναι κάποιοι, μόνον και μόνον επειδή έχουν ένα πικάπ των 1000 ή των 10000 ή των 100000 ευρώ, υπό την έννοιαν ότι ασχολούνται με κάτι πρωτότυπο και φευγάτο, αφού αυτή η τεχνολογία υποσκελίσθηκε σαφώς από την ψηφιακή τεχνολογία, και παροπλίσθηκε οριστικά. Μη κοιτάς που ξαναβγαίνουν κάτι βινύλια 40ετίας σε καλή τιμή και μουράτη συσκευασία, (Santana, Pink Floyd και διάφορα κρυόκωλα jazz για βαρυεστημένες ξινόφατσες. Απλώς, είναι ακόμη μια ευκαιρία για μια γρήγορη αρπαχτή από μέρους των εταιρειών. Υπάρχει βέβαια και η πλειοψηφία, που απλώς για ένα διάστημα της ζωής της αγόραζε LP, επειδή αυτό ήταν διαθέσιμο, και όταν πήρε κεφάλι το CD, και από πλευράς επάρκειας τίτλων, αλλά και από τεχνολογικής τοιαύτης, απλώς σταμάτησε να αγοράζει LP και πέρασε στο CD, και αύριο στα HD formats. Αθόρυβα και εντελώς φυσιολογικά –άλλωστε, αυτό το ενδιαφέρον της είναι υγιές, εστιασμένο στο περιεχόμενο του μέσου, και όχι στο μέσο, αυτό καθ’ αυτό. Βέβαια, είναι και το είδος της μουσικής, και η ιστορική συγκυρία που έλαχε στη συγκεκριμένη μουσική, ώστε όσοι την ακούν, να ασχολούνται καθ’ υπερβολήν με την τεχνολογική της πλευρά, κάτι που δεν συμβαίνει για άλλης αισθητικής καλλιτέχνες, που τους προσσεγίζεις με την ψυχή και όχι με το υποδεκάμετρο, (Otis Redding, Jimmy Hendrix, Bob Marley, Shakira, Tom Waits, Stones, Randy Newman)…

Αυτά δε στα γράφω για να πετάξεις το πικάπ. Και πικάπ να αλλάξεις, και καλύτερη κεφαλή να πάρεις, αλλά γνωρίζοντας ότι αυτό το κάνεις για την πλάκα του και μόνον. Οι σοβαρές παραγωγές είναι ψηφιακές. Όποιος δεν το παραδέχεται, το κάνει είτε από συμφέρον ή εγωισμό, (να το παίζει διαφορετικός και ενάντια στο συρμό), ή επειδή έχει καιρό να επισκεφθεί τον ωτορινολαρυγγολόγο του.

Υπάρχουν και τα αφτιά μας και ο εγκέφαλός μας. Η εμπειρίες μας από ζωντανή ακουστική μουσική. Αυτά αρκούν για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και δεν μας χρειάζεται καμιά 'φιλοσοφία'. Λ.Σ.

Οι εκδόσεις σε καλό βινύλιο γίνονται 99% από πολύ μικρές εταιρείες 1 ή 2 ατόμων. Πρόκειται για 'ψωνάρες' και 'τρελάρες' με την καλή έννοια. Πληρώνουν μεγάλα ποσά για να χρησιμοποιήσουν 1 φορά την αυθεντική τανία ηχογράφησης και επίσης ακριβοπληρώνουν την εξαιρετική δουλιά ανθρώπων που κάνουν την κοπή της μήτρας, όπως ο Bernie Grundman, Steve Hoffman, Stan Ricker κ.ά. Μετά βίας βγάζουν τα έξοδά τους πουλώντας στην παγκόσμια αγορά.
Αυτά για να μην ειπώνονται βλακείες!! Λ.Σ.