DCB1 Βuffer (Salas)

Καλησπέρα σας έχω μισοτελειωμένο μια πλακέτα από τον TeaBag και έρχεται άλλη μια ,
Γιατί σκέπτομαι να τον κάνω σε balanced διάταξη . τον έχει φτιάξει κάποιος από εδώ?? ..
Επίσης βρίσκω ALPS 50ΚΩ Black Beauty Η 10ΚΩ τι είναι προτιμότερο ?? να
Βάλω
Ευχαριστώ

DCB1new.jpg

( Hot Rod @ 500 mA, 2SK170 Τoshiba matched, Carbon Tacman resistors on gates of IRFP, Dale CMF60 on signal path
4x Nichicon Audio Gold ,Muse 100uf/50V,Wima MKP10 .22μF, ALPS 20KΩ. Offset: -0.2mV, -0.6mV )

Προσθέτοντας αυτό το DCB1 στο σύστημά μου, μεταξύ CD και ολοκληρωμένου, ο ήχος απέκτησε λίγο περισσότερα δυναμικά αλλά έχασε σε αέρα ανάμεσα στα όργανα, απέκτησε μια σκληράδα και μια μικρή παραμόρφωση.

Γίνεται να το βελτιώσω αλλάζοντας κάποιες αντιστάσεις (σε πχ. naked Z-foil) ή πυκνωτές ή να του ανεβάσω το ρεύμα κι άλλο ?

Last edited:
Σε πρώτη φάση κάνε το ανάποδο στο ρεύμα ηρεμίας.

Έχεις FFT να το μετρήσεις για τυχόν πρόβλημα...η παραμορφωση μου ακούγεται περίεργα για αυτή τη σχεδίαση.

Συνήθως παιχνίδι κάνουν με τον κόκκινο Wima στο κέντρο, έχουν αναφερθεί κάποια πράγματα στο diyaudio για πολύ εξεζητημένο tuning από κάποιο Καναδό με αντιστάσεις...αλλά πάντα σε αυτά κρατώ μικρό καλάθι.

http://www.diyaudio.com/forums/analog-line-level/252030-salas-hotrodded-dcb1-resistor-tryouts.html

Re: Απάντηση: DCB1 Βuffer (Salas)

Σε πρώτη φάση κάνε το ανάποδο στο ρεύμα ηρεμίας.

Έχεις FFT να το μετρήσεις για τυχόν πρόβλημα...η παραμορφωση μου ακούγεται περίεργα για αυτή τη σχεδίαση.

Συνήθως παιχνίδι κάνουν με τον κόκκινο Wima στο κέντρο, έχουν αναφερθεί κάποια πράγματα στο diyaudio για πολύ εξεζητημένο tuning από κάποιο Καναδό με αντιστάσεις...αλλά πάντα σε αυτά κρατώ μικρό καλάθι.

http://www.diyaudio.com/forums/analog-line-level/252030-salas-hotrodded-dcb1-resistor-tryouts.html

Και στα 360 mA το ίδιο ήταν. Να το μειώσω κι άλλο ?
Με τι θα μπορούσα να αντικαταστήσω τους Vima ?

FFT δεν έχω.
Ο Καναδός κάτι έπαθε και σταμάτησε.

Last edited:
ολοκληρωμένου?

Αρα να υποθέσω ότι ρύθμιση της έντασης γίνεται από το προ-ενισχυτικό τμήμα του ολοκληρωμένου με το alps "τέρμα"?

Mήπως μπορείτε να δοκιμάσετε το buffer με τον τελικό σας? Είναι ίδιο το αποτέλεσμα?

Αυτό μου διέφυγε...

Πόσων K είναι το alps που χρησιμοποίησες; Εάν είναι 10-20Κ βάλτο από 10Κ και άνω.
Το dcb1 το δοκιμάζεις για να δεις τι θα αλλάξει ή έχεις έξοδο λαμπάτη στο cd σου, οπότε αντίσταση εξόδου στην κλίμακα των Κ?

Το Alps είναι το 20KAX2. Θα το βγάλω τελείως.

Ψάχνω για προ για τον τελικό που φτιάχνω.
Το dcb1 το δοκίμασα έτσι για να δω τον χαρακτήρα του. Δεν ξέρω αν είναι αυτός ο σωστός τρόπος.

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα βελτίωση. Θα ήμουν υπέρ ευχαριστημένος αν δεν υπήρχε καμιά αλλαγή στον ήχο.

To dcb1 από μόνο του δεν είναι προενισχυτής.
Είναι μπάφερ το οποίο προσαρμόζει τις εμπεδήσεις μεταξύ δύο συσκευών δηλ. με πιο απλά λόγια προσαρμόζει την αντίσταση εξόδου του προηγούμενου σταδίου (cd στην περίπτωσή σου) με την αντίσταση εισόδου του ολοκληρωμένου σου.
Εάν δεν υπάρχει λόγος προσαρμογής δεν χρειάζεται μπάφερ.
Μη ξεχνάς ότι η πλειοψηφία των εμπορικών συσκευών, στα cd για παράδειγμα έχουν λίγα ωμ αντίστασης εξόδου και συνήθως οι είσοδοι ενός ενισχυτή είτε ολοκληρωμένου είτε τελικού από 10Κ και πάνω. Οπότε δεν συντρέχει λόγος ταιριάσματος.

Το dcb1 έχει φτιαχτεί με το σκεπτικό ότι θα πάρει μιά αντίσταση εισόδου στα 20Κ και θα την κατεβάσει χαμηλά για να βοηθήσει το επόμενο στάδιο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: DCB1 Βuffer (Salas)

Με τι θα μπορούσα να αντικαταστήσω τους Vima ?

Σε παλιότερα πειράματα που είχα κάνει σε άλλο τροφοδοτικό Σάλας, είχα αρχίσει και γω με wima που τους άλλαξα την ίδια ημέρα με απλούς πορτοκαλί philips mkt απο τον Φανό, και βρήκα την υγειά μου. Αν δεν βαριέσαι, κάνε ένα πείραμα...

Παραμόρφωση και σκληράδα = κάτι δεν πάει καλά. Είτε στην προσαρμογή με τον ολοκληρωμένο είτε κάποια μικρή ταλάντωση. Είναι τα καλώδια πολύ μακριά;

Νίκο, τα καλώδια ειναι 1 μετρο.
Δεν γνωρίζω την αντίσταση εισόδου του ολοκληρωμένου (εχει μια 6c45pi στη προενισχυση)
Η αντίσταση εξόδου του CD μου ειναι 47 Ω.

Συνήθως αφήνουν στα ενισχυτικά κυκλώματα περιθώρια κωδωνισμού έτσι ώστε όταν μπει λίγη αντίσταση με το ποτενσιόμετρο που έχουν υπολογίσει να χάνονται οι αιχμές χωρίς να χαθεί πολύ ταχύτητα ανόδου. Όταν ανοίγει στο τέρμα υπάρχει σχεδόν μηδέν αντίσταση και καθόλου απόσβεση. Αυτό το θρέφει και το μπάφερ ακόμα καλύτερα. Η λάμπα αυτή έχει μεγάλη διαγωγιμότητα και είναι ακόμα πιο πιθανό να εκτιμά κάποια αρκετή αντίσταση πηγής. Για δες, με το ποτενσιόμετρο του ολοκληρωμένου στο και τέταρτο, φεύγει η σκληράδα; Για να ξέρουμε μην και ισχύει μια τέτοια υποψία.

Αυτοί είναι 8,2μF, αλλά ξεκίνα με 4,7μF και ανεβάζεις. Πρόσεξε γιατί υπάρχουν και κεραμιδί που δεν γράφουν πάνω μάρκα. Προτίμησε τους πορτοκαλί philips ή BC.