Την ίδια ερώτηση θα έκανα και εγώ με τον Τζιμάκο...
Για μένα DIY είναι ο πολτός ελιάς που κάνω!
Έχω την ελιά έξω από το σπίτι, την ποτίζω, τη ραντίζω, παίρνω τους καρπούς της, τους ξεπικρίζω, τους αρωματίζω και μετά τους καθαρίζω και φτιάχνω τον πολτό!
DIY δεν είναι το phono stage που έφτιαξα, που πήρα μία έτοιμη πλακέτα της έχωσα ένα τροφοδοτικό, το έβαλα σε ένα κουτί και άκουσα μουσική...
Το buffalo είναι ένα module. Όσοι το έφτιαξαν δεν ξεκίνησαν να το στήνουν αγοράζοντας μόνο το D2A... Εγώ θα το λογάριαζα σαν εργοστασιακό.
Εδώ τώρα θα το γυρίσουμε στη φιλοσογική συζήτηση για το τι είναι DIY, απλά για να έχουμε να διαφωνούμε; :grandpa:
Εδώ παραδίπλα έχουμε μαγαζί DIY που πουλάει ξύλα για έπιπλα. Του πας το σχέδιο, σου κόβει τα ξύλα και συναρμολογείς το έπιπλο μόνος σου.
Να του ζητήσουμε να ξηλώσει την ταμπέλα που γράφει "DIY" ή να τα πετάξει όλα και να πουλάει απλά σπόρους (για το δέντρο που θα φυτέψουμε, θα μεγαλώσουμε, θα κόψουμε και θα καταλήξει να είναι το έπιπλό μας);
Δεν υπάρχει μία σαφής γραμμή που να διαχωρίζει το τι είναι DIY και τι δεν είναι...
Με τη δική σου λογική πραγματικό DIY είναι να σχεδιάσεις δικό σου
πρωτότυπο κύκλωμα από την αρχή γιατί, στην ουσία βρε αδερφέ, το να πάρεις από έτοιμη την πλακέτα από τον Pass ή από group buy στο diyaudio, να βάλεις μία παραγγελία στο digikey με το BOM που θα βρεις έτοιμο, να κάνεις τα ίδια ακριβώς και για το τροφοδοτικό που θα επιλέξεις και να βάλεις το κολλητήρι στην πρίζα δεν είναι και τίποτα το ιδιαίτερο...
Anyway, το πως επιλέγει ο καθένας να ορίσει το DIY δεν αλλάζει την ουσία του πράγματος...
Το ότι το ένα buffalo ακούγεται διαφορετικά από το άλλο επειδή άλλαξαν 2 πυκνωτές ή έβαλαν mosfet τροφοδοτικό αντί για shunt είναι θέμα γούστου και κολοκυθόπιτας...
Η επιλογή της τροφοδοσίας είναι πολύ κρίσιμη επιλογή και σημαντικό κομμάτι της σχεδίασης οποιουδήποτε προϊόντος ενώ και η επιλογή των πυκνωτών έχει τη σημασία της. Τίποτα από αυτά δεν είναι θέμα γούστου ή κολοκυθόπιτας εφόσον τα τροφοδοτικά μπορούν να μετρηθούν και να φανεί ποιο κάνει πιο σωστά τη δουλειά του και οι πυκνωτές έχουν πολύ συγκεκριμένα και δημοσιευμένα specs.
Τώρα αν κάποιος προτιμάει τον ήχο της συσκευής του με χειρότερη τροφοδοσία αυτό είναι στη σφαίρα του ανεξήγητου και του HiEnd (ως βρισιά, έτσι όπως την έχουν καταντήσει ορισμένοι).
Σε κάθε περίπτωση, το DAC, ως συσκευή, περιέχει και τροφοδοσία και πυκνωτές και βύσματα κ.ο.κ.. Δεν είναι κάτι ανεξάρτητο από αυτά.
Αλήθεια, πόσες χιλιάδες γραμμές έχεις διαβάσει στα περιοδικά του χώρου (sic) που να περιγράφουν με... επικό τόνο τις τροφοδοσίες συσκευών (βλ. "εντυπωσιακούς" μετασχηματιστές των 400VA, "καλές" σταθεροποιήσεις με LM317 και πάει λέγοντας);;
Αν τελικά είναι καλύτερο από benchmark, esoteric, Emm-Labs, DcS κλπ τι εμποδίζει τις συγκεκριμένες εταιρίες να το παραγγείλουν σε OEM μορφή;
Από ότι έχω δει (σε φωτογραφίες) δεν έχει κάποιο επτασφράγιστο μυστικό.
Μήπως κάπου στραβά αρμενίζει; Μήπως είναι ο ενθουσιασμός του καινούργιου; Ή θα το δούμε στα επόμενα μοντέλα τους;
Σε κάποιες, ναι, θα το δεις στα επόμενα μοντέλα τους, αλλά θα τα πληρώσεις.
Σε άλλες δεν θα το δεις καθόλου γιατί είναι πολύ πιο ακριβό ανά τεμάχιο σε σχέση με τα Wolfson και τα ρέστα.
Σε άλλες δεν θα το δεις καθόλου γιατί δουλεύουν με custom υλοποιήσεις.
Σε άλλες δεν θα το δεις καθόλου γιατί η ESS δεν δίνει εύκολα τσιπάκια, θέτει NDA και γενικώς πολύ σκληρούς όρους στις συμφωνίες που κλείνει, κάτι το οποίο δεν είναι όλοι έτοιμοι να το δεχτούν (και το οποίο ελπίζω να αλλάξει, για να δούμε και περισσότερα DIY modules με το τσιπάκι).
Οι Twisted Pear είχαν την τύχη να γνωρίζουν τον βασικό σχεδιαστή του chip, γι'αυτό και έπιασαν την καλή αλλά φαντάσου ότι κι εκείνοι δεν παίρνουν σκέτα τα τσιπάκια στα χέρια τους...
Αν είναι ο ενθουσιασμός του καινούργιου τότε μακάρι να βλέπουμε τέτοια καινούργια συνέχεια γιατί όλοι όσοι το έχουν ακούσει...ενθουσιάστηκαν για κάποιο περίεργο λόγο.
Εδώ μία συσκευή all-in-one (DAC-ενισχυτής) της πλάκας δοκίμασαν 5 site, με το Sabre το παλιό (2 γενιές πίσω) και με τροφοδοσία ό,τι να'ναι και για ένα περίεργο λόγο όλοι κόλλησαν στην απόδοση του DAC τμήματος και όλοι το έβγαλαν εφάμιλλο του Benchmark, το γνωστό "best buy στα 1000 ευρώ" για την "πιάτσα"..
Το high end ξεκινάει από τον ήχο, συνεχίζει στην αισθητική και καταλήγει ακόμη και στο ψάξιμο για την κατάλληλη βίδα που θα μπει στο σασί...
Σε κάθε περίπτωση εγώ όταν λέω hi-end αναφέρομαι στην απόδοση ενώ εσύ επιλέγεις να το ερμηνεύσεις όπως τα περιοδικά, βάζοντας μέσα εμφάνιση, ψαγμένες βίδες και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο..
Το Hi-End δεν ξεκινάει, έτσι απλά, από τον ήχο.. Αυτός ο "ήχος" είναι το σημαντικότερο, αν όχι το μόνο, που θα έπρεπε να απασχολεί τον καθένα.
Αν στο ψάξιμο για ενισχυτή στα 3000 ευρώ βρω έναν που παίζει καλά και έχει μέτρια εμφάνιση και έναν ακόμη, πιο όμορφο και ψαρωτικό, που παίζει μέτρια, sorry αλλά πρέπει να κουβαλάω τρελή λογική χαζογκόμενας για να επιλέξω τον δεύτερο...
Αυτός ο "ήχος", δε, θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στο ψάξιμο σε τροφοδοσίες και πυκνωτές και άλλα τέτοια που παραπάνω "σνομπάρεις", λίγο πριν αναφερθείς στη σημασία του να ψάξεις να βρεις την κατάλληλη βίδα... Ρε συ, τυπικός Hi-Endας μου έγινες!
Στο παραπάνω παράδειγμα με τους ενισχυτές ο ένας κατασκευαστής θα έχει αφιερώσει το χρόνο του (και κατ'επέκταση το budget του) στο να βρει σωστή τροφοδοσία και υλικά ενώ ο άλλος στο να βρει την κατάλληλη βίδα και πρόσοψη... Βέβαια δε θα μου έκανε καμία εντύπωση αν τελικά ο δεύτερος πουλήσει και περισσότερο!
Με τις παρεμβάσεις π.χ. του φίλου nbulamatsis το phono stage μου είναι high end!
Έχει μέσα μία καταξιωμένη πλακέτα προενίσχυσης, είναι προσεγμένη κατασκευή με ξεχωριστό κουτί για τους μετασχηματιστές, είναι dual mono, έχει στηθεί σε δύο κουτιά από αλουμίνιο και μασίφ ιρόκο με μεντεσέδες πιάνου για να ανοίγει κλπ κλπ...
Δεν είναι όμως DIY και θα ήταν άδικο να συγκριθεί με μία DIY κατασκευή!
Το phono stage σου ήταν και πριν high end, τώρα έγινε και high end από άποψη μόστρας, εκτός να έχεις μετρήσεις που να πιστοποιούν ότι το μασίφ ιρόκο ανέβασε την απόδοσή του.
Anyway, τα ίδια μπορούν να γίνουν στην κάθε κατασκευή.
Το γούστο, το budget και ο ελεύθερος χρόνος είναι οι παράγοντες που διαφοροποιούν την εμφάνιση.
Ειδικά στο θέμε "γούστο", το τι αρέσει στον καθένα είναι διαφορετικό και πολλές φορές
δεν συμφωνεί με το πρακτικά και τεχνικά καλύτερο.
Btw, λες δεν είναι DIY κατασκευή..
Έχεις υπολογίσει πόσες ώρες έφαγες εσύ και ο nbulmatsis για να το φέρετε σε αυτή τη μορφή;
Πόσες περισσότερες από το να το πάρεις έτοιμο προϊόν από το ράφι και να ανοίξεις την κούτα στο σπίτι;
Μπορώ να το βρω
ακριβώς το ίδιο έτοιμο σε κάποιο κατάστημα να το αγοράσω;
Μπορεί να το φτιάξει το ίδιο ακριβώς η θεία μου από την Αυστραλία, όπως θα μπορούσε ας πούμε να πάει στο μαγαζί της γειτονιάς και να αγοράσει έναν Copland;