Denying Greek identity and heritage

"Προ του Δικαστηρίου της αδεκάστου Ιστορίας, ο Έλλην απεκαλύφθη πάντοτε κατώτερος των περιστάσεων άν και απο απόψεως διανοητικής κατείχε πάντοτε τα πρωτεία.
Ο Έλλην είναι εφυέστατος αλλά και οιηματίας (αλλαζών), δραστήριος αλλά και αμέθοδος, φιλότιμος αλλά και γενναίος πολεμιστής.
Ανέδειξε τον Σωκράτη για να τον δηλητηριάσει,
Εθαύμασε τον Θεμιστοκλή για να τον καταδικάσει σε εξορία.
Δημιούργησε το '21 για να το διακυβεύσει (με τους εμφυλίους πολέμους)
Προέβαλε το 1909 για να το λησμονήσει.
Μεγάλωσε την Ελλάδα μετά το 1912 (Βαλκανικοί πόλεμοι) και παρ´ολίγον
να την κηδεύσει (Μικρασιατική καταστροφή)
Πλάσμα παράδοξον, ατίθασον, περίεργον, καλόν και κακόν, ασταθές
και αβεβαίων διαθέσεων.
Θαυμάσατέ τον, οικτήρατέ τον, αν θέλετε και εάν δύνασθε ταξινομήσατέ τον"

Ν.Κέλλυ (αμερικανός αρχιδικαστής, Σικάγο 1938)
Βιβλίο "Τα Ορφικά" Δ.Πασσά

Καλό θα ήταν όμως να είχαμε το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο, σε τέτοιες πηγές είμαι επιφυλακτικός. Γενικώς καλό θα ήταν να τσεκάρουμε πού και πού τις παραπομπές τους.

Τα συγχαρητήριά μου κε Βλασίδη που βάλατε αυτό το θέμα. Και ιδιαίτερα για τα πειστήρια!! ´

Το μόνο κακό είναι ότι θα πάθω εγκεφαλικό (Θεός φυλάξει!!) από αυτά που είδα!!!

Από τη μία χαίρομαι που βλέπω ότι ο ελληνισμός είναι αθάνατος!!!!!!!....αλλά από την άλλη γίνομαι ανήμερο θηρίο με όλα αυτά.

Δεν θα πω περισσότερα, γιατί μπορεί να χαρακτηριστώ άσχημα!! Πρός το ρατσίστρια, σωβινίστρια τείνει!!! Τέλος πάντων.

Εξαίρετη η τοποθέτησή σας αγαπητέ κ. Βλασίδη. Μόνο που, δυστυχώς για μένα, δεν είμαι ιστορικός, αλλά ερασιτέχνης.

Ξέρω πολύ καλά από το δικό μου πεδίο, πόσο εύκολα ξεγελιέται ο μέσος πολίτης, όταν καταπιάνεται με μπερδεμένα επιστημονικά θέματα:
Βγάζει συμπεράσματα από ενδείξεις και σπανίως προσεγγίζει τα πράγματα με την επιστημονική μέθοδο: Διασταύρωση πηγών, έλεγχο υποθέσεων κ.τ.λ.
Στο ζήτημα της φυλετικής καταγωγής έχω γνώμη, γιατί πρόκειται για κάτι απλό και στοιχειώδες.

Σαφώς και στην εθνική ταυτότητα, η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορείς να πιάσεις 1.000.000 ανθρώπους άσχετους μεταξύ τους και να αρχίσεις να τους "ψήνεις" ότι έχουν κοινά, άρα αποτελούν και έθνος. Κάτι πρέπει να προϋπάρχει.

Έχω την εντύπωση ότι το πράγμα έμπλεξε πολύ με τη δημιουργία των εθνικά καθαρών κρατών (αναγκαιότητα τον 19ο αιω. -συμφωνώ).

Αυτά που κάνουν οι Σκοπιανοί τώρα - εννοώ τις βλέψεις, όχι τις φαιδρότητες περί ιστορικής συνέχειας με τους αρχαίους μακεδόνες- κάναμε κι εμείς το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα: Δεληγιάννης, μεγάλη ιδέα, κόκινες μηλιές, δηλαδή " τι του λείπει του ψωριάρη; φούντα με μαργαριτάρι". Δεν μπορούσε το ταλαίπωρο προτεκτοράτο να θρέψει τους κατοίκους του, ήθελε και μεγαλεία.
Ας είναι καλά οι Ευρωπαίοι που σταμάτησαν τους Τούρκους στο Σπερχειό το '97 και μεσολάβησαν να ξαναπάρουμε τη Θεσσαλία, την οποία βέβαια πληρώσαμε στους Τούρκους.

Τέτοιου είδους περιπέτειες εύχομαι να μην ζήσουμε, αυτό βασικά με ενδιαφέρει.

χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

Μάλλον υποτιμάτε τον μέσο πολίτη...
Υπάρχουν πολίτες πού διαβάζουν απο πολλές πηγές και βγάζουν συμπεράσματα...
Αλλοίμονο να αφήναμε την Ιστορία στούς ´Επιστήμονες´και μόνον..
Θα μάς κυβερνούσε η απόφοιτος της Γαλλικής Ακαδημίας κ.Ρεπούση,πού ονομάστηκε ´Ιστορικός´από την παρέα της.
Υ.Γ.
Εμένα με ενδιαφέρει να μήν φτάσουν ξανά τά σύνορά μας μέχρι την Λαμία..

Εντυπωσιάζομαι πάντως πού γίνεται αναφορά στο 1897 σκέτο και ξεχνιούνται 400 χρόνια σκλαβιάς και όλες οι Τουρκικές γενοκτονίες.

Αγαπητέ Σπύρο, δεν υποτιμώ καθόλου το μέσο πολίτη. Αντίθετα ο μέσος πολίτης υπερτιμά τον εαυτό του.
Λυπάμαι πραγματικά τους συναδέλφους των θεωρητικών επιστημών. Εμείς των θετικών έχουμε τουλάχιστον το φόβητρο των μαθηματικών. Αποθαρρύνει πολλούς καραγκιόζηδες, γιατί πρέπει να γίνουν συγκεκριμένοι και σαφείς.

Αντίθετα έχουμε πήξει στους ιστορικούς, γλωσσολόγους, λαογράφους του καφενείου.
Ιστορία δεν είναι μόνο να συγκρίνεις τον Παπαρηγόπουλο με τον Κορδάτο ή τον Οστρογκόρσκι με τον Βασίλιεφ. Αυτούς τους έχω διαβάσει κι εγώ.
Ιστορία είναι πρωτίστως η μελέτη των πρωτογενών πηγών και ευρημάτων. Πόσοι "απλοί πολίτες" που ξέρεις μπορούν να το κάνουν αυτό??
Πότε πήγες-εσύ ας πούμε ή κι εγώ- στα γενικά αρχεία του κράτους ή στα αντίστοιχα της Πόλης αναζητώντας έγγραφα?.

Προτείνω σύμφωνα με τη λογική σου να μην αφήσουμε και την ιατρική στους γιατρούς - η υγεία είναι σοβαρό πράγμα- ούτε τους νόμους στους νομικούς- για το δίκιο μας πρόκειται άλλωστε, κι αυτό σοβαρό είναι.
Στο κάτω κάτω, όλοι αυτοί ανακυρήχθηκαν επιστήμονες απ´την παρέα τους, δηλ. τους συναδέλφους τους, όπως και η κ. Ρεπούση. Εμάς δεν μας ρώτησε ποτέ, ούτε ο ιατρικός, ούτε ο δικηγορικός σύλλογος σε ποιούς να δώσει άδεια.

Παρεμπιπτόντως, τόσο ο Κοραής π.χ, όσο και όλοι οι δάσκαλοι του γένους, στην Ευρώπη ή στις ηγεμονίες σπούδασαν. Γιατί μας ενοχλεί η γαλλική ακαδημία της Ρεπούση? Η γαλλική επανάσταση ενέπνευσε άλλωστε τους μορφωμένους Έλληνες που προετοίμασαν το έδαφος για την επανάσταση.

Το πρώτο μας σύνταγμα, (Επίδαυρος 1822) που περιέχει πολλές από τις αρχές της γαλλικής διακύρηξης των δικαιωμάτων και των συνταγμάτων του 1793 και 1795, καθώς και από το αμερικανικό, ήταν απο τα πιο φιλελεύθερα της εποχής του.
Η ανεξιθρησκία, τα ίσα πολιτικά δικαιώματα, η αξιοκρατία που συμπεριλαμβάνει, είναι ιδέες του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, είτε μας αρέσει είτε όχι.
Εκτός κι αν υπάρχει κάποια πηγή βυζαντινή ή οθωμανική προγενέστερη ή προϋπάρχουν σχετικές παραδόσεις στον ελλαδικό χώρο που να αναφέρονται σε αυτά και μου διαφεύγουν.
Αν είναι έτσι, παρακαλώ διαφωτίστε με.

Όσο γαι το '97, πάλι λίγο καχύποπτο σε βρίσκω και να με συγχωρείς. Το ανέφερα σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο. Ας βάλω και τίτλο:
"Πού οδηγεί ο μεγαλοϊδεατισμός τις Ψωροκώσταινες. Η δική μας εμπειρία", γιατί αυτό ακριβώς κάνουν οι Σκοπιανοί τώρα.

Σε ευχαριστώ για την ανταλλαγή απόψεων,
χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

H Iστορία δεν ανήκει στούς Ιστορικούς (ανέφερα οτι η Ρεπούση δεν ήταν κάν ιστορικός-Γαλλικού ήταν και την ονομασαν Ιστορικό οι παρέες πού διέπραξαν γλωσσική και πολιτισμική γενοκτονία στην Χωρα 25 χρόνια τώρα-).Οι Ιστορικοί απλά συμβάλλουν στην καλύτερη μελέτη τής Ιστορίας εκτός εάν επιδοτούνται απο ´άλλους´(βλέπε C.D.R.S.E.E. μέσω Σόρος)αλλά ταυτόχρονα ο Λαός και ο κάθε Λαός έχει γνώση και γνώμη,παράγοντας και μεταφέροντας απο γενιά σε γενιά ακόμα και προφορικούς θρύλους..
O Kοραής περί άλλα ετύρβαζε στάς Ευρώπας..Και μάλιστα είχε μεγάλη αμηχανία και για την γλώσσα αλλά ταυτόχρονα υποτιμούσε απεριόριστα τούς ντόπιους κατοίκους τής σκλαβωμένης Ελλάδας.
Και λυπάμαι αλλά την Επανάσταση τήν έκαναν οι Αμόρφωτοι...
Οι Μαυροκορδάτοι και οι Κωλέτηδες ήταν αυτοί πού οι σημερινοί πολιτικοί αντέγραψαν τά χνάρια τους και ξεπουλούν ολόκληρη την Χωρα.

Απόσπασμα απο το Συνταγμα της Επιδαύρου,1822:«Το Ελληνικό Έθνος το υπό φρικώδη Οθωμανικήν δυναστεία, μη δυνάμενον να φέρη τον βαρύτατον και απαραδειγμάτιστον ζυγόν της τυραννίας και αποσείσαν αυτόν με μεγάλας θυσίας,κυρύττει σήμερον δια των Νομίμων Παραστατών του εις Εθνική συνηγμένων Συνέλευσιν ενώπιον Θεού και ανθρώπων την πολιτικήν αυτού Ύπαρξιν και Ανεξαρτησίαν».

Τμήμα Α Περί θρησκείας.
Παρ.α Η επικρατούσα θρησκεία εις την Ελληνικήν επικράτειαν είναι η της Ανατολικής Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας, ανέχεται όμως η Διοίκησις της Ελλάδος πάσαν άλλην θρησκείαν, και αι τελεταί και ιεροπραγίαι εκάστης αυτών εκτελούνται ακωλύτως.

Τμήμα Β Περί των Γενικών Δικαιωμάτων των κατοίκων της Επικρατείας της Ελλάδος.
Παρ.β Οσοι αυτόχθονες κάτοικοι της Επικρατείας της Ελλάδος πιστεύουσιν εις Χριστόν, εισίν Έλληνες, και απολαμβάνουσι άνευ τινός διαφοράς όλων των πολιτικών δικαιωμάτων.
Παρ.γ Ολοι οι Έλληνες εισίν όμοιοι ενώπιον των νόμων άνευ τινός εξαιρέσεως ή βαθμού, ή αξιώματος.
Παρ.δ Οσοι έξωθεν ελθόντες κατοικήσωσιν ή παροικήσωσιν εις την Επικράτειαν της Ελλάδος, εισίν όμοιοι με τους αυτόχθονος κατοίκους ενώπιον των Νόμων.
Παρ.ε Η Διοίκησις θέλει φροντίσει να εκδώση προσεχώς νόμον περί πολιτογραφήσεως των ξένων,
όσοι έχουσι την επιθυμίαν να γίνωσι Έλληνες.
Παρ.ς Ολοι οι Έλληνες εις όλα τα αξιώματα και τιμάς έχουσι το αυτό δικαίωμα, δοτήρ δε τούτων μόνη η αξιότης εκάστου. ´

To ενδιαφέρον είναι πώς δέχεται και ονομάζει Ελληνες αυτούς πού το επιθυμούν...
Μιά συγκλονιστική πολιτισμική και γλωσσική αντίληψη,πού ουδεμίαν σχέση έχει με Φυλή και απορρίπτει όλα τά ´ψευτοεκσυγχρονιστικά´τροπάρια πού μπερδεύουν το κρατίδιο με τον Ελληνισμό και εσκεμένα διαστρεβλώνουν τήν Κοινή Γλώσσα και την Παιδεία σέ φυλετικό ζήτημα..
Υ.Γ.
Στά Αρχεία τού Κράτους δεν πήγα ,αλλά ερασιτεχνικά συγκέντρωσα μεγάλη βιβλιογραφία απο πολλές πηγές (έχω παραθέσει πάμπολλες σέ άλλα threads)και σάν Ελλην Πολίτης δικαιούμαι νάχω γνωμη..Και απ´όσα έχω διαβάσει απο κάποιους πού μέ 5 εργασίες αυτοπροσδιορίζονται ως Ιστορικοί ´τοίς κείνων ρήμασι πειθόμενοι´δηλαδή αυτών πού τούς επιδοτούν,μάλλον υπάρχουν αρκετοί Πολίτες πού έχουν ψάξει καλύτερα..
Υ.Γ.2
Η Ιατρική είναι πέραν τής γνώσεως και Τέχνη...
Και σίγουρα μιά νοσηλεύτρια όσους ´κολλητούς ´και εάν έχει δεν αναγορευεται σε γιατρό.Πλήν Νατάσας ίσως..:flipout::flipout:Και φυσικά μιά νοσηλευτρια όσο ικανή και εάν είναι δεν χειρουργεία.Τα όρια λοιπόν είναι πιό σαφή και πεπερασμένα.
Αντιθέτως οι εν Ελλάδι προκαλέσαντες κανονική γλωσσική Γενοκτονία και όχι μονον, μπορούν να μετατραπούν μέσω ενός αστείου μεταπτυχιακού,από απόφοιτοι Τ.Ε.Ι. ή τής Γαλλικής Φιλολογίας σέ ´ιστορικούς´
Υ.Γ.3
Ο Βλάσσης πιό συμπυκνωμένα και περιεκτικά υπέδειξε έναν δρόμο όπου απορρίπτεται η αντιιστορική άποψη τής εθνικής μας ασυνέχειας ή παρθενογεννεσης.

Και εγώ σε ευχαριστώ.!!!!!!!!!!!!!!

Last edited:
Χθες ήμουν στην υποστήριξη διδακτορικής διατριβής στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό του ΑΠΘ. Ο, διδάκτωρ Φιλοσοφίας πλέον, Βασίλης Πλατής, υποστήριξε τη διατριβή του με θέμα πώς το 19ο αι. το ελληνικό κράτος δημιούργησε τη συνέχεια με το αρχαίο ελληνικό και βυζαντινό παρελθόν. Αξιοσημείωτο κείμενο. Θα προσπαθήσω να πάρω το κείμενο της εισήγησης (όχι όλη τη διατριβή) και να το παραθέσω εδώ.

"Προ του Δικαστηρίου της αδεκάστου Ιστορίας, ο Έλλην απεκαλύφθη πάντοτε κατώτερος των περιστάσεων άν και απο απόψεως διανοητικής κατείχε πάντοτε τα πρωτεία.

Ν.Κέλλυ (αμερικανός αρχιδικαστής, Σικάγο 1938)
Βιβλίο "Τα Ορφικά" Δ.Πασσά

Βασίλη, μήπως αναφέρει ποιες είναι αυτές οι περιστάσεις που ο Έλλην αποδείχθηκε πάντοτε κατώτερος των περιστάσεων????

Κύριε Κέλλυ, ότι και να ήταν ή και νάναι ο Έλληνας ποτέ δεν του πέρασε από το μυαλό να κάνει Χιροσίμες και Ναγκασάκια....

Μήπως να ακούγαμε την κρίση σας και γι' αυτούς ή η ''ταξινόμησή'' σας φθάνει μόνο μέχρι το 1938???

Βασίλη, μήπως αναφέρει ποιες είναι αυτές οι περιστάσεις που ο Έλλην αποδείχθηκε πάντοτε κατώτερος των περιστάσεων????

Κύριε Κέλλυ, ότι και να ήταν ή και νάναι ο Έλληνας ποτέ δεν του πέρασε από το μυαλό να κάνει Χιροσίμες και Ναγκασάκια....

Μήπως να ακούγαμε την κρίση σας και γι' αυτούς ή η ''ταξινόμησή'' σας φθάνει μόνο μέχρι το 1938???

Με το φόβο του ban απο τους administrators βάζω μερικά σημεία στίξεως
"Ν.Κέλλυ, αμερικανός @καστής, Σικάγο 1938"
-bye-:flipout::flipout:

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Denying Greek identity and heritage

Σου το έκανα λιγάκι πιο ευπρεπές, τουλάχιστον!

Πάλι καλά που δεν υπάρχει αντίστοιχο emoticon.....για φαντάσου!
Πάντως εδώ που τα λέμε λέει και κάποιες αλήθειες ,πικρές ίσως αλλά μήπως δεν τις ζούμε ή δεν τις βρίσκουμε μπροστά μας κάθε μέρα;
Παραδείγματα υπάρχουν πολλά, αλλά μάλλον πρέπει να ανοίξουμε άλλο νήμα γι αυτά.

Εμένα μου φαίνεται αμφίβολης αξιοπιστίας η πηγή σου, να πω την αμαρτία μου... Μήπως βάζει στο στόμα κάποιου άγνωστου ξένου (τρέχα γύρευε δικαστή τώρα) τον δικό του αποφθεγματικό λόγο ο συγγραφέας?

Απάντηση: Re: Denying Greek identity and heritage

Εμένα μου φαίνεται αμφίβολης αξιοπιστίας η πηγή σου, να πω την αμαρτία μου... Μήπως βάζει στο στόμα κάποιου άγνωστου ξένου (τρέχα γύρευε δικαστή τώρα) τον δικό του αποφθεγματικό λόγο ο συγγραφέας?

Τίποτα δεν αποκλείεται, τόσα έχουμε δεί και ακούσει τον τελευταίο καιρό.

Re: Απάντηση: Denying Greek identity and heritage

...
...

Καλά... εδώ που τα λέμε τώρα, ας είμασταν στην θέση τω ΗΠΑ και θα σού'λεγα εγώ που θα ήταν τώρα κάτι Τουρκίες και κάτι Σκόπια...

... αν αν δεν τους κάναμε χιροσίμες θα ήταν γιατί είναι κοντά και μας πιάνει το νέφος...

Όμως τιμωρητέα είναι η πράξη, όχι η πρόθεση. Και το Σαν Μαρίνο θα μπορούσε θεωρητικώς να είναι θύτης, εάν του δινόταν η ευκαιρία. Εξάλλου κάθε δυνατός δεν επιδεικνύει εξ ορισμού τη συμπεριφορά της Αμερικής όταν η τελευταία αποφάσισε να γονατίσει τους Ιάπωνες.

Ας ανοίξω εκ νέου το θέμα. Είχα υποσχεθεί ότι θα φέρω κάποια στοιχεία για το ελληνικό παρελθόν στην πόλη του Μοναστηρίου (Bitola).

Σύμφωνα με τους Σλαβομακεδόνες το Μοναστήρι δεν είχε ποτέ ελληνικό πληθυσμό. Είχε Βλάχους που ήλθαν στο Μοναστήρι μετά την καταστροφή της Μοσχόπολης (κοντά στη Κορυτσά). Ούτε και έχει σήμερα κατ' αυτούς.

Εγώ πάντως πήγα και βρήκα αρκετούς, πήρα και συνεντεύξεις από αυτούς. Το υλικό αυτό δεν μπορώ να το δημοσιοποιήσω επειδή δεν έχω τα πλήρη πνευματικά δικαιώματα. Όμως φεύγοντας από την πόλη κάναμε μια βόλτα στο νεκροταφείο του Αγίου Νικολάου. Δηλ. το παλιό νεκροταφείο των ορθοδόξων. Εκεί μετά τον πόλεμο οι Σλαβομακεδόνες συνέχισαν να θάβουν χωρίς όμως να πειράξουν τους ήδη υπάρχοντες τάφους.

Θα παραθέσω αρκετές φωτογραφίες από ταφόπλακες, που δείχνουν ότι υπήρχαν (και υπάρχουν) ελληνικές οικογένειες εκεί, καθώς τα επίθετα δεν έχουν καμια συγγένεια με εκείνα βλαχικής καταγωγής.

9840 Κωνσταντίνος Κυριακού
9841Μιχαήλ Κατσουγιάννη (η γνωστή οικογένεια από το Μοναστήρι)
9842 Σωτηράκης Γιοβάνοφσκι (Δεν γνωρίζω κανέναν Σλαβομακεδόνα που να ονομάζεται Σωτηράκης)
9843 ... Σόντης
9844 Περικλής Ξηφτάς (και αργότερα έγιναν ταφές μάλλον άλλης οικογένειας ή η οικογένεια άλλαξε επίθετο).