DESKTOP η' LAPTOP για HTPC

gkag

Senior Member
3 August 2007
314
Για σας ειμαι σχετικα νεο μελος στο site και με σχετικα λιγες γνωσεις γυρω απο τα HTPC. Σκεφτομαι την αγορα ενος desktop, αλλα μετα την επισκεψη μου στο πλαισιο προβληματιστικα αφου ειδα καποια laptops που ειχαν θυρες hdmi καθως και καλες καρτες γραφικων οπως την 8600 η την 2400,2600. Θα ηθελα την γνωμη σας για τα συν και πλην της μιας η της αλλης λυσης. Ευχαριστω εκ των πρωτερων για την βοηθεια σας

Με την ταχύτητα που κινούνται τα πράγματα ένα laptop θα μείνει πίσω πολύ γρήγορα και η αντικατάστασή του είναι ακριβή.

Εκτός αυτού λόγω της υπολογιστικής ισχύος που απαιτείται για αναπαραγωγή HD υλικού (ειδικά 1080p) το laptop που θα επιλέξεις θα πρέπει να είναι πολύ πιο ακριβό από κάποιο ανάλογο desktop.
Απορώ ειλικρινά ποιο laptop κάτω από 2000 ευρώ θα μπορούσε να παίξει HD όπως μια ΑΤΙ HD2600XT σε ένα desktop των 1000 ευρώ..

Τέλος το ότι έχει HDMI δεν εγγυάται και τις επιδόσεις που απαιτούνται για σωστή αναπαραγωγή υλικού υψηλής ευκρίνειας...

(βλέπε χάντρες και καθρευτάκια για ιθαγενείς...) ;)

Xρησιμοποιοω εδω και λιγους μηνες ενα Apple MacBook (Core2Duo 2Ghz) για HTPC...
Μπορω να πω οτι ανταποκρινεται ικανοποιητικα... ομως χτες πχ.. δοκιμασα να τρεξω ενα αρχειο 1080p με πολυ ψηλο bitrate...και δεν τα καταφερε, εχανε το συγχρονισμο στον ηχο κλπ...

Βεβαια με ενα λαπτοπ οπως το περιγραφεις, κορυφαιων προδιαγραφων,λογικα δε θα εχεις προβλημα..
Αλλα παραμενει το θεμα της αναβαθμισης, πχ ενα Blueray drive ή μια καλυτερη καρτα γραφικων κλπ κλπ..
Επισης ειναι τρομακτικη η διαφορα κοστους.. Ενα καταλληλο λαπτοπ μπορει να κοστιζει περι τα 2 χιλιαρικα, ενω ενα αντιστοιχο desktop βρισκεις με 700Ευρω..

Ευχαριστω για τις αποψεις σας, αλλα γιατι μπορει ενας CORE 2 DUO με μια ΑΤΙ 2400 η 2600 να λειτουργησει καλα για σημα 1080p σε ενα DESKTOP και δεν μπορει να το κανει σε ενα LAPTOP? Sorry για τις αφελεις ερωτησεις αλλα προσπαθω να μαθω.

Αν τα specs είναι ίδια πιστεύω πως δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Συνήθως όμως διαφέρουν. Για παράδειγμα στην τεχνολογία και μέγεθος της μνήμης...
Μια ΑΤΙ HD2600XT με 256mb gddr3 κοστίζει κάτω από 100 ευρώ και είναι ταμάμ για HD υλικό...

Δεν προσπαθώ να σε πείσω για κάτι, απλά την άποψή μου εκφράζω...

Τελικά εσύ γνωρίζεις τι ανάγκες σου καλύτερα!!!

Αλήθεια σε τί θα σε βολέψει καλύτερα αν είναι laptop?

Δεν προσπαθω να υπερασπιστω τα LAPTOPS οπως εχω αναφερει και πιο πανω εχω λιγες γνωσεις πανω στο σιγκεκριμενο θεμα απλα διαβαζω(ΗΙΤΕCH) για καποια LAPTOPS οπως το κοσμιο της TOSHIBA του οποιου η καρτα γραφικων ειναι πιο παλια απο τις 2400,2600 οτι δεν ειχαν προβλημα με την αναπαραγωγη σηματος 1080p.Oσο για κατι που θα προτιμουσα ενα LAPTOP ειναι οτι μπορω να το εχω μαζι μου οπου κια παω.

...απλα διαβαζω(ΗΙΤΕCH)...

Aπα-πα-πα...πα-πα...

Μακριά από εμάς!!!

Δεν είναι και ότι πιο αξιόπιστο το...φυλλάδιο αυτό!

Και με το shop 21 να ανήκει στον ίδιο οργανισμό, καλύτερα να ενημερώνεσαι από τα φυλλάδια του ΠΛΑΙΣΙΟΥ που είναι και τσάμπα...

:flipout::flipout::flipout:

μην το συζητας για λαπτοπ να κανει την ''δουλεια'' ΗTPC.

Μπορει να σου παιζει ικανοποιητικα στην αρχη αλλα αργοτερα οσο προχωρα η τεχνολογια δεν θα υπαρχει η δυνατοτητα για ριζικες αναβαθμισεις ωστε να μπορεσει να ανταπεξελθει στις οποιες νεες απαιτησεις υπαρξουν!

Είχα κι εγώ το ίδιο δίλλημα πριν κάτι μήνες. Τελικά αντί να αναβαθμίσω το HTPC που είχα, το πούλησα "as is" μαζί και με το κατεβαστήρι που είχα. Τα αντικατέστησα με ένα Amilo Pi1536 (T7200, 2GB RAM, Ati X1400) με κόστος σημερινό περί τα 1100 ευρώ. Σας πληροφορώ ότι παίζει απροβλημάτιστα όλα τα 1080ρ, ακόμα και τα πιο δύσκολα BD & HDDVD. Βγάζει DVI και spdif και κάνει ίδια και καλύτερα όσα έκανε το προηγούμενο HTPC μου. Συμπερασματικά, δεν το μετανιωσα καθόλου.
Αν αγόραζα σήμερα λαπτοπ για χρέη HTPC θα έπαιρνα το Amilo 2530 (Τ7300 santa rosa platform, Ati HD2300, 2gb RAM) με κόστος 1060 ευρώ. Καλύτερο μοντέλο για HTPC δεν μπορ'ω να σκεφτώ. Για όσους παίζουμε με προβολείς το DVI δεν έχει καμιά διαφορά με το HDMI, οπότε δεν παίζει ρόλο κατά τη γνώμη μου.
Όσο για αναβαθμίσεις, πράγματι κοστίζουν περισσότερο εφόσον μπορούν να γίνουν. Είμαι όμως της άποψης ότι στο σημείο που έχουν φτάσει οι δυνατότητες των pc, σε βγάζει άνετα για 2-3+ χρόνια χωρίς ανάγκη να αναβαθμιστείς, εφόσον βέβαια δεν αλλάξουν οι ανάγκες σου και εξακολουθείς να το θες για HTPC κύρια.
Αν, τέλος, θες να του κοτσάρεις και κάρτες tv, hd sat κλπ, τότε μπορείς μεν να τα βάλεις σε usb μορφή, αλλά χάνεις το πλεονέκτημα της φορητότητας.

Re: Απάντηση: DESKTOP η' LAPTOP για HTPC

Είχα κι εγώ το ίδιο δίλλημα πριν κάτι μήνες. Τελικά αντί να αναβαθμίσω το HTPC που είχα, το πούλησα "as is" μαζί και με το κατεβαστήρι που είχα. Τα αντικατέστησα με ένα Amilo Pi1536 (T7200, 2GB RAM, Ati X1400) με κόστος σημερινό περί τα 1100 ευρώ. Σας πληροφορώ ότι παίζει απροβλημάτιστα όλα τα 1080ρ, ακόμα και τα πιο δύσκολα BD & HDDVD. Βγάζει DVI και spdif και κάνει ίδια και καλύτερα όσα έκανε το προηγούμενο HTPC μου. Συμπερασματικά, δεν το μετανιωσα καθόλου.

Να ρωτήσω κάτι; Στον τομέα του θορύβου πως πάει; Γιατί εγώ τουλάχιστον δεν έχω δει κανένα laptop να είναι αθόρυβο σε συνθήκες μεγαλούτσικου+ φόρτου CPU.

Κοίτα, όταν στο ΧΜΕΝ3 χτυπάει 70άρια+ σε όλη την διάρκεια της ταινίας, το ανεμιστηράκι του δουλεύει υπερωρίες. Συγκριμόμενο όμως με τον Athlon 64 3000+ και την 7600 GS που είχα στο στο Silverstone case του προηγούμενου HTPC, μαζί με τους 4 δίσκους που είχα επάνω και το τροφοδοτικό-θηριάκι, ο θόρυβος του λαπτοπ είναι πταίσμα.
Όχι ότι πριν ήταν κάτι ενοχλητικό, ίσα-ίσα...αλλά εν κατακλείδι αν συγκρίνεις ένα desktop που δεν έχεις δώσει μια περιουσία για vapo-chill κλπ με τον θόρυβο ενός λαπτοπ, το λαπτοπ βγαίνει νικητής hands-down!

Ενα αθορυβο πισι δε χρειαζεται να κοστιζει μια περιουσια, και δε χριαζεται vapo-chill. Μπορεις να κανεις μια πολυ σοβαρη δουλεια κατα του θορυβου με λιγοτερα απο 100 ευρω. Και γενικοτερα, το κοστος ενος desktop οπως προανεφερα ειναι εντυπωσιακα χαμηλοτερο. Οπως φυσικα και η επεκτασιμοτητα... Γιατι οπως και να το κανουμε.. ενα λαπτοπ με 3-4 δισκους εξωτερικους, usb hub, εξωτεριο tv tuner, εξωτερικο blue-ray drive.. δεν ειναι και ο,τι πιο φορητο, και για θορυβο ουτε λογος!

++

IMHO, αγοράζεις laptop μόνο εάν η φορητότητα σου είναι πραγματικά απαραίτητη.

Αυτό, διότι σε κάθε περίπτωση αγοράζοντας laptop θα κάνεις συμβιβασμούς που δεν θα έκανες με ένα κλασικό PC, και φυσικά καταλήγεις να πληρώνεις πολύ περισσότερα χρήματα.

Ειδικά για HTPC, πηγαίνει χαμένη και η οθόνη του laptop.. Οπότε..

βασικα, αν θελεις απλα να μεταφερεις ταινιες σε διαφορες τηλεορασεις κλπ υπαρχει η ευκολη λυση του store&play 2500/3500 και αντιστοιχα προιοντα .... και πολυ φτηνα (120$+) . Ετσι για υπολογιστη παιρνεις οτι σε καλυπτει πραγματικα .....
Αν θελεις φορητη παιχνιδομηχανη, υπολογιστη, 'ταινιοθηκη' τοτε μονο 'αξιζει' το λαπτοπ ....
Αν θελεις να κανεις εγγραφες, επεξεργασιες κλπ και ολα τα υπολοιπα τοτε μονοδρομος σε αποδοση/χρημα ειναι το ντεσκτοπ ....

Το κυριοτερο ειναι να αποφασισεις τι χρειαζεσαι ή τι θελεις :)

Η χρηματική διαφορά ανάμεσα σε ένα σωστό desktop HTPC (με τον όρο σωστό εννοώ "όχι ό,τι φτηνότερο κυκλοφορεί στην αγορά από εξαρτήματα, κουτιά κλπ" γιατί τότε και με 400 ευρώ φτιάχνεις μηχάνημα να κάνεις την δουλειά σου) και ένα laptop δεν είναι τόσο σημαντική.
Η οθόνη δεν πηγαίνει άχρηστη, δεν μπορείς να ανάβεις το προβόλι κάθε φορά που θες να κάνεις κάτι στο HTPC, πχ να ακούσεις μουσική. Και το desktop των windows σε CRT τηλεόραση είναι ανέκδοτο! Αν έχετε όλοι lcd/plasma πάω πάσο, προσωπικά δεν διαθέτω ούτε προτίθεμαι να πάρω άμεσα.
Τέλος, για ανθρώπους σαν κι εμένα που έχω μόνο τυπικές γνώσεις windows user και δεν ξέρω να κάνω μόντες με ηχομονοτικά υλικά, ψύκτρες, νέες κάρτες, να αντιμετωπίζω ασυμβατότητες των windows media center με το tv tuner, να μου βγάζει μήνυμα το ότι η τροφοδοσία της κάρτας γραφικών δεν επαρκεί, να μου σπάνε τα νεύρα τα διάφορα κολλήματα της νέας κάρτας ήχου κλπ, το λαπτοπ είναι πολύ πιο user friendy. Σχεδόν plug n' play κατάσταση, το θεωρώ το ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα σε πλήρες HTPC και σε consumer device.
Ξέρω τις υποχωρήσεις που έχω κάνει, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν είμαι από αυτούς που είναι με το κατσαβίδι όλη την ώρα ή να ψάχνω το καινούριο graph...Ευτυχώς γι' αυτά υπάρχετε εσείς και η γνώση μεταλαμπαδεύεται και σε μας.
Plus bonus, το λαπτοπ μεταφέρεται και στο θερινό σινεμά στο μπαλκόνι ή τον κήπο ή το εξοχικό!

Συμφωνοι, το λαπτοπ ειναι αρκετα πιο user-friendly, ακριβως επειδη δε σου δινει το δικαιωμα να αλλαξεις τιποτα.. Μπορεις ομως καλλιστα να ζητησεις απο καποιον εδω να σου φτιαξει μια λιστα απο καταλληλα components, να τα αγορασεις απο καποιο καταστημα και εκει να σου στησουν ενα desktop πανετοιμο, στο οποιο τις μονες ρυθμισεις θα τις κανεις στο Software (πραγμα που δε γλυτωνεις και με το λαπτοπ..)

Οσο για το οικονομικο... με 1000Ευρω αυτη τη στιγμη παιρνεις ενα "διαστημικο" desktop μηχανημα, ενω με τα ιδια λεφτα παιρνεις ενα laptop αρκετα μετριο και μαλλον ανεπαρκες για βαρια HTPC χρηση...

Ωστοσο γενικοτερα.... ειναι ενα θεμα... κολοκυθοπιτα! Οποιος γουσταρει πολυ τη φορητοτητα, σκαει κατι παραπανω και παιρνει λαπτοπ, με αρκετες παραχωρησεις για μενα..
Οποιος νοιαζεται για ενα ιδανικο συνοδο του προβολεα ή της hd τηλεορασης του, καλυτερα να στραφει σε ενα καλο desktop.

Η χρηματική διαφορά ανάμεσα σε ένα σωστό desktop HTPC (με τον όρο σωστό εννοώ "όχι ό,τι φτηνότερο κυκλοφορεί στην αγορά από εξαρτήματα, κουτιά κλπ" γιατί τότε και με 400 ευρώ φτιάχνεις μηχάνημα να κάνεις την δουλειά σου) και ένα laptop δεν είναι τόσο σημαντική.
Η οθόνη δεν πηγαίνει άχρηστη, δεν μπορείς να ανάβεις το προβόλι κάθε φορά που θες να κάνεις κάτι στο HTPC, πχ να ακούσεις μουσική. Και το desktop των windows σε CRT τηλεόραση είναι ανέκδοτο! Αν έχετε όλοι lcd/plasma πάω πάσο, προσωπικά δεν διαθέτω ούτε προτίθεμαι να πάρω άμεσα.
Τέλος, για ανθρώπους σαν κι εμένα που έχω μόνο τυπικές γνώσεις windows user και δεν ξέρω να κάνω μόντες με ηχομονοτικά υλικά, ψύκτρες, νέες κάρτες, να αντιμετωπίζω ασυμβατότητες των windows media center με το tv tuner, να μου βγάζει μήνυμα το ότι η τροφοδοσία της κάρτας γραφικών δεν επαρκεί, να μου σπάνε τα νεύρα τα διάφορα κολλήματα της νέας κάρτας ήχου κλπ, το λαπτοπ είναι πολύ πιο user friendy. Σχεδόν plug n' play κατάσταση, το θεωρώ το ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα σε πλήρες HTPC και σε consumer device.
Ξέρω τις υποχωρήσεις που έχω κάνει, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν είμαι από αυτούς που είναι με το κατσαβίδι όλη την ώρα ή να ψάχνω το καινούριο graph...Ευτυχώς γι' αυτά υπάρχετε εσείς και η γνώση μεταλαμπαδεύεται και σε μας.
Plus bonus, το λαπτοπ μεταφέρεται και στο θερινό σινεμά στο μπαλκόνι ή τον κήπο ή το εξοχικό!

Σωστότατος ο Θοδωρής!!!!!!!

Να προσθέσω ότι, τώρα πια, μερικά πράγματα έχουν κατοχυρωθεί και δεν ενδέχεται ν' αλλάξουν για μια πενταετία, φαντάζομαι, τουλάχιστον. Όπως formats, αναλύσεις, bitrates κ.λ.π, οπότε μια αγορά laptop για χρήση htpc δεν είναι τόσο γρήγορα παρωχημένη όπως παλιότερα.

ναι αλλα δεν μπορεις να συγκρινεις ανομοια πραγματα. Δλδ, θα πεις εχω Χ ευρω και θελω να παρω ενα HTPC .... τι htpc desktop και τι htpc laptop παιρνεις με Χ ευρω; Εκει ειναι το ζουμι το οικονομικο....οχι αοριστα....
Και φυσικα η μελλοντικη αναβαθμιση/επεκτασιμοτητα σε απλα πραγματα δεν ειναι συγκρισιμη ....

ναι αλλα μπορεις να εχεις ενα case με 7" που κοστιζει 500ευρωπουλα και ανω.... και με τα υπολοιπα 500-600 κανεις ενα αξιοπρεπεστατο htpc (συγκρισιμο με οποιοτηποτε λαπτοπ των 1000 ευρω)

ναι, τα λαπτοπς ειναι λιγο πιο 'ετοιμα' αλλα κ αυτα windows 'φορανε'.Στο μονο που διαφερουν ειναι στο οτι σε θεμα hardware θα ασχοληθεις απο καθολου εως λιγο.... (εκτος αν εισαι γκαντεμης) .... αλλα και το htpc αν το στησεις απο την αρχη σωστα και χωρις υπερβολες και χωρις απαιτησεις τρελες (οτι δλδ θα εκανες με το λαπτοπι) δεν θα εχεις προβλημα
Οσο για την φορητοτητα εχεις απολυτο δικιο
Γιαυτο αναφερω παραπανω οτι πανω απο ολα εχει να κανει με το τι θελει κανεις....
Εγω εχω και htpc και laptop και divx σκληρο και ειλικρινα ο τελευταιος ειναι πιο 'χρησιμος' σε video/audio καταστασεις με τηλεοραση ή προτζεκτορα :)

ΥΓ α και αντιγραφη εκπομπων κλπ σε λαπτοπ γινεται κατα κυριο λογο με usb συσκευη (εκτος αν βρεις λαπτοπ οικονομικο με video in καλο) η οποια θα εχει και ενα επιπλεον κοστος στο λαπτοπ και φυσικα θα ειναι ενα εξαρτημα ακομα :) ... anyway.... Εξαρταται αν θες κατι φορητο η οχι (για μια φορα το 2μηνο πχ δεν αξιζει να παρεις λαπτοπ.....)

Last edited: