Διαφορά στον ήχο από καλώδια δικτύου/USB;

Οι τιμές των πηγών που παρεθεσες σε προηγούμενο post(1.000€,1.450€)δεν υποδηλώνουν απαραιτήτως πως η πιο ακριβή θα είναι πιο ποιοτικά κατασκευασμένη η ότι θα παίζει καλύτερα από την άλλη.Ουτε οι τιμές των καλωδιων(50€,500€).
Μόνο με δοκιμή των "πακέτων" διπλα-διπλα θα σιγουρευτείς.
Οπότε αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως αν δεν αγοράσουμε αν δεν ταιριάξουμε και πολλές φορές στην προσπάθεια να πάμε σε κάτι καλύτερο μπορούμε να καταλήξουμε σε κάτι χειρότερο.

Ή εσυ περιμένεις να ακούσεις δραματική διάφορα άλλα δεν την παίρνεις.

Αυτό που περιγράφεις έχει αναλυθεί άπειρες φορές εδώ, και είναι γνωστό ως περίπτωση placebo και περίπτωση nocebo.

Οι μεν κατηγορούν τους δε ότι ακούνε με προκατάληψη, θετική ή αρνητική.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αλλάζοντας ένα εξάρτημα στο κύκλωμα, είτε το ηλεκτρικό είτε το μηχανικό, αλλάζουν και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του.
Όπως ακριβώς το λες μάλλον περιμένω κάποια δραματική διαφορά και δεν το βλέπω. Σαν παράδειγμα θέλω να πω το εξής έχω τον Χέγκελ 190 και αντί να μπω στη διαδικασία να ακολουθήσω τις προτάσεις φίλων να αλλάξω δηλαδή με ακριβό καλώδιο ρεύματος να αλλάξω την ασφάλεια να το αλλάξω καλώδιο ethernet να του βάλω και καλύτερα πατουσάκια από κάτω να ξηλωθώ δηλαδή αρκετά ευρώ δεν είναι προτιμότερο να πάω να αγοράσω το 400 που σίγουρα θα είναι καλύτερος ο ήχος.

Όπως ακριβώς το λες μάλλον περιμένω κάποια δραματική διαφορά και δεν το βλέπω. Σαν παράδειγμα θέλω να πω το εξής έχω τον Χέγκελ 190 και αντί να μπω στη διαδικασία να ακολουθήσω τις προτάσεις φίλων να αλλάξω δηλαδή με ακριβό καλώδιο ρεύματος να αλλάξω την ασφάλεια να το αλλάξω καλώδιο ethernet να του βάλω και καλύτερα πατουσάκια από κάτω να ξηλωθώ δηλαδή αρκετά ευρώ δεν είναι προτιμότερο να πάω να αγοράσω το 400 που σίγουρα θα είναι καλύτερος ο ήχος.

Το βλέπεις λιγάκι χωρίς εμπειρία το πράγμα θα μου επιτρέψεις να σου πω. Πρώτα καταλήγεις στα μηχανήματα που θέλεις και κατόπιν κοιτάς να βελτιώσεις τον ήχο τους με τα υπόλοιπα. Έχεις κατασταλλάξει σε ένα σύστημα κατ' αρχάς; Κατασταλλάξει θα πει να το κρατήσεις για καιρό.

Όχι, γιατί το καλώδιο ρεύματος+ethernet+παπουτσάκια+ασφάλεια που φέρνουν ακουστή βελτίωση μπορεί να κοστίζουν 200-300 ευρώ. Ο Η400 κοστίζει 3000 ευρώ παραπάνω από τον Η 190. Δεν είναι το ίδιο.
Προσωπικά έχω αγοράσει κάτι καλύτερο από τα καλώδια της συσκευασίας σε όλες τις συσκευές μου, αλλά δεν ξοδεύω σημαντικά ποσά, ούτε πολυασχολούμαι με συγκρίσεις, αλλαγές κλπ. Έχω καλώδια ρεύματος Supra σε πλέιερ και ενισχυτικά, ΥΥ σε DAC και Switch, και το ethernet Nexans. Αυτά έφεραν αισθητή βελτίωση σε σχέση με τα απλά καλώδια της συσκευασίας και δεν ενδιαφέρομαι να ασχοληθώ άλλο για λόγους χρόνου κυρίως: Αφιερώνω 1-2 ώρες τη μέρα σε ακροάσεις και προτιμώ αυτό το χρόνο να τον αφιερώνω σε μουσική και όχι σε συγκρίσεις καλωδίων.

Όπως ακριβώς το λες μάλλον περιμένω κάποια δραματική διαφορά και δεν το βλέπω

Αν βλέπαμε δραματική διαφορά με την αλλαγή ενός καλωδίου δεν θα ήταν χόμπι.
Τα παραφερνάλια είναι στο φάσμα του fine tuning.

Εφόσον έχεις πάρει τα σωστά ηχεία για το χώρο και για τα γούστα σου μετά επιλέγεις με τι θα τα οδηγήσεις. Μπορεί ο Η400 να είναι overkill για αυτά που έχεις επιλέξει.
Οπότε πας στα υπόλοιπα που λες. Όπως και να'χει πάντα ζυγίζεις τις επιλογές σου και βλέπεις, δοκιμάζεις και συνεχίζεις.
Καλό πάντως είναι να πηγαίνεις σε αλλαγές περιφερειακών των μηχανημάτων αξεσουάρ εφόσον έχεις καταλήξει στο σύστημα που έχεις και έχεις εξασφαλίσει ότι σου αρέσει.
Γιατί αν δε σου αρέσει το σύστημα σου δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα σε κάνει να σου αρέσει.

Τα καλώδια, οι ασφάλειες και τα άλλα αξεσουάρ είναι η γαρνιτούρα του συστήματος, δεν είναι το κυρίως γεύμα.

Ασχολείσαι με αυτά όταν έχεις καταλήξει στα πιο σημαντικά.

Αν έχεις π.χ έναν ενισχυτή που δεν οδηγεί σωστά τα ηχεία σου, δεν θα τον σώσει κανένα καλώδιο ή αντικραδασμικό.

Χωρίς να υπονοώ ότι πρέπει να παίζεις με τα μαύρα καλώδια που έρχονται με τα μηχανήματα.

Απλά δεν πρέπει να αφήσεις το budget των αξεσουάρ να ξεφύγει.

Υπάρχουν μια χαρά καλώδια σε πολύ λογικές τιμές. Σου έχουν προταθεί κάποια.

Τα καλώδια, οι ασφάλειες και τα άλλα αξεσουάρ είναι η γαρνιτούρα του συστήματος, δεν είναι το κυρίως γεύμα.

Ασχολείσαι με αυτά όταν έχεις καταλήξει στα πιο σημαντικά.

Αν έχεις π.χ έναν ενισχυτή που δεν οδηγεί σωστά τα ηχεία σου, δεν θα τον σώσει κανένα καλώδιο ή αντικραδασμικό.

Χωρίς να υπονοώ ότι πρέπει να παίζεις με τα μαύρα καλώδια που έρχονται με τα μηχανήματα.

Απλά δεν πρέπει να αφήσεις το budget των αξεσουάρ να ξεφύγει.

Υπάρχουν μια χαρά καλώδια σε πολύ λογικές τιμές. Σου έχουν προταθεί κάποια.

Καταλαβαίνω τι λες σ' ευχαριστώ για την απάντηση. Όχι δε μου έχει προτείνει κάποιος. Αν έχεις κάποια μάρκα η οποία είναι σε λογικά πλαίσια στις τιμές ευχαριστώ και πάλι

Εμείς μπορούμε να προτείνουμε τι να ακούσεις, όχι τι να αγοράσεις.
Δεν μπορείς να δανειστείς κάποια από φίλους να δεις τι πηγαίνει στο περίπου στο σύστημά σου;
Σε σειρά προτεραιότητας θα πήγαινα: καλώδιο ηχείων - interconnect - καλώδιο ρεύματος.

Οπότε αυτό που καταλαβαίνουμε είναι πως αν δεν αγοράσουμε αν δεν ταιριάξουμε και πολλές φορές στην προσπάθεια να πάμε σε κάτι καλύτερο μπορούμε να καταλήξουμε σε κάτι χειρότερο.
Αυτο ειναι σιγουρο. Και οσα περισσοτερα μαθαινεις στην πορεια , τοσο λιγοτερα πληρωνεις στο τελος (μελλον).

Last edited:
Καταλαβαίνω τι λες σ' ευχαριστώ για την απάντηση. Όχι δε μου έχει προτείνει κάποιος. Αν έχεις κάποια μάρκα η οποία είναι σε λογικά πλαίσια στις τιμές ευχαριστώ και πάλι

Παραπάνω είχαν αναφερθεί ρεύματος από Supra και YY Audio και ethernet της Nexans.

Στη θέση σου θα αγόραζα "στα τυφλά" YY Audio για ρεύμα και κάποιο Nexans για ethernet. Οικονομικά είναι όλα τους, δεν μπορείς να "πάθεις ζημιά".

Αλλά στα καλώδια ηχείων και interconnect δεν σώζεται, πρέπει να τα δοκιμάσεις / ακούσεις στον χώρο σου.

• Like
Reactions: kgermanos
Δεν ξέρω τι ηχεία έχει ο φίλος, αλλά επειδή έχω και εγώ τον Hegel h190 μπορώ να πω με σιγουριά και ύστερα από αρκετές δοκιμές ότι δεν του ταιριάζουν καλώδια που δίνουν ταχύτητα. πχ Kimber.
Θυμάμαι μια κουβέντα παλιά με έναν φίλο του χώρου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τα καλώδια της Audio Agile σαν "λάσπη".
Τότε δεν είχα τον Hegel και δεν είχα δώσει μεγάλη σημασία. (Είχα αγοράσει όμως ένα της εταιρείας).
Σε πρόσφατες ακροάσεις όμως το δοκίμασα και είχα το καλύτερο αποτέλεσμα με τον συγκεκριμένο ενισχυτή,τον κρατάει λίγο πισω σε ταχύτητα του δίνει μεγαλύτερη οργανικότητα και όγκο χαμηλά.
Νομίζω πως είναι μια καλή λύση για τον hegel αν θέλουμε να κινηθούμε σε νορμάλ τιμές.
Εγώ βέβαια πήγα σε occ χαλκό με το yarbo sp-1100 και πήρα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, μεγαλύτερη καθαρότητα σε όλο το φάσμα, πολύ καλύτερο μπάσο και χροιές.
Αλλά εκεί ξεφεύγουμε τιμολογιακά.

Και ένα τελευταίο. Από την όποια εμπειρία μου με τον συγκεκριμένο ενισχυτή, μπορώ να πω ότι λατρεύει τα μεγάλα γουφερ και γενικά τα ηχεία που έχουν ένα boost χαμηλά.

• Like
Ο οποιος θα παιξει πολυ καλυτερα οταν του βαλεις ολα αυτα που λες.

Δεν ξέρω τι ηχεία έχει ο φίλος, αλλά επειδή έχω και εγώ τον Hegel h190 μπορώ να πω με σιγουριά και ύστερα από αρκετές δοκιμές ότι δεν του ταιριάζουν καλώδια που δίνουν ταχύτητα. πχ Kimber.
Θυμάμαι μια κουβέντα παλιά με έναν φίλο του χώρου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τα καλώδια της Audio Agile σαν "λάσπη".
Τότε δεν είχα τον Hegel και δεν είχα δώσει μεγάλη σημασία. (Είχα αγοράσει όμως ένα της εταιρείας).
Σε πρόσφατες ακροάσεις όμως το δοκίμασα και είχα το καλύτερο αποτέλεσμα με τον συγκεκριμένο ενισχυτή,τον κρατάει λίγο πισω σε ταχύτητα του δίνει μεγαλύτερη οργανικότητα και όγκο χαμηλά.
Νομίζω πως είναι μια καλή λύση για τον hegel αν θέλουμε να κινηθούμε σε νορμάλ τιμές.
Εγώ βέβαια πήγα σε occ χαλκό με το yarbo sp-1100 και πήρα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, μεγαλύτερη καθαρότητα σε όλο το φάσμα, πολύ καλύτερο μπάσο και χροιές.
Αλλά εκεί ξεφεύγουμε τιμολογιακά.

Και ένα τελευταίο. Από την όποια εμπειρία μου με τον συγκεκριμένο ενισχυτή, μπορώ να πω ότι λατρεύει τα μεγάλα γουφερ και γενικά τα ηχεία που έχουν ένα boost χαμηλά.
fyne audio 502

Παραπάνω είχαν αναφερθεί ρεύματος από Supra και YY Audio και ethernet της Nexans.

Στη θέση σου θα αγόραζα "στα τυφλά" YY Audio για ρεύμα και κάποιο Nexans για ethernet. Οικονομικά είναι όλα τους, δεν μπορείς να "πάθεις ζημιά".

Αλλά στα καλώδια ηχείων και interconnect δεν σώζεται, πρέπει να τα δοκιμάσεις / ακούσεις στον χώρο σου.
ok.πηγα ψώνισα καλώδια. ακούω αυτά που λέτε.διαφορες υπάρχουν όντως. ιχως όχι αυτό που θα περίμενε κάποιος που έδωσε 500 σε καλώδια .αλλά σίγουρα πιο δυνατό μπάσο πιο στιβαρό καλητερες κιθάρες .το μόνο που έχω ακόμα πολύ απλό καλώδιο είναι το ethernet και μαλλον θα πρεπει και αυτο να αντικατασταθει.

Ξέρεις όμως κάτι;
Μιλάμε πολύ θεωρητικά και έτσι άκρη δεν βγαίνει.
Εννοώ ότι δεν έχεις γράψει καθόλου τι μάρκες καλωδίων ειχες ή έχεις και με τι μάρκες τα συνέκρινες.
Όσο για το καλώδιο ethernet,για αρχή πάνε μέχρι μεϊδανη και πάρε ένα nexans τερματισμενο.
Αν δεις διαφορά, τότε ετοιμάσου για μπελάδες 😄
Aν το βρεις σαν lanmark είναι το ίδιο (άλλαξε η επωνυμία)

Last edited:
  • Like
fyne audio 502
Ε καλά είσαι. Παραπάνω από καλά. Παίξε με το στήσιμο των ηχείων στον χώρο αν σε παίρνει ,το πιο πιθανό είναι να δεις μεγαλύτερες διαφορές.
Πάρε ένα βασικό Supra για τον Hegel και βάλτον κατευθείαν στη πρίζα του τοίχου, όχι σε πολύπριζο.

Ε καλά είσαι. Παραπάνω από καλά. Παίξε με το στήσιμο των ηχείων στον χώρο αν σε παίρνει ,το πιο πιθανό είναι να δεις μεγαλύτερες διαφορές.
Πάρε ένα βασικό Supra για τον Hegel και βάλτον κατευθείαν στη πρίζα του τοίχου, όχι σε πολύπριζο.
ευχαριστώ

Ξέρεις όμως κάτι;
Μιλάμε πολύ θεωρητικά και έτσι άκρη δεν βγαίνει.
Εννοώ ότι δεν έχεις γράψει καθόλου τι μάρκες καλωδίων ειχες ή έχεις και με τι μάρκες τα συνέκρινες.
Όσο για το καλώδιο ethernet,για αρχή πάνε μέχρι μεϊδανη και πάρε ένα nexans τερματισμενο.
Αν δεις διαφορά, τότε ετοιμάσου για μπελάδες 😄
Aν το βρεις σαν lanmark είναι το ίδιο (άλλαξε η επωνυμία)
ευχαριστώ

• Like
Reactions: mdvq
Επειδή τώρα που βλέπω το ποστ μπορει να σε μπερδεύω, διευκρινίζω:
Το ένα καλώδιο είναι διαφορετικό από το άλλο.
Το ένα είναι cat6a , το άλλο cat6 και αν παρατήρησες έχουν και άλλα βύσματα.
Το δεύτερο στο έβαλα για να δεις την επωνυμία.
Εγώ το πρώτο έχω και αυτό σου συνιστώ.
Το άλλο δεν το έχω δοκιμάσει.
Επειδή είναι πολύ οικονομικά πάρτα και τα δύο και κράτα ότι σου κάτσει καλύτερα στο αυτί.