Διακρίνω μία κούραση μήπως ;

...να μην αναφέρω και περιπτώσεις σαν τους Kissin και Lang-Lang...που δεν ειναι τιποτ' αλλο απο γυμναστική στα πλήκτρα.
H τέχνη του πιάνου σήμερα εχει ανακατευτεί τόσο πολύ με την τεχνική που η καλλιτεχνία πάει στο περιθώριο και προβάλλεται η δεξιότητα. Δε λεω, απαραίτητη η δεύτερη, αλλά η πρώτη ειναι αυτο που χωρίζει τους "θνητούς" από τους "αθάνατους". Έτσι την πάτησα με τον Backhaus και τις σονάτες του Beethoven, ενώ έχω πολύ καλύτερες ηχογραφήσεις.

Πάντως, η αποτύπωση της εποχής, δεν ειναι κατι που αφορά μονο τις ερμηνείες των κλασικών έργων. Οι πρώτοι δίσκοι των Velvet Underground, τα lives των Joy Division, έχουν αυτό το στοιχείο(οι ειδικοί των '70s, σίγουρα γνωρίζουν περισσότερα παραδείγματα).

...να μην αναφέρω και περιπτώσεις σαν τους Kissin και Lang-Lang...που δεν ειναι τιποτ' αλλο απο γυμναστική στα πλήκτρα.

Σου προτείνω να ακούσεις το 2o concerto του Rachmanninov με τον Lang Lang... Επειδή έχοντας ακούσει άλλα πράγματα είχα την ίδια άποψη ακριβώς με σένα, και μετά απ'αυτό αναθεώρησα... (για το συγκεκριμενο φυσικά)

Απάντηση: Re: Διακρίνω μία κούραση μήπως ;

Εσύ ξεκίνησες να μιλάς για body builders.. εγώ ποτέ δεν απαρνήθηκα τον Ηοrowitz πχ... απλά αναρρωτήθηκα προς τι το απόλυτο του χαρακτηρισμού.

Και πώς ηξερες σε ποιούς αναφερόμουν??
Αμφιβάλλεις πώς διάφοροι κομήτες (κατι Lang-Lang,Volodoz και λοιποί Κορεάτες και Γιαπωνέζοι)έχουν μετατρέψει το πιάνο σέ οργανο γυμναστικής??

Re: Απάντηση: Re: Διακρίνω μία κούραση μήπως ;

Και πώς ηξερες σε ποιούς αναφερόμουν??
Αμφιβάλλεις πώς διάφοροι κομήτες (κατι Lang-Lang,Volodoz και λοιποί Κορεάτες και Γιαπωνέζοι)έχουν μετατρέψει το πιάνο σέ οργανο γυμναστικής??

Όχι... αλλά κρατάω σε μια ειδική κατηγορία τον Lang Lang.. ένα μικρό ποσοστό ηχογραφήσεων του δείχνει μεγάλο μουσικό... για το μέλλον... :a0210:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Διακρίνω μία κούραση μήπως ;

Για να μη κουράζουμε το thread αυτό όμως άνοιξα άλλο ειδικά γι'αυτό το θέμα:

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?p=741574#post741574

Η ερώτηση έτσι όπως τίθεται στο thread που άνοιξες,νά μέ συγχωρείς,αλλά είναι παραπλανητική.
Τι παει να πεί ´σταμάτησαν οι μεγάλες ερμηνείες τον προηγούμενο αιώνα´.
Σάν ερώτηση τής Metron Analysis μοιάζει.:flipout:

Είναι δημοσκοπηση του Μaestrου ;)

Eίναι αυτό που ρωταω πραγματικά... Πως γίνεται εγώ να διακρίνω σημαντικές ερμηνείες ανάμεσα σε έναν ολόκληρο αιώνα (όχι μόνο εγώ προφανώς) και ο πυρήνας του avclub να απορρίπτει οτιδήποτε νεο??

Δεν είναι ερώτηση για να σας "φορεσω" τις απόψεις μου... απλή συζήτηση κάνουμε, καθώς είναι ένας προβληματισμός που έχω απ'τις πρώτες μέρες που αρχισα να διαβάζω την κατηγορία.

Re: Απάντηση: Διακρίνω μία κούραση μήπως ;

Πάντως τα τελευταία χρόνια , μου είναι ολοένα και πιό δύσκολο να απολαύσω ένα έργο του οποίου η ηχογράφηση δεν είναι του γούστου μου . Προσέξτε δεν λέω καταπληκτική , λέω του γούστου μου . Και πραγματικά απορώ με την αντίθετη άποψη. Αμα δηλαδή ακούγεται το πνευστό σαν φρένα που στριγγλίζουν στην άσφαλτο , γιατί πρέπει να το εκτιμήσω μόνο ως προς την συνθετική του πλευρά ; Και πως να το κάνω αφού μ' ενοχλεί ο ήχος , άρα δυσκολεύομαι όσον αφορά στην προσπέλαση του ;
Υπάρχει τρόπος! Ακούς την μουσική *άηχα*. Λ.Σ.

Το εχω ξαναγραψει αρκετες φορες. Η "κουραση" οφειλεται στο γεγονος πως ειμαστε λιγοι και πλεον τα περισσοτερα εχουν ειπωθει.
Καιρός να γίνετε περισσότεροι επιτρέποντας και άλλους να πουν τη γνώμη τους. Όσο λειτουργείτε σε πολύ *στενά* πλαίσια μοιραίο είναι. Αυτό νομίζω. Λ.Σ.

Είναι δημοσκοπηση του Μaestrου ;)

Eίναι αυτό που ρωταω πραγματικά... Πως γίνεται εγώ να διακρίνω σημαντικές ερμηνείες ανάμεσα σε έναν ολόκληρο αιώνα (όχι μόνο εγώ προφανώς) και ο πυρήνας του avclub να απορρίπτει οτιδήποτε νεο??

Δεν είναι ερώτηση για να σας "φορεσω" τις απόψεις μου... απλή συζήτηση κάνουμε, καθώς είναι ένας προβληματισμός που έχω απ'τις πρώτες μέρες που αρχισα να διαβάζω την κατηγορία.

Mάλλον είχε δίκιο ο mmoukiou πού λέει οτι δέν διαβάζεις την κατηγορία.Ασε πού ένα σωρό παρουσιάσεις αναφέρονται σέ έργα δεκαετίας,αλλά ακόμα και στην Κλασσική έχουν προταθεί πάμπολλες φορές εκτελέσεις τής τελευταίας εικοσαετίας-τριακονταετίας και ακόμα πιό πρόσφατα.Και αυτά πού λές περί ´ολόκληρου αιώνα´είναι εντελώς άστοχα γιατί θα νομίζει κάποιος πώς γινονται αναφορές μονον στον Schnabel ή στον Mahler ως διευθυντή Ορχήστρας...........
Οσο για τά περί ´πυρήνα´ασχολίαστα.
Αυτό δά έλειπε να πρέπει ,λές και είμαστε εκπρόσωποι τής Universal,νά ανακαλύπτουμε με το ζόρι νέες ´μεγαλειώδεις´ερμηνείες ...H μήπως θα πρέπει να θεωρηθεί η Netrebko ή νέα Callas ή Tebaldi για να νοιώσουμε in??
Αλλά τουλάχιστον οταν ´αποφαίνεσαι´γιά τον σύγχρονο Σοπενικό Zimerman κράτα και μικρό καλάθι...
Απο εκεί και πέρα εάν πρέπει γιά να παραστήσει κάποιος τον νεωτεριστή να απορρίψει τον Richter ή τον Klemperer γούστα είναι αυτά.

Και οταν απομακρύνεται κάποιος απο το Ταμείο ουδέν λαθος αναγνωρίζεται...
Ο Skakinen πρίν απο μια εβδομάδα δημοσίευσε νέο Index τής Κλασσικής.
Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε πόσα διαφορετικά σχόλια έχουν γίνει ή και εναλλακτικές προτάσεις σέ αυτά πού προτείνουν οι παρουσιάζοντες..
Γράφτηκαν οι εναλλακτικές προτάσεις για εκτελέσεις??
OXI...
Oπότε τά λοιπά σχόλια αποδυναμώνονται................

Οποιος θέλει γράφει,αλλά οχι μετά απο τρία χρόνια να εμφανίζεται και ´αδικημένος´.

Καιρός να γίνετε περισσότεροι επιτρέποντας και άλλους να πουν τη γνώμη τους. Όσο λειτουργείτε σε πολύ *στενά* πλαίσια μοιραίο είναι. Αυτό νομίζω. Λ.Σ.

Σπύρο απαντάω αυτό που είπε ο Λουκάς ακριβώς από πάνω.... Δυστυχώς δεν είμαι πεφωτισμένος σαν εσας, καθε μέρα ανακαλύπτω κι άλλα πράγματα και είμαι ευτυχισμένος γι'αυτό. Δεν επέβαλα καμια γνώμη, ούτε πρόκειται να το κάνω.

Και να η κούραση για την οποία μίλησε ο Δημήτρης Ν. στην αρχή του θέματος.... κάθε νέα γνώμη αντιμετωπίζεται με τον τρόπο αυτό, (το ύφος σου είναι ενδεικτικό) γι'αυτό και ξεμείναμε από νέες γνώμες... Θεώρησα ότι σε ένα τέτοιο thread θα είχε κανείς μεγαλύτερη διάθεση να ακούσει και να συζητήσει και όχι να κρίνει και να ισοπεδώσει, αλλά μάλλον κανω λάθος.

Δεν θα πω ότι ξέρω κάτι, άλλωστε οι μουσικές γνώσεις είναι κάτι υποκειμενικό σ'αυτή τη χώρα. Θα επαναλάβω μόνο ότι είμαι ευτυχισμένος που δεν έχω παρωπίδες και κρίνω καθημερινά νέες εμπειρίες, βάσει των όποιων γνώσεών μου, σε συνδυασμό με το όποιο γούστο μου.

Last edited:
Πρός Maestro:
Και δεν μού λές καλέ μου φίλε οι προτάσεις σού προέκυψαν τώρα ξαφνικά??Στο συγκεκριμένο θέμα??
Δώσε link σέ παρακαλώ -στίς παρουσιάσεις-πού να έχεις γράψει οτιδήποτε και να χλευάστηκες...
Στην Κλασσική θαταν ακομα πιό ενδιαφέρον.
Γιατί προσωπικά θυμάμαι πώς μόλις προχτές που άρχισες να παρουσιάζεις dvd, ζήτησα να μπαίνουν στις Παρουσιάσεις για να μήν χανονται...

Έχω εμφανιστεί ελάχιστες φορές να προτείνω... ήταν κάτι που είχα υπόψιν να ξεκινήσω τώρα σιγά σιγά, και ξεκίνησα απ'τα DVD.

Δεν είπα ποτέ ότι χλευαστηκα κατ'επανάληψιν. Ειπα ότι η αντιμετώπιση στο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ θέμα από την αρχή δε μου άρεσε. Δεν είπα κάτι, σχολίασα την άποψη σου περί ερμηνευτών body builders, λέγοντας ότι δεν είναι κάτι τόσο απόλυτο και ακούγεται ισοπεδωτικό, και ξαφνικά βρεθηκα να αμφισβητούμαι από ηλικιακά μέχρι μουσικά.

Παρουσιάσεις έργων και εκτελέσεων θα κάνω, όταν βρω τον χρόνο γιατί έχετε ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχυ και θέλω να το κάνω με τον τρόπο που αρμόζει.

Πρέπει να καταλάβετε πάντως ότι λόγια του τύπου "ο τάδε ΕΙΝΑΙ ο μεγαλύτερος πιανίστας του αιώνα και όποιος λέει το αντίθετο είναι ασχετος" είναι πολύ απόλυτες.... πρέπει να συνοδεύονται πάντα από το απαραίτητο "μικρό καλάθι" της προσωπικής άποψης...

Last edited:

Το εχω ξαναγραψει αρκετες φορες. Η "κουραση" οφειλεται στο γεγονος πως ειμαστε λιγοι και πλεον τα περισσοτερα εχουν ειπωθει. Επισης, εναν παρουσιαζομενο δισκο θα τον διαβασουν 30 ατομα, θα ενδιαφερθουν 5, θα το ακουσουν 1-2 και θα γραψει κατι γι'αυτον ο ενας ή και κανενας. Συνηθως γινεται οτι και με το νεο του McCartney. Αντι να τον εχουν ακουσει 5-10 ατομα και να γινει κουβεντα για τον συγκεκριμενο δισκο, αναλωνεται η συζητηση για τα παλια του ή για τους Μπιτλς. Χιλιοειπωμενα πραγματα δηλαδη.

Πέτρο έχεις δίκαιο, αλλά βλέπεις τα πράγματα από την μια όψη. Αν μου πεις εμένα για παράδειγμα έλα να ακούσεις τον καινούργιο δίσκο του McCartney ήδη με έχεις βάλει σε μια διαδικασία απόρριψης .Πρώτον γιατί θα προτιμούσα να ακούσω κάτι από τα παλιά του εικάζοντας ότι θα είναι πιο ενδιαφέροντα μιας και δεν έχω εντρυφήσει και δεύτερον γιατί ότι έχω ακούσει από αυτόν που μπορεί να είναι και ένα κομμάτι δεν με έβαλε ποτέ στην διαδικασία του “ψάξε παραπάνω”.

Κατά την γνώμη μου αυτό είναι μεν κόλλημα αλλά είναι υγιές ή μάλλον καλύτερα θα το έλεγα “ανθρώπινο”. Για να σπάσει το κόλλημα μου και να παραδεχτώ ότι κοιμόμουν για χρόνια πρέπει να δεχτώ ένα σοκ και ένα σοκ δεν θα αποφασίσω εγώ να μου συμβεί. Μπορεί όμως άνετα να είμαι σπίτι σου για παράδειγμα να μου βάλεις το καινούργιο του McCartney χωρίς να το καταλάβω και να πάθω πλάκα.

Έχω εμφανιστεί ελάχιστες φορές να προτείνω... ήταν κάτι που είχα υπόψιν να ξεκινήσω τώρα σιγά σιγά, και ξεκίνησα απ'τα DVD.

Δεν είπα ποτέ ότι χλευαστηκα κατ'επανάληψιν. Ειπα ότι η αντιμετώπιση στο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ θέμα από την αρχή δε μου άρεσε. Δεν είπα κάτι, σχολίασα την άποψη σου περί ερμηνευτών body builders, λέγοντας ότι δεν είναι κάτι τόσο απόλυτο και ακούγεται ισοπεδωτικό, και ξαφνικά βρεθηκα να αμφισβητούμαι από ηλικιακά μέχρι μουσικά.

Παρουσιάσεις έργων και εκτελέσεων θα κάνω, όταν βρω τον χρόνο γιατί έχετε ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχυ και θέλω να το κάνω με τον τρόπο που αρμόζει.

Πρέπει να καταλάβετε πάντως ότι ρήσεις του τύπου "ο τάδε ΕΙΝΑΙ ο μεγαλύτερος πιανίστας του αιώνα" είναι πολύ απόλυτες.... πρέπει να συνοδεύονται πάντα από το απαραίτητο "μικρό καλάθι" της προσωπικής άποψης...

Με συγχωρεις,αλλά σε ρωτώ για ολόκληρη τήν Τριετία και επί όλων τών Παρουσιάσεων..
Μου απαντάς γιά το δικό μου πόστ τής συγκεκριμένης συζήτησης που δεν αφορά κάν Παρουσιάσεις ή Προτάσεις..Εγινε σε μιά συζήτηση.
Αυτο το πόστ γράφτηκε σήμερα..
Βάσει αυτού τού πόστ εξαγεις τριετή συμπεράσματα??
Ατοπο.
Υ.Γ.
Για μεγαλύτερο πιανίστα του Αιώνα δεν γραφτηκε ποτέ..
Εχουν γραφτεί προσωπικές εκτιμήσεις για Μεγάλες Ερμηνείες.
Καθώς και γιά προσωπικές ´αδυναμίες´σε Καλλιτέχνες..
Δηλώνω λάτρης τού Gould αλλά ουδέποτε τον ανέφερα ως Μεγαλύτερο και επανειλημένα έχω γράψει γιά ´αντιφατικές ερμηνείες του´...
Αλλά έχω γράψει..................................
Και συζητώ μαζί σου επειδή έχεις γνώσεις και μπορείς να συμβάλλεις στην Κατηγορία...

με συγχωρείτε για την παρέμβαση αλλά ο Zimerman έχει γράψει εξαιρετικές Μπαλάντες Σοπέν.
Παίζει να είναι οι καλύτερες σε ολόκληρη τη δισκογραφία - και το λέω με απόλυτη συναίσθηση αυτού που λέω γιατί τις έχω ακούσει απο πάρα πολλούς.

Σπύρο δεν καταλαβαίνω τι το αστείο βρίσκεις στη λέξη πυρήνα??? Είστε ή δεν είστε κάποιοι άνθρωποι που συντηρούν με τα γραπτά τους την κατηγορία???

Όσο για τα τριετή συμπεράσματα που λες, δεν μίλησα για τον εαυτό μου, ξαναείπα και πριν, κυρίως διαβάζω, σπάνια γράφω, και σ'αυτά που διαβάζω βλέπω μια απόλυτη στάση...

Προσωπικά έχω δεχτεί ελάχιστες φορες τέτοιου είδους απόρριψη (όσες φορές έχω γράψει στην Now playing μαλλον, αν θυμάμαι καλά περί Jesus Christ Superstar και περί Deep Purple), ωστόσο έχω δει το φαινόμενο προς άλλους πολλές φορές...

Επειδή πρέπει να μεταμορφωθώ σε μηχανικό και να τελειώσω ένα κεφάλαιο της διπλωματικής μου.... αποχωρώ για τώρα.

Θα γράψω παρουσιάσεις, και φυσικά και έχω ανάγκη την κριτική, αλλιώς δε θα έμπαινα στον κόπο να το κάνω... Αλλά θέλω κριτική επί του μουσικού..... θέλω να γράφετε ΤΙ δεν σας άρεσε σε μια ερμηνεία... και όχι γενικότερα σχόλια, είναι κινέζος, είναι μοντέλο, κλπ κλπ

Last edited: