Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Μάλλον είναι ο θόρυβος από τους αισθητήρες. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι να κάνεις ζουμ άουτ μέχρι να δεις όλο τον ουρανό και μετά να τον στρέψεις ώστε να φαίνεται το επίπεδο του Γαλαξία. Είναι πολύ εντυπωσιακό. Και μετά αλλάζεις από το μενού επάνω αριστερά και επιλέγεις την διαφορετική έρευνα.

Λάθος: Όσο πας προς τα κάτω στη λίστα ΔΕΝ είναι η εικόνα του ουρανού σε υψηλότερες συχνότητες. Το XMM είναι σε ακτίνες Χ και το 2MASS είναι στο υπέρυθρο. Αυτό το τελευταίο είναι το πιο εντυπωσιακό για μένα. Τα Halpha είναι στην "κόκκινη" γραμμή του H2, οπότε χαρτογραφούν την ποσότητα του υδρογόνου στο σύμπαν. Φυσικά δεν καλύπτουν όλο τον ουρανό όλα τα όργανα.

Last edited:
Ναι ... εκει το περιεστρεψα, στο γαλαξιακο επιπεδο.
Και το υπερυθρο ειναι σκετη μαγεια. Ζωγραφια !

Στα ραδιοκυμματα ακομα και το κεντρο του γαλαξια ειναι ορατο.
Πισω απο σκονη της αρκουδας. Παντως τα αστρα εκπεμπουν
σε ολες τις συχνοτητες. Γινονται ορατα ... ετσι και αλλιως.

Photo of the day :love: ...

sig12-014_Sm.jpg

Απο το Spitzer.

Ταχεως κινουμενο αστρο δημιουργει (με τον ανεμο του) ωστικο κυμα
μεσα στο γαλαξιακο διαστρικο μεσο (σκονη και ψυχρο πλασμα).
Θα θελα να το δω σε καμποσες μπαντες αυτο ! :rolleyes:

ΔΕΝ ειμαι επιστημονας, παιδια.
Ποιητης, λογοτεχνης και ζωγραφος ειμαι.
Και χρειαζομαι την επιστημη για να οπτικοποιησω καινουργιους "καμβαδες"
(που θα μου δημιουργησουν καινουργια ποιητικη και λογοτεχνικη διαθεση).

That's all ... with me -bye-

Last edited:
Η αρχαιοαστρονομία ορίζεται ως η μελέτη των πεποιθήσεων και των πρακτικών που αφορούν τον ουρανό κατά το παρελθόν, καθώς και τις χρήσεις που είχε η γνώση των ανθρώπων για τον ουρανό. Δεν είναι η μελέτη της αρχαίας αστρονομίας, γιατί οι άνθρωποι για τους οποίους μιλάμε έχουν διαφορετική άποψη για τον έναστρο ουρανό από τον σύγχρονο δυτικό άνθρωπο. Γι’ αυτό τον λόγο πολλές φορές στα πλαίσια της αρχαιοαστρονομίας μιλάμε για αστρονομίες κι όχι για αστρονομία. Η εθνοαστρονομία κάνει το ίδιο, αλλά ασχολείται με τους λαούς και τις φυλές που ζουν τώρα στη Γη.

To αντιλαμβανομουν (η μαλλον το υπεθετα) οτι στην κεντρικη αφρικη εχουν διαφορετικη αντιληψη του ουρανου
απ'οτι στην βορεια ευρωπη ... αλλα δεν πιστευα οτι υπηρχαν τοσα αναριθμητα διαφορετικα στοιχεια
ωστε να συνιστουν .... ΕθνοΑστρονομια. Για την ακριβεια, ΨυχοΕθιμοΔοξασιακη Αστρονομια. :flute:

Thanks for the tip -bye-

Εντυπωσιακό πάντος που ενώ είναι αδύνατον να οπτικοποιήσει κανείς ένα γήινο άνεμο ή ένα υδάτινο ρεύμα, μπορεί να χρωματίζει αυθαίρετα εικόνες του διαστήματος δίνοντας μάλιστα και "επιστημονική" χροιά στο όλο δημιούργημα...

Νικο

Η ασπριλα των νεφελωματων ηταν το πρωτο πραμα που με ξενερωσε οταν ειδα αστροφωτογραφιες
στον Ομιλο Φιλων Αστρονομιας (εδω στην Θεσσαλονικη). Που δεν ηταν και η πιο ευκολη διαδικασια
(χρονος εκθεσης, φιλτρα, κλπ)

Τους λεω (πριν 7 χρονια) ..... "για αυτο το ασπραδι, τρεχετε στα οροπεδια, στηνετε εξοπλισμο
μερικων χιλιαδων ευρω, περιμενετε κατι ωρες σημαδευοντας το ιδιο σημειο ... και στο τελος ?
Τι ? Αυτη η θαμπαδα ?"

Και φυσικα η απαντηση ηταν αποστομωτικη .... "αυτο το ασπραδι ειναι τραβηγμενο απο ΜΑΣ".
Φυσικα αναφερονται στον τυπικο ερωτα καθε νεοκοπου αστροπαρατηρητη >
http://www.atlasoftheuniverse.com/nebulae/m42.jpg που δεν δειχνει καν ετσι, αλλα καπως ετσι
https://apod.nasa.gov/apod/image/0302/orion_spinelli_c1.jpg και με πολυ, παρα πολυ τυχη !!!!

Ετσι λοιπον οντας καλομαθημενος σε υπεραναλυσεις 4Κ x 4K (και πανω)
https://en.wikipedia.org/wiki/Orion_Nebula#/media/File:Orion_Nebula_-_Hubble_2006_mosaic_18000.jpg με χρωματισμους
που εκστασιαζουν και αφηνουν αφωνους ακομα και επαγγελματιες ζωγραφους,
μεσα σε περιοδικακια του δεκαρικου (η στο νετ), για παραπανω απο δυο δεκαετιες ...
αποστασιοποιηθηκα σιγα-σιγα απο το (αστρο)παρατηρησιακο κομματι του Ομιλου.

Με μια καποια πικρια (για αυτους) και μερικες τυψεις (για μενα).

ΤΟ ΤΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΟ ΝΕΤ .... εχει ριξει ταφοπλακα στο ποσο αξιεπαινα και δυσκολα
εχουν παραμεινει ορισμενα αθληματα (και ακριβα αθληματα, ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ θα ελεγα).

Last edited:
Αγαπητέ Μάνο...

Η αστροφωτογράφιση, δεν θέλει καθόλου μα καθόλου τύχη.
Θέλει γνώσεις και εξοπλισμό.
Μην νομίζεις όμως ότι κσι με ταπεινό εξοπλισμό δεν μπορείς να πάρεις πράγματα.

Ιδού μερικές εντελώς δικές μου, με τηλεφακό και φωτογραφική μηχανή. ΧΩΡΙΣ τηλεσκόπιο.

Andromeda by Chris Brn, on Flickr

Orion ascending by Chris Brn, on Flickr

Towards galactic center by Chris Brn, on Flickr

Pleiades by Chris Brn, on Flickr

Όλες οι παραπάνω είναι true color. Δηλαδή όπως θα έβλεπε περίπου το μάτι σου αν ήσουν εκεί κοντά.

Το περίπου αφορά το ότι η απλή (και όχι τροποποιημένη) φωτογραφική μου μηχανή, κάποια χρώματα (πχ προς το κόκκινο) δεν τα αποδίδει όσο έντονα είναι γιατί είναι φτιαγμένες να "κοβουν" από το φάσμα ώστε να είναι προσαρμοσμένες στο ηλιακό φως.
Σημαίνει δηλαδή ότι τα πραγματικά χρώματα είναι ακόμη πιο έντονα.

Eγω .... εκει που πηγα .... αλλα πραγματα ειδα.
ΟΧΙ αυτα τα πεντακαθαρα δοκιμια που τραβηξες.

Η τυχη αφορα τον ελαφρα συνεφιασμενο ουρανο
η ακομα και την φωτορυπανση απο διπλανα χωρια.

Επίσης να προσθέσω ότι οι επαγγελματικές αστροφωτογραφικές μηχανές είναι "ασπρόμαυρες" μέσα σε πολλά εισαγωγικά.
Αν δεις την πρωτόλεια φωτό νομίζεις ότι είναι ασπρόμαυρη (θαμπάδα που λες) αλλά δεν είναι.

Εξηγώ χρησιμοποιούν ειδικά CCD και φίλτρα.
Κάθε CCD είναι φταγμένο και έχει πάνω του ειδικά φίλτρα ώστε να καταγράφει το φάσμα ΕΝΟΣ μόνο χρώματος σαν φωτεινότητα.
Αυτό με μεγάλη ακρίβεια μετατρέπεται στο πραγματικό φάσμα του (ενός) χρώματος και ο συνδιασμός των 3 CCD με αυτή τη διαδικασία σου δίνει το πλήρες πραγματικό φάσμα.

Re: Απάντηση: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Eγω .... εκει που πηγα .... αλλα πραγματα ειδα.
ΟΧΙ αυτα τα πεντακαθαρα δοκιμια που τραβηξες.

Η τυχη αφορα τον ελαφρα συνεφιασμενο ουρανο
η ακομα και την φωτορυπανση απο διπλανα χωρια.

Kαι ο ουρανός και η φωτορύπανση, δεν είναι θέμα τύχης Μάνο.

Κάποιες από αυτές που έχω βγάλει, τις έχω βγάλει σε μεγάλο υψόμετρο και χειμώνα με θερμοκρασίες που έφτασαν μια φορά τους -26.
Απλά φεύγεις από τη ζεστούλα σου, παίρνεις τα βουνά στις 1 το πρωί τις πιο κρύες νύχτες του χειμώνα ώστε να μην έχει υγρασία η ατμόσφαιρα και να αποφεύγεις έτσι και τη φωτορύπανση.

No pain no gain φίλε μου.

Και πολύ πολύ τρέλα!

Pillars of Creation,ωμό υλικό και το διάσημο επεξεργασμένο.Πόση αυθαιρεσία χωράει κρίνετε μόνοι σας..

Eλάχιστη ως καθόλου Νίκο μου.

Η αριστερά έχει τους δείκτες φωτεινότητας του φάσματος σε ένα χρώμα.
Βγήκε με ειδικό CCD και ειδικά φίλτρα ώστε να πάρει τη μέγιστη πληροφορία.

Η δεξιά είναι η σύνθεση της πληροφορίας των 3 CCD* αφού με μαθηματικά, κάθε τιμή φωτεινότητας μετατράπηκε σε ακριβές χρώμα.

Με δυό λόγια η δεξιά είναι αυτό που θα έβλεπες με τα μάτια σου αν ήσουν εκεί κοντά.

*Και ένα 4ο (ειδικό φίλτρο ουσιαστικά) μόνο για την ένταση του φωτός.