Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Re: Απάντηση: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

και παλι ειναι πολυ μικρος ο φακος για να παρει τετοιες εικονες.

Και όμως Λάκη, δεν είναι.

Με μεγαλύτερο φακό μπορείς να βγάλεις πολλά περισσότερα αλλά και με αυτό βγάζεις "πράμα".

Μανο. Κοιτα τι μπορει να βγαλει ερασιτεχνης (με επεξεργασια και καλο εξοπλισμο) . Ναι εκεινη την ωρα ειναι μια γκρι θολουρα οπτικα, αλλα μετα...

Ναι .... μετα πεφτει η επεξεργασια της αρκουδας.
Υπαρχει ειδικο παραρτημα στο site της Adobe για επεξεργασια αστροφωτογραφιων.
Εγω ξεκινησα με το τι εβλεπα μεσα απο το προσοφθαλμιο (του τηλεσκοπιου).
Αναπαντεχη ξενερα !

ΦΥΣΙΚΟ ειναι αν αφησεις χρονο εκθεσης μεγαλυτερο απο αυτον του ματιου
να πετυχεις πολυ πολυ πολυ καλες ληψεις. Ακομα και στην 1 ωρα εκθεση.

Μάνο όταν λέμε επεξεργασία, δεν είμαι σίγουρος αν γνωρίζεις ακριβώς τι λέμε.
Όπως επίσης για τον χρόνο έκθεσης (μεγαλύτερο του ματιού).

Με την επεξεργασία, δεν εννοούμε "καλλιτεχνική" ελεύθερη κατά το δοκούν επεξεργασία.

Μιλάμε πολύ συγκεκριμένα για την επεξεργασία πληροφορίας που πραγματικά υπάρχει.
ΠΧ διαγραφή θορύβου από τα ηλεκτρονικά.

Όταν μιλάμε για χρόνο έκθεσης, καταλαβαίνεις τι ακριβώς συμβαίνει όταν βάζουμε μεγάλους χρόνους έκθεσης (πχ 8 ώρες συνεχόμενη έκθεση ή συνδυάζουμε πολλές 10δες φωτογραφίες με μικρότερη έκθεση)?

Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό ή "μη αληθινό" στο αποτέλεσμα.

Εγω δεν θα ξεχασω ενα καλοκαιρι 3 το βραδυ που ξυπνησα την γυναικα μου γιατι μπορεσα και ειδα αυτο.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ring_Nebula

Βεβαια εφαγα κατσαδα γιατι στην πραγματικοτητα εβλεπες μια μικροσκοπικη γκρι φυσαλίδα. Αλλα ο ενθουσιασμος μου ηταν μεγαλος που μπορεσα να "σημαδεψω" χειροκινητα και να βρω το στοχο που ηθελα.

Απάντηση: Re: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Μάνο όταν λέμε επεξεργασία, δεν είμαι σίγουρος αν γνωρίζεις ακριβώς τι λέμε.
Όπως επίσης για τον χρόνο έκθεσης (μεγαλύτερο του ματιού).

Με την επεξεργασία, δεν εννοούμε "καλλιτεχνική" ελεύθερη κατά το δοκούν επεξεργασία.

Μιλάμε πολύ συγκεκριμένα για την επεξεργασία πληροφορίας που πραγματικά υπάρχει.
ΠΧ διαγραφή θορύβου από τα ηλεκτρονικά.

Όταν μιλάμε για χρόνο έκθεσης, καταλαβαίνεις τι ακριβώς συμβαίνει όταν βάζουμε μεγάλους χρόνους έκθεσης (πχ 8 ώρες συνεχόμενη έκθεση ή συνδυάζουμε πολλές 10δες φωτογραφίες με μικρότερη έκθεση)?

Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό ή "μη αληθινό" στο αποτέλεσμα.

Eυτυχως που το αποσαφηνισες.
Εγω μιλουσα για τον κατοπινο χρωματισμο της ληψης.
Αυτα τα φοβερα χρωματακια που βλεπουμε στο νετ.
Τα υπολοιπα που περιγραφεις ... παντελως ασχετος.
Περασε, δεν ακουμπησε.

Εγω δεν θα ξεχασω ενα καλοκαιρι 3 το βραδυ που ξυπνησα την γυναικα μου γιατι μπορεσα και ειδα αυτο.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ring_Nebula

Βεβαια εφαγα κατσαδα γιατι στην πραγματικοτητα εβλεπες μια μικροσκοπικη γκρι φυσαλίδα. Αλλα ο ενθουσιασμος μου ηταν μεγαλος που μπορεσα να "σημαδεψω" χειροκινητα και να βρω το στοχο που ηθελα.

Σε βολεψαν τα οροπεδια της Χαλκιδικης -bye-

Σε βολεψαν τα οροπεδια της Χαλκιδικης -bye-
Τσου. Απο εδω Θεσσαλονικη το ειδα. Εκεινη την ωρα ουτε υγρασια ουτε τοση φωτορυπανση . Ημουν "σογαμπρος" στο σπιτι της γυναικας μου και την ιδια μερα ειχα παραλαβει το τηλεσκοπιο απο το πλανηταριο.

Re: Απάντηση: Re: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Περασε, δεν ακουμπησε.

Kαι τα χρωματάκια Μάνο, αληθινά είναι.

Περασε, δεν ακουμπησε.

Μανο ο χρωματισμος δεν ειναι τεχνητος. Ολη η διαδικασια που σου αναφερει ο Chrisssb συνολικα για μια εικονα μπορει να εχει κρατησει δεκαδες ωρες.
Πχ στην πρωτη εικονα με το νεφελωμα που εβαλα ο ληπτης γραφει στην περιγραφη φιλτρα και χρονους.

Εκθεση :
Ha : 9h40min
Oiii : 10h30min
Sii : 9h20min

30 ωρες για να βγαλει μετα απο επεξεργασια τα χρωματα του νεφελωματος που αποτυπωθηκαν στο raw αρχειο μεσα απο τα φιλτρα.

Ακριβο αθλημα. Και σε χρονο και σε χρημα. Αλλα ποσοι κανουν photobook με εικονες σαν του hubble για να δειχνουν στα παιδια τους μετα; :p

Καθολου. Πλειαδες, Γαλαξιας Ανδρομεδας, νεφελωμα Ωριωνα ειναι τεραστια σε σχεση με αλλα νυχτερινα αντικειμενα! Θες την εστιακη που δινει αυτος ο φακος ακομη και μικρο τηλεσκοπιο αν ηταν. Για να σου δωσω να καταλαβεις ενα μεγεθος. Αν ο Γαλαξιας της Ανδρομεδας ηταν ορατος και φωτεινος στον νυχτερινο ουρανο οπως τον βλεπεις στις φωτογραφιες, η διαμετρος του θα ηταν μεγαλυτερη απο το φεγγαρι...

Εδω ενα calculator που μπορεις να δεις την εστιακη αποσταση που χρειαζεσαι για να δεις ενα αντιμειμενο.

https://astronomy.tools/calculators/field_of_view/

θα επανελθω αυριο μολις διασταυρωσω τους προσοφθαλμιους που εχω,γιατι δεν θυμαμαι απ'εξω.

Tι ειναι αυτα ? :smash:

Ha - Oiii - Sii ? :hmmmm2:

Φίλτρα narrow band
Το Η-α (γραμμής α του Υδρογόνου) το Η-β (γραμμής β του Υδρογόνου), το ΟΙΙΙ (γραμμής δισθενούς Οξυγόνου) και το SII (γραμμής μονοσθενούς Θείου).

Διέκρινα ξεκάθαρη διάθεση και συχνά επιμονή να προωθηθούν δράσεις χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αξιοκρατία, μακριά από τα διεθνή πρότυπα, να υπηρετηθούν προσωπικές ατζέντες και να υπάρχει πλήρης έλεγχος από τη Γενική Γραμματεία

Τι μου θυμίζει.....βρε τι μου θυμίζει....

Ρε δεν υπάρχει μέλλον σε αυτή τη χώρα..... τέλος!

Πώς γίνεται οί ανεπαρκέστεροι νά θέλουν νά ελέγχουν τά πάντα ακόμη καί αυτά πού είναι εκτός τού γνωστικού τους πεδίου.Ισχύει γιά σχεδόν όλους πού κυβερνούν αυτόν τόν τόπο.Απίστευτα αρπακτικά διαχρονικά θά πρέπει νά ντρέπονται νά ονομάζονται Ελληνες.

Για να μην αναφερει τους λογους (οσο προφανεις και αν ειναι)
προσπαθει να προστατεψει την περηφανεια του ελληνικου λαου
που ηλπιζε σε κατι (και ΠΡΕΠΕΙ να συνεχισει να ελπιζει).

Να μην εμπλακει στο "τι μου ειπες, τι σου ειπα"
οπου εκει χανεται εντελως η μπαλα και κυριαρχουν οι θειτσες και οι θειοι.

Τι μου θυμίζει.....βρε τι μου θυμίζει....

Ρε δεν υπάρχει μέλλον σε αυτή τη χώρα..... τέλος!

Θα ζήταγαν να εγκρίνει να προσλάβει κανένα αστρολόγο.........

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, Σταμάτης Κριμιζής.

Θα ήταν ανέκδοτο βέβαια εάν δεν επρόκειτο για έναν εξαιρετικό επιστήμονα.
Οι λόγοι.....καθαρά ελληνικοί προφανώς!!!

Λυπηρό, οι λόγοι αξίζουν εισαγγελικής έρευνας. Αλλα τι λέω, Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει...