Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Re: Απάντηση: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Πεδιοσκόπιο.
Με λίγη υπομονή μπορείς να κάνεις παρατήρηση.
Αλλά υπάρχουν αρκετά φθηνότερα κανονικά αστρονομικά τηλεσκόπια απο την Celestron και Skywatcher που είναι πιο κατάλληλα για αστροπαρατήρηση.

Αυτό.

Επίσης αν και παίρνει T-Mount Adapter για να βάλεις πάνω την DSLR σου, χωρίς tracking θα μπορείς να βγάζεις μόνο πολύ φωτεινά αντικείμενα.
ΠΧ σελήνη.

Εικαστικον διαλλειμα ... :rolleyes:

pillars-of-creation-clipart-hd-7.jpg

Για οσους μπαινουν τωρα στο νημα .... απο δω > https://static2.playtech.ro/wp-content/uploads/2015/03/pillars-of-creation-1170x644.jpg

Last edited:
Απάντηση: Re: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες Λάκη! :)

:a0210:

επισης διαλέγουμε κυαλια,που δεν εχουν εξτρα οπτικα ν'αλλαζουν την πορεια του φωτος.
Υπαρχουν κυαλια που ειναι σωληνωτα σε ολο το μηκος τους,σαν τηλεσκοπια δηλαδη.

Πεδιοσκόπιο.
Με λίγη υπομονή μπορείς να κάνεις παρατήρηση.
Αλλά υπάρχουν αρκετά φθηνότερα κανονικά αστρονομικά τηλεσκόπια απο την Celestron και Skywatcher που είναι πιο κατάλληλα για αστροπαρατήρηση.

Απλά λόγο χώρου και ευκολίας το καλοβλέπω...κάτι σαν πιο καμουφλαρισμένο τηλεσκόπιο. Δηλαδή ένα τηλεσκόπιο της τάξεως των 500-700 ευρώ θα έχει μεγαλύτερη μεγέθυνση? Σε τι υπερτερεί ακριβώς?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα

Απλά λόγο χώρου και ευκολίας το καλοβλέπω...κάτι σαν πιο καμουφλαρισμένο τηλεσκόπιο. Δηλαδή ένα τηλεσκόπιο της τάξεως των 500-700 ευρώ θα έχει μεγαλύτερη μεγέθυνση? Σε τι υπερτερεί ακριβώς?
Ανοιγεις μεγαλη συζητηση... Στα τηλεσκοπια πρωτα κοιτας την φορητοτητα και τι θες να δεις και μετα το Budget. Και αναφερω την φορητοτητα γιατι πολλοι πηγαν για μεγαλο τηλεσκοπιο και το εχουν να σκονιζεται γιατι δεν μπορουν να το βγαζουν στα βουνα.
Πριν 5 χρονια ειχα αγορασει 10 ιντσες dobsonian τηλεσκοπιο 35κιλων που για να το μεταφερω πιανει τα πισω δυο καθισματα με την βαση και μου κοστισε τοτε 530 ( σημερα εχει 800 ). Μπορεις να παρεις ενα φορητοτατο takahashi των 5.000 και παλι να βλεπεις λιγοτερα απο το δικο μου dob...

Αυτά τα Takahashi τόσο καλά είναι ?. Μου γυάλισε ένα κίτρινο (ε-180 ??) καί λόγω μεγέθους έλεγα να έχει κανα 500σαρικο .. αλλά έκανα λάθος ενα μηδενικό ;)
Creme de la creme. Δεν ειναι για απλη παρατηρηση. Κυριως για αστροφωτογραφιση λογω οπτικων και εστιακης. Δηλαδη θα το συνοδεψεις και ε μια καμερα atik με φιλτρα , μια ρομποτικη βαση , ενα μικροτερο οδηγητικό τηλεσκοπιο και θα εχεις ενα φορητοτατο αστροφωτογραφικο εξοπλισμο και η τσεπη σου θα ειναι κατα 5 ψηφια ελαφρύτερη :p

Αλλα θα εχεις βγαλει κατι φωτο που μετα θα τις δειχνεις στο Μανο και θα τις ποσταρει στα φορουμ.

Creme de la creme. Δεν ειναι για απλη παρατηρηση. Κυριως για αστροφωτογραφιση λογω οπτικων και εστιακης. Δηλαδη θα το συνοδεψεις και ε μια καμερα atik με φιλτρα , μια ρομποτικη βαση , ενα μικροτερο οδηγητικό τηλεσκοπιο και θα εχεις ενα φορητοτατο αστροφωτογραφικο εξοπλισμο και η τσεπη σου θα ειναι κατα 5 ψηφια ελαφρύτερη :p

Τον εσωσες τον Ηλια .... στο τελος !

Ηλια
Εξακολουθω να πιστευω οτι ο πρωταρης πρεπει να ξεκινα με ενα καλο ζευγαρι κυαλια (διοπτρες).
Φυσικα θα πεσουν ολοι πανω μου να σου αποδειξουν ποσο ανεπαρκη θα αποδειχτουν.
Γνωριζεις ΕΣΥ, απο ΣΗΜΕΡΑ, μεχρι ποιο σημειο θα φτασει το ενδιαφερον/ενθουσιασμος σου ?

Τον εσωσες τον Ηλια .... στο τελος !

Ηλια
Εξακολουθω να πιστευω οτι ο πρωταρης πρεπει να ξεκινα με ενα καλο ζευγαρι κυαλια (διοπτρες).
Φυσικα θα πεσουν ολοι πανω μου να σου αποδειξουν ποσο ανεπαρκη θα αποδειχτουν.
Δεν χρειαζεται να ειναι ακριβα τα κυαλια. + ενα βιβλιο του νυχτερινου ουρανου. Πολλα αντικειμενα ειναι ορατα ακομη και με κυαλια και δυο πραγματα θα συμβουν. Ή κολλας το μικροβιο και ζητας κατι περισσοτερο ή απογοητευεσαι και γλυτωνεις απο εξοδα.

Εγω κολλησα το μικροβιο οταν ειδα τον Δια με ενα διοπτρικο τηλεσκοπιο των 50 με φακο που ουτε τον χαριζεις . Αλλα ειδα τον Δια και τρια φεγγαρια του και εκεινη την στιγμη δεν την ξεχναω να βλεπεις εναν πλανητη εκατομμυρια χιλιομετρα μακρια , ζωντανο.
Το δευτερο σοκ το επαθα οταν ειδα με το τηλεσκοπιο μου το φεγγαρι. Τι κυαλια και τι μικρα τηλεσκοπια... Απο εναν φωτεινο δισκο εχει μετατραπει σε ενα 3D σφαιρικο αντικειμενο σε ποιοτητα HD..

@SR71B .. δεν έχω μεράκι .. αλλά αν είχα σίγουρα δεν θα έδινα λεφτα για καλά κυάλια .. τζάμπα θα πάνε τα μισά λεφτά .. άν υπάρχει ένα ενδεχόμενο να θελήσω να μπώ θα σκεφτόμουνα για αρχή τί είναι καλύτερο για ενα μπατζετ στα 500

@ songless_bird όπως τα λές θαρρώ πως είναι .. όπως λένε και οι ειδικοί "apperture rules" ..
το ζήτημα είναι όμως, όπως όλοι είπατε, να είναι και βολικό στην μεταφορά χωρίς να είναι "χράπατο" ως οπτική ποιότητα .. και όλα αυτά σε περιορισμένο κόστος .. αφήστε με εμένα που δεν δίνω ουτε 500 .. πάρτε τον tegonik που δίνει 800 .. τί συμφέρει να πάρει ?? .. τί εναλλακτικές έχει ?.

@ crisssb .. τώρα τι μας βάζεις ?? .. 6500 τηλεσκόπιο + ειδική για αστροφωτογραφία μηχανή (Canon 60da) + κάτι άλλα θα μας φτάσεις σε 10.000 κόστος

Αρχισα να το σκέφτομαι για να καταλάβω τι παίζει .. διότι μου φάνηκε παράξενο το οτι δεν έχεις τηλεσκόπιο ..

H Andromeda έχει μέγιστη φαινόμενη διάμετρο 6Χ του φεγγαριου (6-7°) .. τί εστιακό μήκος χρειάζεται για να την χωράει ολόκληρη ? Πάει κανονικά σαν φακός ?? π.χ. 400mm σε FF έχει 6° διαγώνιο ?.

400 μμ σε FF ΔΕΝ γεμίζει το καδρο με Ανδρομέδα.

Με 300 μμ σε FF μπορείς να κατεβάσεις το original αρχείο από εδώ: https://www.flickr.com/photos/chrisbrn/16610821035/in/dateposted-public/
για να καταλάβεις πόσο λείπει από το κάδρο.

Πρέπει να το υπολογίσω πόσα μμ πρέπει να είναι ο φακός, αλλά από εκτίμηση και μόνο... χρειαζεσαι πολλά μμ ...τηλεσκόπιο δηλαδή.

Για αστροφωτογραφία (όχι τοπίου) είναι καλύτερο να έχεις crop γιατί αμέσως πολλαπλασιάζεις τα μμ του φακού με 1,6.

Δηλαδή ο 300ρης ο δικός μου θα ήταν σαν 480 σε ff.

To καλό με το τηλεσκοπιο (όχι των 6500 ευρώ :D ) είναι ότι μπορείς να έχεις ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ να έχεις tracing.

Ειδάλλως πας σε πολύ περίπλοκες λύσεις.

Επίσης να πω ότι για αστροφωτογράφιση θέλεις μεσημβρινό tracking και όχι αλταζιμουθιακό.

Προσοχή σε αυτό.

Aπό τηλεσκόπια πάντως δεν ξέρω γιατί δεν έχω ασχοληθεί.

Ότι διαλέξεις, να κοιτάξεις να μιλάει οπωσδήποτε για αστροφωτογράφιση.

@SR71B .. δεν έχω μεράκι .. αλλά αν είχα σίγουρα δεν θα έδινα λεφτα για καλά κυάλια .. τζάμπα θα πάνε τα μισά λεφτά .. άν υπάρχει ένα ενδεχόμενο να θελήσω να μπώ θα σκεφτόμουνα για αρχή τί είναι καλύτερο για ενα μπατζετ στα 500

@ songless_bird όπως τα λές θαρρώ πως είναι .. όπως λένε και οι ειδικοί "apperture rules" ..
το ζήτημα είναι όμως, όπως όλοι είπατε, να είναι και βολικό στην μεταφορά χωρίς να είναι "χράπατο" ως οπτική ποιότητα .. και όλα αυτά σε περιορισμένο κόστος .. αφήστε με εμένα που δεν δίνω ουτε 500 .. πάρτε τον tegonik που δίνει 800 .. τί συμφέρει να πάρει ?? .. τί εναλλακτικές έχει ?.

H Andromeda έχει μέγιστη φαινόμενη διάμετρο 6Χ του φεγγαριου (6-7°) .. τί εστιακό μήκος χρειάζεται για να την χωράει ολόκληρη ? Πάει κανονικά σαν φακός ?? π.χ. 400mm σε FF έχει 6° διαγώνιο ?.
Για εμενα καποιος θα πρεπει να διαχωρισει τι θελει. Τηλεσκοπιο που τα κανει ολα δεν υπαρχει.

Το budget ειναι πολυ σημαντικο. Για παρατηρηση , τα πραγματα ειναι χαλαρα, για αστροφωτογραφιση τα 500 τα ξεχνας. Μονο τοσο θα σου κοστισει η βαση με tracking.

Βαση
Οπως ειπε ο Chrisssb θελεις ισημερινη βαση με Tracking η οποια ειναι μονοδρομος για αστροφωτογραφιση. Για παρατηρηση σου κανει και μια αλταζιμουθιακη γιατι δεν σε επιρρεαζει η περιστροφη του πεδιου καθως δεν ακολουθει την περιστροφη της γης. Η πιο φτηνη ισημερινη χωρις go-to (δηλαδη με βαση δεδομενων που αυτορυθμιζεται και σου βρισκει μονη της τα αποκευμενα αντικειμενα) ειναι στα 380 . Οι ισημερινες δεν ειναι καταλληλες για επιγεια παρατηρηση.

Για αστροφωτογραφιση δυο ειναι οι τυποι τηλεσκοπιων. Διοπτρικα και καταδιοπτρικα.

Τα πρωτα ειναι τα κλασσικα τηλεσκοπια που εχουμε ολοι στο μυαλο μας. Ενας σωληνας με τους φακους σε σειρα. Πλεονεκτηματα. Δεν χρειαζονται ρυθμισεις τα οπτικα τους, δεν χρειαζονται μειωτηρες, δινουν στα κορυφαια μοντελα τις καλυτερες φωτογραφιες. Μειονεκτηματα. Μεγαλες εστιακες σημαινει και αναλογο μηκος σωληνα. Λογω φακων ,το μεγεθος και το βαρος τους ανεβαινει σε μεγαλες εστιακες και το κοστος πολλαπλασιαζεται μεχρι και x10 σε σχεση μα αλλου τυπου τηλεσκοπιο με ιδια χαρακτηριστικα...Παρουσιαζουν βιενιετα στα φτηνα μοντελα και παραμορφωση στα ακρα.

Τα καταδιοπτρικα απο την αλλη εχουν δυο καθρεπτες σε αντιθεση με τα "αδελφακια" τους τα κατοπτρικα (νευτωνια) που δινουν διπλασια εστιακη αποσταση απο το πραγματικο μηκος του σωληνα. Πλεονεκτηματα. Ειναι φτηνοτερα απο τα διοπτρικα . Στα ιδια χρηματα παιρνεις μεγαλυτερο τηλεσκοπιο. Μειονεκτηματα. Θελουν ρυθμιση οι καθρεπτες γιατι η παραμικρη αποκλιση καταστρεφει την εικονα. Δεν ειναι καταλληλα για επιγεια παρατηρηση γιατι παρουσιαζουν αντεστραμμένο ειδωλο. Παρουσιαζουν κομη και θελουν διορθωση.

Οποτε βλεπεις φιλε μου οτι ειναι πολλα τα δεδομενα και εγω εμεινα μονο στα χοντρικα και δεν μπξκα σε λεπτομεριες f, aperture κλπ...

Για thn Andromeda θελεις μια μεγεθυνση x25 και πεδιο 82 μοιρων. Αυτο μπορει να σου το δωσει πχ ενας φακος 32mm 82 μοιρων και τηλεσκοπιο με εστιακη 800mm .
Γενικα τα πραγματα ειναι πιο ευκολα οσο μικροτερη ειναι η εστιακη. Για αυτο ακι ενας τηλεφακος φωτογραφικης κανει τη δουλεια στα 300-400mm

Τοσες πολλες και χρησιμες πληροφοριες για το πανακριβο σπορ των τηλεσκοπιων, κριμα δεν ειναι ρε παιδια να χαθουν εδω μεσα σε αυτο το νημα; Δεν θα ηταν καλυτερα να φτιαχνοταν ενα ξεχωριστο νημα για τα τηλεσκοπια και να μεταφεροντουσαν ολα τα ποστ εκει;

Τοσες πολλες και χρησιμες πληροφοριες για το πανακριβο σπορ των τηλεσκοπιων, κριμα δεν ειναι ρε παιδια να χαθουν εδω μεσα σε αυτο το νημα; Δεν θα ηταν καλυτερα να φτιαχνοταν ενα ξεχωριστο νημα για τα τηλεσκοπια και να μεταφεροντουσαν ολα τα ποστ εκει;

Από όσο καταλαβαίνω (δεν έχω ασχοληθεί με τηλεσκόπια) οι πληροφορίες αυτές δεν είναι παρά ελάχιστες και βασικές.
Ο λόγος που βρίσκονται εδώ, είναι γιατί εδώ ρώτησε σχετικά κάποιος. Και φυσικά έχουν μεγάλη σχέση με το περιεχόμενο του νήματος.

Πάντως η δημιουργία ειδικού νήματος δεν είναι κακή ιδέα αλλά φοβάμαι δεν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον.

Συμφωνω απολυτα !

Μηπως ομως υπαρχει αντιστοιχο νημα στην ενοτητα της Φωτογραφιας ?

Στο ειδικό νήμα της φωτογραφίας, μπαίνουν μόνο φωτογραφίες.

Ούτε εκεί μπορεί να γίνει εκτεταμένη ανάλυση.