Απάντηση: Re: Διαστημικά - Αστρονομικά Νέα
@SR71B .. δεν έχω μεράκι .. αλλά αν είχα σίγουρα δεν θα έδινα λεφτα για καλά κυάλια .. τζάμπα θα πάνε τα μισά λεφτά .. άν υπάρχει ένα ενδεχόμενο να θελήσω να μπώ θα σκεφτόμουνα για αρχή τί είναι καλύτερο για ενα μπατζετ στα 500
@ songless_bird όπως τα λές θαρρώ πως είναι .. όπως λένε και οι ειδικοί "apperture rules" ..
το ζήτημα είναι όμως, όπως όλοι είπατε, να είναι και βολικό στην μεταφορά χωρίς να είναι "χράπατο" ως οπτική ποιότητα .. και όλα αυτά σε περιορισμένο κόστος .. αφήστε με εμένα που δεν δίνω ουτε 500 .. πάρτε τον tegonik που δίνει 800 .. τί συμφέρει να πάρει ?? .. τί εναλλακτικές έχει ?.
H Andromeda έχει μέγιστη φαινόμενη διάμετρο 6Χ του φεγγαριου (6-7°) .. τί εστιακό μήκος χρειάζεται για να την χωράει ολόκληρη ? Πάει κανονικά σαν φακός ?? π.χ. 400mm σε FF έχει 6° διαγώνιο ?.
Για εμενα καποιος θα πρεπει να διαχωρισει τι θελει. Τηλεσκοπιο που τα κανει ολα δεν υπαρχει.
Το budget ειναι πολυ σημαντικο. Για παρατηρηση , τα πραγματα ειναι χαλαρα, για αστροφωτογραφιση τα 500 τα ξεχνας. Μονο τοσο θα σου κοστισει η βαση με tracking.
Βαση
Οπως ειπε ο Chrisssb θελεις ισημερινη βαση με Tracking η οποια ειναι μονοδρομος για αστροφωτογραφιση. Για παρατηρηση σου κανει και μια αλταζιμουθιακη γιατι δεν σε επιρρεαζει η περιστροφη του πεδιου καθως δεν ακολουθει την περιστροφη της γης. Η πιο φτηνη ισημερινη χωρις go-to (δηλαδη με βαση δεδομενων που αυτορυθμιζεται και σου βρισκει μονη της τα αποκευμενα αντικειμενα) ειναι στα 380 . Οι ισημερινες δεν ειναι καταλληλες για επιγεια παρατηρηση.
Για αστροφωτογραφιση δυο ειναι οι τυποι τηλεσκοπιων. Διοπτρικα και καταδιοπτρικα.
Τα πρωτα ειναι τα κλασσικα τηλεσκοπια που εχουμε ολοι στο μυαλο μας. Ενας σωληνας με τους φακους σε σειρα. Πλεονεκτηματα. Δεν χρειαζονται ρυθμισεις τα οπτικα τους, δεν χρειαζονται μειωτηρες, δινουν στα κορυφαια μοντελα τις καλυτερες φωτογραφιες. Μειονεκτηματα. Μεγαλες εστιακες σημαινει και αναλογο μηκος σωληνα. Λογω φακων ,το μεγεθος και το βαρος τους ανεβαινει σε μεγαλες εστιακες και το κοστος πολλαπλασιαζεται μεχρι και x10 σε σχεση μα αλλου τυπου τηλεσκοπιο με ιδια χαρακτηριστικα...Παρουσιαζουν βιενιετα στα φτηνα μοντελα και παραμορφωση στα ακρα.
Τα καταδιοπτρικα απο την αλλη εχουν δυο καθρεπτες σε αντιθεση με τα "αδελφακια" τους τα κατοπτρικα (νευτωνια) που δινουν διπλασια εστιακη αποσταση απο το πραγματικο μηκος του σωληνα. Πλεονεκτηματα. Ειναι φτηνοτερα απο τα διοπτρικα . Στα ιδια χρηματα παιρνεις μεγαλυτερο τηλεσκοπιο. Μειονεκτηματα. Θελουν ρυθμιση οι καθρεπτες γιατι η παραμικρη αποκλιση καταστρεφει την εικονα. Δεν ειναι καταλληλα για επιγεια παρατηρηση γιατι παρουσιαζουν αντεστραμμένο ειδωλο. Παρουσιαζουν κομη και θελουν διορθωση.
Οποτε βλεπεις φιλε μου οτι ειναι πολλα τα δεδομενα και εγω εμεινα μονο στα χοντρικα και δεν μπξκα σε λεπτομεριες f, aperture κλπ...
Για thn Andromeda θελεις μια μεγεθυνση x25 και πεδιο 82 μοιρων. Αυτο μπορει να σου το δωσει πχ ενας φακος 32mm 82 μοιρων και τηλεσκοπιο με εστιακη 800mm .
Γενικα τα πραγματα ειναι πιο ευκολα οσο μικροτερη ειναι η εστιακη. Για αυτο ακι ενας τηλεφακος φωτογραφικης κανει τη δουλεια στα 300-400mm