Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

1. Το μηδέν της αριθμητικής, δηλαδή ο ακέραιος 0 δεν έχει κάποιο πρόβλημα. 1+0=1, 1*0=0.

2. Το άπειρο, είναι πιο δύσκολη έννοια. Συνήθως ορίζεται ως σύγκλιση κάποιας ακολουθίας.

3. Το 1/0 δεν ορίζεται. Δεν είναι το άπειρο, απλώς δεν ορίζεται.

4. Το "απόλυτο μηδέν" είναι ένα "φιλοσοφικό" πρόβλημα. Δεν έχει σχέση με τα μαθηματικά. Ούτε με τον ακέραιο 0.

5. Το "απόλυτο ένα" είναι επίσης "φιλοσοφικό" πρόβλημα. Κάποιες θρησκείες θεωρούν ότι τα πάντα είναι ένα. Δεν έχει σχέση με τα μαθηματικά. Ούτε με τον ακέραιο 1.

6. Η τριαδική ύπαρξη του Θεού είναι θεολογικό πρόβλημα. Δεν έχει σχέση με τα μαθηματικά. Ούτε με τον ακέραιο 3.

Στο 1 :
δεν μπορω να καταλαβω ΠΩΣ προσθετεις (η πολλαπλασιαζεις) κατι που δεν υπαρχει σε κατι που υπαρχει.
Το αποτελεσμα μπορει να φανταζει ορθο αλλα η προσεγγιση ειναι ΕΝΤΕΛΩΣ λαθος. Ευχομαι να με καταλαβαινεις.

Στο 2 :
τι νοημα εχει να συγκλινει ενας αριθμος στο απειρο οταν το ιδιο το απειρο .... ΔΕΝ ειναι αριθμος ?
Για μενα (που δεν γνωριζω καλα μαθηματικα) περισσοτερο νοημα εχει να συγκλινει ενας αριθμος
σε καποιον πολυ μεγαλυτερο αλλα ΟΧΙ σε μια ιδεα !

Στο 3 :
συμφωνουμε !

Στο 4 :
συμφωνουμε !

Στο 5 :
το "απολυτο ενα" θεωρειται ως καθρεφτισμα του συνολου της υπαρξης ? Δεν το πολυκαταλαβα !

Στο 6 :
συμφωνουμε !

Last edited:
Εχουν μαζευτει πολλοι Νικοι στο νημα ....
Εαν ο Νικος Nbullamatsis εννοουσε αλλο πραγμα απο αυτο που καταλαβα ... τοτε συγνωμη.
Ετσι οπως το γραψε ομως, νομισα οτι μου εκανε συσταση να σταματησω να ασχολουμαι με τα μαθηματικα.
Δικη μου η παρανοηση.

Πλάκα κάνεις!
Πάρτο πάνω σου!!
Λάρυ ο Μάνος μας πάει βόλτα...4 Νίκους φυσικούς έχουμε εδω....αν περιμένατε από μας.... γνωρίζοντας το ουτοπικό της υπόθεσης...ουτε μέχρι το φεγγάρι!!!
:smash:

Nικο

Ειναι τοσο σημαντικα (για μενα) ολα αυτα που αναρωτιεμαι ... που ισως να μην μπορω να αντιληφθω
την παραμικρη φαιδροτητα και πλακιτσα. Δεν φταις εσυ σ'αυτο. ΕΓΩ ειμαι κολλημενος.

Δεν ξέρω αν θα βοηθήσει τη κουβέντα
στη μικροηλεκτρονική χρησιμοποιούμε έναν όρο ο οποίος δεν είναι και τόσο σωστός αλλά μας διευκολύνει στην κατανόηση μίας κατάστασης
την ''αρνητική μάζα''
προφανώς δεν έχουμε βρει ακόμα κάτι το οποίο κυριολεκτικά να έχει αρνητική μάζα
αλλά το χρησιμοποιούμε για να δείξουμε την έλλειψη ηλεκτρονίων σε έναν ημιαγωγό
οπου υπάρχει ο όρος.

Όταν ένας ημιαγωγός είναι ''μαμά'' δηλαδή ουδετερος, δεν κάνει τίποτα
αλλά μπορουμε να του βάλουμε και να του βγάλουμε όσα ηλεκτρόνια θέλουμε
αν του βγάλουμε έχει θετικά φορτία σε πλεόνασμα και ορίζουμε σαν αρνητική μάζα τη ποσότητα των ηλεκτρονίων που του πήραμε
αντιστροφα αν του βάλουμε.

Θέλω να πω...οτι και η φύση στηρίζει το γεγονός ''τίποτα'' σαν κατάσταση σε κάποια φαίνομενα, το ονομάζουμε καμία φορά ''ισορροπία'', ''ουδετερότητα'' κτλ.

Noμιζω, οτι δεν μπορει να υπαρξει τιποτα που να εχει αρνητικη μαζα (στο παρον συμπαν)
με την εννοια οτι παντα θα υπαρχει Ενεργεια σε οποιοδηποτε δεδομενο ογκο-χωρο.
Τα ηλεκτρονια (και η απουσια τους) εντασσονται σε μια κλιμακα που (υποθετω) οτι
ειναι δυο ταξεις μεγεθους ΠΑΝΩ απο την κλιμακα που πραγματικα μπορουμε να δουμε
αν κατι εχει εξαφανιστει (και για ποση ωρα) .... δηλαδη την κλιμακα Planck.

Τα εικονικα σωματιδια (που ακομα δεν ξερουμε τις ιδιοτητες τους) ισως να ειναι
η επομενη κλιμακα προς τα ΚΑΤΩ.

(οι "δυο ταξεις μεγεθους" αφορουν δυο διαφορετικα μοντελα αλληλεπιδρασης που
εντασσονται σε καποια ορια απο κλιμακες. Οπως ειναι το μοντελο του Bohr για μεχρι
τα 10^-14 του μετρου)

Last edited:
Nικο

Ειναι τοσο σημαντικα (για μενα) ολα αυτα που αναρωτιεμαι ... που ισως να μην μπορω να αντιληφθω
την παραμικρη φαιδροτητα και πλακιτσα. Δεν φταις εσυ σ'αυτο. ΕΓΩ ειμαι κολλημενος.

παίξε μπάλα
έχω μάθει μπόλικα από τότε που γράφεις, είτε από αυτά που ανεβάζεις είτε από αυτά που οδηγείς τον άλλον να ψάξει!
το να μπαίνει κάποιος σφήνα και να αναφέρει κάτι, δεν το κάνει για να σου δείξει οτι κάνεις λάθος και ότι πρέπει να σταματήσεις να γράφεις!
ποιος είναι αυτος που τα ξέρει όλα???

Last edited:
Δεν μπορείς από την μια να λες ότι δεν εκφράζει τίποτα το μηδέν και στην συνέχεια ότι εκφράζει την απουσία τους !, ή το ένα συμβαίνει ή το άλλο.

Δεν εκφράζει καμία ποσότητα, μέγεθος κλπ. τίποτα από αυτά με τα οποία ασχολούνται τα μαθηματικά. Εκφράζει το "τίποτα", μία μη μαθηματική και ταυτόχρονα μη φυσική έννοια. Μία καθαρά ανθρώπινη αυθέρετη έννοια. Αν το θές και αλλιώς είναι μία ποιοτική έννοια και όχι μια ποσοτική έννοια, γι'αυτό και μη μαθηματική.

Re: Απάντηση: Re: Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

ο ανθρωπος ειναι μερος του Συμπαντος,οτι σκεφτεται ειναι κι αυτο μερος του Συμπαντος.
Δεν δημιουργει κατι απ'το τιποτα,ολα προυπαρχουν κι απλα τ'ανακαλυπτει.
Και για να σου εξαψω λιγο τη φαντασια,ο ανθρωπος,ο εγκεφαλος του δηλαδη,πιθανον να ειναι συνδεδεμενος σ'ενα Συμπαντικο δικτυο,απ'οπου αντλει πληροφοριες,προσλαμβανοντας τις ως ''αναλαμπες'' της διανοησης του.
Υπαρχει δηλαδη μια ''δεξαμενη'' πληροφοριας,απ'οπου χωρις να το καταλαβαινει,αντλει γνωση και η φαντασια του προσπαθει να την οπτικοποιησει σε ανθρωπινα στανταρτ.

Λάκη....που τα ξέρεις αυτά!!!!!!

Εχει διαβασει για μια συνεργασια των Stewart Hammerof και Roger Penrose.
ORCHESTRATED OBJECTIVE REDUCTION !!!

Mαλλον την γνωριζει ... δεν ειμαι σιγουρος ... ισως να αναφερεται σε κατι αλλο :p

Δεν εκφράζει καμία ποσότητα, μέγεθος κλπ. τίποτα από αυτά με τα οποία ασχολούνται τα μαθηματικά. Εκφράζει το "τίποτα", μία μη μαθηματική και ταυτόχρονα μη φυσική έννοια. Μία καθαρά ανθρώπινη αυθέρετη έννοια. Αν το θές και αλλιώς είναι μία ποιοτική έννοια και όχι μια ποσοτική έννοια, γι'αυτό και μη μαθηματική.

Αυτό ακριβώς εκφράζει την απουσία ποσότητας όπως και το «1» για παράδειγμα εκφράζει την παρουσία «ποσότητας» και μην ξεχνάμε ότι το μηδέν παίζει σε οποιοδήποτε αριθμητικό σύστημα είτε ονομάζεται δυαδικό είτε δεκαδικό κλπ.

Για παράδειγμα τα προβλήματα του Καντόρ με το άπειρο ήταν δύο:

1. Υπάρχει μόνο ένα είδος άπειρου ή περισσότερα;
2. Αν είναι πολλά τα είδη, πως τα ξεχωρίζουμε;

1. O Καντορ απεδειξε οτι υπαρχουν πολλα ειδη απειρου και νομιζω οτι ειναι πια αποδεκτο απο την μαθηματικη κοινοτητα.

2. Τα ξεχωριζουμε απο την "παραπανω" ποσοτητα ! Οι ακεραιοι (+1, +2, +3, +4, +5, +6, +7, .... +Απειρο) ειναι προφανως
απειροι σε πληθος ΑΛΛΑ .... οι ακεραιοι (-Απειρο .... -7, -6, -5, -4, -3, -2, -1, +1, +2, +3, +4, +5, +6, +7 .... +Απειρο)
ειναι αυταποδεικτα δυο φορες απειροι :laugh::laugh::laugh:

(επιτηδες δεν εβαλα το 0 αναμεσα σε αρνητικους και θετικους ... :angry: ... αει σιχτιρ πια ....)

Last edited:
Αυτό ακριβώς εκφράζει την απουσία ποσότητας όπως και το «1» για παράδειγμα εκφράζει την παρουσία «ποσότητας» και μην ξεχνάμε ότι το μηδέν παίζει σε οποιοδήποτε αριθμητικό σύστημα είτε ονομάζεται δυαδικό είτε δεκαδικό κλπ.

Το μηδεν το χρησιμοποιούμε σε οποιδήποτε σύστημα για να δείξει ή το τίποτα (που συζητάμε τόση ώρα)
ή την τάξη μεγέθους που δεν έχουμε συζητήσει ακόμα :-))
Υπάρχει ένας δυισμός στην έννοια του.

Το μηδεν το χρησιμοποιούμε σε οποιδήποτε σύστημα για να δείξει ή το τίποτα (που συζητάμε τόση ώρα)
ή την τάξη μεγέθους που δεν έχουμε συζητήσει ακόμα :-))
Υπάρχει ένας δυισμός στην έννοια του.

Μην συγχαίουμε τον αριθμό μηδέν με το ψηφίο μηδέν, είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αναφέρομαι καθαρά και μόνο στον αριθμό μηδεν. Το ψηφίο μηδέν είναι απλά ένα σύμβολο που διευκολύνει στην απεικόνηση των τάξεων μεγέθους στο δεκαδικό σύστημα.

Απάντηση: Re: Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

Λάκη....που τα ξέρεις αυτά!!!!!!

Εχει διαβασει για μια συνεργασια των Stewart Hammerof και Roger Penrose.
ORCHESTRATED OBJECTIVE REDUCTION !!!

Mαλλον την γνωριζει ... δεν ειμαι σιγουρος ... ισως να αναφερεται σε κατι αλλο :p

δικα μου εντελως αυθαιρετα συμπερασματα.

Μην συγχαίουμε τον αριθμό μηδέν με το ψηφίο μηδέν, είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αναφέρομαι καθαρά και μόνο στον αριθμό μηδεν. Το ψηφίο μηδέν είναι απλά ένα σύμβολο που διευκολύνει στην απεικόνηση των τάξεων μεγέθους στο δεκαδικό σύστημα.

και στο δυαδικό και το δεκαεξαδικό
παντού μας χρειάζεται
:music-smiley-005:

Individual science fiction stories may seem as trivial as ever to the blind of physics and
philosophers of today, but the core of science fiction, its essence, has become crucial
to our salvation if we are to be saved at all.

Isaac Asimov

Πετάω την αυθεντία μου και φεύγω, το περιβάλλον δεν με εμπνέει, παρά το εξαιρετικόν
και πολύ ενδιαφέρον του θέματος. :ADFAD2:

Re: Απάντηση: Re: Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

ο ανθρωπος ειναι μερος του Συμπαντος,οτι σκεφτεται ειναι κι αυτο μερος του Συμπαντος.

Το ότι είμαστε μέρος του σύμπαντος,αυτό είναι βέβαιο....Μπορεί όμως να καθορίσει κατα κάποιο τρόπο την ζωή μας;
Δηλαδή αυτό που λέμε...''έχει ο καιρός γυρίσματα '',τι σημαίνει ακριβώς; Κάνουμε κάτι άσχημο στην ζωή μας,και μετά αυτό γυρνάει μπούμερανγκ για εμάς στο μέλλον; Αν κάνουμε κάτι καλό θα ανταμιφθούμε; Μήπως εμείς οι ίδιοι,με τις πράξεις που κάνουμε,κατά κάποιο τρόπο τιμωρούμαστε;

πχ....Πέστε ότι κοροιδεύω έναν ανάπηρο...αν στο μέλλον πάθω κάποιο ατύχημα,θα έχει να κάνει με κάποιου είδους ενέργεια απο το σύμπαν;
Δεν περιμένω να λυθεί η απορία μου....απλώς διατύπωσα 1 σκέψη που με έχει απασχολήσει κάποιες φορές.

Ξεφύγαμε λίγο,αλλά δεν πειράζει.

Individual science fiction stories may seem as trivial as ever to the blind of physics and
philosophers of today, but the core of science fiction, its essence, has become crucial
to our salvation if we are to be saved at all.

Isaac Asimov

And who is going to save ultimate creators from infinite perfections ???? :p :p :p

(Καλωστηνα !!! )

Last edited: