Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

Απάντηση: Re: Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

Bασει της Λογικης γινεται.
Της ΜΗ-γραμμικης Λογικης (δηλαδη, αυτης που ΔΕΝ ακολουθει το μονοσημαντο του Αιτιου-Αποτελεσματος).

Τον παππου σου τον εχεις σκοτωσει σε ΑΛΛΗ χρονικη αλλυσιδα γεγονοτων. ΟΧΙ αυτην που γεννησε εσενα.

Αυτή είναι η θεωρία των άπειρων παράλληλων συμπάντων...

Οσο πιο απλα (και βιαστικα) γινεται να αποτυπωθει η ΥΠΟΘΕΣΗ ενος συμπαντος με πολλαπλες εναλλακτικες γεγονοκρατιες.
ΔΕΝ υπαρχει μονο το ενα η το αλλο σεναριο. Υπαρχουν ΚΑΙ τα δυο. Αυτη ειναι η συλλογιστικη της Κβαντικης Υπερθεσης.

Timeline split.jpg

Στο σχημα δεν υπαρχουν ουτε καμπυλωσεις ουτε απειρα δενδρικα επιπεδα !!! (αρα τον φονο τον εχει συντελεσει καποιος αλλος :p)

Last edited:

οταν γυρνας στο παρελθον μεσω υποθετικων υπερφωτινων ταχυτητων,αυτο διαρκει απλα και μονο για να βρεθεις πριν ξεκινησεις το ταξιδι σου.
Δηλαδη το αιτιατο προηγειται του αιτίου.
Δεν μπορουμε να κανουμε μ'αυτον τον τροπο ταξιδι τοσο μεγαλο προς τα πισω,ωστε να βρουμε τον εαυτο μας.
Το ταξιδι μεσω της σκουληκοτρυπας αν γινει,το πιθανοτερο ειναι να βρεθουμε σε καποιο γυτνιαζον συμπαν.

Αρα, το ταξίδι δεν έχει κάποια πρακτική αξία. Πως θα μπορούσε ενα τέτοιο ταξίδι να ωφελήσει την ανθρωπότητα? Μόνο σαν ύστατη λύση απο επικείμενη καταστροφή το βλέπω...

Re: Απάντηση: Re: Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

Το ταξιδι μεσω της σκουληκοτρυπας αν γινει,το πιθανοτερο ειναι να βρεθουμε σε καποιο γυτνιαζον συμπαν.

Αυτο που αναφερεις ως γειτνιαζον συμπαν ειναι μια εναλλακτικη γεγονοκρατικη αλυσιδα ... στο ΑΥΤΟ συμπαν.
Με την ιδια νομοτελεια που απολαμβανεις/υφιστασαι και εσυ και εγω (και ο BIOS). Οχι καποιο απιθανο παραλληλο
συμπαν με εντελως διαφορετικους νομους.

Οσο πιο απλα (και βιαστικα) γινεται να αποτυπωθει η ΥΠΟΘΕΣΗ ενος συμπαντος με πολλαπλες εναλλακτικες γεγονοκρατιες.
ΔΕΝ υπαρχει μονο το ενα η το αλλο σεναριο. Υπαρχουν ΚΑΙ τα δυο. Αυτη ειναι η συλλογιστικη της Κβαντικης Υπερθεσης.

Στο σχημα δεν υπαρχουν ουτε καμπυλωσεις ουτε απειρα δενδρικα επιπεδα !!! (αρα τον φονο τον εχει συντελεσει καποιος αλλος :p)

Και οι υπόλοιποι παρατηρητές, συγγενείς ή φίλοι? Ποιά αλυσίδα βιώνουν?

Eίναι λίγο βαρυτικά όλα αυτά που διαβάζω. Δεν ξεφεύγουν από γήινες λογικές,
όχι όλα, κάποια.
Σταχυολογώ απόψεις από γραφόμενα και σκέφτομαι, αφού είναι ένα άχρονο
σύμπαν χωρίς, πάνω κάτω, δεξιά αριστερά, μπρος πίσω, άρα μπορώ να πάω
όπου θέλω.

Είναι σαν να μπορώ να παίζω την ταινία ενός γυάλινου βάζου που σπάει. Στο FF
σπάει, στο RW ανασυντίθεται. Μα, γίνονται αυτά τα πράγματα ?

Τι δεν με εμποδίζει στο άχρονο που με εμποδίζει στο.. "χρονικό" ?

Ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής ! Στα κλειστά συστήματα, προϊόντος
του χρόνου παράγεται εντροπία (αταξία). Αν κάτι πήγε στραβά, ο,τι μπορείς να
περιμένεις πλέον, θα πάει χειρότερα. Αυξημένη εντροπία= βέλος του χρόνου.
Είναι μια εντροπία που κινείται αποκλειστικά και μόνο προς μία κατεύθυνση.

Τάξη στο παρελθόν, αταξία στο μέλλον.

Γιατί τα είπα όλα αυτά ? Ήθελα με κάποιο τρόπο να τα συνδέσω με το
τώρα, το πριν, το μετά (και το πάντα). Ξέχασα όμως τι ήθελα να πω,
αν θυμηθώ θα επανέλθω, αλλά ίσως και όχι, υπάρχει κανένας λόγος
να γυρίζει κανείς στο παρελθόν ? :stupid:

Eλεος, αδελφε ...
ΔΕΝ μπορω να αποτυπωσω 100, 1000, 10000 εξελικτικες πορειες (με ολες τις διαπλοκες του).
Αν ψαχνεις για Χουντινι ... ατυχησες ... :icon15:

Last edited:

Τι δεν με εμποδίζει στο άχρονο που με εμποδίζει στο.. "χρονικό" ?

Ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής ! Στα κλειστά συστήματα, προϊόντος
του χρόνου παράγεται εντροπία (αταξία). Αν κάτι πήγε στραβά, ο,τι μπορείς να
περιμένεις πλέον, θα πάει χειρότερα. Αυξημένη εντροπία= βέλος του χρόνου.
Είναι μια εντροπία που κινείται αποκλειστικά και μόνο προς μία κατεύθυνση.

Eντελως σωστη !!!! :SFGSFGSF:
ENTROPY RULES OUR DIMENSIONAL BRANE ....

Last edited:
Μια διορθωση(-επαυξηση) του προηγουμενου διαγραμματος με τις γεγονοκρατικες αλυσιδες,
που μπηκε αρκουντως βιαστικα ....

Timeline split.jpg

Τωρα ειναι λιγο καλυτερα (νομιζω ....)

Last edited:

σκεψου το Συμπαν ως ενα δυναμικο πεδιο που εκτεινεται παντου,οπως για παραδειγμα ενα μαγνητικο πεδιο.
Οπου κι αν βρισκεσαι μεσα σ'αυτο το πεδιο,δεχεσαι την ενεργεια του.
Η ενεργεια που μας δινει ζωη,ειναι παντου σ'ολο το Συμπαν και δεν ανοικει σε κανεναν.
Οταν γεννιομαστε απλα συνδεομαστε με το πεδιο και οταν πεθανουμε αποσυνδεομαστε.
Για να συνδεθεις χρειαζεσαι και το καταλληλο χαρντγουερ,που ειναι το σωμα μας και ο εγκεφαλος μας,οταν χαλασει αυτο(το χαρντγουερ) παυει και η συνδεση.
Το πνευμα μας ειναι το απαραιτητο λειτουργικο που τρεχει στο παρασκηνιο.
Ετσι απλα :earmuffs:
Δεν έχω διαβάσει πιο ωραία, ρεαλιστική, κυνική και συνάμα τόσο απογοητευτική, που να αφορά την ψυχή, απάντηση από αυτήν.. :frusty:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

Αρχική Δημοσίευση από BIOS Εμφάνιση μηνυμάτων

Eλεος, αδελφε ...
ΔΕΝ μπορω να αποτυπωσω 100, 1000, 10000 εξελικτικες πορειες (με ολες τις διαπλοκες του).
Αν ψαχνεις για Χουντινι ... ατυχησες ... :icon15:

Θέλω να πω, πως τα διάφορα εναλλακτικά σενάρια υπάρχουν σε ισάριθμα παράλληλα σύμπαντα. Σε κάθε σύμπαν δεν μπορούμε να υπάρχουμε περισσότερες απο 1 φορές ταυτόχρονα...

NΑΙ !
Σε καθε εναλλακτικο συμπαν (timeline για την ακριβεια) απο ΜΙΑ φορα.
Ομως ποσα εναλλακτικα συμπαντα (timelines) μας περιεχουν ?
Σε ολη αυτη την χαωδη δενδρικη κατανομη, ειμαστε μονο ΕΝΑΣ ?

(χαχαχαχαχα ... σκληρο το "πορνο" για αμυητους ... :laugh:)

Last edited:

NΑΙ !
Σε καθε εναλλακτικο συμπαν (timeline για την ακριβεια) απο ΜΙΑ φορα.
Ομως ποσα εναλλακτικα συμπαντα (timelines) μας περιεχουν ?
Σε ολα αυτη την χαωδη δενδρικη κατανομη, ειμαστε μονο ΕΝΑΣ ?

(χαχαχαχαχα ... σκληρο το "πορνο" για αμυητους ... :laugh:)

Καταλαβαίνεις λοιπόν, γιατί η ένστασή μου είναι στο υπογραμμισμένο του κειμένου που παρέθεσες στο προηγούμενο σχεδιάγραμμά σου

Μα το συμπαν εξακολουθει να ειναι ΕΝΑ. Και να εχει την ιδια αφετηρια (Big Bang) και την ιδια νομοτελεια.
Ομως oι πορειες απο το BB και μετα ... σχεδον απειρες. Γιαυτο και καποιοι εικαζουν οτι ο Πληθωρισμος ΔΕΝ
ηταν μια απλη εκθετικη διαστολη αλλα ... προεκυψαν και αλλα συμπαντα (βρανες) απο κεινη την περιοδο.
Και ψιλοτακτοποιουν και το προβλημα του ΠΟΥ πηγε ολη αυτη η ενεργεια απο την εξαυλωση Υλης-ΑντιΥλης
αμεσως μετα ....

Games minds play ... -bye-

Ο πληθωρισμός που διαπιστώνουν οι επιστήμονες κατα τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά το μπιγκ μπάνγκ, αφορούν το δικό μας σύμπαν και μόνο. Δεν ξέρουμε αν ισχύει το ίδιο σε άλλα σύμπαντα σε μια απο τις ανώτερες διαστάσεις... Για να επανέλθω στο αρχικό θέμα του wormhole, όπως το καταλαβαίνω, είναι ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, μέσω της 5ης διάστασης, μέσα στο δικό μας σύμπαν, πάνω όμως στο ίδιο timeline που βρισκόμασταν πριν το ταξίδι. Η θα βγούμε μπροστά, ή πισω (ενδεχομένως κάποια στιγμή με περιθώρια επιλογής)...

Last edited:
Στην φαση του Πληθωρισμου ΔΕΝ ειμαστε 100% σιγουροι τι συνεβη. Την χρειαζομαστε για να στηριξουμε το σπασιμο
της Υπερσυμμετριας και τον διαχωρισμο της Βαρυτητας απο τις υπολοιπες τρεις δυναμεις. Ομως, το ΤΙ πραγματικα
συνεβη σε εκεινο το απειροελαχιστο κλασμα χρονου ... ουτε ο Alan Guth γνωριζει με βεβαιοτητα.

Η σκουληκοτρυπα (ως συντομευση μεσα απο μια εξτρα διασταση) δεν περιοριζεται στην 4η διασταση.
Φυσικα και μπορει να ενωσει 4-διαστατους χωρους μεσω μιας παρακαμψης στην 5η διασταση, η ακομα και
9-διαστατους χωρους μεσω μιας παρακαμψης στην 10η διασταση. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ομως, οσες λιγοτερες διαστασεις
χρησιμοποιεις τοσο οικονομικοτερα πετυχαινεις το "τρυπημα" της βρανης σου και την "αναδυση" σε καποιο αλλο
σημειο (παλι της βρανης σου). Αν ησουν 6-διαστατο ον, ΜΟΝΟ μια 7-διαστατη συντομευση θα σου χρησιμευε
(και παει λεγοντας).

Τα timelines ειναι μεγαλο μπερδεμα. Ισως ηταν λιγο πρωιμη η περιγραφη τους απο εμενα. Στην Wikipedia
αλλοτε τα χρησιμοποιουν για να περιγραψουν ολη την δενδρικη κατανομη ολων των πιθανων γεγονοκρατικων
αλυσιδων αρχης γεννομενης του BB ... και αλλοτε για να περιγραψουν μια απο αυτες. ΜΕΓΙΣΤΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ.
Αντιστοιχα μπερδεμα και με τα worldlines : υποτιθεται οτι ειναι ενα επιπεδο που περιεχει ολες τις διακλαδωσεις
των timelines. Αλλου ομως την βλεπω να περιγραφεται ως κωνικο σκαριφημα (αρχης γεννομενης του ΒΒ).
Δεν ξερω .... θεωρηστε το timeline μια (τριδιαστατη) ευθεια και το worldline ενα (τετραδιαστατο) επιπεδο.
Μεχρι να γινουν αυστηροτεροι οι ορισμοι .....

Ναι ... αν θελω να παω σε αλλο σημειο (και οχι αλλο χρονο) μεσω μια σκουληκοτρυπας, τοτε θα φροντισω
να ΜΗΝ αλλαξω το timeline. Αλλα φιλε μου ... πολυ ευκολα τα περιγραφουμε. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ.
Οι σκουληκοτρυπες ΔΕΝ νομιζω να ειναι τοσο πειθαρχημενα "πλασματα". Οταν θα σε μετατοπισουν,
ΙΣΩΣ να μην το κανουν σε ενα αυστηρα γραμμικο και συγχρονισμενο πλαισιο με το συστημα αναφορας
της αφετηριας σου. Γιαυτο ξεκιναμε πειραματα τωρα (ο White) ωστε σε 100 χρονια να μπορουμε να
στειλουμε καποια μπιλια στον Voyager-1 και οταν επιστρεψει να εχει καποια λακουβα πανω της.

Last edited:
Λοιπον,

Timeline = is a way of displaying a list of events in chronological order.
Worldline = is the unique path of an object as it travels through 4-dimensional spacetime.

Ποια ειναι η διαφορα μεταξυ αυτων των δυο εννοιων ? (γιατι εγκω :p ... ντεν καταλαμπαινει).
Και το κυριοτερο, το "object" η το "event" ειναι σημειο, ευθεια η επιπεδο ? Ποια η διασταση του ?

Εαν παμε στην Θεωρια Χορδων, υπαρχει ενας σχετικος μπουσουλας :

300px-Brane-wlwswv.png

... αλλα εδω εχουμε world-sheets και world-volumes τα οποια δεν περιγραφουν αφηρημενα φαινομενα
αλλα πολυ-πολυ συγκεκριμενα, τις Χορδες. Στα worldlines και timelines της Σχετικοτητας, ΤΙ ιχνηλατουμε ?

(για οποιον γνωριζει, ας βοηθησει ... και ΝΑΙ ... διαφορετικο το worldline των Χορδων απο αυτο της Σχετικοτητας !)

Last edited:
Μια διορθωση(-επαυξηση) του προηγουμενου διαγραμματος με τις γεγονοκρατικες αλυσιδες,
που μπηκε αρκουντως βιαστικα ....

View attachment 96708

Τωρα ειναι λιγο καλυτερα (νομιζω ....)

Άρα αυτό είναι ταξίδι στο χρόνο αλλά δεν είναι ταξίδι στο παρελθόν.

Ουσιαστικά είναι ταξίδι στο σήμερα ή στο μέλλον απλώς έχεις αναδημιουργήσει μία φωτοτυπία του παρελθόντος που τρέχει και αυτή στο μέλλον με την δική της πορεία.
Φωτογραφίζεις το παρελθόν το φέρνεις στο σήμερα και δημιουργείς μία χρονική εξέλιξη. Αυτό δεν αποτελεί «επέμβαση» στο παρελθόν.

Εγώ το καταλαβαίνω σαν μία ταινία που παρουσιάζει την ζωή του παππού μου – αυτό μπορεί να το καταφέρω και είναι το ταξιδι στο χρόνο. Δεν μπορώ να «σκοτώσω» τον χαρακτήρα της ταινίας επειδή την βλέπω.
Αν «κοπιάρω» τον «χαρακτήρα» της ταινίας σε μια δική μου ταινία που αρχίζει από σήμερα τότε παίζω και εγώ μαζί του –δημιουργώ γεγονότα κλπ - αλλά αυτό δεν είναι παρελθόν.
Αυτό φίλε Sr71 ονομάζεις γενοκρατική αλυσίδα αλλά δεν ξέρω αν είναι ταξίδι στο παρελθόν. Νομίζω ΚΑΙ ΑΥΤΟ είναι το ταξίδι στο μέλλον.

Last edited:

Άρα αυτό είναι ταξίδι στο χρόνο αλλά δεν είναι ταξίδι στο παρελθόν.

Ουσιαστικά είναι ταξίδι στο σήμερα ή στο μέλλον απλώς έχεις αναδημιουργήσει μία φωτοτυπία του παρελθόντος που τρέχει και αυτή στο μέλλον με την δική της πορεία.
Φωτογραφίζεις το παρελθόν το φέρνεις στο σήμερα και δημιουργείς μία χρονική εξέλιξη. Αυτό δεν αποτελεί «επέμβαση» στο παρελθόν.

Εγώ το καταλαβαίνω σαν μία ταινία που παρουσιάζει την ζωή του παππού μου – αυτό μπορεί να το καταφέρω και είναι το ταξιδι στο χρόνο. Δεν μπορώ να «σκοτώσω» τον χαρακτήρα της ταινίας επειδή την βλέπω.
Αν «κοπιάρω» τον «χαρακτήρα» της ταινίας σε μια δική μου ταινία που αρχίζει από σήμερα τότε παίζω και εγώ μαζί του –δημιουργώ γεγονότα κλπ - αλλά αυτό δεν είναι παρελθόν.
Αυτό φίλε Sr71 ονομάζεις γενοκρατική αλυσίδα αλλά δεν ξέρω αν είναι ταξίδι στο παρελθόν. Νομίζω ΚΑΙ ΑΥΤΟ είναι το ταξίδι στο μέλλον.

:2thumb22sup: