Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

Απάντηση: Re: Απάντηση: Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

Tωρα ... εγω, τι να καταλαβω απο τις τρεις τελειες ?

Αφου γραφεις "εντος του συμπαντος μας" και "μοναδικος υποψηφιος ειναι οι Κβαζαρ"
εχω πεσει εξω στο να θεωρησω οτι ψαχνεις τις Ασπρες Τρυπες ως 3D σημεια του συμπαντος μας ?
Σου δωσα μια αποψη (ολοκληρος ο οριζοντας παρατηρησης ειναι η ασπρη τρυπα του συμπαντος μας).
Τι αλλο να κανω ?

Κοιτα λιγο εδω ...

View attachment 96874

ΑΝ (... ξαναλεω ΑΝ ...) η επιφανεια του "πηγαδιου" ειναι μια Μαυρη Τρυπα (που μας τροφοδοτει) και
η επιφανεια της "σταγονιτσας" το δικο μας συμπαν, με ποιο σκεπτικο η "τροφοδοτηση" θα συμβαινει
μονο σε επιλεκτα σημεια της επιφανειας της σταγονιτσας(-συμπαντος) μας ?

(ξαναλεω, ΔΕΝ ειμαι ενθερμος οπαδος του Ολογραφικου συμπαντος, αλλα αυτο δεν μας απαγορευει
να σκεφτομαστε αντισυμβατικα, περα απο τριδιαστατους και ευκλειδιους ογκους).

Μανο δεν προκειται να συνεννοηθουμε.
Οι τρεις τελειες μπηκαν αναγκαστικα,για να γινει το κουοτ,η απαντηση ηταν δηλαδη το παλιο μου ποστ.
Εχεις περιπλεξει τοσο πολυ τα πραγματα,που σ'εχω χασει,δεν μπορω να σε παρακολουθησω.
Σου κατεθεσα την αποψη μου για τις ασπρες τρυπες και συ μου απαντας,τι;
Μπλε;

Υ.Γ και για να συμπληρωσω,οταν ειχα πει για πολυσυμπαν,εννοουσα ενα δικτυο συμπαντων στο οποιο επικοινωνουν μεταξυ τους με μαυρες κι ασπρες τρυπες.
Οι μαυρες ειναι η εισοδος και οι ασπρες ειναι η εξοδος.
Αυτο που περιγραφεις με τα πηγαδια,ειναι κατι αλλο.
Μια αλλη θεωρια.

Last edited:
Nικο ...

shit-just-got-real.jpeg

Ευχαριστουμε για τις υποδειξεις και νουθεσιες σου !

Η διαστολή του Σύμπαντος είναι δεδομένη από το 1929 και έχει εξηγηθεί από τις εξισώσεις του Αινστάιν (1916). Αυτά είναι παλιά και δεδομένα πράγματα. Διαστολή υπάρχει και χωρίς σκοτεινή μάζα.

Το πρόβλημα που παραμένει είναι ότι ο ρυθμός διαστολής (που είναι κάτι πολύπλοκο να μετρηθεί και βγαίνει από πολλά πειράματα) δείχνει να μην συμφωνεί στους υπολογισμούς με το συνολικό ποσό ύλης που παρατηρείται στο σύμπαν (που και αυτό είναι πάρα πολύ πολύπλοκο να μετρηθεί και βγαίνει με διάφορους τρόπους).

Όπως λέει το παραπάνω κομμάτι από τη ΝΑΣΑ, αυτό μπορεί να οφείλεται:

1. Είτε στο ότι πρέπει να αλλάξουμε λίγο τις εξισώσεις και να βάλουμε και την cosmological constant
2. Είτε στο ότι το σύμπαν είναι γεμάτο από κάποιο πεδίο που δεν το βλέπουμε και δεν ξέρουμε τι είναι.
3. Είτε στο ότι όταν κάποτε η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας αντικατασταθεί από την κβαντισμένη βαρύτητα, οι εξισώσεις που θα προκύπτουν θα είναι διαφορετικές και δεν θα υπάρχει πλέον ασυμφωνία μεταξύ ρυθμού διαστολής και πυκνότητας ορατής ύλης,

Δηλαδή πρόκειται για τελείως ανοικτό θέμα. Απλά δόθηκε ένα πιασάρικο όνομα, dark matter - dark field, και από κει και πέρα γίνονται διάφορες υποθέσεις και εικασίες.

Re: Απάντηση: Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

εαν ειχαμε λευκες τρυπες εντος του συμπαντος μας,τοτε θα τις ειχαμε παρατηρησει.
Ο μοναδικος υποψηφιος ειναι οι Κβαζαρ,αλλα αυτοι ειναι πολυ μακρινοι κι ως εκ τουτου,παρελθον.
Μια ακομα αυθαιρετη δικια μου σκεψη ειναι,οτι καποιοι γαλαξιες στις απαρχες του συμπαντος δημιουργηθηκαν απο λευκες τρυπες,οι οποιες στη συνεχεια κατερρευσαν σε μαυρες στο κεντρο των γαλαξιων τους.

Και ξαναγραφω ....

Μια Ασπρη Τρυπα ΔΕΝ ειναι αναγκαιο να ειναι σημειο (η μερος) του συμπαντος που ζουμε !
Μπορει να ειναι (βασει γεωμετριας Riemann) ολοκληρο το συμπαν, ολοκληρη η εκταση του.
Και το στηριξα με εκεινες τις επιφανειες στο (μπλε) σχηματακι ...

Emerging universe.gif

Οι τρισδιαστατοι χωροι των δυο συμπαντων (που ΔΕΝ δεχομαι οτι επικοινωνουν !!!!) απεικονιζονται
ΜΟΝΟ ως καμπυλωμενες επιφανειες .... ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ !!! .... Της Μαυρης Τρυπας πανω (το χωνι
που καταληγει σε μια μοναδικοτητα) και της σταγονας κατω (που συνεχως αυξανει σε επιφανεια
αφου διαστελλεται). Αν ξεχασεις οτι παρατηρεις ογκους (αναμεσα σε ολες αυτες τις επιφανειες)
ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ θα καταλαβεις οτι ολοκληρη η επικρατεια της σταγονας (που ειναι το 3D του δικου μας
συμπαντος, για την ακριβεια 4D αφου ξεχειλωνει σε επιφανεια διαρκως) γεμιζει θεωρητικα απο τον
μετασχηματισμο της υλης μεσα απο το σημειο της μοναδικοτητας (που παλι δεν δεχομαι οτι συμβαινει
αναμεσα σε νομοτελειες διαφορετικων συμπαντων). Σημασια εχει να συμφωνησουμε οτι βλεπουμε
την ιδια γεωμετρια και δυναμικη, Λακη .... τα αλλα ερχονται δευτερα !

Βλεπουμε την ιδια δυναμικη ?

Last edited:
Η διαστολή του Σύμπαντος είναι δεδομένη από το 1929 και έχει εξηγηθεί από τις εξισώσεις του Αινστάιν (1916). Αυτά είναι παλιά και δεδομένα πράγματα. Διαστολή υπάρχει και χωρίς σκοτεινή μάζα.

Το πρόβλημα που παραμένει είναι ότι ο ρυθμός διαστολής (που είναι κάτι πολύπλοκο να μετρηθεί και βγαίνει από πολλά πειράματα) δείχνει να μην συμφωνεί στους υπολογισμούς με το συνολικό ποσό ύλης που παρατηρείται στο σύμπαν (που και αυτό είναι πάρα πολύ πολύπλοκο να μετρηθεί και βγαίνει με διάφορους τρόπους).

Όπως λέει το παραπάνω κομμάτι από τη ΝΑΣΑ, αυτό μπορεί να οφείλεται:

1. Είτε στο ότι πρέπει να αλλάξουμε λίγο τις εξισώσεις και να βάλουμε και την cosmological constant
2. Είτε στο ότι το σύμπαν είναι γεμάτο από κάποιο πεδίο που δεν το βλέπουμε και δεν ξέρουμε τι είναι.
3. Είτε στο ότι όταν κάποτε η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας αντικατασταθεί από την κβαντισμένη βαρύτητα, οι εξισώσεις που θα προκύπτουν θα είναι διαφορετικές και δεν θα υπάρχει πλέον ασυμφωνία μεταξύ ρυθμού διαστολής και πυκνότητας ορατής ύλης,

Δηλαδή πρόκειται για τελείως ανοικτό θέμα. Απλά δόθηκε ένα πιασάρικο όνομα, dark matter - dark field, και από κει και πέρα γίνονται διάφορες υποθέσεις και εικασίες.

Μα, δεν διαφωνω σε τιποτα απο οσα εγραψες (ξεχασες ισως να αναφερεις την MOND).
Ομως, με εβγαλες ουτε λιγο ουτε πολυ (μερικα ποστ πισω) Λιακοπουλικο της επιστημης.
Αν εγραφες ολα αυτα που γραφεις εδω, τωρα .... μηπως θα ειχαμε αποφυγει πολυ χασομερικο bandwidth ?

Last edited:
Φιλε Sr71

Εδώ οι λαοπλάνοι για τις μαύρες και άσπρες τρύπες της οικονομίας αλωνίζουν ελεύθεροι σε όλα τα media , και φοβάσαι μην κατηγορηθείς για …λαοπλάνος των μαύρων και άσπρων τρυπών(!) της … θεωρητικής φυσικής , στο AVclub ?..

Μια χαρά είναι οι απόψεις σου αλλά και όλων στο νήμα αυτό. Όπως κάπου έγραψες ξεκλειδώνουμε το παιδί που κρύβουμε μέσα μας.
Σαν διάλειμμα – ταξίδι βλέπω το νήμα αυτό ..:trytofly:

Και ξαναγραφω ....

Μια Ασπρη Τρυπα ΔΕΝ ειναι αναγκαιο να ειναι σημειο (η μερος) του συμπαντος που ζουμε !
Μπορει να ειναι (βασει γεωμετριας Riemann) ολοκληρο το συμπαν, ολοκληρη η εκταση του.
Και το στηριξα με εκεινες τις επιφανειες στο (μπλε) σχηματακι ...

View attachment 96895

Οι τρισδιαστατοι χωροι των δυο συμπαντων (που ΔΕΝ δεχομαι οτι επικοινωνουν !!!!) απεικονιζονται
ΜΟΝΟ ως καμπυλωμενες επιφανειες .... ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ !!! .... Της Μαυρης Τρυπας πανω (το χωνι
που καταληγει σε μια μοναδικοτητα) και της σταγονας κατω (που συνεχως αυξανει σε επιφανεια
αφου διαστελλεται). Αν ξεχασεις οτι παρατηρεις ογκους (αναμεσα σε ολες αυτες τις επιφανειες)
ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ θα καταλαβεις οτι ολοκληρη η επικρατεια της σταγονας (που ειναι το 3D του δικου μας
συμπαντος, για την ακριβεια 4D αφου ξεχειλωνει σε επιφανεια διαρκως) γεμιζει θεωρητικα απο τον
μετασχηματισμο της υλης μεσα απο το σημειο της μοναδικοτητας (που παλι δεν δεχομαι οτι συμβαινει
αναμεσα σε νομοτελειες διαφορετικων συμπαντων). Σημασια εχει να συμφωνησουμε οτι βλεπουμε
την ιδια γεωμετρια και δυναμικη, Λακη .... τα αλλα ερχονται δευτερα !

Βλεπουμε την ιδια δυναμικη ?

τελος παντων δεν εχει και πολυ νοημα.
Μου θυμιζει τη παροιμια,δυο γαιδαροι μαλωνανε...

Το «πριν/τώρα/μετά» είναι χρονικά σημεία πάνω στον ίδιο (και μοναδικό) TimeLine και είναι ισότιμα και ισάξια μεταξύ τους όπως τα σημεία μια ευθείας.

Υπάρχουν άπειρα χρονικά σημεία όπως και άπειρα σημεία σε μια ευθεία επίσης υπάρχουν άπειρες ευθείες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν και άπειρα TimeLines.

αυτά όμως δεν αποδεικνύουν όμως τίποτα, έτσι?

Με τις επιστημονικές παραδοχές του σήμερα έχουμε καταλήξει να κυνηγάμε την ουρά μας ή απλά να προσθέτουμε διλήμματα.
Κάθε υπόθεση που κάνουμε εμείς (εδώ), είναι επιστημονική φαντασία, σωστά?

Ε..., η δική μου επιστημονική φαντασία είναι ότι στο συγκεκριμένο time line που ζούμε τα σημεία της γραμμής (γιατί ευθείας...? μια συρρίκνωση του σύμπαντος μπορεί να δημιουργήσει άλλο ένα big bang... γιατί όχι και με το χρόνο να μην συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, αν πχ είναι καμπύλη και κάποια στιγμή γίνει μια τομή με τον εαυτό του ή ακόμα και άλλο tim line...) του χρόνου που ζούμε, αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο όπου εξελίσσεται/αναπλάθεται ο όγκος (οι γνωστές φυσικές διαστάσεις).
Aν δε τα διαφορετικά (άπειρα) timelines βρίσκονται χαοτικά τοποθετημένα, σίγουρα κάποια απο αυτά τέμνονται και ίσως ανατροφοδοτούνται.
Η ύπαρξή μας imf(antasy) βρίσκεται μόνο στο συγκεκριμένο time line, αφού εξελίσσονται με διαφορετική γέννεση το καθένα και η εξέλιξη του όγκου σε αυτά είναι διαφορετική (άπειρες επιλογές και τυχαιότητα).

Αν μπορούσα να συνδέσω τον χρόνο με κάποιας μορφής ενέργεια (άλλης από τις γνωστές σήμερα) ίσως μπορούσα να φανταστώ και το χαμένο κρίκο του πρώτου time line και τις αρχές δημιουργίας των επόμενων...

αλλά είπαμε... όλοι φανταστικές υποθέσεις κάνουμε... βασιζόμενοι στις ατελείς γνώσεις μας, τα ελλειπή επιστημονικά στοιχεία/θεωρίες και το πεπερασμένο μυαλό μας. έτσι δεν είναι? :-)

:ernaehrung004:

Σαν διάλειμμα – ταξίδι βλέπω το νήμα αυτό ..:trytofly:

Αν εβλεπα σαν επιστημονικη δουλεια αυτο που κανω εδω μεσα (10 μηνες τωρα) ... ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΟΥΣΑ !!!!
Το μονο πραγμα που μου απομενει στις ελαχιστες δεκαετιες μεχρι τον οργανικο μου θανατο ειναι το ξεχειλωμα
του οριζοντα
μου. Ο Νικος(GX) εχει αποτυχει να το δει αυτο : βλεπει μονο ορθοτητες και λαθη.

Ο οριζοντας (αντιληψης) δεν ειναι ενα μακρινο ντουβαρι για να το ψηλαφισουμε. Ειναι μια επιθυμια-διαθεση !
Καμια διαθεση (σε αυτο το επιπεδο νοησης) δεν προκειται να την εκλογικευσω. Ειναι εκει επειδη μου προσφερει
αντιληπτικη χαρα. Πεταει δεν πεταει ο γαιδαρος ....

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

τελος παντων δεν εχει και πολυ νοημα.
Μου θυμιζει τη παροιμια,δυο γαιδαροι μαλωνανε...

OXI Λακη .... ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ !!!!
Γιατι αν δεν επιμεινουμε (ουτε εγω ουτε εσυ) ΕΜΕΙΣ χασαμε. Και οι δυο !
Και αν δεν εχασες εσυ, εχασα εγω. Οποτε δεν το αφηνουμε ....

Ας το παρουμε χωρις γεωμετρικες (παρ)ερμηνειες. Ενα-ενα ....

Το ολογραφικο συμπαν (που εδωσε αφορμη η aerin) συνδεει Μαυρες Τρυπες με συμπαντα. Αλλα συμπαντα.
ΔΕΝ στηριζω μια τετοια αποψη ! Το γραφω τριτη φορα αυτο !!!!!! Γιατι επεμεινα τοτε ? Γιατι εχει γεωμετρικο
ενδιαφερον ΠΩΣ ενδεχεται να συμβαινει κατι τετοιο. ΟΧΙ γιατι εχουμε βρει τον μετασχηματιστη που μετατρεπει
νομοτελειες απο το ενα συμπαν στο αλλο. Κατα την δικη μου (αγεωμετρητη) αποψη .... τα συμπαντα δεν ειναι
σακια με αλευρι. Να αδειαζεις το ενα μεσα στο αλλο. Ισως πεφτω εξω, αυτη ειναι η διαισθηση μου !

Εσυ ΔΕΝ μιλησες για ολογραφικα συμπαντα, μιλησες για Πολυσυμπαντα. Και εγραψα οτι ισως να αναφερεσαι στο
Μεγασυμπαν με τα πολλα διαφορετικα συμπαντα μεσα του (διαφορετικων νομοτελειων οχι πολλαπλων timeline)
ωστε να αποσαφηνισουμε τους ορισμους μας και να μην μπερδευτουμε. Τελικα ... μπερδευτηκαμε (εγω τουλαχιστον).
Εγραψα οτι ισως να χρειαζεται κατι πολυ περισσοτερο απο την καταβροχθιση μιας ΜΤ ωστε να γεννηθει ενα νεο
συμπαν. Γιατι υπαρχουν τεραστια διαστηματα που η ΜΤ .... ΔΕΝ καταβροχθιζει τιποτα. Βεβαια, ποιος χρονομετρει
αναμεσα στα δυο συμπαντα ? Μπορει να συσχετισει χρονους ? Μαλλον, ΟΧΙ.

Το αλλο ζητημα, φυσικα, ειναι πως μετασχηματιζεις υλη (μαζα, δηλαδη) σε μια νομοτελεια που ΔΕΝ καταλαβαινει γρι
απο μαζες (ας πουμε, ΟΛΟΤΕΛΑ φωτονικη αρα κυμματικη) Αν λοιπον, δεν υπαρχει αυτος ο μαγικος μετασχηματιστης
ΠΩΣ στα κομματια θα παρεις κατι απο το ενα συμπαν και θα το πας στο αλλο ? Αν οι Ασπρες Τρυπες ηταν καποια
αρχεγονα κβαζαρ τοτε πρεπει να βρουμε ΤΙ και ΠΩΣ τροφοδοτησε αυτα τα τερατα, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ !!!!!
Οχι απο την δικη μας που μετραμε τα παντα με μαζες. Υπαρχει βεβαια η σαγηνευτικη ιδεα οτι τα κβαζαρ ξεθυμαναν
καποια στιγμη επειδη η μαυρη τρυπα απο την αλλη μερια επαψε να τις τροφοδοτει ! Να τις τροφοδοτει με ΤΙ ????
Μαζα, φωτονια, χωρο ... χρονο ..... ΤΙ ???? Εννοειται οτι δεν ειναι πολυ ικανοποιητικη απαντηση "τις τροφοδοτησε
μετασχηματιζοντας χορδες ν-διαστασεων" γιατι η κβαντικη βαρυτητα θα παρει πολλους αιωνες να αποδειχθει !!

Αν θες .... παιρνεις την σκυταλη ....

Last edited:
Θα σχολιασω εγω, ομως ... (αυτου του ειδους ο ελιτισμος δεν αρμοζει εδω μεσα που μπηκες ...)

Μιλησα οτι χρειαζεται μια διασταση παραπανω για να κινηθει. Εννοειται οτι ειναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μια διασταση παραπανω.
Φυσικα και το σημειο μπορει να κινηθει στο επιπεδο, οπως μπορει και η ευθεια να κινηθει στο χωρο. Ομως, εμας μας
ενδιαφερει σε ποια διασταση ΠΡΩΤΟαποκτα την ελευθερια για να κινηθει. Γιατι ενδιαφερει που ΠΡΩΤΟπαρουσιαζεται
η καθετοτητα.

Ετσι λοιπον, η ΠΡΩΤΗ καθετη διασταση στην ευθεια ειναι το επιπεδο και η πρωτη καθετη διασταση στο επιπεδο ειναι
ο χωρος.

(Γιαννη, κατι ασχετο ... ποσων χρονων εισαι ?)

Το σημείο χρειάζεται μια διάσταση για να κινηθεί.

Η ευθεία που απαρτίζεται από σημεία γιατί χρειάζεται μια διάσταση ακόμα για να κινηθεί πέραν τις διάστασης που ορίζει. Η Πρώτη διάσταση που ΠΡΩΤΟαποκτά ελευθερία για να κινηθεί είναι η διάσταση που ορίζεται από τον εαυτό της. Το ίδιο συμβαίνει και με το επίπεδο.

Απάντηση: Re: Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

Το σημείο χρειάζεται μια διάσταση για να κινηθεί.

Η ευθεία που απαρτίζεται από σημεία γιατί χρειάζεται μια διάσταση ακόμα για να κινηθεί πέραν τις διάστασης που ορίζει. Η Πρώτη διάσταση που ΠΡΩΤΟαποκτά ελευθερία για να κινηθεί είναι η διάσταση που ορίζεται από τον εαυτό της. Το ίδιο συμβαίνει και με το επίπεδο.

Τι εννοείς? Η ευθείας είναι άπειρου μήκους, δεν είναι το ευθύγραμμο τμήμα ΑΒ που κινείται πάνω στην ευθεία και παρακάτω γίινεται ΓΔ... Το ίδιο και το επίπεδο - απειρίζεται καταμήκος των 2 διαστάσεων...

Με προλαβε ο BIOS .... -bye-

H ευθεια δεν εχει αρχη και τελος. Πρεπει με καποιο τροπο να περιστραφει γυρω απο ενα σημειο της.
Πως θα γινει αυτο ΜΕΣΑ στην ευθεια ? Μονο μεσα στην μια διασταση ... γινεται να περιστραφει ?

Μπορεί να κινηθεί ένα σημείο πάνω σε μια ευθεία ?

Μπορούν να κινηθούν δυο σημεία πάνω στην ίδια ευθεία ?

Και τρια και τεσσερα και δεκαπεντε !
Αρα .... εφοσον μπορουν απειρα σημεια να κινηθουν πανω στην ευθεια
τοτε μπορει και ολοκληρη η ευθεια (ως συνολο απειρων σημειων) ....

Αυτο λες ?

Και τρια και τεσσερα και δεκαπεντε !
Αρα .... εφοσον μπορουν απειρα σημεια να κινηθουν πανω στην ευθεια
τοτε μπορει και ολοκληρη η ευθεια (ως συνολο απειρων σημειων) ....

Αυτο λες ?

Ναι

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας.

Έχουμε δυο ευθείες που τέμνονται υπό γωνία 30 μοιρών.

Η μια εκ των δυο περιστρέφεται γύρω από την άλλη στο σημείο τομής.
Επίσης η περιστρεφόμενη ευθεία κινείται ταυτόχρονα με την περιστροφή κατά μήκος της άλλης και επιπλέον η γωνία των 30 μοιρών μειώνεται έως ότου γίνει μηδέν δηλαδή οι δυο ευθείες ταυτίζονται.

Τα ερώτημα που γεννάται είναι :

Η ευθεία περιστρέφεται γύρο από το εαυτό της και κινείται κατά μήκος της ή είναι ακίνητη ?

Συγνωμη αλλα ... ΟΧΙ !

Αυτο θα ισχυε αν η ευθεια ΔΕΝ αποτελουνταν απο απειρα σημεια.
Δηλαδη, αν ηταν ευθυγραμμο τμημα (και μονο ευθυγραμμο τμημα).
Τοτε θα μπορουσε να κινηθει μεσα στην ευθεια (που το περιεχει).

Αλλα μιλαμε για ευθεια και ΟΧΙ ευθυγραμμο τμημα.
Οταν κατι ειναι απειρο μεσα στην διασταση του δεν γινεται να κινηθει !

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας.

Έχουμε δυο ευθείες που τέμνονται υπό γωνία 30 μοιρών.

Η μια εκ των δυο περιστρέφεται γύρω από την άλλη στο σημείο τομής.
Επίσης η περιστρεφόμενη ευθεία κινείται ταυτόχρονα με την περιστροφή κατά μήκος της άλλης και επιπλέον η γωνία των 30 μοιρών μειώνεται έως ότου γίνει μηδέν δηλαδή οι δυο ευθείες ταυτίζονται.

Τα ερώτημα που γεννάται είναι :

Η ευθεία περιστρέφεται γύρο από το εαυτό της και κινείται κατά μήκος της ή είναι ακίνητη ?

Αναλογα ... με το ποια ευθεια παρατηρει ποια.
Σε οποια ευθεια και αν "επιβιβαστουμε" .... η ΑΛΛΗ ευθεια περιστρεφεται (για εμας ) !

Αλλα δεν καταλαβα τι προσπαθεις να επισημανεις μ'αυτο.
Απο την στιγμη που εβαλες περιστρεφομενη ευθεια (και οχι ταλλαντουμενη)
εχεις περασει στον τρισδιαστατο χωρο. Εγω μιλησα για μια διασταση (μπρος-πισω)
οπου το μονο που μπορει να κινηθει ειναι σημειο (η σημεια). Η, εστω, ευθυγραμμα τμηματα.
ΟΧΙ ευθειες !

Αλλο πραγμα η διασταση, αλλο πραγμα η ευθεια και αλλο πραγμα το ευθυγραμμο τμημα
(αν και φαινονται να ειναι το ιδιο πραγμα ... ΔΕΝ ειναι !)

Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ .... ειναι ο βαθμος ελευθεριας.
Η ΕΥΘΕΙΑ .... ειναι η επικρατεια (η ... η βρανη :p).
Το ΤΜΗΜΑ .... ειναι μια υποδιαιρεση.
Το ΣΗΜΕΙΟ .... ειναι το κβαντο.

Last edited: