Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

Αναλογα ... με το ποια ευθεια παρατηρει ποια.
Σε οποια ευθεια και αν "επιβιβαστουμε" .... η ΑΛΛΗ ευθεια περιστρεφεται (για εμας ) !

Αλλα δεν καταλαβα τι προσπαθεις να επισημανεις μ'αυτο.
Απο την στιγμη που εβαλες περιστρεφομενη ευθεια (και οχι ταλλαντουμενη)
εχεις περασει στον τρισδιαστατο χωρο. Εγω μιλησα για μια διασταση (μπρος-πισω)
οπου το μονο που μπορει να κινηθει ειναι σημειο (η σημεια). Η, εστω, ευθυγραμμα τμηματα.
ΟΧΙ ευθειες !

Αλλο πραγμα η διασταση, αλλο πραγμα η ευθεια και αλλο πραγμα το ευθυγραμμο τμημα
(αν και φαινονται να ειναι το ιδιο πραγμα ... ΔΕΝ ειναι !)

Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ .... ειναι ο βαθμος ελευθεριας.
Η ΕΥΘΕΙΑ .... ειναι η επικρατεια (η ... η βρανη :p).
Το ΤΜΗΜΑ .... ειναι μια υποδιαιρεση.
Το ΣΗΜΕΙΟ .... ειναι το κβαντο.

Ας αφαιρέσουμε την περιστροφή.

Έχουμε δυο ευθείες που τέμνονται υπό γωνία 30 μοιρών.

Η μια ευθεία κινείται κατά μήκος της άλλης και επιπλέον η γωνία των 30 μοιρών μειώνεται έως ότου γίνει μηδέν δηλαδή οι δυο ευθείες ταυτίζονται.

Τα ερώτημα που γεννάται είναι :

Η ευθεία κινείται κατά το μήκος της ή είναι ακίνητη ?

Συγγνώμη που παρεμβαίνω αλλά τυχαία διάβασα σήμερα ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο περί του σύμπαντος κοκ.
Ουσιαστικά διαπραγματευεται κάτα κάποιον τρόπο θέματα που έχουν προκύψει στο συγκεκριμένο νήμα αλλα και στο παρεμφερές που έχει ανοίξει.
Ίσως να φωτίσει λίγο (εμένα με βοήθησε)... είναι του κ.Δανέζη (αστροφυσικός,νομίζω) φιλοξενείται στο περιοδικό ''emeis'' τεύχος πέμπτο.
Διαδικτυακά -όποιος ενδιαφέρεται- μπορεί να ρίξει μια ματιά.... www.emeis.gr.

Η μια ευθεία κινείται κατά μήκος της άλλης και επιπλέον η γωνία των 30 μοιρών μειώνεται έως ότου γίνει μηδέν δηλαδή οι δυο ευθείες ταυτίζονται.

Tωρα βρισκομαι λιγο κοντυτερα σ'αυτο που θες να επισημανεις (μαλλον ...).

Οσο οι ευθειες τεμνονται και δεν ταυτιζονται ... οριζουν επιπεδο.
Απο την στιγμη που θα ταυτιστουν οριζουν ευθεια. ΜΙΑ ευθεια.
Αρα και ΜΙΑ διασταση ... απειρη (σε μηκος) !

Απαντησα (καπως) ?

Συγγνώμη που παρεμβαίνω αλλά τυχαία διάβασα σήμερα ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο περί του σύμπαντος κοκ.
Ουσιαστικά διαπραγματευεται κάτα κάποιον τρόπο θέματα που έχουν προκύψει στο συγκεκριμένο νήμα αλλα και στο παρεμφερές που έχει ανοίξει.
Ίσως να φωτίσει λίγο (εμένα με βοήθησε)... είναι του κ.Δανέζη (αστροφυσικός,νομίζω) φιλοξενείται στο περιοδικό ''emeis'' τεύχος πέμπτο.

Βρε Στεφανια .... γιατι ζητας συγνωμη ?
Ο Δανεζης ειναι ο μοναδικος που μεσα σε δυο λεπτα με εκανε να αντιληφθω οτι το Συμπαν εχει ηλικια που τεινει στο Απειρο.
Και ΟΧΙ 13.8 δις ετη !!!! Το θεμα ειναι ποτε θα ξαναρθει πανω στην πολη μας ... να με αποτελειωσει :p (οτι απεμεινα :vollkommenauf:).

Αλλα, ανοιγω πολυ μεγαλη κουβεντα τωρα !

Last edited:

Εγω πάντως δεν μπορώ να καταλάβω τι ρωτάς...
Φταίει βέβαια και ο SR71B που χρησιμοποίησε στεγνά την λέξη "κινείται" (μπερδεύοντας τα πράγματα), αντί την λέξη "ορίζεται" ώστε να γίνει πιο κατανοητός οταν λέει
"... χρειαζεται μια διασταση παραπανω για να κινηθει. Εννοειται οτι ειναι ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μια διασταση παραπανω.
Φυσικα και το σημειο μπορει να κινηθει στο επιπεδο, οπως μπορει και η ευθεια να κινηθει στο χωρο. Ομως, εμας μας
ενδιαφερει σε ποια διασταση ΠΡΩΤΟαποκτα την ελευθερια για να κινηθει."

Εγώ το συγκεκριμένο θέμα το αντιλαμβάνομαι ως εξής...
Eφόσον ζούμε σε ένα 4διάστατο σύμπαν, Θεωρώ σαν πρώτη διάσταση τον χρόνο - κι οχι το μήκος, το πλάτος ή το ύψος. Σαν 3διάστατα όντα, στην γεωμετρική ή τρισδιάστατη καθημερινή πρακτική χρησιμοποιούμε τους 3 αξονες xyz (ελλείψει του χρόνου) για λόγους απλότητας και αντιληπτότητας μιας και όπου τους χρησιμοποιούμε, δεν μας ενδιαφέρει ο χρόνος εφόσον μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας μόνο με τις άλλες 3.
Στο 4διάστατο λοιπόν σύμπαν, ένα τυχαίο σημείο χρειάζεται τουλάχιστον μιά διάσταση για να οριστεί ή να περιγραφεί. Αν η διάσταση αυτή είναι ο χρόνος, τότε στην χρονική στιγμή t1, έχουμε ένα σημείο Α (φυσικά μπορούμε να το ορίσουμε και σε οποιαδήποτε απο τις υπόλοιπες 3 διαστάσεις).
Μιά τυχαία ευθεία χρειάζεται τουλάχιστον 2 διαστάσεις (σύστημα αξόνων tx) και 2 σημεία για να οριστεί. Το παραπάνω τυχαίο σημείο μας Α, κινούμενο στον χρόνο και σε μια απο τις αλλες 3 διαστάσεις, βρίσκεται την χρονική στιγμή t2 στη σημείο Β (του άλλου άξονα). Δύο σημεία ορίζουν 1 και μόνο 1 ευθεία (φυσικά μπορούμε να την ορίσουμε και σε οποιαδήποτε απο τις υπόλοιπες 2 διαστάσεις).
Το τυχαίο επίπεδο χρειάζεται τουλάχιστον 3 διαστάσεις (σύστημα αξόνων txy) και 3 σημεία για να οριστεί. Η παραπάνω ευθεία μας (που ορίζεται απο το ευθύγραμμο τμήμα ΑΒ), μετατοπίζεται σε μια απο τις υπόλοιπες 2 διαστάσεις μέχρι το σημείο Γ. Τρία σημεία φτιάχνουν το απλούστερο επίπεδο σχήμα - το τρίγωνο ΑΒΓ - και ορίζουν ένα και μόνο ένα επίπεδο.
Mας απομένει τώρα μόνο μία αχρησιμοποίητη διάσταση...
Ο τυχαίος χώρος χρειάζεται τουλάχιστον 4 διαστάσεις (σύστημα αξόνων txyz) και 4 σημεία για να οριστεί. Το παραπάνω επίπεδό μας (που ορίζεται απο το επίπεδο σχήμα ΑΒΓ), μετατοπίζεται στην τελευταία μας διάσταση μέχρι το σημείο Δ. Τέσσερα σημεία φτιάχνουν το απλούστερο τετράεδρο - την πυραμίδα ΑΒΓΔ - και ορίζουν ένα και μόνο ένα χώρο.

Ξεκίνησα με πρώτη - κι οχι τελευταία - διάσταση τον χρόνο, γιατί αν ξεκινούσα με οποιαδήποτε άλλη διάσταση, φτάνοντας στον χώρο θα έπρεπε να τον ορίσω με 4η διάσταση τον χρόνο, κι εκεί θα γινόταν το έλα να δείς... :)))

Last edited:
Συμφωνω με το οτι δεν χρησιμοποιησα σωστη ορολογια απο την πρωτη στιγμη.
Και συμφωνω και με το παραδειγμα σου BIOS.

ΟΜΩΣ ...

Τωρα που ξανασκεφτομαι, ΙΣΩΣ ο Γιαννης να μην αναφερεται σε ΑΚΕΡΑΙΕΣ διαστασεις.
Μια ευθεια που τεμνεται με μια αλλη και διαρκως μειωνει την γωνια της με αυτην ....
θεωρητικα μπορει να ταυτιστει μαζι της στο ... απειρο. Τι σημαινει αυτο ?
Οτι απο το ν=2 δεν παμε με ακαριαια στο ν=1. Παμε κλασματικα (ν=1.5, ν=1.3, ν=1.1 .... ν=1.00001 ....).
Ποτε ακριβως θα ξερουμε οτι ταυτιστηκαν (οι ευθειες) ? Στην φυσικη πραγματικοτητα, ΔΕΝ θα το ξερουμε !

Υπο μια εννοια, στην Φυση δεν υπαρχει ξεκαθαρο κατωφλι του ΠΟΤΕ περναμε απο την μια διασταση στην αλλη.
Οποτε δεν υπαρχουν και ακεραιες διαστασεις !!! Το σημειο δεν ειναι ν=0 απο την στιγμη που πρεπει να το εντο-
πισουμε στον χωρο (αρα ειναι σφαιρα). Η ευθεια δεν ειναι ν=1 απο την στιγμη που πρεπει να τεμνεται με καποια
αλλη ευθεια (αρα ειναι κυλινδρος). Το επιπεδο δεν ειναι ν=2 απο την στιγμη που πρεπει κατι να το "ακουμπησει"
(αρα ειναι παραλληλεπιπεδο). Και ο χωρος δεν ειναι ν=3 απο την στιγμη που συνεχως κινειται στον χρονο
(αρα τεμνεται με αυτον, σε μια υπαρκτη χρονικη στιγμη).

Ομως .... δεν ξερω αν αυτο εννοει ο Γιαννης ..... :p

Last edited:
Μια ασχετη ερωτηση προς admins ...

Τα πεντε αστερακια γιατι εγιναν τρια ?
Επεσε το επιπεδο (και υφος) του νηματος ?

IMG_2587.jpg

Για την φιλη μου την aerin ....

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Μπορει να μην απανταει στο ερωτημα σου, περι καθετοτητας, αλλα ειναι αρκουντως επεξηγηματικο !!!

Kαι εδω ... ο προδρομος του παραπανω βιντεο, τεσσερεις δεκαετιες νωριτερα !

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

(αμα δεν αναγνωριζεις ποιος μιλα στο βιντεακι ... εχω κανει ελλειματικη δουλεια στο νηματακι .... :p)

Last edited:
Απάντηση: Re: Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

δεν βαζεις κατ'ευθειαν το λινκ με το αρθρο;
που να βρεθει μεσα στο χαμο με τις ειδησεις που εχει το σαιτ.

Απάντηση: Re: Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

Λακη

Σαν να μην εγραψα τιποτα εγω (παραπανω) ...

Οκ, μυνημα εληφθη - ειμαι ανεπιδεκτος -bye-

(ειμαι και αορατος ?... :p ...)

κατσε ρε Μανο,πολυ ευθικτος μας εχεις γινει.
Το χουμε ξεχειλωσει το θεμα,τι αλλο να σου πω,εχω γραψει την αποψη μου,στην ξαναποσταρα και τωρα τι πρεπει να κανω,να τη γραψω τριτη φορα;

Λάκη πάτα τη φωτο του τεύχους και πήγαινε σελίδα 48-53
(δεν μπορεί να κοπιαριστεί ή δεν ξέρω εγώ πως)

Re: Απάντηση: Re: Διαστημικά ταξίδια : Ενα πιθανό μέλλον !

δεν βαζεις κατ'ευθειαν το λινκ με το αρθρο;
που να βρεθει μεσα στο χαμο με τις ειδησεις που εχει το σαιτ.

Λάκη μόλις έκανα μια προσπάθεια να το ξαναβρώ αλλά σήμερα δεν μου εμφανίζεται ούτε το πέμπτο τεύχος....περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο κυβερνοσύμπαν..σνιφ!

Μάνο, εκείνο το βίντεο με τον Καρλ Σαγκάν, άλλαξε τον κόσμο μου όταν ήμουν παιδί. Από τότε δεκάδες φορές έχω αναφέρει το παράδειγμα σε άλλους και φυσικά στα παιδιά μου.
Μεγαλείο ήταν αυτός ο άνθρωπος. Μπορούσε να απλοποιεί τα πιο δυσνόητα πράγματα.

Δεν αλλαξε μονο τον δικο σου κοσμο .... -bye-.... θυμησου σε τι εποχες τον "κοινωνησαμε" !
Μαλιστα, το βιντεακι εξηγει λιγο καλυτερα την περιβοητη καθετοτητα στις τρεις διαστασεις
κατι που δεν βασανιζει καθολου το πρωτο βιντεο (και τα δυο κορυφαια βιντεο ... nevertheless).

Να φανταστεις οτι ακομα και σημερα, καποιοι ... θεωρουν τον Sagan, Μενεγακη της επιστημονικης σκεψης.
Για καποιες διασημες κορυφες (επιστημονικης σκεψης), η εκλαικευση αποτελει θανασιμο αμαρτημα. Για αυτους
(δεν λεω ποιοι ειναι) η τα πιανεις μεσα απο ολοκληρωματα και εξισωσεις .... η δεν τα πιανεις καθολου !
Lately, διαβαζω απιστευτα πραγματα στο νετ : το συμπαν ξεκλειδωνει μονο σε οσους μπορουν δυο σελιδες
αλγεβρικου λογισμου να τις οπτικοποιουν ΑΜΕΣΑ σε κλιπακι πεντε δευτερολεπτων (!!!!!!). Οι υπολοιποι
(εσυ και εγω) .... καλυτερα να ξεφυλιζουμε Κοσμοπολιταν.

(ακομα και ο Michio Kaku θεωρειται Μενεγακη .... επειδη ασχολειται με εκλαικευσεις .... τι αλλο να πω !)

Last edited:
Συγνωμη για την... τσοντα.

Η εκλαικευση δεν εκανε ποτε καλο στην επιστημη αυτη καθ' εαυτη... ουτε και την πηγε μπροστα... Ειναι πολυ καλη βεβαια για την χρηματοδοτηση.

Ασε που λογω της ελειψης βασης (η βαση ειναι τα μαθηματικα και επ αυτου δεν δυναται να υπαρχει αντιλογος) ουσιαστικα δεν καταλαβαινει κανεις, απλα νομιζει οτι.

Ειναι αυτο που λενε ακουμπαει μεν αλλα δε νοιωθει...

Βεβαια η προσπαθεια, ο δρομος προς τον οποιο προορισμο, ποτε δεν εκανε κακο σε κανεναν.

My 2 cents.

Η εκλαίκευση δεν κάνει καλό στην επιστήμη. Κάνει καλό στην κοινωνία και την ανθρωπότητα. Διαφορετικά η επιστήμη είναι φιλοσοφική αναζήτηση και οι επιστήμονες ιερατείο που ελέγχει τους πόρους της κοινωνίας. Έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο μερικές χιλιάδες χρόνια πριν.