Διάθεση ρετρό

...

01622_page-0005.jpg

Κάπου σε αυτό το σημείο πρέπει να ήταν μάλιστα που στο δυναμικό της μικρής Feinwerktechnik συμπεριλήφθηκε ο Eugen Armbruster από την AkA ο οποίος βρισκόταν ήδη στη γειτονιά και είχε μόλις μαλώσει με τον αδελφό του όπως είχαμε δει.

Και μια πρωτιά!
Αφού είχαν πάρει λοιπόν στα σοβαρά το θέμα, η εξέλιξη του αρχικού αυτού μοντέλου θα οδηγήσει τον Δεκέμβριο του 1959 στην παρουσίαση της Mec 16 SB που βλέπουμε και εδώ.

P3890875s.jpg

Αυτή όχι μόνο διέθετε αναβαθμισμένα οπτικά από τη Rodenstock (οι Heligon που είναι λίγο δυσεύρετοι, όσο έχω προλάβει να δω από άλλες κατασκευές είναι μάλλον μπροστά από τους αντίστοιχους Xenon της Schneider), αλλά και δυνατότητα TTL φωτομέτρησης, πράγμα που για πρώτη φορά θα έβλεπε ο φωτογραφικός κόσμος οιουδήποτε φορμά μέσα από την μικρή Mec!

Το φωτόμετρο που κατασκευαζόταν από την Gossen, έχει τον αισθητήρα του τοποθετημένο ακριβώς μπροστά από το εστιακό επίπεδο, και απομακρύνεται στιγμιαία πριν τη λήψη και για όσο διαρκεί αυτή με το πάτημα του κουμπιού του κλείστρου.

P3890872s.jpg

Υπήρξαν διάφορα περιφερειακά για τις μικρές, ενώ μια έξυπνη πινελιά αποτελεί και το λουράκι που τη συνοδεύει. Δεν κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει μόνο το προφανές, αλλά μπορεί να βοηθήσει και στη μέτρηση της ελάχιστης απόστασης εστίασης που είναι τα 30εκ.

mec16_pricelist_600428.jpg

Η συνολική προσπάθεια και ποιότητα κατασκευής δε νομίζω να αφήνει κάποιον να ζητήσει τίποτα παραπάνω αν και εγώ προσωπικά δεν έχω ενθουσιαστεί από το ντιζάιν αλλά αυτό είναι άσχετο.

P3890881s.jpg
Προσπαθούσα να καταλάβω τι μου θυμίζει μέχρι που το βρήκα! :ROFLMAO:

Στη συγκεκριμένη που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τον αριθμό σειράς τον Απρίλιο του 1960, το φωτόμετρο σεληνίου μετά από τόσα χρόνια είναι παραδόξως ακριβές …όταν δεν εμφανίζει ξαφνικές διακοπές, για τις οποίες όμως δεν κατάλαβα τι ακριβώς φταίει αλλά και δεν θέλω να το ψάξω παραπάνω μην έχουμε άλλα.

01622_page-0006.jpg

Δυστυχώς όμως το πρότζεκτ των Mec θα εγκαταλειφτεί οριστικά το 1962. Για αυτό πιθανά ευθύνεται η δυσκολία μια τέτοιας μικρής εταιρείας να υποστηρίξει παγκόσμιο σέρβις, άλλα και εμφανίσεις φιλμ που έπρεπε να έχουν κάπως ειδικότερη μεταχείριση από τα υπόλοιπα 16άρια αν και στην ουσία δεν είχαν καμιά διαφορά από αυτά.

P3890871s.jpg

Κερασάκι στη τούρτα –για εμένα τουλάχιστον- ένα ανεμφάνιστο φιλμάκι που συνόδευε τη φωτογραφική. Είχα σχεδόν μηδενικές προσδοκίες ...αλλά… λίγο Caffenol αργότερα εμφανίστηκαν μπροστά μου κάποιοι που είχαν πάρει το αεροπλάνο και πήγαν εκδρομή!

P3890884bb.jpg

P3890883bb.jpg
Βοηθάτε, που είναι αυτό???

Να υποθέσω από τα αυτοκίνητα και τα ενδύματα πρέπει να βρισκόμαστε μέσα με τέλη δεκαετίας του 60.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ύστερα από τη Dolly έχουμε και τη Super Dollina...

P3890908s.jpg

Εκεί στη Certo δεν έχασαν πολύ χρόνο με αποτέλεσμα το 1935 να ανέβουν και αυτοί στο άρμα του trend της εποχής, που δεν ήταν άλλο από τη μίνι κατηγορία των 35 χιλιοστών. Βλέπετε, από τα μέσα εκείνης της δεκαετίας η κατάσταση στον τομέα -τηρουμένων των αναλογιών- ομοίαζε κάπως με αυτό που βλέπω σήμερα να συμβαίνει όπου νέοι 50άρηδες ξεπετάγονται συνεχώς και δεν προλαβαίνετε να γράφετε παραδίπλα :ROFLMAO:

5da6db9f4f459a355c933bcaf51e04af5e446c2b74f28e3a2c2dd3287ba3c9c1 crop.jpg

Κάποιοι είχαν μείνει στην απέξω φυσικά, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ για να τους βρούμε. Πολύ όμως πρέπει να προσπάθησαν και εκεί στη μικρή Certo καθώς αμέσως τα μοντέλα της κατηγορίας άρχισαν να διαδέχονται το ένα το άλλο με στόχο να φανταστώ τη συνεχή βελτίωση και εξέλιξη των προϊόντων τους.

amateurphotograp82ilif_0009 crop.jpg
Η προηγούμενη προσπάθεια.

Βλέποντας σήμερα από κοντά τη τελευταία προπολεμική τους πρόταση που παρουσιάστηκε στην αγορά το 1938 και έμελλε να ζήσει σε αυτή της τη μορφή μόνο 2 με 3 χρόνια για λόγους ευνόητους, έχω να πω ότι είμαι λίγο διχασμένος.

P3890900s.jpg

Μάλλον έπεσε πολύ brainstorming, και εκ του αποτελέσματος θα πρέπει να αναγνωρίσουμε εξετάζοντας τα ενδότερα πως κατέληξαν σε κάτι εντελώς δικό τους χωρίς κανένα κοινό σημείο με ότι άλλο κυκλοφορούσε τότε. Το κατασκεύασμα αυτό όμως συνολικά είναι αχρείαστα πολύπλοκο για τη δουλεία που κάνει, πράγμα που σίγουρα θα δυσκόλευε κυρίως τους ίδιους τους κατασκευαστές, καθώς έπρεπε να το πουλήσουν και σε πολύ ανταγωνιστική τιμή αν ήθελαν να έχουν κάποιο μέλλον. Στο τέλος όμως, ακόμη και το ταλαιπωρημένο δείγμα που βρέθηκε στα χέρια μου μπορεί να λειτουργήσει όπως τη πρώτη μέρα.

P3890907s.jpg

…εκτός ίσως από το τηλέμετρο που ακόμη και τότε δεν ήταν από τα πρακτικότερα, πόσο μάλλον σήμερα που ο μικρούλης καθρέπτης του έχει επιπλέον βάσανα λόγω ηλικίας. Υπήρχαν κάποιες εναλλακτικές όσον αφορά το κλείστρο και τους φακούς, ενώ φρόντισαν να διαθέτει εκτός από άλλα βασικά και διόρθωση της παράλλαξης στο σκόπευτρο, κάτι καθόλου αυτονόητο τότε.

P3890901s.jpg

Πολύ σύντομα μετά τον πόλεμο θα ξανασυναντήσουμε τη Super Dollina μπροστά μας χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με το προπολεμικό μοντέλο, και αν θέλουμε να πιστέψουμε διαφόρους η αναγέννηση αυτή θα καταφέρει να φτάσει έως τις αρχές των 1970s. …πράγμα που εμένα μου φαινόταν απίστευτό, παρόλα αυτά την εντόπισα σε περιθώριο καταλόγου το 1968 οπότε ποιος ξέρει? Θα περίμενα να έχει αποσυρθεί μέσα με τέλη της δεκαετίας του 1950 αν έπρεπε να μαντέψω.

Certo Super-Dollina Montage.jpg
Μεταπολεμική Super Dollina II. Αυτή η CIA ασχολούταν με τους πάντες. Παρακάτω εμπιστευτική αναφορά του 1948.

Στιγμιότυπο οθόνης 2026-03-03 172429 crop.jpg

Έτσι όπως αλλοπρόσαλλα τα κατάφεραν το 1938 και ύστερα από κανένα χρόνο που περίμενε διαλυμένη να ξαναμαζευτεί από την αφεντιά μου, δε ήξερα από που να αρχίσω με κάποια λογική σειρά που θα έβγαζε νόημα, οπότε και σήμερα δεν έχει βιντεάκιον…

P3890905s.jpg
Η συγκεκριμένη ήταν της ακριβότερης εναλλακτηκής με το f2.0 Xenon. Η επαφή φλας (για γλόμπους) είναι μεταγενέστερη και πολύ συνηθισμένη μεταπολεμικά προσθήκη σε πάρα πολλες παρόμοιες περιπτώσεις όλων των κατασκευαστών.

schneider_lenses_1937_page-0017 crop.jpg

• Like
Reactions: cacau
Βοηθάτε, που είναι αυτό???

I can’t be 100% certain from the photo alone, but several visual clues point to a place and time with fairly good confidence.

Likely location​

The “U” sign visible in the background strongly suggests a subway entrance typical of the Berlin U-Bahn. That blue square with a white U is a classic German marker for underground stations.

The street layout, wide boulevard, mid-century commercial buildings, and traffic look very similar to Kurfürstendamm in Berlin, which was one of the main shopping and business streets in West Berlin during the Cold War.

Likely time period​

The cars are the biggest clue:

• Rounded sedans resembling 1960s German and European cars (VW Beetle / Opel / Mercedes styles).
  • No cars that look clearly from the 1970s onward.
  • Men wearing long overcoats and narrow ties typical of mid-1960s urban fashion.
These details suggest roughly:

≈ 1963–1969

Film clues​

The image also shows:

• 35mm film sprocket edge marks
  • Chemical burn/light leak on the right
  • Heavy dust and scratches
That suggests it’s probably a scanned frame from damaged or poorly stored film, not a printed photo.

✅ Best estimate:

• Place: Kurfürstendamm area, West Berlin, Germany
  • Time: mid-to-late 1960s

✔️ If you want, I can also:

• Narrow down the exact intersection/building in Berlin (sometimes possible from architecture).
  • Estimate the exact year range from the cars more precisely.
  • Explain what caused the large white burn mark on the film.

Yes — this second photo strongly suggests the same city and likely the same trip/time period. The scene looks very much like central Berlin, and more specifically the area around Europa‑Center and Breitscheidplatz in West Berlin.

Clues in this image​

1. Large plaza with flag and fountain area
The wide open square with a large flagpole and a circular modernist pavilion is characteristic of the Breitscheidplatz redevelopment after World War II.

2. The big rectangular office building behind
The long modernist building in the background resembles structures built during the 1950s–1960s reconstruction of West Berlin around the Kurfürstendamm commercial district.

3. Cars and clothing
Just like the first image:

• mid-century European sedans
  • long wool overcoats and hats
  • narrow ties
All typical of mid-1960s urban Europe.

Time estimate​

Same as the first image:

≈ 1963–1968

What the location likely is​

The scene appears to be near:

• Breitscheidplatz
  • close to Kaiser Wilhelm Memorial Church
  • and the Kurfürstendamm shopping district.
This area was one of the most photographed parts of West Berlin in the 1960s, so it matches well with tourist or travel photos.

✅ Best combined estimate for both photos:

• Place: West Berlin — Breitscheidplatz / Kurfürstendamm area
  • Time: mid-1960s (around 1964–1967)

📷 If you want, I can also:

• Pinpoint the exact camera position on a map (I can probably narrow it to a specific corner of the square).
  • Identify which buildings still exist today.
  • Explain why both negatives have the same vertical burn/light leak, which tells a lot about the camera or film storage.

Ευχαριστώ! Ναι από τη σημαία αρχικά ήταν Γερμανία και μετά λίγο το έψαξα και σίγουρα είναι κάπου εκεί στο Βερολίνο. Μετά βαρέθηκα να βρω που ακριβώς. Ένα τετράγωνο κτίριο σε φωτογραφία που δεν ανέβασα αρχιικά μοιάζει με της Μερσέντες αλλά μάλλον δεν είναι.
Πάντως ο "εγκέφαλος" έχει κάπως μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του ότι μπορεί να εξηγήσει για τα "burn/light leak" :ROFLMAO:

• Like
Reactions: toupia