Διάθεση ρετρό

Τις τελευταίες εκείνες δεκαετίες του 19ου αιώνα παρά τις οικογενειακές πικρίες, η φιλοδοξία του Friedrich κατάφερε να διατηρήσει το κύρος της οικογενειακής παράδοσης και να μεγαλώσει και άλλο την εταιρία επενδύοντας στην ανάπτυξη καθώς και στην σημασία στην τελειότητα των κατασκευών του, που εξακολουθούσαν να απολαμβάνουν παγκόσμιο κύρος άσχετα με το υψηλό τους κόστος.

illustratedcatal00roya_0_0345-1898.jpg
1898

Τα χρόνια του Friedrich και του Sommer μεταξύ άλλων η παρουσίαση της νέας σειράς φακών Euryskop κουβαλούσε πρώτη το βάρος του ονόματος ενώ με την ανακάλυψη του νέου κρυστάλλου στην Jena ανοίχθηκαν νέες προοπτικές σε όλο των οπτικό κόσμο για την παρουσίαση των πρώτων φακών που πια ήταν διορθωμένοι και για αστιγματισμό.

Το 1898 η εταιρία θα γίνει μετοχική (τις μετοχές μοιράστηκαν οι πέντε θυγατέρες του Friedrich) και θα συνεχίσει την έρευνα εκμεταλλευόμενη την πρόοδο στον τομέα παρουσιάζοντας το 1902 τον Heliar, φακό που ο μύθος και οι εφαρμογές του φθάνουν έως τις μέρες μας.

α.JPG

aa.jpg

Στις άσχημες οικονομικές συνθήκες και τον ανταγωνισμό που πλέον πίεζε για μαζικά παραγόμενα και φθηνά προϊόντα ο Friedrich αντιστάθηκε όσο μπορούσε αρνούμενος να κάνει εκπτώσεις σε τιμές και ποιότητα μέχρι λίγο πριν τον πρώτο πόλεμο όπου αναγκάστηκε τελικά να παρουσιάσει και κάποια μοντέλα για το ευρύτερο κοινό.

Επίσης, από το τέλος του 19ου αιώνα η εταιρία είχε προσχωρήσει και στον τομέα κατασκευής φωτογραφικών μηχανών κάτι που είχε να συμβεί στην Voigtlander από τα πρώτα χρόνια της δαγεροτυπίας όπου μαζί με τον φακό Petzval είχε κατασκευάσει και πουλήσει με επιτυχία την αντίστοιχη μπρούτζινη φωτογραφική δαγεροτυπίας.

photominiaturemo8859unse_0859-1899.jpg
1899

weputworldbefore00unse-166-1903.jpg
3D κινηματογραφική έτους 1903 (θα μπορούσε) αλλά αυτοί είπαν να είναι σίγουροι μην χαλάσει η μία να έχεις και δεύτερο φιλμ καβάτζα :flipout:και "φυσικά" με φακούς Voigtlander.

Το 1923 η Voigtlander θα περάσει στη φαρμακευτική Schering AG, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τον κύκλο εργασιών της στα χρόνια μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο, από τον οποίο η εταιρία θα βγει χωρίς ιδιαίτερες απώλειες.

Αργότερα, μετά από μια περίοδο που το σύνολο της παραγωγής της Voigtlander θα πάει στις πολεμικές αποζημιώσεις, η επιτυχημένη πορεία της θα συνεχιστεί και τη δεκαετία του 1950 παρουσιάζοντας ίσως τα τελευταία δείγματα πρωτοποριακής δουλειάς πριν αρχίσει η τελική κάθοδος.

P3730324.JPG

Από το 1944 επικεφαλής οπτικός της Voigtlander με παρελθόν στις Schneider και ISCO, υπήρξε ο Albrecht Wilhelm Tronnier, σχεδιαστής παλιότερα των Angulon, Xenar, και Xenon (ο μπαμπάς κάτι Nikkor των 50ς). Εκεί θα παρουσιάσει νέες δημιουργίες όπως τους Ultron και Nokton, εξελίσσοντας ταυτόχρονα παλαιότερες στην εποχή πια των οπτικών επιστρώσεων, όπως ο Color Skopar της φωτογραφικής που βλέπετε εδώ, που η αρχική του σχεδίαση βρίσκεται πίσω κάπου στη δεκαετία του 1920 ως ένας άλλος Tessar.

US2573511-color skopar-1.jpg

Το 1956 η Voigtlander θα περάσει στα χέρια της Zeiss συνεχίζοντας όμως ως ανεξάρτητη εταιρία, παρουσιάζοντας το 1959 τον πρώτο φωτογραφικό zoom φακό (36–82/2.8 Zoomar) που κατασκευάζονταν όμως από τον σχολαστικό κύριο Kilfitt.

Και ύστερα άρχισε η κατηφόρα. Το 1965 θα εμφανισθούν στην αγορά κάτι παράξενες φωτογραφικές με 2 σε 1 λογότυπο «Zeiss Ikon – Voigtlander». Αυτό συνεχίστηκε έως το 1971-72 όπου μετά από ένα γρήγορο πέρασμα από 2-3 μετόχους η Voigtlander θα καταλήξει στη Rollei των Paul Franke και Reinhold Heidecke οι οποίοι στο παρελθόν υπήρξαν στο δυναμικό της Voigtlander.

Το 1982 με την χρεοκοπία της Rollei και μετά από μερικές διαδρομές, το brand της Voigtlander κατέληξε και αυτό στην Ιαπωνία από όπου και συνεχίζει σήμερα.

P3730314.JPG

Η τηλεμετρική Vitessa ίσως υπήρξε το τελευταίο πραγματικά καλό νέο στην γκάμα της Voigtlander, και σίγουρα η χαρακτηριστικότερη κατασκευή της σε εκείνη τη δεκαετία. Η πρώτη της έκδοση παρουσιάστηκε το 1951 αποκλειστικά ως μοντέλο εξαγωγής στις ΗΠΑ για δύο χρόνια, ενώ ακολούθησαν μερικές ακόμη εκδόσεις και υποεκδόσεις συνήθως με μικρές διαφορές έως το 1957-58. Μεταξύ αυτών και ένα μοντέλο με φωτόμετρο (Vitessa L).

00bY8H-531629584.jpg

Οι χαρακτηριστικές «πόρτες αχυρώνα» όπως αποκαλούνται σήμερα αποκαλύπτουν έναν Color Skopar 2.8 ή 3.5, ή στην ακριβότερη εκδοχή έναν Ultron f2. Είναι πραγματικά εργονομική και ιδανική για γρήγορες συνεχόμενες λήψεις, πράγμα που νομίζω την καθιστά ιδανική υποψήφια για κάποιον ρετρολάγνο (ή έστω χιπστερά) φωτογράφο δρόμου για παράδειγμα…

Χωρίς να χρειάζεται να απομακρύνει κάποιος το μάτι του από το σκόπευτρο, με το παλούκι αριστερά μπορεί να προωθεί το φιλμ και να οπλίζει την ίδια στιγμή τη φωτογραφική, ενώ ταυτόχρονα με τον αντίχειρα του άλλου χεριού να χειρίζεται συνεχώς τη ροδέλα εστίασης που μετά από τα πρώτα μοντέλα διόρθωνε αυτόματα και το σφάλμα παράλλαξης στο σκόπευτρο.
Η άψογη ποιότητα κατασκευής είναι εμφανής ίσως και αναμενόμενη, όμως αυτό που με άφησε πραγματικά με το στόμα ανοιχτό είναι το εξαιρετικό -εις το τετράγωνο και με τόνο- φινίρισμα τόσο της ηλεκτροστατικής βαφής, όσο και της επιχρωμίωσης. Πρόκειται πραγματικά για ένα κόσμημα και τα 1000 σημερινά δολάρια για την απόκτησή του εκείνη την εποχή (και κάπου 1400 αν ήθελε κάποιος τον φωτεινό Ultron) μου φαίνονται πολύ λίγα.

P3730330.JPG

Μοναδικός εχθρός των Vitessa πρέπει να είναι η άμμος, που εύκολα μπορεί να εγκλωβιστεί στον μηχανισμό προώθησης του φιλμ ο οποίος βρίσκεται στο χαμηλότερο τμήμα τους εσωτερικά για αυτό καλύτερα κάποιος να μην τριγυρνάει μαζί της στα μπάνια του λαού ή να φωτογραφίζει τον σκύλο του στην ακροθαλασσιά…

Η φωτογραφική που βλέπεται εδώ σύμφωνα με τα γραφόμενα κυκλοφόρησε σε λιγότερα από 7000 κομμάτια κάπου μεταξύ 1954-57, όμως καθώς είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς εύκολα τις μικρές διαφορές μοντέλων και ανθυπομοντέλων, δεν σημαίνει ότι κοστίζει και ακριβότερα από άλλες. Μεγαλύτερη ζήτηση και αρκετά υψηλότερες τιμές σήμερα έχουν όσες γεννήθηκαν με τον φωτεινό Ultron.

P3730328.JPG

Θα ήθελα να ήξερα πραγματικά το παρελθόν της, καθώς με την πρώτη ματιά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Το παραμικρό ίχνος σκόνης, βρωμιάς ή φθοράς δεν υπήρχε, ωστόσο… κρυμμένοι στα ενδότερα περίμεναν υπομονετικά λίγοι κόκκοι …άμμου! Ο -το πιθανότερο- γερμανός προκάτοχος, κατά τα φαινόμενα την κουβαλούσε μόνο στα «μπάνια», ίσως και μόνο για μια σεζόν!

Τέλος, δεν ξέρω τι φαεινή ιδέα ήταν αυτή από την πλευρά της εταιρίας, ώστε μεταξύ 1956-1959 κυκλοφόρησε τη Vitessa Τ που μπορούσε να δεχτεί διαφορετικούς φακούς, πράγμα όμως που μετέτρεψε σε μια στιγμή μια εύχρηστη και κομψότατη φωτογραφική σε κάτι εντελώς διαφορετικό και …άνοστο.

PhotoPorst 3.jpg

Anyway, πραγματικά έχω μείνει με το σαγόνι κάτω, και αν θα πρέπει οπωσδήποτε να γκρινιάξω για κάτι, είναι πως θα την ήθελα λίιιιγο μικρότερη. Σαν να ζητάω πολλά…

Test. Στη δεύτερη φώτο δοκιμή για την ακρίβεια τηλεμέτρου και...ποιότητας...bokeh...Αν και τελείως ανοικτός ο φακός βλέπουμε κάπως την επίδραση του διαφραγματικού κλείστρου στο τελικό αποτέλεσμα.
P3700695bbb.jpg

P3700702bbbb.jpg
 
Εκπληκτικό νήμα, θαυμάσια παρουσίαση, συναρπαστική εξιστόρηση, γοητευτικές μηχανές...
Συγχαρητήρια.
 
Απάντηση: Re: Διάθεση ρετρό

μια φίλη από τα παλιά για όσους δεν τους φτάνουν τα 32 καρέ και θέλουν και κάτι παραπάνω από τα 4 του Chris73

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
 
Χρήστος να υποθέσω ότι κάνεις τις λήψεις στην κοιλάδα του Αξιού στην παλιά σιδηροδρομική γέφυρα εκεί κοντά στη Νέα Φιλαδέλφεια;
 
Από παλιά "κομπακτάκιας", τα Χριστούγεννα του 1980 είχα τραβήξει πέντε ρολλά 36άρια (Χ2) στο Παρίσι με αυτήν:

640px-Olympus_Trip_35_2.jpg

By user:Marc Lacoste - Transferred from en.wikipedia to Commons., CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48130330

Όταν γύρισα τα πήγα για εμφάνιση/εκτύπωση σε ένα εργαστήρι στην πρώτη (ή 2η) στοά της Πανεπιστημίου μετά την βιβλιοθήκη - δεν θυμάμαι το όνομα. Χάθηκαν όλα, επέστρεψα στο Μιλάνο που σπούδαζα τότε έχοντας πάρει μεγάλη στενοχώρια, ώσπου μήνες μετά με πήρε τηλέφωνο ξάδελφος και με ενημέρωσε ότι τα βρήκανε και του τα είχαν δώσει - επίθετο και φάτσα ίδια (το 2ο σχεδόν). Πανηγύρι έπεσε - τα έβαλε σε κουτί και μου τα έστειλε ταχυδρομικά, αφού δεν μπορούσα να περιμένω το καλοκαίρι!

Υ.Σ. Οι φωτογραφίες έχουν ξεφτίσει λίγο αλλά οι μνήμες αντέχουν ακόμα...
 
Πρέπει να μπήκα κατα λάθος στα "Νέα της Olympus" !
:flipout:

Χωρίς πλάκα τώρα, 72 καρέ με ένα φιλμ έχετε, βγάλτε τις καμιά βόλτα να πάρουν αέρα, να δούμε και εμείς.
 
Το θέμα τότε ήταν ότι για κάποιο λόγο δεν τα εμφάνιζαν οι ίδιοι τα μισά καρέ, τα έστελναν "έξω". Ξέρουμε κάποιο εργαστήριο Αθήνα?
 
Ωραιες μηχανες ..... εχω και εγω μια Γερμανικη με καρουλια μεγαλα.... η τελευταια φορα που εβγαλα φωτο ηταν οταν ημουν φανταρος.....
μετα δεν υπηρχε μαγαζι να τα εμφανιζει.....
 
Με γειες Δημήτρη, εγώ ετοιμάζομαι για κάτι λίγο καλυτερο (τελευταία το έχω ριξει παλι σε αγορές αναλογικού εξοπλισμού), μια από τις μικρότερες rangefinder που κατασκευάστηκαν την OLYMPUS 35RC ή την μεγάλη αδερφή της με τον πολύ πιο φωτεινό φακό 42mm/1.7 , την 35SP.

Αναμενουμε δειγμάτακια από την πρώτη βόλτα ....
 
Ωραία! ...αλλά εσάς τους μινιατουρίστες σας έφαγα....:flipout:

Σήμερα παρέλαβα και περιμένει την σειρά της στο κουτί μικρότερη από αυτές που μας δείχνετε, λίγο πιο ηλικιωμένη βέβαια (104 χρονών μόνο :flipout: ) και με πολύ μεγαλύτερο αρνητικό δλδ 4.5χ6εκ.
Bonus track πλάτη που παίρνει και 12 πλάκες ή φιλμ. Έχει ιστορικό φακό και την χρησιμοποιούσε γνωστός φωτογράφος στα νιάτα του. :Banane0::Banane0::Banane0:

(εννοώ μια σαν αυτή)
 
Απάντηση: Re: Διάθεση ρετρό

Περιμένουμε αναλυτικό review σύντομα από την υπεραιωνόβια γιαγιά ! :flipout:
 
Ιατρικό ανακοινωθέν:
Η γιαγιά πέρασε όλες τις εξετάσεις και τα κόκαλά της βρέθηκαν σε άριστη κατάσταση, κανένα ίχνος οστεοπόρωσης :flipout:. Μηχανικά δείχνει λειτουργική 100%.

Λόγω όμως προχωρημένης ηλικίας και πιθανής αμέλειας στο παρελθόν, αν και ως εικόνα η φυσούνα της δεν δείχνει πολλά σημάδια γήρανσης στην πραγματικότητα φέρει ένα γαλαξία από pinholes καθώς και άλλα μεγαλύτερα προβλήματα.

Η ομάδα κοσμητικής ιατρικής όμως είναι αισιόδοξη καθώς τα πρώτα σημάδια αποκατάστασης κρίνονται ενθαρρυντικά. Πρώτη φορά σε τόσο μικρή επιφάνεια θα επιχειρήσει τόσο εκτεταμένη εργασία με σκοπό το τελικό αποτέλεσμα να μην θυμίζει τσίρκο. Μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία πως θα είναι ικανή για λήψη φωτογραφιών με της δικές της δυνάμεις, όπως το συνήθιζε στα νιάτα της.
 
Απάντηση: Re: Διάθεση ρετρό

Αναμένουμε φωτό μετά το lifting ! Ελπίζουμε ο ασθενής να ζήσει , να ευτυχήσει και να μας χαρίσει μια ακόμη ομορφη φωτογραφική ιστορία :ears:
 
Welta Weltini

...εντωμεταξύ

P3750574.JPG

Αναφορά στη Welta είχε γίνει παλιότερα με αφορμή ένα μεταπολεμικό της μοντέλο, ενώ σήμερα θα δούμε και ένα προπολεμικό, δηλαδή από την αγαπημένη μου στα φωτογραφικά δεκαετία του 30.

Τότε τα πράγματα είχαν ωριμάσει, όμως εξακολουθούσε να υπάρχει μια φιλοσοφία κατασκευής πολύ μακριά από την μαζική παραγωγή όπως την εννοούμε σήμερα. Επίσης στο μέσο της δεκαετίας εκείνης έλαβε χώρα και το –πρώιμο- baby boom στο μίνι φορμά των 35 χιλιοστών.

P3750554.JPG

Όπως έχουμε δει στο παρελθόν καθοριστικής σημασίας για αυτήν την εξέλιξη ήταν η εμφάνιση της Kodak Retina to 1934 με την ταυτόχρονη πρώτη εμφάνιση της στάνταρ κασέτας 135. Σύντομα οι ανταγωνιστές του κυρίου Nagel στη Γερμανία ακολούθησαν από κοντά, εμφανώς επηρεασμένοι από τις δημιουργίες του, ενώ και στην Αμερική άρχισε να δημιουργείται ένα παράλληλο σύμπαν όμως πάνω σε διαφορετική λογική.

amateurphotograp84ilif_0148.jpg

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση η Welta φαίνεται πως πήρε πολύ σοβαρά το θέμα, παρουσιάζοντας την πρώτη της φωτογραφική στα 35 χιλιοστά ονόματι Welti το 1935, ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της Retina.

cinemadigestmay124loca_0022.jpg

Το πολύ αρχικό αυτό μοντέλο (παραπάνω εικόνα) έμοιαζε σε πολλά σημεία επικίνδυνα με την πρώτη Retina και ποιος ξέρει αν αυτός ήταν και ο λόγος που αντικαταστάθηκε σύντομα. Με τον ίδιο τρόπο, το 1937, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία της πρώτης τηλεμετρικής Retina, η Welta παρουσίασε την δική της αντιπρόταση που εξελίχθηκε επάνω στο (αναποδογυρισμένο) σασί της δεύτερης γενιάς Welti και ονομάστηκε Weltini.

P3750552.JPG

Αυτή είναι και η φωτογραφική που βλέπουμε σήμερα και στα σημεία πολλές φορές ξεπερνά την πηγή έμπνευσής της. Βέβαια, ίσως ακριβώς επειδή επάνω στην υπάρχουσα Welti προσάρμοσαν διάφορα εξαρτήματα προφανώς για λόγους κόστους έρευνας, η εμφάνισή της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ελαφρώς αλλοπρόσαλλη.

P3750578.JPG

Μια ματιά στα ενδότερα, στο κάθε εξάρτημα, αλλά και στην συνολικά εξαιρετική αίσθηση που δεν μπορεί να μεταφερθεί με εικόνες, αποκαλύπτει πληθώρα σημείων με εμφανές over engineering καθώς και την διαφοροποίηση από κάθε λεπτομέρεια μιας Retina αυτή τη φορά.

P3750583.JPG

...
 
...

Σίγουρα στο στάδιο της κατασκευής απαιτούσε περισσότερα από μια Retina όπως και μια Leica (που έχουμε δει πως τουλάχιστον στην φάση παραγωγής της σίγουρα δεν ήταν κάτι το εξαιρετικό).

P3750562.JPG

Μιλάμε λοιπόν για «some serious shit here», που φυσικά υποστηρίζονταν από πολύ καλούς φακούς σε ανταγωνιστικότερη μάλιστα τιμή από μια αντίστοιχη τηλεμετρική Retina.

Η συγκεκριμένη κυκλοφόρησε μόνο για ένα χρόνο και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από την επόμενη Weltini που διέφερε κυρίως στο περιτύλιγμα και ολοκλήρωσε την παραγωγή της το 1941.

welta 1941.jpg
Weltini II

P3750571.JPG

Δυστυχώς η εικονιζόμενη σε κάποιο σημείο της ζωής της πρέπει να συναντήθηκε σχεδόν με τον άλλο κόσμο, από τον οποίο επέστρεψε ύστερα από εκτεταμένο μερεμέτισμα. Αυτή την στιγμή δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λειτουργική, αλλά αν θα έπρεπε σώνει και καλά δεν είναι απίθανο να χρησιμοποιηθεί.

P3750576.JPG

P3750584.JPG

Τώρα βέβαια, αν όχι ως φωτογραφική, θα μπορούσε άνετα να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση κίνδυνου ως ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο αυτοάμυνας, πράγμα που θα αντιληφθείτε αμέσως αν την κρατήσετε για λίγα δευτερόλεπτα στα χέρια σας…

Camera_Comics_003_c2c_JVJ_narfstar_1944_0000.jpg