Digital Union με 16 περιφερειακούς σταθμούς

Παιδιά σε MPEG-4 θα πάνε. Και η Αλβανία (που έχει ήδη 6 HD κανάλια σε δορυφορική μετάδοση, όπως ξέρουμε) και η ΠΓΔΜ και η Σλοβενία και η Κροατία και η Ρουμανία σε αυτό το σύστημα εκπομπής πηγαίνουν. Και αναφέρομαι στις βαλκανικές χώρες, γιατί για τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης είναι γνωστό ότι ήδη εκλέμπουν σε MPEG-4, για να μη πούμε βέβαια ότι σε μερικές από αυτές η αναλογική μετάδοση έχει ήδη διακοπεί. Και ένας λόγος ακόμη νομίζω ότι είναι η χωρητικότητα (8 κανάλια ανά δίαυλο), όπου, πολύ αργότερα, βέβαια, θα υπάρχει και κωδικοποίηση κάποιων θεματικών υποκαναλιών, προκειμένου να υπάρξουν κέρδη. Τελικά, έχω την εντύπωση ότι το μέλλον της επίγειας ψηφιακής μετάδοσης θα θυμίζει λίγο τη σημερινή δορυφορική, όπου τα κωδικοποιημένα κανάλια τείνουν να γίνουν περισσότερα από τα ελεύθερα, χωρίς βέβαια να σημαίνει πως δεν θα υπάρξει και ελεύθερη μετάδοση. Το εύρος της χωρητικότητας, λοιπόν, θεωρώ ότι δεν έχει να κάνει τόσο με την καλύτερη μετάδοση από πλευράς ποιότητας εικόνας, αφού αυτό εξαρτάται και από την πρωτογενή παραγωγή, αλλά από τα ενδεχόμενα κέρδη που θα προκύψουν στο μέλλον, ιδιαίτερα για κάποια μεγάλα ιδιωτικά κανάλια.

Καλησπέρα. Εμένα μου φαίνεται λογική η χρησιμοποίηση από τα κανάλια του MPEG4 για 2 κυρίως λόγους: 1. Το MPEG4 αποτελεί εξέλιξη του MPEG2 και αφού μπαίνουν τώρα τα κανάλια στο ''ψηφιακό παιχνίδι'' είναι προτιμώτερη η χρήση του νεότερου codec. 2. Η αγορά πρέπει να κινηθεί. Αγόρασες δέκτη MPEG2 πριν 4 χρόνια; Έπιασε σκόνες και αράχνες. Πρέπει να τον αλλάξεις. Έτσι την πάτησα κι εγώ. Έδωσα τον παλιό δέκτη στο γιό μου να παίζει και πήρα καινούριο. Η Digital Union με το να εκπέμψει σε MPEG2 δε πρόκειται να ''χτυπήσει'' τη Digea. Κακά τα ψέμματα. Ο κόσμος ενδιαφέρεται περισσότερο για τα κανάλια πανελλαδικής κάλυψης, παρά για τα τοπικά. Εξάλλου ένας δέκτης MPEG4 ''παίζει'' και MPEG2.

Re: Απάντηση: Digital Union με 16 περιφερειακούς σταθμούς

......Η Digital Union με το να εκπέμψει σε MPEG2 δε πρόκειται να ''χτυπήσει'' τη Digea. .....
Ποιος έβγαλε από το μυαλό του και είπε ότι πάμε να κτυπήσουμε άλλους παρόχους? Κατ' αρχήν η νομοθεσία ορίζει 4 κανάλια το κάθε μπουκέττο και δεν επιτρέπει άλλες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει το MPEG4, οπότε ή MPEG2 ή MPEG4, δεν αλλάζει κάτι στην αύξηση των σταθμών και η απόδοση για 4 κανάλια είναι ίδια - αν όχι καλύτερη - με αυτήν του MPEG4. Επίσης το MPEG2 είναι περίπου 4 φορές πιο οικονομικό από το MPEG4 και εύκολα με την προσθήκη κωδικοποιητών Η.264 μετατρέπεται σε MPEG4. Στην Ιταλία δουλεύουν to MPEG2 και σε HD με καταπληκτικά αποτελέσματα. Επίσης η εκπομπή του MPEG4 είναι πιο ευάλωτη από αυτήν του MPEG2. Στους Περιφερειακούς άλλωστε δεν υπάρχει κάποιο κεντρικό σημείο από όπου ξεκινάει το σήμα και διοχετεύεται σε όλη την Ελλάδα, όπως στους Πανελληνίους, για να αναγκασθούν να παίξουν υποχρεωτικά ένα σύστημα παντού, από την πρώτη στιγμή. Θα μπορούν εφ´ όσον το επιθυμούν μερικά μπουκέτα να παίξουν και εξ' αρχής MPEG4, αν και αυτό πιστεύω ότι θα γίνει, αφού παρθούν πρώτα οι ανάλογες πληροφορίες για ικανοποιητικό ποσοστό προμήθειας των τηλεθεατών με αποκωδικοποιητές MPEG4 στην κάθε περιοχή.

Last edited:

Ποιος έβγαλε από το μυαλό του και είπε ότι πάμε να κτυπήσουμε άλλους παρόχους? Κατ' αρχήν η νομοθεσία ορίζει 4 κανάλια το κάθε μπουκέττο και δεν επιτρέπει άλλες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει το MPEG4, οπότε ή MPEG2 ή MPEG4, δεν αλλάζει κάτι στην αύξηση των σταθμών και η απόδοση για 4 κανάλια είναι ίδια - αν όχι καλύτερη - με αυτήν του MPEG4. Επίσης το MPEG2 είναι περίπου 4 φορές πιο οικονομικό από το MPEG4 και εύκολα με την προσθήκη κωδικοποιητών Η.264 μετατρέπεται σε MPEG4. Στην Ιταλία δουλεύουν to MPEG2 και σε HD με καταπληκτικά αποτελέσματα. Επίσης η εκπομπή του MPEG4 είναι πιο ευάλωτη από αυτήν του MPEG2. Στους Περιφερειακούς άλλωστε δεν υπάρχει κάποιο κεντρικό σημείο από όπου ξεκινάει το σήμα και διοχετεύεται σε όλη την Ελλάδα, όπως στους Πανελληνίους, για να αναγκασθούν να παίξουν υποχρεωτικά ένα σύστημα παντού, από την πρώτη στιγμή. Θα μπορούν εφ´ όσον το επιθυμούν μερικά μπουκέτα να παίξουν και εξ' αρχής MPEG4, αν και αυτό πιστεύω ότι θα γίνει, αφού παρθούν πρώτα οι ανάλογες πληροφορίες για ικανοποιητικό ποσοστό προμήθειας των τηλεθεατών με αποκωδικοποιητές MPEG4 στην κάθε περιοχή.

Αφού για 4 κανάλια το MPEG-2 έχει καλύτερη απόδοση από το MPEG-4 γιατί τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ, με εξαίρεση το sport+ ,δεν έχουν και την καλύτερη εικόνα; Όταν θα βγουν τα περιφερειακά θα έχουν καλή ποιότητα εικόνας, δηλαδή πιο ζωντανά χρώματα, ή θα είναι σαν τα αναλογικά απλά χωρίς χιόνια και είδωλα;

Επίσης η εκπομπή του MPEG4 είναι πιο ευάλωτη από αυτήν του MPEG2.

Το διευκρινίζεις λίγο αυτό; Ευάλωτη σε τι; Αν εννοείς παρεμβολές πχ, δεν ισχύει αφού το codec είναι αδιάφορο σε ότι αφορά τη μετάδοση και τις παραμέτρους της. Η ανοχή σε θόρυβο εξαρτάται από το modulation και το FEC, όχι από το codec.

Νομίζω ότι το κύριο σημείο της επιλογής είναι το "4 φορές πιο οικονομικό από το MPEG4", τα άλλα απλά για να λέμε...

Επίσης το MPEG2 είναι περίπου 4 φορές πιο οικονομικό από το MPEG4

Έπεσαν τόσο οι τιμές; :chinscratch: Το καλοκαίρι, οι mpeg2 και mpeg4 SD encoders της Tanberg είχαν πάνω από 20.000 ευρώ, με τους δεύτερους να είναι περίπου 1000 ευρώ ακριβότεροι...

Ή μήπως συγκρίνουμε με τη δυνατότητα εύρεσης και μεταχειρισμένων mpeg2;

Μαλλον μιλαμε για μηχανηματα απο κινα μερια.
Και αλλη μια ερωτηση αφου η αλλαγη απο 2 σε 4 ειναι τοσο ευκολη με αλλαγη μονο κωδικοποιητων γιατι δεν το κανουν ολοι ?????Εμεις ημαστε πιο εξυπνοι????
Το κοστος ειναι το θεμα μας νομιζω και τα υπολοιπα ειναι για να λεμε.
Regards dbfan

Παιδιά επειδή εδώ που δουλεύω (πανεπιστήμιο του cambridge) έχουμε άτομα που δουλεύουν σε digital broadcasting και μάλλιστα με αρκετά papers που αφορούν το dvb-t και τα mpeg μου λένε ότι το mpeg-4 είναι πολύ καλύτερο όταν χάνεις πληροφοριά.

Μόλις μιλούσα με ένα παιδί εδώ και μου έλεγε ότι στο mpeg-4 ακόμη και αν χάσεις πληροφορία στο 4 δεν χάνεις όλο το τετράγωνάκι (στο 2 το χάνεις). Μπορείς πάλι να το δείξεις αλλα με χαμηλότερη ποιότητα...

Και πιστεύω ότι αυτοί ξέρουν την δουλειά τους αφού παίζουν συνεχώς με αυτά τα πρότυπα... οπότε δεν ξέρω απο που προέκυψε το ότι το 2 είναι πιο ανθεκτικό...

Το διευκρινίζεις λίγο αυτό; Ευάλωτη σε τι;
Δεν πρόλαβα να το συμπληρώσω, γιατί με έκοψε από χρόνο επεξεργασίας το φόρουμ. Ευάλωτο στις απότομες αλλαγές της εικόνας. Ακόμη και scopus MPEG4 encoder να βάλεις που έχει την καλύτερη real time κωδικοποίηση, σε μια γρήγορη μετακίνηση της εικόνας, το MPEG4 θα αφήσει ίχνος. Όσον δε αφορά την τιμή, που είναι ένας βασικός λόγος για την επιλογή, όχι η Κίνα αλλά και η Ευρωπαϊκή αγορά σήμερα πλέον διαθέτει συσκευές για MPEG2 κατά πολύ φθηνότερες, με άριστες προδιαγραφές και service.

Δεν πρόλαβα να το συμπληρώσω, γιατί με έκοψε από χρόνο επεξεργασίας το φόρουμ. Ευάλωτο στις απότομες αλλαγές της εικόνας. Ακόμη και scopus MPEG4 encoder να βάλεις που έχει την καλύτερη real time κωδικοποίηση, σε μια γρήγορη μετακίνηση της εικόνας, το MPEG4 θα αφήσει ίχνος. Όσον δε αφορά την τιμή, που είναι ένας βασικός λόγος για την επιλογή, όχι η Κίνα αλλά και η Ευρωπαϊκή αγορά σήμερα πλέον διαθέτει συσκευές για MPEG2 κατά πολύ φθηνότερες, με άριστες προδιαγραφές και service.

Θα συμφωνήσω για τους realtime encoders.

Για την τιμή που είχα αναφέρει και μου ζήτησες να σου στείλω στοιχεία στο email, το είχα βρει ψάχνοντας για κάτι άλλο σε ένα site από πρώην Ανατολική Ευρώπη (νομίζω Λετονία) αλλά δε μπόρεσα να το ξαναβρώ (δεν έψαξα και πολύ, το ομολογώ). Θα το ξαναδώ και αν το βρω θα σε ενημερώσω.

Όσον δε αφορά την τιμή, που είναι ένας βασικός λόγος για την επιλογή, όχι η Κίνα αλλά και η Ευρωπαϊκή αγορά σήμερα πλέον διαθέτει συσκευές για MPEG2 κατά πολύ φθηνότερες, με άριστες προδιαγραφές και service.

είναι λογικό. όλες οι ξεπερασμένες τεχνολογίες αφού περάσει ο χρόνος τους φθηναίνουν... το mpeg-2 είναι εδώ απο το 1997 και μου φαίνεται πολύ λογικό να το επιλέξουμε για το μέλλον της χώρας ... αφού όλες οι προηγμένες χώρες περνάν στην νέα τεχνολογία είναι πολύ λογικό να επενδύσουμε σε φθηνούς, ξεπερασμένους encoders που μένουν στα αζήτητα.

Last edited:
Καλησπέρα παιδιά. Θα ήταν νομίζω καλό να υπάρξει και κάποιο χρονοδιάγραμμα από την πλευρά της Digital Union, σχετικά με το πότε περίπου υπολογίζεται να αρχίσει η ψηφιακή μετάδοση των καναλιών, που έχουν υπαχθεί στο συγκεκριμένο πάροχο. Όσο για το σύστημα μετάδοσης, αν δεν κάνω λάθος, η Ε.Ε. δεν είχε αποκλείσει τη μετάδοση σε οποιοδήποτε σύστημα (MPEG-2 ή MPEG-4), είναι δηλαδή στην ευχέρεια των κατά τόπους καναλιών, να επιλέξουν, ποιο σύστημα επιθυμούν. Η Ε.Ε. έθεσε μόνο το 2012 ως καταληκτική χρονιά για την αναλογική μετάδοση με παράταση μέχρι το 2015. Αν κάποιος φίλος γνωρίζει κάτι άλλο, ας το καταθέσει.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Digital Union με 16 περιφερειακούς σταθμούς

Επίσης το MPEG2 είναι περίπου 4 φορές πιο οικονομικό από το MPEG4 και εύκολα με την προσθήκη κωδικοποιητών Η.264 μετατρέπεται σε MPEG4.

Χωρίς παρεξήγηση, όμως ένας δέκτης MPEG2 δεν μετατρέπεται σε MPEG4. Ότι γράψατε αφορά μόνο τους encoders.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Digital Union με 16 περιφερειακούς σταθμούς

Χωρίς παρεξήγηση, όμως ένας δέκτης MPEG2 δεν μετατρέπεται σε MPEG4. Ότι γράψατε αφορά μόνο τους encoders.

Εδώ έχεις ένα πολύ μεγάλο δίκαιο. Οι δέκτες δεν μετατρέπονται αλλά το θέμα είναι πως άν κάποιος πλέον πάρει αποκωδικοποιητή για πάρει για τα πανελλήνια κυρίως οπότε θα μπορεί ούτως ή άλλως να βλέπει και τα άλλα.

Αφού για 4 κανάλια το MPEG-2 έχει καλύτερη απόδοση από το MPEG-4 γιατί τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ, με εξαίρεση το sport+ ,δεν έχουν και την καλύτερη εικόνα; Όταν θα βγουν τα περιφερειακά θα έχουν καλή ποιότητα εικόνας, δηλαδή πιο ζωντανά χρώματα, ή θα είναι σαν τα αναλογικά απλά χωρίς χιόνια και είδωλα;
Ότι βγάλει το Studio παίζει. Αν το Studio βγάζει χάλια εικόνα, δεν φταίει η κωδικοποίηση.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Digital Union με 16 περιφερειακούς σταθμούς

Και φυσικά για τους encoders μιλούμε.

.......Για την τιμή που είχα αναφέρει και μου ζήτησες να σου στείλω στοιχεία στο email, το είχα βρει ψάχνοντας για κάτι άλλο σε ένα site από πρώην Ανατολική Ευρώπη (νομίζω Λετονία) αλλά δε μπόρεσα να το ξαναβρώ (δεν έψαξα και πολύ, το ομολογώ). Θα το ξαναδώ και αν το βρω θα σε ενημερώσω.
Ευχαριστώ πολύ.

Ανακοίνωση της ΕΕΤΤ σχετικά με δημοσιεύματα για την εταιρία Digital Union
http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=366152
Είναι αυτό που έγραφα εξ αρχής, ότι κάποιος δημοσιογράφος το είδε και για να έχει να γράφει το έκανε βούκινο. Ποδοσφαιρικές μεταγραφές σε αθλητικές σελίδες.