Δικτυακή εγκατάσταση στο σπίτι

17 June 2006
11,471
Κατά την ανακαίνιση που έκανα σε σπίτι που θα μετακομίσω προσεχώς έχω προβλέψει 4 πρίζες δικτύου. Η κάθε πρίζα συνδέεται με καλώδιο εντός του τοίχου Cat7 και τα 4 καταλλήγουν σε ένα σημείο που θα μπει το ρούτερ από την οπτική ίνα - έχει fiber to the home με κουτί έτοιμο στο κλιμακοστάσιο και πρακτικά τρυπάς κάθετα και μπαίνεις εκεί που έχω την αναμονή. Στην αρχική φάση στη μία πρίζα θα μπει ο υπολογιστής και σητν άλλη η τηλεόραση (η οποία υποστηρίζει μέχρι 100 MBit στη δικτυακή της είσοδο). Σύντομα μέσα στον επόμενο χρόνο λογικά θα στήσω κάποιο NAS - το οποίο βέβαια δεν ξέρω πόσο μου χρειάζεται μιας και έχω αρκετά TB σε cloud που έχουν ακόμη πολύ χώρο διαθέσιμο.
Στις πρίζες ο ηλεκτρολόγος μου έβαλε τις δικτυακές που έδινε η σειρά της Legrand που είναι όλοι οι διακόπτες και είναι Cat6.
Επίσης ο ηλεκτρολόγος μου, μου είπε ότι "εγώ σου άφησα 1μιση μέτρα έξτρα δικτυακό καλώδιο στο τέρμα, φέρε ένα δικτυά να σου κάνει σωστή δουλειά γιατί δεν είναι το αντικείμενό μου". Το σέβομαι αυτό, αλλά μάλλον με έχει φοβηθεί με τις απαιτήσεις που είχα συνολικά :P
Λοιπόν, όπως το βλέπω έχω τις παρακάτω επιλογές:
- Παίρνω ένα Patch box, βάζω μέσα keystones Cat7 ή πιο πάνω και το βιδώνω στον τοίχο εκεί που είναι ο τερματισμός των καλωδίων. Μετά απλά με μικρά καλώδια συνδέω το κάθε ένα με κάποια από τις εξόδους lan του modem/router του fiber to the home. Προφανώς φτιάχνω ή αγοράζω καλώδια Cat7 στο μήκος που θέλω. Φυσικά δεν ξέρω εκ των προτέρων τι ταχύτητες θα υποστηρίζει το Modem/router και αν θα αξιοποιεί τα καλώδια.
- Σε πρώτη φάση και επειδή ουσιαστικά στο εσωτερικό δίκτυο δεν θα έχω μεταφορές αρχείων παρά μόνο με το internet που θα περιορίζεται από το upload της σύνδεσης, λέω στον εγκαταστάτη να μου βάλει 4 ακροδέκτες RJ45 πχ Cat6 που είναι η νόρμα σήμερα πάνω στα 4 καλώδια, αυτά τα καρφώνω στο Modem (τα 2 δηλαδή, τα άλλα είναι για πιθανή μελλοντική χρήση) και το ψάχνω αργότερα για κάτι άλλο.
- Σε δεύτερη φάση αν βάλω NAS φτιάχνω το patch board με Cat7 υλικό και αγοράζω ένα switch 100 Gbps και δουλεύει όλο το δίκτυο στο όριο των καλώδιων (αλλά και των συσκευών προφανώς).

Τι λέτε; το ψάχνω πολύ σε αυτή τη φάση που δεν έχει νόημα; ακόμη και με το τσάμπα υλικό που είναι Cat6 στην πράξη σήμερα δεν θα δω κάποια διαφορά και μένουν απλά τα καλώδια στους τοίχους οκ για καμιά 10ετία και όταν υπάρξει (αν υπάρξει) η ανάγκη φτιάχνω όλα τα κομμάτια του δικτύου με βάση τα Cat7 καλώδια;

Να πω την αλήθεια στο σπίτι που μένω τώρα με 100 ΜBit adsl παίζω ασύρματα στα 5GHz και δεν έχω κάποιο θέμα...

καλα κανεις και το ψαχνεις, αφου το σπιτι ειναι καινουριο και γινεται σωστα η εγκατασταση απο την αρχη. Πρακτικα ομως, νομιζω οτι θα δουλεψεις περισσοτερο με wifi (κινητα, ταμπλετ, λαπτοπ) οποτε με ενα καλο mesh συστημα θα εισαι κομπλε. Οπως ειπες και μονος σου, η τηλεοραση εχει 100αρα θυρα, ενω εχουν 5ghz wifi, οποτε η ασυρματη ζευξη ειναι πιο γρηγορη (αν και πρακτικα θα φτασεις τα 100mbit μονο σε τοπικο σου υλικο και οχι σε streaming).
Το nas σου προφανως θα ειναι εκει που θα "τελειωνουν" τα καλωδια και διπλα στο router.

Γνωμη μου ειναι παντως, οτι αν δεν μπορεις, φτιαξε το σωστα απο τωρα, με patch panel, διοτι μετα θα βαριεσαι να ασχοληθεις.

Εγώ θεωρώ ότι τσάμπα ταλαιπωρείσαι με σκέψεις και προτείνω να το αφήσεις ως έχει γιατί πολύ πιθανόν να μην αξιοποίησεις ούτε και τις δυνατότητες που σου δίνει το σημερινο cat6.
Τωρα να πάρεις ένα patchbox για 4 καλώδια ethernet υπερβολή μου κάνει. Και με ενα απλό gigabit switch θα κάνεις μια χαρα την δουλειά σου. Οτι σε βολευει.
Η Tv έχουν όλες 100αρες γιατί δεν χρειάζονται παραπάνω. Είχα επικοινωνήσει θυμάμαι με sony γιατί Tv αξίας 3500 ευρω έχει 100mbit ethernet. Μου είπαν ότι το μέγιστο που θα χρειαστείς για streaming αρχείο μέσα από το sony center 8K Demo είναι 70Mbit. Για ταινίες άστο. Είναι πολύ πιο κάτω.

Κι αν χρειαστεί ποτέ η ανάγκη να αναβαθμίσεις τα καλώδια σου για ακόμα καλύτερες ταχύτητες, σκέψου ότι αυτό θα είναι το τελευταίο που θα σε νοιάξει.
Πρώτα θα πρέπει να αλλάξεις όλα τα μηχανήματα που χρησιμοποιείς για να πιάσουν τα μέγιστα.

Να σου πω εμένα για παράδειγμα. Μπήκα σε παρόμοιο τρυπάκι να αναβαθμίσω σε wifi 6.
Ήμουν με 100αρα γραμμή γιατί δεν έδινε παραπάνω στην περιοχή μου. 36 wifi συσκευες συνδεδεμένες στο δίκτυο μου. Πριζες, Φωτα, alexa, καμερες, συναγερμος, κινητα, tablet, laptop, tvs, κλπ όλα πάνω σε ενα mikrotik router με 2,4 και 5GHz. Όλα αψογα, κανένα πρόβλημα.
Βάζω λοιπόν 1Gbit internet με οπτική και κάνω speedtest με το router του οτε που είναι wifi 6 και 4x4 mimo (σημαντικό το τελευταίο). Το κινητό μου είναι ένα flagship της τότε εποχής το samsung note 20 ultra.
850 Mbit, ενώ με το mikrotik έφτανε τα 350 Mbit.
Δοκίμασα και fritz wifi 6 αλλά με 2x2 mimo, πήγαινε μέχρι τα 600 Mbit
Λέω θα το γυρίσω σε ubiquiti γιατί το συγκεκριμένο μοντέλο που βρήκα είχε 4x4 mimo.
Και πριν κάνω την αγορα λέω κάτσε να δοκιμάσω και τα αλλα κινητα της οικογένειας που είναι midrange. galaxy a53 κλπ.
Πάνω από 300 Mbit δεν επιανε κανένα παρότι ήταν wifi 6. Δεν μιλάω για laptop, tablet κλπ 150 το πολύ.

Και λέω για μία συσκευή, την δική μου, να μπω σε εξοδα και αλλαγές;
Τα 350 σε κινητό δεν μου φτάνουν;
Και κάπου εκεί σταμάτησα να ασχολούμαι ;)

Η διαφορά WiFi 6 με WiFi 5, είναι πιο πολύ το πόσες συσκευές μπορείς να συνδέσεις την ίδια στιγμή και με πόση καλή σύνδεση, παρά η ταχύτητα προς το ίντερνετ. Αυτό λοιπόν που θα έχει τεράστια σημασία, εάν δεν βάλεις ένα mesh δίκτυο, είναι που θα έχεις το router σε σχέση με τις υπόλοιπες συσκευές.
Εάν τον έχεις κάτω, κάρφωσε απευθείας κάθε πρίζα επάνω του. Μετά μπορείς να βάλεις 5-port Gigabit switch, σε αυτή που μπορεί να έχεις πάνω από μία συσκευές κοντά ή εάν βάλεις και Mesh σύστημα. Προσοχή, να είναι τουλάχιστον WiFi 6 το Mesh.

Οκ, δηλαδή αν εξαιρέσουμε την εμφάνιση, πρακτικά βάζω ότι τυπικό Cat6 ακροδέκτη βρω και καρφώνω απευθείας στο router του fiber-to-the-home και αν το wifi δεν έχει καλή απόδοση παντού από εκεί, βάζω ένα switch με access point στο χώρο που είανι προβληματικός και δεν ασχολούμαι παραπάνω.
Επειδή τώρα είναι σε εκκρεμότητα ένας σκασμός πράγματα θα το πάω έτσι και αν/όποτε βρω χρόνο θα το κάνω όμορφο με ένα τετραθέσιο patch panel και αν βάλω το NAS βλέπω σητν πράξη αν επηρρεάζει ρεαλιστικά σε τίποτα η μετάδοση δεδομένων από εκεί στον υπολογιστή για να κάνω κάτι καλύτερο.
Ευχαριστώ και πάλι. Πάντως για πάνω από Cat7 καλώδια στον τοίχο ήθελε πολύ χρήμα και δεν το έκανα.

Απλά να γνωρίζεις ότι αν βαλεις access point όχι τυπου mesh, αν πηγαινοέρχεσαι στον χώρο θα πρέπει να κλείνεις το wifi και να το ανοίγεις για να κλειδώσει στο access point που βρίσκεσαι.
Αν εχεις έστω και μία γραμμή δεν θα κλειδώσει αυτόματα στο access point με την μεγαλύτερη ισχύ.

Κατά την ανακαίνιση που έκανα σε σπίτι που θα μετακομίσω προσεχώς έχω προβλέψει 4 πρίζες δικτύου. Η κάθε πρίζα συνδέεται με καλώδιο εντός του τοίχου Cat7 και τα 4 καταλλήγουν σε ένα σημείο που θα μπει το ρούτερ από την οπτική ίνα - έχει fiber to the home με κουτί έτοιμο στο κλιμακοστάσιο και πρακτικά τρυπάς κάθετα και μπαίνεις εκεί που έχω την αναμονή. Στην αρχική φάση στη μία πρίζα θα μπει ο υπολογιστής και σητν άλλη η τηλεόραση (η οποία υποστηρίζει μέχρι 100 MBit στη δικτυακή της είσοδο). Σύντομα μέσα στον επόμενο χρόνο λογικά θα στήσω κάποιο NAS - το οποίο βέβαια δεν ξέρω πόσο μου χρειάζεται μιας και έχω αρκετά TB σε cloud που έχουν ακόμη πολύ χώρο διαθέσιμο.
Στις πρίζες ο ηλεκτρολόγος μου έβαλε τις δικτυακές που έδινε η σειρά της Legrand που είναι όλοι οι διακόπτες και είναι Cat6.
Επίσης ο ηλεκτρολόγος μου, μου είπε ότι "εγώ σου άφησα 1μιση μέτρα έξτρα δικτυακό καλώδιο στο τέρμα, φέρε ένα δικτυά να σου κάνει σωστή δουλειά γιατί δεν είναι το αντικείμενό μου". Το σέβομαι αυτό, αλλά μάλλον με έχει φοβηθεί με τις απαιτήσεις που είχα συνολικά :p
- Παίρνω ένα Patch box, βάζω μέσα keystones Cat7 ή πιο πάνω και το βιδώνω στον τοίχο εκεί που είναι ο τερματισμός των καλωδίων. Μετά απλά με μικρά καλώδια συνδέω το κάθε ένα με κάποια από τις εξόδους lan του modem/router του fiber to the home. Προφανώς φτιάχνω ή αγοράζω καλώδια Cat7 στο μήκος που θέλω. Φυσικά δεν ξέρω εκ των προτέρων τι ταχύτητες θα υποστηρίζει το Modem/router και αν θα αξιοποιεί τα καλώδια.
- Σε πρώτη φάση και επειδή ουσιαστικά στο εσωτερικό δίκτυο δεν θα έχω μεταφορές αρχείων παρά μόνο με το internet που θα περιορίζεται από το upload της σύνδεσης, λέω στον εγκαταστάτη να μου βάλει 4 ακροδέκτες RJ45 πχ Cat6 που είναι η νόρμα σήμερα πάνω στα 4 καλώδια, αυτά τα καρφώνω στο Modem (τα 2 δηλαδή, τα άλλα είναι για πιθανή μελλοντική χρήση) και το ψάχνω αργότερα για κάτι άλλο.
- Σε δεύτερη φάση αν βάλω NAS φτιάχνω το patch board με Cat7 υλικό και αγοράζω ένα switch 100 Gbps και δουλεύει όλο το δίκτυο στο όριο των καλώδιων (αλλά και των συσκευών προφανώς).

Τι λέτε; το ψάχνω πολύ σε αυτή τη φάση που δεν έχει νόημα; ακόμη και με το τσάμπα υλικό που είναι Cat6 στην πράξη σήμερα δεν θα δω κάποια διαφορά και μένουν απλά τα καλώδια στους τοίχους οκ για καμιά 10ετία και όταν υπάρξει (αν υπάρξει) η ανάγκη φτιάχνω όλα τα κομμάτια του δικτύου με βάση τα Cat7 καλώδια;

Να πω την αλήθεια στο σπίτι που μένω τώρα με 100 ΜBit adsl παίζω ασύρματα στα 5GHz και δεν έχω κάποιο θέμα...

Ωραίες δουλειές Γιώργο αυτές 😁

Εκεί που θα τερματιστούν τα καλώδια, όπως σωστά γράφεις, βάλε ένα patch panel που θα σου τερματίσει ο ηλεκτρολόγος τα utp και από κάτω βάζεις ένα switch της επιλογής σου ανάλογα και με τις ανάγκες σου. Από ότι καταλαβαίνω, θα βάλεις Gbit στο FTTH, οπότε και αυτό που σε ενδιαφέρει αρχικά είναι να παίρνουνε οι συσκευές σου τη Gbit, εφόσον για την ώρα κιόλας δεν βάζεις NAS.

Κατ αρχάς, switch με πόρτες RJ45 θα βρείς μέχρι 10Gbit και το πιο VFM αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι εκείνο της σειράς enterprise της ubiquity. Χωρίς NAS ή/και γρηγορότερο internet για τα επόμενα ~2 χρόνια, ίσως είναι υπερβολή και αυτό το κόστος για την ώρα. Μπορεί να είναι PoE όμως ώστε να μην χρειάζεσαι ρεύμα για τα access points.

Εφόσον τώρα έχεις την τύχη του να έχεις περάσει δομημένη στο σπίτι, όσον αφορά το wireless μη βάλεις mesh αλλά μια λύση που όλες οι συσκευές να λειτουργούν ως access points, να παίρνουν δηλαδή ethernet. Για να εμφανίζεται ως ένα ενιαίο δίκτυο ανάλογα την υλοποίηση του κατασκευαστή βέβαια μπορεί να θέλει κάποιας μορφής controller, αλλά αξίζει. Στο wireless, τα δωμάτια που σε ενδιαφέρει να έχουν καλές επιδόσεις στο ασύρματο μπορούν να έχουν κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, για να δείς Gbit στο wireless πρέπει τα access points να είναι τουλάχιστον wifi6E. Το οποίο είναι το κλασσικό 802.11ax αλλά με extension και στα 6Ghz που το φάσμα είναι καθαρό.

• Like
Reactions: takisot and avpap
ολα οσα ειπε ο ανδρεας που ειναι expert και να φροντισεις οτι wifi ap αγορασεις, να εχει gigabit ethernet, ωστε να μην υπαρχει bottleneck λογω της θυρας ethernet

• Like
Reactions: takisot
Εφόσον τώρα έχεις την τύχη του να έχεις περάσει δομημένη στο σπίτι, όσον αφορά το wireless μη βάλεις mesh αλλά μια λύση που όλες οι συσκευές να λειτουργούν ως access points, να παίρνουν δηλαδή ethernet. Για να εμφανίζεται ως ένα ενιαίο δίκτυο ανάλογα την υλοποίηση του κατασκευαστή βέβαια μπορεί να θέλει κάποιας μορφής controller, αλλά αξίζει. Στο wireless, τα δωμάτια που σε ενδιαφέρει να έχουν καλές επιδόσεις στο ασύρματο μπορούν να έχουν κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, για να δείς Gbit στο wireless πρέπει τα access points να είναι τουλάχιστον wifi6E. Το οποίο είναι το κλασσικό 802.11ax αλλά με extension και στα 6Ghz που το φάσμα είναι καθαρό.
Σε όλα τα mesh δηλώνεις αν θελεις να δουλέψει ως router ή ως access point.
Επίσης όλα καλό είναι να συνδεθούν μέσω ethernet backhaul αλλιώς θα πέσει η ταχύτητα στο μισό μεταξύ των Nodes.

Οπως ανέφερα για να δει Gbit στο wireless εκτός από τα access point πρέπει να το υποστηρίζουν και οι συσκευές.
Τα περισσότερα κινητά υποστηρίζουν μέχρι 80MHz bandwidth. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο που να υποστηρίζει 160MHz, αλλα και να υπάρχει θα μιλάμε για flagship με 1500 ευρω κόστος τουλάχιστον.

Τα consumer mesh, εκ των οποίων τα καλά είναι σε επίπεδο τιμής των professional, πέραν από την ευκολία χρήσης και εγκατάστασης, δεν προσφέρουν ευκολίες όπως τη δυνατότητα εγκατάστασης στον τοίχο απευθείας και τη παροχή ρεύματος μέσω PoE(+). Όταν φτιάχνεις δομημένη, δεν υπάρχει λόγος να πας σε consumer mesh για εμένα.

Κατά τα λοιπά τώρα, η συζήτηση είναι στο επίπεδο δυνατοτήτων του δικτύου, όχι του UE. Είναι εξαιρετικά σημαντικότερο το να μπορεί να κάνει extend το AP στα 6Ghz από το να πάει στα 160Mhz bandwidth που και να πάει, εάν έχεις πολλά AP στο σπίτι θα υπάρχουν αλληλοκαλύψεις στο φάσμα και συνήθως χάνεις και το 4x4 MIMO.

Τέλος, ορίστε τι πιάνει το δικό μου κινητό στο wireless:

Screenshot_20240618_153058_Speedtest.jpg

Και που τα πιάνει τι να τα κάνεις στο κινητό;
Άλλες είναι οι συσκευές που χρειάζονται μεγάλες ταχύτητες στο ασύρματο.

Αν θυμάμαι καλά πριν λίγο καιρο υπήρξε συζήτηση σε κάποιο άλλο forum για την δικτύωση στην Ελλάδα στα σπίτια και τις επιχείρησεις που γίνεται ακόμα με utp. Και εκεί διάφοροι τεχνικοί έγραφαν ότι πλέον στο εξωτερικό εγκαταλείπεται η ενσύρματη μετάδοση με καλώδια (δομημένη).

Στο εξωτερικό έχουν περάσει στις οπτικές ίνες και χρησιμοποιούν τερματισμό με οπτικές πρίζες και oπτικά switches, τα οποία μάλιστα δουλεύουν παθητικά (χωρίς τροφοδοσία).

Οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται κυρίως για να συνδέσεις τα επιμέρους switch με τα aggregation switches αν πρόκειται για μεγάλη εγκατάσταση.
Το να χρειάζεται ένα workstation -πόσο μάλλον ένα consumer προιόν, συνδεσιμότητα >10Gbps είναι σπάνιο.

Εγώ είμαι θετικός, να πάει κανείς σε τέτοιες ταχύτητες, αλλά να έχει και κατά νού πως ένα switch με QSFP θύρες των 40Gbps κοστίζει συνήθως 5ψήφια νούμερα, οι ανάλογες κάρτες δικτύου 4ψήφια και ένα μέσο NAS με 8 μηχανικούς δίσκους δεν μπορεί να κάνει με τίποτα saturate το link.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, πρώτα αποφασίζεις το use case και πάνω εκεί χτίζεται η υλοποίηση, διαφορετικά ισχύει πως το ακριβό δίκτυο είναι το underutilized δίκτυο.

Δομημένη έκανα και εγώ στο σπίτι στο Ρέθυμνο, με ένα σωρό καλούδια και όμορφο patch panel με τα σεα του και τα μεα του, καλλιστεία σκέτα και περιμένω εδώ και 1,5 χρόνο τον ΟΤΕ να συνδέσει το κτίριο με τον κορμό και η αιτία είναι 10 μέτρα σκάψιμο. Η αγορά ενός 5g ΖΤΕ router έδωσε την λύση στους υπόλοιπους της οικογένειας και εγώ έμεινα με χαμόγελο να κοιτάω την πανέμορφη εγκατάσταση.
Συμπέρασμα δικό μου: Οι πραγματικές ανάγκες μας σε επίπεδο οικίας είναι πολύ λιγότερες από την ανάγκη μας να φτιάξουμε το uperdupersuper δίκτυο. Σου εύχομαι να χαρείς το νέο σπίτι σου.

• Like
Reactions: avpap
Εκεί που τερματίζουν τα 4 καλώδια γιατί δε μπαίνει μια απλή 4πλή πρίζα RJ45;

Τα όχι τοπ κινητά έχουν μόνο 1 κεραία. Το A52s μου τώρα τερμάτισε στα 65Mbps ενώ το desktop πήγε στα 403Mbps.

Το πτωχικό μου Xiaomi Poco F3 χωρίς πολλά πολλά 950αρίζει σε Wi-Fi 6 (5GHz band, 802.11ax).
Νόημα δεν έχει.
Εκτός και αν θα κάνει κανείς σας κατεβαστήρι το κινητό του :D

Cat6, άντε Cat6a αν είσαι λεπτολόγος και έχεις μεγάλες αποστάσεις, και καθάρισες για αρκετά χρόνια.

Εκεί που τερματίζουν τα 4 καλώδια γιατί δε μπαίνει μια απλή 4πλή πρίζα RJ45;
Απλή ιδέα και έξυπνη. Δεν έχω δει τετραπλές, αλλά δυο διπλές βρίσκεις πανεύκολα σε ό,τι σχέδιο θέλεις.

Επίσης ο ηλεκτρολόγος μου, μου είπε ότι "εγώ σου άφησα 1μιση μέτρα έξτρα δικτυακό καλώδιο στο τέρμα, φέρε ένα δικτυά να σου κάνει σωστή δουλειά γιατί δεν είναι το αντικείμενό μου". Το σέβομαι αυτό, αλλά μάλλον με έχει φοβηθεί με τις απαιτήσεις που είχα συνολικά :p

Καλό το ότι έβαλες CAT7, καθότι μιλάμε για εγκατάσταση που πρέπει να αντέξει όχι απλά χρόνια αλλά δεκαετίες.

Τώρα, στην πράξη, το 10G είναι πολύ απίθανο να χρειαστεί πραγματικά στο οικιακό περιβάλλον τα επόμενα (μπόλικα) χρόνια. Έχει νόημα μόνο αν σκοπεύεις να βάλεις NAS και να διακινείς πολύ μεγάλα αρχεία μεταξύ υπολογιστών σου. Διαφορετικά δεν θα υπάρξει υπηρεσία τα επόμενα πολλά χρόνια που να το έχει ανάγκη.

Αυτή τη στιγμή mainstream έχει ήδη γίνει το 2.5G, το οποίο μπαίνει ήδη σε πολλά motherboards, ακόμα και χαμηλού κόστους. Επίσης βρίσκονται αυτή τη στιγμή και σχετικά οικονομικά 2.5G ethernet switches.
Το 2.5G το "πιάνεις" αρκετά εύκολα, ακόμα και με CAT5e.

Αυτές τις μέρες διαβάζω ότι αρχίζουν να κυκλοφορούν και πολύ οικονομικά 5G interfaces, αλλά τα κατάλληλα ethernet switches είναι ακόμα αρκετά ακριβά.

Όσο αφορά το Wi Fi, αν μπορείς απέφυγε τις τεχνολογίες mesh και απλά βάλε access points που υποστηρίζουν roaming. Π.χ. τα Ubiquiti το κάνουν, αλλά θέλουν κάπου (σε κάποιο pc) να τρέχεις έναν controller, ή να πάρεις ένα appliance τους που να το τρέχει. Αλλά είναι "πολιτισμός", και είναι σε πολύ λογικό κόστος.

Προϋπόθεση προφανώς να τραβήξεις ethernet προς κάθε AP. Αυτό πρέπει να γίνει.

ΥΓ. Αν δεν βάλεις τώρα patch panel στα καλώδια που βγαίνουν από τον τοίχο, δεν θα το κάνεις ποτέ. :P
ΥΓ2. Αν τα καλώδια που έχεις περάσει στον τοίχο είναι μονόκλωνα (σχεδόν σίγουρο), τα RJ45 πριζάκια που κυκλοφορούν στην αγορά δεν είναι κατάλληλα για να τα πρεσάρεις κατ΄ ευθείαν στα καλώδια. Είναι σχεδιασμένα να πρεσάρονται πάνω σε πολύκλωνα καλώδια. Υπάρχουν όμως αν ψάξεις και πριζάκια που είναι κατάλληλα για μονόκλωνα καλώδια. Αλλά βάλε patch panel. Θα το εκτιμήσεις σε βάθος χρόνου.

Μεταξύ μας, όλα τα κάνουμε από χόμπυ και γιατί μπορούμε...Πόσοι έχετε χρησιμοποιήσει για πραγματικό λόγο πχ ssd δίσκους με ταχύτητες Read/Write 10,000MB/s ή ακόμη έχετε χρειαστεί ταχύτητες δικτύου άνω των 100 Μbit για πάνω από 2-3% του χρόνου χρήσης του δικτύου πέραν επαγγελματικού περιβάλλοντος;
Το μόνο που πραγματικά με ενοχλεί στο σπίτι είναι οι ασύμετρες συνδέσεις. Ναι το 1 ΜΒ/s upload που σου δίνουν οι συμβατικές 100αρες είναι μπελάς και με τα σημερινά δεδομένα. Αυτή τη στιγμή έχω vdsl 100 MBit από την Nova στο σπίτι που είμαι και δεν έχω το παραμικρό παράπονο, δουλεύει στο όριο. Όμως το όριο του upload είναι χαμηλό. Ο βασικός λόγος που θα πάω για 1 Gbps σύνδεση είναι για να έχω 100 Μbps upload και όχι για το παραπάνω down μιας και η Inalan δεν έχει φτάσει στο νέο σπίτι.

Νομίζω ότι αυτό που είπε ο Δημήτρης είναι το πιο σωστό από όλα. Αν δεν βάλω τώρα patch panel δεν θα βάλω ποτέ...

Ωραία πάμε τώρα στην χομπύστικη διάσταση για να το κάνω μόνος μου. Έκανα ένα πρώτο search για τα υλικά και έμεινα με ανοικτό στόμα ότι σε skroutz/bestprice είναι ελάχιστα keystones και ακροδέκτες Cat 7 και πάνω, ενώ μερικές φορές οι τιμές είναι στο θεό. Επίσης θα πρέπει να αγοράσω νέα πρέσα ακροδεκτών γιατί αυτή που έχω είναι από το 2005. Για να βρεις νορμάλ τιμή Cat7 (κάτω από 1 ευρώ ο κάθε ακροδέκτης και κάτω από 10 ευρώ το κάθε Keystone) είναι τρομερά δύσκολο (μόνο σε 2 ελληνικά καταστήματα μέσω google βρήκα). Μετά το επόμενο θέμα είναι ότι δεν γράφουν οι ακροδέκτες ξεκάθαρα τι πρέσα θέλουν γιατί από όσο ξέρω πια δεν είναι "βάλε ότι γουστάρεις με όποια πρέσα γουστάρεις". Όσο για κουτί, μόνο 1 μεταλλικό βρήκα το ακόλουθο με ένα 20ευρω:
1718783908976.png

Για τα υπόλοιπα δικτυακά έχετε να προτείνετε κανένα κατάστημα να τα πάρω; Υπάρχει κανένας λόγος να απευθυνθώ σε επαγγελματία και να μην το κάνω μόνος μου;

Ρε παιδιά, τι ακριβώς θα το κάνει το patch panel για 4 πρίζες όλες κι όλες? Το έγραψε ο άνθρωπος, έκανε ανακαίνιση και έβαλε 4. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για patch panel. Μην τον τρελαίνουμε με αυτά που έχουμε εμείς οι τρελοί σπίτια μας. 4 πρίζες, μπαίνουν είτε απευθείας στο router ή σε κάποιο switch.
Το βασικό θέμα είναι που βρίσκεται το router στο σπίτι και τι κάλυψη θέλει σε WiFi. Όχι με access point €180 το καθένα. Ένα καλό Mesh WiFi 6 ή 6E (π.χ. Asus XT9) θα του πιάσει όλο το σπίτι με ασφάλεια και άνεση και κόστος €400 γιατί το 6Ε είναι ακόμα ακριβό. Εάν βολεύεται και με 6, τότε το κόστος πάει κάτω από €200. Και θα έχει και ένα ακόμα port να βάλει άλλη συσκευή στο κάθε node.
Όσο για Cat 7, δεν υπάρχει καν για σπίτι, ούτε έχει νόημα. Cat 6a ή 6b είναι, που απλά είναι shielded (και θέλουν και shielded ends και πρίζες) για να φτάνουν 10gbits. Τι θα τα κάνει τώρα ή στα επόμενα 5 -10 χρόνια 10gbits? Ειδικά χωρίς NAS.
Γιώργο, άδικα παιδεύεσαι για πάνω από Cat 6.