Δίκτυο Οπτικών Ινών ΟΤΕ | Cosmote Fiber

Κι εγώ τόσο βλέπω στο speedtest, λόγω χιλιάρας πόρτας στο router και στα PC μου.

Πάντως και τα 940Μbps που βλέπεις στο speedtest στην πράξη είναι περίπου 110MB/sec σε μεταφορά αρχείων, οπότε δεν είναι άσχημα.. ;)

• Like
Reactions: avpap

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
9,965
Αθηνα
Κι εγώ τόσο βλέπω στο speedtest, λόγω χιλιάρας πόρτας στο router και στα PC μου.

Πάντως και τα 940Μbps που βλέπεις στο speedtest στην πράξη είναι περίπου 110MB/sec σε μεταφορά αρχείων, οπότε δεν είναι άσχημα.. ;)
η αληθεια ειναι οτι απο τοτε που ειχα βαλει την 200αρα και μετα (ποσο μαλλον τωρα με την χιλιαρα), δεν ασχολουμε να βλεπω ταχυτητες. Βαζω στον torrent client limit στα 60% της μεγιστης ταχυτητας (ωστε να μην μαξαρει τη γραμμη και μπουκωσει το συμπαν) και ολα τρεχουν αυτοματα.

anderm

Γενικός Διαχειριστής
Staff member
1 August 2009
10,783
Αθήνα...
Περιορισμό βάλε στο upload.
Στα downloads, ακόμα και να κορεστεί το ethernet (940Mbit), η γραμμή θα έχει περιθώριο για τις υπόλοιπες συσκευές χωρίς να δούν κάποια επιβράδυνση.

Δοκιμάστε το bufferbloat test να δείτε εάν θα αυξηθεί το latency σε φορτωμένη γραμμή.

• Like
Reactions: avpap

geovrettos

Senior Member
3 March 2020
335
Τα φώτα σας παρακαλώ!
Καθώς πριν κάνα δίμηνο πέρασαν οπτικές στην περιοχή μου και πλέον η χιλιαρα είναι διαθέσιμη με τις γνωστές ε εγκαταστάσεις στην πολυκατοικια κλπ θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:
Α) υπάρχει εμπειρία για τον χρόνο που απαιτείται μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών (περιοχή Αθήνα)
Β) θα βγουν πακέτα με τβ μαζί; μου είπαν ότι για την ώρα δεν ειναι διαθέσιμα κάτι πολύ αρνητικό κατ εμέ.
Γ) έχει παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα συνδεσιμοτητας στον εξοπλισμό που δίνεται πχ με ps5;

Συγγνώμη για το παιδικό των ερωτήσεων αλλά δεν έχω ασχοληθεί ωστόσο για κάνα δεκάρικο παραπάνω έτσι όπως μου είπαν τις τιμές (μαζί με τβ ξεχωριστά) αξίζει...

simplektis

Senior Member
30 September 2012
567
Ερώτηση περί fiber στην Ελλάδα. Υπάρχει θεωρητικό max στην ταχύτητα υποστηριζόμενη από το fiber box της πολυκατοικίας; Εννοώ αθροιστικά την ταχύτητα που θα διαμοιραστεί στα διαμερίσματα που ενεργοποιούν fiber.

Μένω κεντρική Ευρώπη, με αναβάθμισαν σε 10gbit θεωρητική αλλά είμαι κολλημένος στο 1gbit. Τους παίρνω τηλ και μου λένε ότι όλα τα box των κτιρίων έχουν όριο 10gbit, όποτε αφού είμαστε 10 διαμερίσματα με fiber, τα μοιραζομαστε τα gbit :)

billpeppas

Supreme Member
23 October 2013
7,769
Athens
Το όριο βρίσκεται πιο πίσω στην αλυσίδα συνήθως.
Βεβαίως υπάρχουν και χειρότερα... μικρή εισερχόμενη στην πολυκατοικία.
Π.χ. εδώ Ελλάδα, σε πολυκατοικίες π.χ. με 6-8 διαμερίσματα, μπορεί να βάλουν μόνο μια ίνα είσοδο, που σημαίνει ότι όλοι όσοι μπουν στην πολυκατοικία αυτή σε ίνες, μοιράζονται 2.5Gbps... βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει "physical hard limit" στην ταχύτητα, αν είσαι ο μόνος που είναι ξύπνιος και χρησιμοποιεί το νετ, θα πιάσεις τα 2.5Gbps εφόσον έχεις γραμμή τουλ. 2.5Gbps και ο server από όπου κατεβάζεις μπορέι να δώσει τέτοια ταχύτητα φυσικά.

Όπως όλες οι consumer γραμμές, έτσι και οι ίνες, είναι best effort, δεν είναι 'εγγυημένη' ταχύτητα.

Αν όμως είσαι σε πολυκατοικία που είσαι ο μόνος με fiber π.χ., τότε μπορείς να τερματίσεις ότι έρχεται εκεί, αν δεν έχει γίνει κάποια "περίεργη" τοπολογία.

• Like
Reactions: simplektis

simplektis

Senior Member
30 September 2012
567
Ενδιαφέρον. Ο δικός μου πάροχος μου είπε ότι εδώ τα συμβόλαια 10gbit τα αφήνουν uncapped και στο min και στο max. Αν δω ότι πέφτω κάτω από 1gbit συχνά μου πρότειναν να κάνω downgrade σε 1gbit ονομαστική σύνδεση στην οποία εγγυώνται min/max bandwidth 1gbit. Δλδ κάνουν 1gbit reserve μόνο για μένα.

Στην πραγματικότητα δεν χρειάζομαι +1gbit, εκτός και αν βρεθώ με συσκευές wifi 6 mimo 3x3, που προς το παρόν δεν έχουμε στο σπίτι. Το NAS μου βέβαια έχει 10αρα καρτούλα, αλλά compromised στα 2.5gbit γιατί πατάει σε 2.5gbit ASUS router/switch.

billpeppas

Supreme Member
23 October 2013
7,769
Athens
Όλα έχουν να κάνουν με το contention ratio, λαϊκά, με το "split" που γίνεται.
Δηλαδή σε πόσους μοιράζουν τα X gbit εισερχόμενης ίνας.

Αν π.χ. βάζουν μια ίνα 10Gbps για πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων, και έχεις αρκετούς με ίνα και καλή ταχύτητα στο κτίριο, θα είσαι σαφώς χειρότερα από το να ήσουν π.χ. σε πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων που μοιράζονται μια 10αρα ίνα εισερχόμενη, κ.ο.κ.

Αν δεν χρειάζεσαι το upload, μια ταχύτητα 1Gbps είναι υπερ-αρκετή πιστεύω για χρήση ακόμα και από σπίτι με 4 power users.

simplektis

Senior Member
30 September 2012
567
Κανένα πρόβλημα αρκεί να πληρώνουμε ανάλογα με την υπηρεσία που λαμβάνουμε. Φαίνεται ότι ούτε στην fiber εποχή απαγκιστρωθήκαμε από το ονομαστικό vs πραγματικό bandwidth. Κρίμα.

• Like
Reactions: earlylars88

geovrettos

Senior Member
3 March 2020
335
καποια πραγματα λειτουργούν εξωφρενικά χαζα (για να ειμαι ευγενικός)
κκάτοχος 200αρας με τβ πάνω και επιτέλους έτοιμο το δίκτυο για ίντερνετ με οπτική μέχρι την πρίζα ρου σπιτιού μου που λέει και το προμο...
τους λέω λοιπόν όπως είναι το κάνετε χιλιαρα με τβ πάνω κλπ (έχω τριπλ πλει)
Δεν γίνεται γιατί δεν έχουμε πακέτα η απάντηση ..

Δεν πειραζει ,βαλτε το τβ ξεχωριστα ...
έχετε συμβόλαιο μέχρι 22-7...

Οποτε η λυση που νου εδωσαν , επειδη η χιλιαρα χωρις τβ θεωρείται υποβάθμιση, ειναι να κανω την αιτηση για 200αρα, νε κερδηθεί και το διάστημα μεχρι 22/7 και οταν ληξει το συμβόλαιο να κανω αιτηση η 200αρα να γινει χιλιαρα και να μπει ξεχωριστο τβ πανω ...

billpeppas

Supreme Member
23 October 2013
7,769
Athens
καποια πραγματα λειτουργούν εξωφρενικά χαζα (για να ειμαι ευγενικός)
κκάτοχος 200αρας με τβ πάνω και επιτέλους έτοιμο το δίκτυο για ίντερνετ με οπτική μέχρι την πρίζα ρου σπιτιού μου που λέει και το προμο...
τους λέω λοιπόν όπως είναι το κάνετε χιλιαρα με τβ πάνω κλπ (έχω τριπλ πλει)
Δεν γίνεται γιατί δεν έχουμε πακέτα η απάντηση ..

Δεν πειραζει ,βαλτε το τβ ξεχωριστα ...
έχετε συμβόλαιο μέχρι 22-7...

Οποτε η λυση που νου εδωσαν , επειδη η χιλιαρα χωρις τβ θεωρείται υποβάθμιση, ειναι να κανω την αιτηση για 200αρα, νε κερδηθεί και το διάστημα μεχρι 22/7 και οταν ληξει το συμβόλαιο να κανω αιτηση η 200αρα να γινει χιλιαρα και να μπει ξεχωριστο τβ πανω ...

Ξαναπάρε τηλ, έπεσες σε άσχετο.
Κάνουν χωριστά την γραμμή 1000αρα και ανανεώνεται χωριστά και το πακέτο TV που έχεις.

Δυστυχώς με την τσιγκουνιά στην χώρα μας του να βρεις φθηνούς υπαλλήλους, οδηγεί σε αυτό.

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
99,085
Εκεί ψηλά.....
Να ρωτησω κατι ασχετο ?

εγω ειμαι με 100αρα fiber με το voucher ( 29€ νομιζω το μηνα με σταθερη κινητα κλπ)

Επειδη μου κανουν κατι προτασεις ανανεωσης για 300αρες και πανω.....

οταν ρωτω για κοστος μου αναφερουν οτι ναι μεν το voucher θα ληξει στο τελος της διετιας αλλα εχουν μειωθει τα κοστη και αρα αναλογικα θα ειναι πιο φθηνα απο το κοστος χωρις το voucher.

Αυτο που δεν εχω ρωτησει ποτε αν εχει αλλος παροχος στην περιοχη (που δεν το ξερω ακομα δεν με εχει απασχολησει) fiber στην ιδια εγκατασταση που τοποθετησε η cosmote θα μπει ή θα φερουν κι αλλη πριζα μεσα στο σπιτι ? :p

Θελω να πω η εγκατασταση πλεον απο την στιγμη που ληγει το συμβολαιο μου ειναι free ή ειναι του παροχου ?

geovrettos

Senior Member
3 March 2020
335
Ξαναπάρε τηλ, έπεσες σε άσχετο.
Κάνουν χωριστά την γραμμή 1000αρα και ανανεώνεται χωριστά και το πακέτο TV που έχεις.

Δυστυχώς με την τσιγκουνιά στην χώρα μας του να βρεις φθηνούς υπαλλήλους, οδηγεί σε αυτό.

Η αρχική ενέργεια έγινε από κατάστημα (ήθελα προσωπικά να το χειριστεί γνωστό άτομο για τα μπόνους που δίνουν) το οποίο μου είπε ότι αν πάω σε χιλιαρα ( με άλλο δίκτυο) χωρίς τριπλ πλέι ( που βέβαια ο ΟΤΕ δεν δίνει ενώ εγώ ήθελα να το επιλέξω ) θεωρείται υποβάθμιση στο σύστημα και δεν τους αφήνει.
Με δεδομένο ότι λήγει το συμβόλαιο μου σε ένα περίπου μήνα μου πρότεινε να καταχωρηθεί αίτηση για 200αρα με οπτική κι όχι όπως την έχω τώρα προκειμένου α) να κερδίσω τον ένα μήνα ενεργειών/ εργασιών κλπ κι όταν περάσω με ftth (αν το γράφω σωστά) δλδ με οπτική στη νέα τριπλ πλει 200αρα να κάνω τότε αίτημα για χιλιαρα και σπάσιμο σε ανεξάρτητο πάγιο του τβ...
Κατόπιν αυτών, μίλησα και με την εξυπηρέτηση πελατών όπου μου είπαν τα ίδια.
Παράλληλα άλλος γνωστός μέσα από τον ΟΤΕ μου είπε ότι γίνεται τριπλ πλει ή τέλος πάντων απευθείας αίτημα για χιλιαρα μέσω χειροκίνητης διαδικασίας γιατί όντως το σύστημα δεν τους το επιτρέπει εξ αρχής....
Σε κάθε περίπτωση όμως ο πελάτης ταλαιπωρειται, ο όμιλος δεν παρέχει αναίτια ένα τριπλ πλει πάγιο και επιπρόσθετα όπως συμπεράνει κάνεις εύκολα δεν ενημερώνει και τους υπαλλήλους του όπως θα έπρεπε..

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
9,965
Αθηνα
Να ρωτησω κατι ασχετο ?

εγω ειμαι με 100αρα fiber με το voucher ( 29€ νομιζω το μηνα με σταθερη κινητα κλπ)

Επειδη μου κανουν κατι προτασεις ανανεωσης για 300αρες και πανω.....

οταν ρωτω για κοστος μου αναφερουν οτι ναι μεν το voucher θα ληξει στο τελος της διετιας αλλα εχουν μειωθει τα κοστη και αρα αναλογικα θα ειναι πιο φθηνα απο το κοστος χωρις το voucher.

Αυτο που δεν εχω ρωτησει ποτε αν εχει αλλος παροχος στην περιοχη (που δεν το ξερω ακομα δεν με εχει απασχολησει) fiber στην ιδια εγκατασταση που τοποθετησε η cosmote θα μπει ή θα φερουν κι αλλη πριζα μεσα στο σπιτι ? :p

Θελω να πω η εγκατασταση πλεον απο την στιγμη που ληγει το συμβολαιο μου ειναι free ή ειναι του παροχου ?
A. ναι, θα εκανα την αναβαθμιση σε 300αρα στη θεση σου. Εχουν μειωθει οντως οι τιμες.

Β. Ενας παροχος αναλαμβανει καθε περιοχη (ή εστω κτιριο). Δηλ αν απο ΟΤΕ φυγεις και πας vodafone, δεν θα σου τρυπησουν παλι τους τοιχους. Η μονη που νομιζω οτι ειναι ξεχωριστη περιπτωση ειναι η inalan. Δηλ αν απο οτε πας inalan, θα ερθουν της Inalan να σου τρυπησουν και να σε συνδεσουν κατευθειας στο δικο τους δικτυο

• Like
Reactions: Kosh

geovrettos

Senior Member
3 March 2020
335
Καλησπέρα ομάδα!
Είμαι στο στάδιο που έγινε αυτοψία στην πολυκατοικία, έχουν αποσταλεί τα έγγραφα και περιμένω να με καλέσει εργολάβος για να γίνουν οι εργασίες στην πολυκατοικία .
Αυτό το στάδιο καταγράφεται στο σύστημα το Σάββατο 24 Ιουνίου, έχει κανείς εμπειρία για το πόσο περίπου θα απαιτηθεί μέχρι να με καλέσουν και να κλείσω ραντεβού;
Ο υπεύθυνος της αυτοψίας μου είπε ότι θα χρειαστούν 2 μέρες εργασιών στην πολυκατοικία...

STS3

New member
14 January 2021
36
Καλησπέρα ομάδα!
Είμαι στο στάδιο που έγινε αυτοψία στην πολυκατοικία, έχουν αποσταλεί τα έγγραφα και περιμένω να με καλέσει εργολάβος για να γίνουν οι εργασίες στην πολυκατοικία .
Αυτό το στάδιο καταγράφεται στο σύστημα το Σάββατο 24 Ιουνίου, έχει κανείς εμπειρία για το πόσο περίπου θα απαιτηθεί μέχρι να με καλέσουν και να κλείσω ραντεβού;
Ο υπεύθυνος της αυτοψίας μου είπε ότι θα χρειαστούν 2 μέρες εργασιών στην πολυκατοικία...
Καλησπέρα

Η διαδικασία στην δική μου περιοχή, Αλιμος , 4 ημέρες μετα την αιτηση με κάλεσε συνεργειο για αυτοψία σε 2ημέρες.Μετά την αυτοψία σε 3 ημέρες επισκέφθηκαν το χώρο κ οι εργασίες κράτησαν 2 ημέρες.
Η σύνδεση ολοκληρώθηκε μετά απο 2 ημέρες.

Chris#

Established Member
18 December 2020
212
Καλησπέρα ομάδα!

Eμένα με κάλεσε την επόμενη ημέρα και σε 3 μέρες οι εργασίες ολοκληρώθηκαν. Αναμένω τώρα ειδοποίηση από cosmote για να γίνει το ραντεβού της ενεργοποίησης.

geovrettos

Senior Member
3 March 2020
335
Σας ευχαριστώ πολύ! Νέα Σμύρνη Αττικής είμαι οπότε ελπίζω να μην αργήσει πολύ