τι το λάθος λέει ρε παλικάρια ?
Τι ψάχνεις ρε Βασίλη. Απλά δεν ξέρεις.
Βρες ένα μαγαζί που γουστάρεις. Κάτσε απ έξω και ζήτα λεφτά απ τον κόσμο που περνάει έξω για το μαγαζί που ΘΑ ανοίξεις. Να μαζέψεις λεφτά για προκαταβολή, αέρα, εμπόρευμα και όταν το ανοίξεις θα γίνεις ένας επιτυχημένος καταστηματάρχης, που έκανες σωστές κινήσεις, έπιασες τον παλμό της εποχής και της αγοράς.
Το οποίο καφέ το έφτιαξες με τον τρόπο που γράφει ο Δημήτρης...Το παράδειγμα που φέρνεις δεν στέκει.
Έχεις ένα παλιό καφέ και το ανακαινίζεις. Όσο το ανακαινίζεις αυξάνεις τις τιμές του καφέ γιατί το καινούριο θα είναι πολύ καλύτερο και χρειάζεσαι τα λεφτά για την ανακαίνιση. Αυτό στέκει περισσότερο σαν παράδειγμα αν και πάλι έχεις τεράστιες διαφορές με την πραγματικότητα.
Μα γιατί πρέπει να υπάρχουν διόδια μέχρι να κατασκευαστεί ο δρόμος; Δεν με ενδιαφέρει αν αυτός που τα εισπράττει είναι ο ιδιώτης ή το κράτος, με ενδιαφέρει ότι ο χρήστης πληρώνει υπηρεσίες που δεν απολαμβάνει. Πεθαίνει αύριο (μακάβριο μεν, αλλά συμβαίνει!), θα του γυρίσουν πίσω τις προκαταβολές;![]()
![]()
Να επιστρέψουν όταν πρέπει να επιστρέψουν. Εδώ που τα λέμε δεν είναι και καθόλου σίγουρο αν θα επιστρέψουν, αφού αύριο το κράτος μπορεί να κάνει επεκτάσεις των συμβάσεων ή νέες συμβάσεις εκμετάλλευσης. Δε νομίζω να υπάρχει κάτι που του το απαγορεύει...
Τα διόδια στους δρόμους που συζητάμε υπήρχαν. Λιγότεροι σταθμοί και φτηνότερα αλλά υπήρχαν. Στον Κορίνθου-Πατρών υπήρχαν. Στον Κορίνθου-Τριπόλεως υπήρχαν. Στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης υπήρχαν.
Αν λες ότι έπρεπε να καταργήσει το κράτος αυτά τα διόδια και να ξαναμπούν μόλις οι δρόμοι τελείωναν θα συμφωνούσα.
Αν κάτσεις και τα βάλεις κάτι θα δεις ότι είναι αποδοτικότερο για το κράτος και τους πολίτες εν τέλει, τα διόδια να τα εκμεταλλεύεται ο ιδιώτης. Αυτό έχει δείξει μέχρι τώρα η ιστορία. Δες την Αττική Οδό. Πιστεύεις ότι αν την πάρει το κράτος θα παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες. Πιστεύεις ότι δημόσιοι υπάλληλοι θα αποδίδουν το ίδιο? Εγώ όχι. Μακάρι να συνέβαινε αλλά θέλω να είμαι ρεαλιστής.
Καλύτερα στον ιδιώτη και να έχουμε υπηρεσίες και ποιότητα συντήρησης παρά στο κράτος και το έργο να γίνει ΡΗΜΑΔΙΟ.
Ποιος θα ελέγξει το κράτος όταν δεν κάνει την δουλειά του? Κανείς. Τον ιδιώτη τουλάχιστον μπορείς να τον κυνηγήσεις.
Καλύτερα στον ιδιώτη και να έχουμε υπηρεσίες και ποιότητα συντήρησης παρά στο κράτος και το έργο να γίνει ΡΗΜΑΔΙΟ.
Ακριβώς αυτό λέω, οι περισσότεροι από αυτούς τους δρόμους (πριν την σταδιακή μετατροπή τους σε αυτοκινητόδρομους με τις συμβάσεις) είχαν ξεπληρωθεί εδώ και δεκαετίες, ειδικά η Αθηνών - Θεσσαλονίκης και Κορίνθου - Πατρών. Όπου δεν υπάρχει ακόμα αυτοκινητόδρομος δεν έχουν καμία θέση τα διόδια...
Αυτά είναι συζητήσιμα και σε πολλά συμφωνώ, με κάποιες ενστάσεις στην όλη φιλοσοφία του κατά πόσο το κράτος θα έπρεπε να φτιάχνει μόνο του τους τους δρόμους με τα έσοδα που εισπράττει από την αγελάδα της αυτοκίνησης που την θέλει μόνο για συνεχές άρμεγμα, ή με τον τρόπο που φτιάχνονται τώρα με συμβάσεις με ιδιώτες, όταν δεν δίνει καμία εξήγηση αν έχουν ή όχι ανταποδοτικότητα τελικά αυτά τα έσοδα (τέλη κυκλοφορίας, φόροι καυσίμων, ΕΦΚ).
Και γιατι να θεωρησουμε οτι η κινηση στρεφεται προς τον Ιδιωτη και οχι προς το κρατος που τα εχει κανει Ρημαδιο .Αρα δεν ειναι δικαιολογημενη σαν πολιτικη πραξη εστω και αυτη την στιγμη ? (και ναι ο πολιτης δικαιολογημενα να ειναι καχυποπτος , να μην ακουει μερικες φορες την φωνη της ''λογικης'' και να μην θελει να συνεχισει να πληρωνει , πληρωνει , μονο πληρωνει .)
Χμ..Το Κράτος πούχει δημοσιους υπαλλήλους(πού φταίν γιά ολα)δέν παραχώρησε μέ συγκεκριμένες συμβάσεις τά κιόσκια (συγνώμη τούς δρόμους)στούς ιδιώτες??
Το παραμύθι οτι Κράτος ισον Δ.Υ. δεν εχει άλλο δράκο..
Έχεις δει ποτέ εργοτάξιο στην ζωή σου? Έχεις περάσει ποτέ από τους δρόμους που συζητάμε? Γνωρίζεις για το αν εκτελούνται έργα σε αυτούς τους δρόμου ή όχι? Μάλλον όχι αλλιώς δεν δικαιολογείται να μιλάς για κιόσκια.
Αν επιμένεις να κάνω ένα ψάξιμο στο google και να φτιάξω ένα μήνυμα με τα εργοτάξια και τα κιόσκια που λες.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.