Διόδια

Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Το άσυλο των υπογραφών της Siemens

ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ

Από τον καιρό που άρχισε το κίνημα των διοδίων και της άρνησης καταβολής κομίστρου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς οι λέξεις «νόμος και τάξη», είχαν τη τιμητική τους.

Εμφανίστηκαν κυρίως από την τηλεόραση σαν ύψιστες θεότητες. Μια απόλυτη ιερή αξία που ανήκε στο χώρο της μεταφυσικής, και ως εκ τούτου ο άνθρωπος δεν είχε άλλη επιλογή από το υπακούσει σε αυτόν τον υπέρτατο νόμο. Η τηλεόραση έχει μια πτυχή μεταφυσικής και δημιουργεί «γεγονότα» χωρίς καμία απολύτως απόδειξη. Αυτή η τηλεοπτική «αλήθεια» καταπίνεται αμάσητα από τον αδρανή τηλεθεατή, που την αναπαράγει μηχανικά και μπορεί να υποστηρίξει την οποιαδήποτε ανοησία και να την υποστηρίξει με το μόνο επιχείρημα πως «το είπε η τηλεόραση».

Ερωτήματα δεν μπαίνουν ποτέ. Οπως π.χ. Ποιος νόμος και ποια τάξη; Είναι νόμος και τάξη η ναζιστική κατοχή της Ελλάδας ή είναι νόμος και τάξη η Αντίσταση του ΕΑΜ; Οι νόμοι της χούντας του Παπαδόπουλου ή του Πινοσέτ; Οι Χίτλερ, Μουσολίνι, Φράνκο, Σαλαζάρ ή ακόμα ο «δικός» μας Στάλιν -που από τον τάφο του καθοδηγεί ακόμα το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής Αριστεράς- είχαν θεσπίσει νόμους που εξέφραζαν το καλό όλης της κοινωνίας ή ήταν νόμοι εναντίον της κοινωνίας; Από την Αθηναϊκή Δημοκρατία μαθαίνουμε πως οι νόμοι ψηφίζονταν από όλους, οπότε οι πολίτες υπάκουαν στον εαυτό τους. Και αυτό τους έδινε το νόμιμο δικαίωμα στη στάση, ακόμα και στρατιωτική, αν ο νόμος δεν εφαρμοζόταν.

Σύμφωνα με το πνεύμα της Δημοκρατίας, οι νόμοι θα έπρεπε να εγκρίνονται με δημοψηφίσματα. Από την εποχή του Κρόμγουελ, που καθιερώθηκε το Κοινοβούλιο (που δεν έχει καμία σχέση με την Αθηναϊκή Δημοκρατία), ουδείς νόμος ψηφίστηκε από το λαό. Οι νόμοι είναι πάντοτε έργο μιας άρχουσας μειοψηφίας και κατά κανόνα είναι για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ. Αυτό δεν σημαίνει πως μηδενίζεται όλη η νομοθεσία και ότι δεν υπάρχουν και δίκαιοι νόμοι. Π.χ. το δικαίωμα της καθολικής ψηφοφορίας. Η ψήφος των γυναικών είναι σχετικά ένα πρόσφατο επίτευγμα, όπως και η ψήφος των φτωχών. Παλιότερα ψήφιζαν μόνο οι πλούσιοι. Αλλά όπου έγιναν αλλαγές στους νόμους που έδιναν δικαιώματα στους πολλούς, αυτό έγινε ύστερα από αγώνες και κινήματα ανυπακοής στους άδικους νόμους.

Και αυτό το συνοψίζει εύστοχα ο Ρούσβελτ: «Κύριοι καπιταλιστές, ή θα δώσετε το καπέλο σας ή θα χάσετε το κεφάλι σας». Οσο δεξιά και αν είναι μια κυβέρνηση, ακόμα και μιλιταριστική, όπως π.χ. αυτή του Μπίσμαρκ, για να κρατήσει την εξουσία αναγκάζεται να κάνει παραχωρήσεις ώστε να αποφύγει τα χειρότερα. Και μετά, όταν υποχωρήσει το κίνημα, τα παίρνουν όλα πίσω. Οπως γίνεται στις μέρες μας με την τρόικα και τον εδώ περιφερειάρχη τους και τους αυλικούς του. Και αν αυτή η φράση είναι γενική, να την εξειδικεύσω. Εννοώ φυσικά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η ανυπακοή στους άδικους νόμους είναι η προϋπόθεση της Δημοκρατίας. Και αυτό το κίνημα του «δεν πληρώνω» είναι ένα συνταγματικό δικαίωμα, μια που υπερασπίζεται τη Δημοκρατία και καταπολεμά την αισχροκέρδεια, που είναι πάντοτε βίαιη και φασιστική. Σου κλέβει τα λεφτά σου χωρίς να σου δίνει λόγο. Με το έτσι θέλω. Το κράτος έχει το κοπιράιτ της κλοπής και της καταστολής. Ολες οι μεγάλες κλοπές των πολιτικών που κυβέρνησαν τη χώρα κάνουν τις οποιεσδήποτε ληστείες των τρένων ή τα διάφορα «ριφιφί» ασήμαντες πράξεις, που σε τελική ανάλυση προσφέρουν και κάτι στον κόσμο.

Γίνονται καλές ταινίες. Το «σκάνδαλο» της Ζίμενς, που είχε τις υπογραφές Παπανδρέου, Μητσοτάκη, Φλωράκη, αγνοήθηκε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Ούτε ο Μητσοτάκης κλήθηκε να καταθέσει ούτε ο Κύρκος.

Κάτι παραπάνω δεν θα ήξεραν αυτοί; Και αν στη λέξη σκάνδαλο βάζω εισαγωγικά, είναι γιατί αυτό για τους καπιταλιστές δεν είναι σκάνδαλο, αλλά η φυσιολογική λειτουργία του. Μάθαμε ποτέ πόσα λεφτά ξοδεύτηκαν για τους Ολυμπιακούς και πού πήγαν; Μάθαμε ποτέ πώς δημιουργήθηκε αυτό το περίφημο χρέος; Κατηγορείται ο Τσοχατζόπουλος για μίζες. Είναι ο μόνος; Και εδώ θα συμφωνήσω με τον κ. Σαμαρά. Να περάσουν από κόσκινο όλοι οι πολιτικοί που θήτευσαν στην κυβέρνηση από το '74 και μετά και να ελεγχθεί η οικονομική κατάσταση αυτών που βρίσκονται ακόμα στη ζωή και των κληρονόμων τους.
 
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Κυριακή 13/2 ανοίγουν τα διόδια

Μαζικά για την κατάργηση των διοδίων!

Κυριακή 13/2 ανοίγουν τα διόδια:

Λεπτοκαρυάς ώρα 14:00

Μακρυχωρίου ώρα 12:00

Πυργετού ώρα 12:00

Μοσχοχωρίου ώρα 11:00

Αφιδνών ώρα 11:00

και όλη την επόμενη εβδομάδα (13/2 ως 20/2)


ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ - ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΡΑ
 
Απάντηση: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Θάχει και σεκιουριτάδες??:flipout::flipout::flipout:

:flipout:





images
 
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Ο ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΚΟΣ ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΖΗΜΕΝΣ?
Ο ΚΑΤ Τ ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΑΘΗΣ ΚΟΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ Η ΕΠΙΑΣΕ ΤΗΝ ΝΤΡΟΓΚΑ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ Η "ΟΥ ΓΑΡ ΕΡΧΕΤΕ ΜΟΝΟΝ".

ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΡΕΟΥΣΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΝΑ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΚΟΥΒΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ Η ΑΠΛΑ ΝΑ ΤΑ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΜΕ ΕΠΕΙΔΗ ΧΑΜΗΛΩΝΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΕΙ ΥΙΟΘΕΤΗΘΕΙ ΑΒΑΣΑΝΙΣΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ ΕΥΡΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ. ΚΡΙΜΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ.
 
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Aπο τη Vodafone δηλαδη δεν εχει εσοδα το κρατος? ΦΠΑ 23%, φορος κινητης 12%.

Δεν μιλάω για τον ΦΠΑ. Έχει μερίδιο στα έσοδα από τα διόδια. Ανάλογα την σύμβαση ποικίλει το ύψος.
 
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Κυριακή 13/2 ανοίγουν τα διόδια


Μαζικά για την κατάργηση των διοδίων!

Κυριακή 13/2 ανοίγουν τα διόδια:

Λεπτοκαρυάς ώρα 14:00

Μακρυχωρίου ώρα 12:00

Πυργετού ώρα 12:00

Μοσχοχωρίου ώρα 11:00

Αφιδνών ώρα 11:00

και όλη την επόμενη εβδομάδα (13/2 ως 20/2)


ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ - ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΡΑ


Μακαρι να εχει κανενα καψιμο η βανδαλισμο

Απο εδω και περα ετσι πρεπει να γινεται , αφου εχουν κυρηξει πολεμο κατα της λογικης και του ελληνικου λαου σε ολα τα επιπεδα
 
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Ένα άλλο θέμα είναι οι εισπράξεις από τα διόδια. Γνωρίζεις ότιτ ο κράτος έχει εγγυηθεί ένα συγκεκριμένο αριθμό διελεύσεων σε κάθε κοινοπραξία; Ότι ακόμη κι αν αφαιρέσεις το κίνημα δεν πληρώνω και πάλι η κίνηση υπολείπεται αυτών που έχουν συμφωνηθεί. Σε αυτή την περίπτωση, ο δικαιούχος έχει το δικαίωμα να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα διόδια. Σου φαίνεται νόμιμο; Φυσιολογικό;

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην περίπτωση του Μορέα, που διάβαζα την σύμβαση τώρα τελευταία, υπάρχει ένα ύψος εσόδων που έχει οριστεί ανά εξάμηνο. Αν τα έσοδα πέσουν κάτω από αυτό το όριο τότε το κράτος δίνει κάποια επιδότηση που είναι προκαθορισμένη. Πρόσεξε όμως. Αν τα έσοδα περάσουν αυτό το όριο τότε από τα επιπλέον έσοδα καρπώνεται το κράτος το 85% και το υπόλοιπο 15% ο ιδιώτης.

Η τιμή διέλευσης των διοδίων ορίζεται ΣΑΦΩΣ και χωρίς καμία παρερμηνεία από εξίσωση που υπάρχει μέσα σε όλες τις συμβάσεις. Καμία κοινοπραξία δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει. Ο μόνος μεταβλητός συντελεστής μέσα στην εξίσωση είναι, αν θυμάμαι καλά ο τιμάριθμος ή κάτι αντίστοιχο.

Άλλο θέμα. Εγώ γνωρίζω ότι οι εταιρείες προσέχουν ιδιαίτερα τους καλούς πελάτες τους. Εχεις δει εσύ κάποια ιδιαίτερη μέριμνα γι αυτούς που χρησιμοποιούν καθημερινά αυτούς τους αυτοκινητοδρόμους ; Υπάρχουν e-pass σε όλους τους σταθμούς; Όχι βέβαια. Υπάρχει ένα ενιαίο e-pass για όλες τις κοινοπραξίες ; Όχι βέβαια... Υπάρχει έκπτωση γι αυτούς που χρησιμοποιούν καθημερινά το δρόμο; Όχι βέβαια... Μπράβο, μπράβο.

Συμφωνώ.

Τρίτο θέμα. Ο αυτοκινητόδρομος είναι φτιαγμένος ώστε να σου επιτρέπει να καλύπτεις με ασφάλεια στο μικρότερο δυνατό χρόνο τις αποστάσεις. Με τόσους σταθμούς διοδίων στον Αθηνών - Θεσσαλονίκης (και δυο ακόμη στα σχέδια, δηλ. 11 για 490 χλμ.) ισχύει κάτι τέτοιο; Όταν για πας από τη Λάρισα στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις από 5 σταθμούς διοδίων μήπως μιλούμε για εσκεμμένη καθυστέρηση; Γιατί να μην παίρνεις κάρτα μπαίνοντας στον αυτοκινητόδρομο και να πληρώνεις στην έξοδο;

Υπερβάλεις για τον χρόνο που καθυστερείς στα διόδια.

Όσο αφορά τον τύπο των διοδίων είχε δοθεί η δυνατότητα "επιλογής" στις κοινοπραξίες, μεταξύ κλειστού και ανοικτού τύπου. Φυσικά διάλεξαν τα ανοικτού τύπου διόδια γιατί κοστίζουν αρκετά χαμηλότερα αφού είναι πολύ λιγότεροι οι σταθμοί. Νομίζω ότι την πάτησαν γιατί με τα διόδια κλειστού τύπου πιστεύω ότι οι αντιδράσεις θα ήταν μικρότερες.



Τέταρτο θέμα. Όταν η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, μιλά, ότι πρέπει να πέσουν τα κόστη στις υπηρεσίες, είναι δυνατόν να δέχεται αυξήσεις χωρίς όριο και επαναλαμβανόμενες; Ένα τριαξονικό φορτηγό χρειάζεται πλέον 1000 ευρώ (ναι 1000 ευρώ) για μια διαδρομή Θεσσαλονίκη-Καλαμάτα κι επιστροφή, μόνο για καύσιμα και διόδια, χωρίς να υπολογίσουμε καθόλου μισθό οδηγού, ασφάλιστρα, συντήρηση, απόσβεση επένδυσης κλπ. Το ποσό αυτό μέχρι πριν 2,5 χρόνια ήταν 450 ευρώ. Είναι φυσιολογική αυτή η αύξηση; Είναι αποδεκτή; Ποιό είναι το μικρότερο κόστος για να κινηθεί ένα ΙΧΕ σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη; Θέλει σχεδόν 50 ευρώ διόδια κι 60 ευρώ σε καύσιμο (υπολογίζω είτε υγραέριο, είτε πετρέλαιο μεσαίου κυβισμού με ταχύτητες μέχρι 120 χλμ. με βενζινοκίνητο δεν υπάρχει πιθανότητα να πέσει κάποιος κάτω από 80 ευρώ καύσιμο. Είναι φυσιολογικό;

Το ύψος των διοδίων είναι το ίδιο και αρκετά μεγαλύτερο σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Μην ξεχνάς ότι με τον καινούριο δρόμο από Τρίπολη προς Καλαμάτα το φορτηγό που αναφέρεις θα κάψει λιγότερο πετρέλαιο. Το ίδιο ισχύει για όλους τους νέους δρόμους. Το πρόβλημα είναι το ύψος της τιμής του πετρελαίου και λιγότερο τα διόδια. Με τα ακριβότερα διόδια έρχονται και καλύτεροι δρόμοι. Με το ακριβότερο πετρέλαιο έχουμε κάποιο όφελος?

Το αυτοκίνητο κοστίζει παντού, πολύ. Το ατυχές στην χώρα μας είναι ότι δεν έχουμε εναλλακτικές όπως το τρένο που έχουν άλλες χώρες.
 
Last edited:
Απάντηση: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Γιατί δεν μας γράφετε 3-4 παραδείγματα διοδίων που έχετε πληρώσει σε ευρωπαϊκές χώρες, ποιες χώρες ήταν αυτές, που πληρώσατε, πόσο και για ποια διαδρομή, όπως έφερα εγώ παραδείγματα σε ποιες χώρες ΔΕΝ έχω πληρώσει;
Χώρες των οποίων οι δρόμοι ήταν αξιοθέατο και αφορμή για βόλτα από μόνοι τους...
Έτσι για να πειστούμε κι εμείς ότι καταθέτετε την προσωπική σας εμπειρία και δεν παπαγαλίζετε απλά ό,τι ακούτε και διαβάζετε από άτομα που θεωρείτε "πολιτικά αξιόπιστα" ;

Επίσης, σ´αυτές τις κεντροευρωπαϊκές χώρες, το τρένο αγγίζει την τελειότητα σαν παροχή υπηρεσίας, αν δεν βρεις προσφορά είναι ακόμη κι ακριβότερο από τη μετακίνηση με αυτοκίνητο και μπορεί να θεωρηθεί εναλλακτικό της μετακίνησης με αεροπλάνο και όχι μόνο του αυτοκινήτου όπως νομίζουμε...
 
Last edited:
Απάντηση: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Μα πως στη ευχη γνωριζουν καποιοι πως οσοι δεν πληρώνουν διοδια αγοράζουν τους ποιο ακριβούς καφέδες και σάντουιτς;.
Πως στην ευχη γνωριζουν πως μετα το περασμα των διοδίων το βραδυ πανε και σπανε πιάτα στα μπουζουκια;;
Μα από πίσω τους τρέχετε;;.
Πως γίνεται από το τιποτα να γεννιέται ένα τετοιο επιχείρημα ;;

Απορώ βρε Σπυρο που μπαίνεις στη διαδικασία να απαντήσεις..
 
Απάντηση: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Μα πως στη ευχη γνωριζουν καποιοι πως οσοι δεν πληρώνουν διοδια αγοράζουν τους ποιο ακριβούς καφέδες και σάντουιτς;.
Πως στην ευχη γνωριζουν πως μετα το περασμα των διοδίων το βραδυ πανε και σπανε πιάτα στα μπουζουκια;;
Μα από πίσω τους τρέχετε;;.
Πως γίνεται από το τιποτα να γεννιέται ένα τετοιο επιχείρημα ;;

Απορώ βρε Σπυρο που μπαίνεις στη διαδικασία να απαντήσεις..
Αυτές είναι απόψεις - δηλώσεις Καρατζαφυρέων και δυστυχώς τις αναπαράγουν.Η διασκέδαση είναι στην φύση μας δεν είναι το ίδιο να σου επιβάλουν να πληρώσεις...
 
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

ΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟΥΣ ΜΕΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΑΠ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ?:BDGBGDB55::BDGBGDB55:
 
Απάντηση: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Εγω παντως από τα σαραντα – πενηντα ευρω που γλιτώνω το μηνα από τα διοδια πληρωνω το τηλέφωνο μου η τα μισα κοινόχρηστα ( αλλα μάλλον εμενα κανεις δεν με παρακολουθει τι κανω μετα το περασμα των διοδίων)
 
Απάντηση: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Εγω παντως από τα σαραντα – πενηντα ευρω που γλιτώνω το μηνα από τα διοδια πληρωνω το τηλέφωνο μου η τα μισα κοινόχρηστα ( αλλα μάλλον εμενα κανεις δεν με παρακολουθει τι κανω μετα το περασμα των διοδίων)
Τα 'πες όλα...
 
Απάντηση: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Εγώ τα λεφτά που γλιτώνω απ τα διόδια, τα στέλνω στην Ελβετία.
 
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Νομιζω οτι σχεδον κανεις δεν διαβασε την ουσια απο οσα ειπε ο Tsip και μενει στις τυροπιτες... (ενα παραδειγμα ειναι η "τυροπιτα", θα μπρουσε να ειναι και τα "προφυλακτικα")

Αυτο που ουσιαστικα λεει, αν μπορω να κανω το "μεταφραστη", ειναι οτι θετικο μεν το κινημα "δεν πληρωνω" (και φυσικα και οποιοσδηποτε λογικα σκεπτομενος ανθρωπος δεν μπορει να διαφωνησει με την κινηση) αλλα οι ιδιοι ανθρωποι που αντιδρουν, δικαιως κατ' εμε, σε ενα αδικο μετρο, δεχονται καθημερινα, καταπινουν αμασητα καλυτερα, πραγματα που ειναι πολλακις πιο εξοργιστικα και για τους περισσοτερους απο αυτους αποτελουν και αναποσπαστο κομματι της καθημερινοτητας τους, ενω τα διοδια οχι.

Ουσιαστικα δηλαδη δεν υπαρχει καταναλωτικη συνειδηση στους περισσοτερους, μονο λαμψεις, μικρες φωτοβολιδες, απο δω και απο 'κει. Αν τωρα, με αφορμη τα διοδια, γινει κατι παραπανω, θα ειναι το ιδανικο.
Ειδωμεν...

My 2 damn euro cents...

Υ.Γ. Μην αρχισουμε παλι για τις επιλογες κλπ. σε καποια πραγματα, καλως ή κακως δεν υπαρχουν επιλογες. Γιατι, αν δεχτει κανεις τις επιλογες αυτες για πραγματα της καθημερινοτητας του, ετσι αβιαστα και πει στον εαυτο του οτι τελικα "εγω φταιω γιατι εχω επιλογη αλλα δεν την ακολουθω" τοτε εχει "επιλογη" για ολα και τσαμπα διαμαρτυρεται...
 
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Μιας και έχουμε ισχυρό νομικό team....

Η ποινικοποίηση της αποφυγής πληρωμής εισιτηρίου, του e-lawyer


ΠΗΓΗ: e-lawyer (via tvxs)

Το 1994 ο νομοθέτης κατάργησε από τον ποινικό κώδικα το πλημμέλημα της "δόλιας αποφυγής πληρωμής εισιτηρίου". Το καταργημένο άρθρο 391 του Ποινικού Κώδικα ανέφερε:

"1. Όποιος, εκτός από τις περιπτώσεις της απάτης κατορθώνει δόλια και χωρίς την κανονισμένη πληρωμή να παρευρεθεί σε παράσταση, έκθεση ή ανάλογη διοργάνωση ή να χρησιμοποιήσει κάποιο μέσο δημόσιας κυκλοφορίας ή κάποια άλλη εγκατάσταση που προορίζεται για κοινή χρήση, αλλά με καταβολή αντιτίμου, τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι τριών μηνών.

2. Η ποινική δίωξη ασκείται μόνο ύστερα από έγκληση."


Βέβαια, μπορεί αυτό το άρθρο να καταργήθηκε, αλλά εξακολουθεί να ισχύει το αμέσως επόμενο άρθρο, το 392 με τίτλο "δόλια αποδοχή παροχών", το οποίο ποινικοποιεί σχεδόν την ίδια συμπεριφορά:

"1. Όποιος με πρόθεση να μην καταβάλει αντίτιμο παίρνει για άμεση κατανάλωση τρόφιμα ή ποτά ή δέχεται την παροχή καταλύματος ή υπηρεσιών, των οποίων το αντίτιμο είναι άμεσα πληρωτέο κατά τις συνήθειες των συναλλαγών τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι τριών μηνών.

2. Η ποινική δίωξη ασκείται μόνο με έγκληση."


Δηλαδή η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που καταργήθηκε και σε αυτό που ισχύει είναι ότι στο καταργηθέν άρθρο ο δράστης δεν έχει πληρώσει το εισιτήριο, ενώ στο ισχύον άρθρο δεν έχει σκοπό να το πληρώσει. Πρακτικά είναι απολύτως το ίδιο. Την διάταξη του άρθρου 392 μπορούμε να διαβάσουμε και τυπωμένη στο πίσω μέρος των εισιτηρίων του μετρό, στο οποίο μας ενημερώνει ότι αν δώσουμε σε άλλον το εισιτήριο, τότε αυτός ο άλλος θα έχει δεχθεί παροχή υπηρεσίας με πρόθεση να μην καταβάλλει εισιτήριο, ενώ εμείς θα είμαστε υπόλογοι για παρακίνηση σε τέλεση πλημμελήματος. Κάτι το οποίο, όπως έχω αναλύσει και στο παρελθόν, δεν ευσταθεί νομικά (βλ. Παραχώρηση επικυρωμένου εισιτηρίου στο μετρό).


Αυτή η ποινική προστασία θεώρησε το Υπουργείο Μεταφορών ότι δεν είναι πλέον επαρκής κι ότι πρέπει να επανέλθει σε ισχύ το αδίκημα της "αποφυγής πληρωμής εισιτηρίου" (το "δόλια" έχει αποκοπεί από την τροπολογία.
Η σχετική εισηγητική έκθεση του Υπουργείου αναφέρει τα εξής (με δικές μου υπογραμμίσεις):

"Η λαθρεπιβίβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς θέτει υπό σοβαρή διακινδύνευση την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα του συστήματος των δημοσίων συγκοινωνιών της χώρας. Η ηθική απαξία της συμπεριφοράς αυτής είναι ιδιαίτερα μεγάλη, δεδομένου ότι η εν λόγω παραβατικότητα επηρεάζει εν τέλει και έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας.

Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται απαραίτητη η ποινική πρόληψη και προτείνεται η θέσπιση ρυθμίσεων αντίστοιχων με εκείνες του άρθρου 391 του Ποινικού κώδικα, το οποίο είχε καταργηθεί με το άρθρο 1 παρ. 12β' του ν.2207/1994, όταν οι εν γένει συνθήκες ήταν διαφορετικές και είχε θεωρηθεί ότι επαρκούσαν οι διοικητικές κυρώσεις για να αποτρέψουν την παραβατική συμπεριφορά. "


Αυτές οι γενικόλογες διαπιστώσεις δεν είναι πλέον επαρκείς, ύστερα από την προ 16 ετών κατάργηση της σχετικής ποινικής διάταξης και της εξακολούθησης της ισχύος της άλλης ποινικής διάταξης.

Η αιτιολόγηση της επαναφοράς μιας ποινικής ρύθμισης θα πρέπει να υποστηρίζεται από συγκεκριμένες συγκοινωνιολογικές αλλά και εγκληματολογικές μελέτες, οι οποίες θα αποδεικνύουν, με επιστημονική ανάλυση του φαινομένου της "λαθρεπιβίβασης", τις επιπτώσεις που έχει στη "βιωσιμότητα" των μέσων, την ανεπάρκεια του άρθρου 392 που ακόμη είναι σε ισχύ καθώς και την ανεπάρκεια των υφιστάμενων διοικητικών κυρώσεων. Επίσης, που πήγε η περίφημη δημόσια διαβούλευση που θα αφορούσε δήθεν κάθε νομοθετικό μέτρο;

Εν απουσία όλων αυτών των προϋποθέσεων, η ρύθμιση δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια της ορθής νομοθέτησης (good legislation) γεγονός που την καθιστά απορριπτέα. Η συνταγματικότητά της είναι ως εκ τούτου αμφισβητήσιμη.

Διόλου πειστική είναι επίσης η διάκριση που έκανε ο υφυπουργός, ανάμεσα σε διοικητική κύρωση των 200 ευρώ (πρόστιμο Κ.Ο.Κ.) που θα επιβάλλεται για την αποφυγή διοδίων, επειδή πρόκειται για "ιδιωτικό έσοδο", παρουσιάζοντάς το ως μια ευνοϊκότερη κατάσταση από την ποινική κύρωση που περιορίστηκε στα εισιτήρια των μέσων συγκοινωνίας που είναι "δημόσιο έσοδο" (βλ. εδώ). Είτε την βαφτίσεις "διοικητική κύρωση" είτε "ποινική παράβαση", πάλι από την τσέπη του πολίτη θα πληρωθεί και πάλι από το δημόσιο ταμείο θα εισπραχθεί, κι όχι από το ταμείο του "ιδιώτη".

Στην ουσία, μάλιστα, το διοικητικό πρόστιμο των 200 ευρώ είναι και πιο άμεσα εισπρακτέο, αφού αν δεν πληρωθεί θα περάσει μέσα από τη διαδικασία της εφορίας, ενώ για το πιο "σοβαρό" που παρουσιάζεται ότι είναι το δικαστήριο τελικά και να καταδικαστείς, αν πας χωρίς δικηγόρο θα πληρώσεις τα 80 ευρώ (έξοδα της δίκης) και η "ποινή" θα επιβληθεί με αναστολή επί 3ετία εάν έχεις λευκό ποινικό μητρώο. Ενώ αν προσπαθήσεις να ακυρώσεις δικαστικά το διοικητικό πρόστιμο των 200 ευρώ, θα περάσεις μέσα από τα πολυετή και πολυδάπανα δόκανα της Διοικητικής Δικαιοσύνης, όπου είναι κοινό μυστικό πλέον -sorry διοικητικοί δικαστές, αλλά αυτό λέγεται πίσω από τις πλάτες σας, καιρός να το μάθετε- ότι αν δεν έχεις χάσει άνθρωπο, δεν δικαιώνεσαι.

Άρθρο του Βασίλη Σωτηρόπουλου, από το blog http://elawyer.blogspot.com/
 
Last edited:
Re: Όχι άλλα Διόδια....στον δρόμο για ΔΕΘ.

Δεν μιλάω για τον ΦΠΑ. Έχει μερίδιο στα έσοδα από τα διόδια. Ανάλογα την σύμβαση ποικίλει το ύψος.

Aπο τη Vodafone δηλαδη δεν εχει εσοδα το κρατος? ΦΠΑ 23%, φορος κινητης 12%.

....
 
Last edited: