Δισκάκια BluRay 4K. Ιστορικές στιγμές...

Κατέβηκε το 'τέρας'..
88.3GB σε κάτι λιγότερο από 24h
Tώρα να δούμε ποτέ θα βρω χρόνο να το κοιτάξω

Το κατέβασα κι εγώ, αλλά δεν έχω δει ακόμα τίποτα. Το ενδιαφέρον μου τράβηξε το Planet Earth II, που το είχα κατεβάσει εδώ και τόσο καιρό και δεν είχα δει καθόλου. Τα αρχεία που έχουν ανέβει είναι από HDMI capture και είναι μεγέθους από 70 έως 85GB, συνολικά και για τα έξι επεισόδια. Παρόλο το σχετικά χαμηλό bitrate στα 30Mbps, η εικόνα είναι απλά καταπληκτική. Έβαλα τους ελληνικούς υπότιτλους με τον τρόπο που είπαμε προηγουμένως, με το notepad και σώσιμο για κωδικοποίηση UTF-8. Δούλεψαν άψογα και αυτή τη φορά σύνδεσα τον εξωτερικό σκληρό απευθείας στη Samsung.

Δύο screenshots από το πρώτο επεισόδιο, που ούτε καν πλησιάζουν αυτό που θα δείτε. Όταν γύρισα τη Samsung από τις εικόνες του Planet Earth στο τηλεοπτικό σήμα του Alpha HD, η διαφορά στην αναλυτικότητα ήταν η μέρα με τη νύχτα. :flipout:

Planet%20Earth%20II_1_zpsmbpxjkfq.jpg
Planet%20Earth%20II_2_zpsv04n4uhk.jpg

Αν τα δισκάκια Bluray 4K του Planet Earth II είχαν ελληνικούς υπότιτλους, θα έμπαινα στον πειρασμό να τα παραγγείλω...

Έβαλα να το δω, μετά από 20 λεπτά έχω να πω ότι απογοητεύτηκα και από την ταινία και από την ποιότητα εικόνας της. Ίσως φταίει που έχω μια ταπεινή samsung 6000 με δήθεν hdr, ίσως θα πρεπε να πειράξω καμιά ρύθμιση extra στα madvr....τι να πω....αν αυτό που βλεπω είναι το 4Κ που μας υποσχεθήκαν, το format απέτυχε στο να με εντυπωσιάσει και φοβάμαι οτι οtegonik είχε απόλυτο δίκιο.

Δηλαδη όλη αυτή η ιστορία για να έρθω λίγη απόσταση κοντύτερα στην οθόνη χωρίς να διακρίνω pixel? Πάλι καλά που την πήρα 40" για χρήση pc monitor και έστω εκμεταλλεύομαι το extra real estate σε διάφορα προγράμματα που δουλεύω...αλλιώς....:frown:

Απάντηση: Re: Δισκάκια BluRay 4K. Ιστορικές στιγμές...

Έβαλα να το δω, μετά από 20 λεπτά έχω να πω ότι απογοητεύτηκα και από την ταινία και από την ποιότητα εικόνας της. Ίσως φταίει που έχω μια ταπεινή samsung 6000 με δήθεν hdr, ίσως θα πρεπε να πειράξω καμιά ρύθμιση extra στα madvr....τι να πω....αν αυτό που βλεπω είναι το 4Κ που μας υποσχεθήκαν, το format απέτυχε στο να με εντυπωσιάσει και φοβάμαι οτι οtegonik είχε απόλυτο δίκιο.

Δηλαδη όλη αυτή η ιστορία για να έρθω λίγη απόσταση κοντύτερα στην οθόνη χωρίς να διακρίνω pixel? Πάλι καλά που την πήρα 40" για χρήση pc monitor και έστω εκμεταλλεύομαι το extra real estate σε διάφορα προγράμματα που δουλεύω...αλλιώς....:frown:

Φίλε teddy743, τα έχουμε ξαναπεί αρκετές φορές. Τα δισκάκια Bluray 4K ή τα 1:1 αντίγραφά τους ή τα αρχεία 4Κ HDR που είναι από HDMI capture, χρειάζονται και το ανάλογο display για να μπορέσει να τα δει κάποιος σωστά. Μη περιμένεις ποτέ να δεις σωστή εικόνα από τηλεόραση που δεν υποστηρίζει HDR, όταν της ζητάς να αναπαράγει αρχείο HDR που έχει gamma ST2084, το gamma αυτό δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το gamma power που γνωρίζουμε από τα απλά Bluray. Δεν γνωρίζω εάν η δική σου τηλεόραση υποστηρίζει HDR.

Kαι το κυριότερο, αν παίζεις από pc με τον madVR, από ότι έχει φανεί και στον δικό μου private tracker, πρέπει να ξέρεις πώς ακριβώς να ρυθμίσεις τον madVR για να πάρεις μία σχετικά καλή μετατροπή του HDR σε SDR. Δες εδώ, π.χ., δύο snapshots που ανέβασαν από το La La Land, πρώτα από το αρχείο 1:1, και μετά στο αρχείο που έγινε remux. Δεν το γράφει βέβαια, αλλά κατά πάσα πιθανότητα πάρθηκαν και αυτά με τον madVR, και για μία ακόμη φορά, η εικόνα είναι εντελώς κουκουρούκου, στο πρώτο snapshot είναι εντελώς φλαταρισμένη, και στο δεύτερο είναι υποφωτισμένη. :flipout:

Lala_mad_2_zpsol7sw0wd.jpg

Lala_mad_1_zpsz7x6mpi6.jpg

https://www.skroutz.gr/s/9056146/Samsung-UE40KU6000.html
Αυτή είναι η tv μου. Αν έχεις κανένα link με ρυθμίσεις madvr για 4Κ θα με βοηθούσες πολύ.

Αλλά δεν με χάλασαν τα χρώματα τόσο, όσο το ότι δεν φαινόταν αρκετή λεπτομέρια στην εικόνα λες και ήταν χειρότερη ανάλυση από 1080p ένα πράγμα.

Εν ολίγοις όταν είδα πριν χρόνια πρώτη φορά blu ray η επιπλέον ανάλυση μου φάνηκε ότι έκανε απίστευτη διαφορά στην λεπτομέρεια της εικόνας σε σχέση με τα απλά dvd. Με το 4k περίμενα να δω έστω λίγη έξτρα λεπτομέρεια σε σχέση με το 1080p (άσχετα με τα χρώματα και το hdr) και αυτό δεν έγινε. ...και δεν αναφέρομαι σε hd capture.

Με το 4k περίμενα να δω έστω λίγη έξτρα λεπτομέρεια σε σχέση με το 1080p (άσχετα με τα χρώματα και το hdr) και αυτό δεν έγινε. ...και δεν αναφέρομαι σε hd capture.

Με 2Κ Digital Intermediate (υποθέτω), λογικό

Ταινίες που συνεχίζουν να γυρίζουν σε 2Κ και μετα σε bluray τις πουλάνε upscale σε 4Κ είναι μεγάλη κοροϊδία.
Που νομίζουν πως θα φτάσουν το νέο προϊόν UHD με αυτήν την πρακτική;

https://www.skroutz.gr/s/9056146/Samsung-UE40KU6000.html
Αυτή είναι η tv μου. Αν έχεις κανένα link με ρυθμίσεις madvr για 4Κ θα με βοηθούσες πολύ.

Αλλά δεν με χάλασαν τα χρώματα τόσο, όσο το ότι δεν φαινόταν αρκετή λεπτομέρια στην εικόνα λες και ήταν χειρότερη ανάλυση από 1080p ένα πράγμα.

Μια χαρά. Η τηλεόρασή σου υποστηρίζει κανονικά HDR, άρα ξεχνάς το pc και τον madVR, όταν θέλεις να δεις υλικό 4Κ HDR απλά συνδέεις τον σκληρό με αυτό που θέλεις να δεις απευθείας στην τηλεόραση. Εκτός αν έχεις και κάποιο media player 4K HDR, οπότε συνδέεις τον δίσκο σε αυτό, γιατί θα σου δώσει καλύτερες επιλογές στα μενού του σχετικά με τον ήχο και τους υπότιτλους.

Όσον αφορά την διαφορά στην αναλυτικότητα, τα πράγματα είναι όπως ακριβώς σου τα περιέγραψε ο Σύριος, η συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών στα δισκάκια Bluray 4k μέχρι σήμερα, είναι με μάστερ 2Κ upscaled, οπότε το κέρδος στην αναλυτικότητα σε σχέση με τα απλά Bluray είναι μηδαμινό. Αυτό θα αλλάξει φυσικά μελλοντικά, και κάποια στιγμή σχεδόν όλες οι ταινίες (οι καινούριες) θα είναι από master 4K. Αλλά και πάλι δεν μπορείς να περιμένεις μεγάλες διαφορές στην αναλυτικότητα σε σχέση με τα απλά Bluray, και πάλι θα είναι μικρές και ορατές από πολύ μικρές αποστάσεις θέασης...

Re: Απάντηση: Re: Δισκάκια BluRay 4K. Ιστορικές στιγμές...

Προμηθεύτηκα το Patriots Day αλλά δε μπορώ να πω ότι με ενθουσίασε.
Λόγω έλλειψης άλλου 4k media player έβαλα στον player της LG (60uh850v) το αρχείο m2ts (78gb περίπου), μου έβγαλε ένδειξη HDR αλλά πολύ σκοτεινό μου φάνηκε και κακά χρώματα (δεν περίμενα έτσι το HDR). Δοκίμασα και τις 3 επιλογές HDR της TV, καμία δε με ικανοποίησε. Ειδικά η Vivid χάλια μαύρα. Δεν μπορώ να κάνω και seek το video, κολλάει, δεν κάνει ουσιαστικά seek.

Κάνω κάτι λάθος; Ή είναι έτσι;

Μια χαρά. Η τηλεόρασή σου υποστηρίζει κανονικά HDR, άρα ξεχνάς το pc και τον madVR, όταν θέλεις να δεις υλικό 4Κ HDR απλά συνδέεις τον σκληρό με αυτό που θέλεις να δεις απευθείας στην τηλεόραση. Εκτός αν έχεις και κάποιο media player 4K HDR, οπότε συνδέεις τον δίσκο σε αυτό, γιατί θα σου δώσει καλύτερες επιλογές στα μενού του σχετικά με τον ήχο και τους υπότιτλους.

Όσον αφορά την διαφορά στην αναλυτικότητα, τα πράγματα είναι όπως ακριβώς σου τα περιέγραψε ο Σύριος, η συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών στα δισκάκια Bluray 4k μέχρι σήμερα, είναι με μάστερ 2Κ upscaled, οπότε το κέρδος στην αναλυτικότητα σε σχέση με τα απλά Bluray είναι μηδαμινό. Αυτό θα αλλάξει φυσικά μελλοντικά, και κάποια στιγμή σχεδόν όλες οι ταινίες (οι καινούριες) θα είναι από master 4K. Αλλά και πάλι δεν μπορείς να περιμένεις μεγάλες διαφορές στην αναλυτικότητα σε σχέση με τα απλά Bluray, και πάλι θα είναι μικρές και ορατές από πολύ μικρές αποστάσεις θέασης...

Επανέρχομαι...
Εμένα για είναι τόσο απογοητευτικό. Και 60 ίντσες είναι και 4K και HDR και του 2016 και στο media player της tv το έβαλα και διάφορες αποστάσεις δοκίμασα. Τίποτα. Το 1080 p και καλύτερα χρώματα και πιο sharp και πιο λεπτομέρεια.

Το ότι μία τηλεόραση δηλώνει συμβατότητα με το πρότυπο HDR δεν σημαίνει ότι θα μπορεί να το απεικονίσει και σωστά...

Η KU6000 δεν έχει ούτε την απαιτούμενη φωτεινότητα, ούτε την απαιτούμενη κάλυψη χρωματικού χώρου, ενώ αν μιλάμε για κομμάτι με PLS πάνελ θα είναι και η native αντίθεση εξαιρετικά χαμηλή...

Η UH850 έχει λίγο υψηλότερη φωτεινότητα και κάλυψη χρωματικού χώρου, αλλά πάσχει από χαμηλή native αντίθεση, λόγω IPS πάνελ...

Λόγω των τεχνικών tone mapping που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι κατασκευαστές σήμερα σε τέτοιου τύπου τηλεοράσεις, το HDR καταλήγει να φαίνεται χειρότερο από το SDR, καθώς αναπαράγεται με χαμηλότερο APL. Οπότε η εικόνα είναι συγκριτικά πιο σκοτεινή και με πιο "πεθαμένα" χρώματα...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Δισκάκια BluRay 4K. Ιστορικές στιγμές...

Επανέρχομαι...
Εμένα για είναι τόσο απογοητευτικό. Και 60 ίντσες είναι και 4K και HDR και του 2016 και στο media player της tv το έβαλα και διάφορες αποστάσεις δοκίμασα. Τίποτα. Το 1080 p και καλύτερα χρώματα και πιο sharp και πιο λεπτομέρεια.

To Patriots Day είναι όντως υποφωτισμένο, το έχω γράψει ήδη και έχω ανεβάσει και ενδεικτικά snapshots και screenshots. Αν θέλεις να δεις την απολύτως κορυφαία εικόνα που προσφέρει το 4K HDR σε ταινίες φίλε baspav, δοκίμασε με τα Billy Lynn's Long Halftime Walk, Fantastic Beasts and where to find them και το Lucy. Αν σε αυτά τα τρία εξακολουθεί να σου αρέσει περισσότερο το απλό bluray, τότε απλά ξεχνάς το 4K HDR και πας παρακάτω.

Και εννοείται ότι ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που αναφέρει ο JL για τις τηλεοράσεις σας...

Ασχολήθηκα επιτελους λιγάκι, στα προχειρα και καταφερα (με απλές κινήσεις - όχι τπτ σπουδαίο) να δω κανονικά menu στα Smurfs και Inferno (Sony) με το PDVD 17.

To Patriots και το La La εκ πρώτοις δεν παιζουν (menu)

Το κοιταω λιγο παραπανω και επανέρχομαι...

UPDATE:

Θυμήθηκα το παλιό κόλπο με την ελλειψη του AUXDATA folder και το τσεκαρα:

Στα 2 που δεν παιζουν (για menu μιλαμε παντα), οντως ελλειπε το folder

Το προσέθεσα και το μεν Patriots παιζει κανονικά το δε La La κρασάρει (οχι ακριβώς δλδ - θα ανεβασω μετα screenshot) πολύ όμορφα το PDVD

Last edited by a moderator:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Δισκάκια BluRay 4K. Ιστορικές στιγμές...

To Patriots Day είναι όντως υποφωτισμένο, το έχω γράψει ήδη και έχω ανεβάσει και ενδεικτικά snapshots και screenshots. Αν θέλεις να δεις την απολύτως κορυφαία εικόνα που προσφέρει το 4K HDR σε ταινίες φίλε baspav, δοκίμασε με τα Billy Lynn's Long Halftime Walk, Fantastic Beasts and where to find them και το Lucy. Αν σε αυτά τα τρία εξακολουθεί να σου αρέσει περισσότερο το απλό bluray, τότε απλά ξεχνάς το 4K HDR και πας παρακάτω.

Και εννοείται ότι ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που αναφέρει ο JL για τις τηλεοράσεις σας...

Ok. Θα δοκιμάσω κάτι από αυτά που προτείνεις και θα επανέλθω με εντυπώσεις.
Thanks!

Ασχολήθηκα επιτελους λιγάκι, στα προχειρα και καταφερα (με απλές κινήσεις - όχι τπτ σπουδαίο) να δω κανονικά menu στα Smurfs και Inferno (Sony) με το PDVD 17.

To Patriots και το La La εκ πρώτοις δεν παιζουν (menu)

Το κοιταω λιγο παραπανω και επανέρχομαι...

UPDATE

Θυμήθηκα το παλιό κόλπο με την ελλειψη του AUXDATA folder και το τσεκαρα:

Στα 2 που δεν παιζουν (για menu μιλαμε παντα), οντως ελλειπε το folder

Το προσέθεσα και το μεν Patriots παιζει κανονικά το δε La La κρασάρει (οχι ακριβώς δλδ - θα ανεβασω μετα screenshot) πολύ όμορφα το PDVD

Πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα Σύριε! :worshippy:

Νομίζω ότι σε συνεννόηση με τους διαχειριστές πάντα, μπορείς να γράψεις τι ακριβώς έκανες με το Powerdvd 17 για σωστή αναπαραγωγή. Φαντάζομαι ότι το HDR ενεργοποιούνταν κανονικά με το Powerdvd.

Επίσης, σε συνεννόηση πάντα με τους διαχειριστές: φαίνεται έντονα νομίζω πια, ότι το θέμα θα βαδίσει προς το να αποκτήσει πολλές εκατοντάδες σελίδες, και θα είναι πολύ δύσκολο πλέον για κάποιον να βρίσκει όλες μαζί συγκεντρωμένες τις νέες πληροφορίες και δεδομένα, που θα μεταβάλλονται διαρκώς. Νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο προσθήκης updates στο αρχικό μήνυμα ή έστω με τη μορφή ενός και μοναδικού update, στο οποίο θα μεταβάλλουμε την ημερομηνία...