DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Στον μηχανισμό δεν δυμιουργεις θεμα μιας και λόγο λειτουργίας βήματος εχει αυτο το περιθώριο (μπρος-πίσω) . Αυτο που μπορεί να γίνει ειναι να ακυρωθεί ο οδηγός της σέγας ή το τρίτο ρουλεμαν(στην περίπτωση του Μπαμπη ο επάνω φτιαχτος οδηγός) . Μια δοκιμή θα μας πείσει , σκέψεις ειναι....

Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Οδηγό έχουν όλες, για ρουλεμάν μιλάμε...

Ηλία, και Μιχάλη, το πίσω ρουλεμάν, εγώ προσωπικά θα βάλω οδηγό, θεωρώ οτι βοηθάει γιατί παίρνει το ζόρι απ´ την πίεση που ασκείται στη λάμα.
Υπάρχει βέβαια ο οδηγός της σέγας αλλά όσο μεγαλώνει το μήκος της λάμας αυξάνεται και η πίεση, φαντάσου οτι η λάμα λειτουργεί δαν μοχλός.

Το πίσω μέρος σε αρκετές λάμες δεν είναι παράλληλο με την οδόντωση οπότε βάζοντας οδηγό πίσω τότε δεν θα μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις εκτός εάν ο οδηγός είναι προσθαφαιρουμενος στο σύστημα.

Re: Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Βρεθηκε!

Ιδέα για τις σφήνες:

Κόβεις με το φαλτσοπρίονο μασίφ επιφάνειας με κλίση κοντά στις 5-10 μοίρες ένα κομμάτι. Το τρως λίγο στην πλάνη και έτοιμη η σφήνα.
Γενικά πάντως η συγκεκριμένη κατασκευή είναι πάρα πολύ δύσκολη (εννοώ για αν την κάνεις όπως αυτή που φαίνεται στην φωτογραφία) για έναν ερασιτέχνη.

Εγώ το κόβω σαν επικίνδυνο για ανατροπή !!! Η πλάτη βγαίνει έξω από την βάση.

Ευτυχώς δεν έχει συμβεί κανένα τέτοιο περιστατικό μέχρι στιγμής (ο πάγκος έχει δοκιμαστεί εκτεταμένα με τα πεθερικά μου επάνω :smash:) ! Άλλωστε δεν βγαίνει τόσο όσο φαίνεται στη φωτογραφία (στην οποία υπερτονίζεται η προοπτική λόγω του φακού του κινητού).

Μαζεμένο το παγκάκι. ότι πρέπει για όσους δεν έχουν πολύ χώρο.
Υπάρχουν κάπου τίποτα οδηγίες κατασκευής, είχε γίνει παρουσίαση παλιότερα?

ΥΓ: οι φωτογραφίες Νάσο από το flickr, καταπληκτικές.

την βρήκα την παρουσίαση.

Last edited:
Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μαζεμένο το παγκάκι. ότι πρέπει για όσους δεν έχουν πολύ χώρο.
Υπάρχουν κάπου τίποτα οδηγίες κατασκευής, είχε γίνει παρουσίαση παλιότερα?

ΥΓ: οι φωτογραφίες Νάσο από το flickr, καταπληκτικές.

την βρήκα την παρουσίαση.

Αν έχεις πρόβλημα χώρου, μπορείς να δει και αυτό: http://avclub.gr/forum/showthread.p...ε-ξύλο?p=1057404445&viewfull=1#post1057404445

αν το αντιγραψω, πιστευω δεν θα εχει προβλημα ο Νασος, ετσι?:ernaehrung004:

Υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα, αλλά θα τα βρούμε :ernaehrung004: :ADFADF1:

Νέο κόλπο για τέλεια τριψίματα από τον φίλο μου τον καλλιτέχνη.

1) Πολύ καλό πλάνισμα.

2) Ξεκίνημα από 40άρι γυαλόχαρτο μέχρι 320. (40, 60 , 80, 100, 120, 180, 240, 320 και αν υπάρχουν και τα ενδιάμεσα).

3) Βρέξιμο με νερό, και ξανά την παραπάνω διαδικασία αλλά με πιο ψιλά γυαλόχαρτα.

Μόνο έτσι θα πάρουμε μία επιφάνεια τελείως ομαλή που θα κρατήσει χρόνια.

Τα βρέχει με νερό;
Εδω διάβασα οτι αποφεύγουμε τα βερνίκια νερού επειδή αγριεύει το ξύλο, ανασηκώνει τις ίνες. Αυτό είναι τώρα είναι ζητούμενο; Κι όταν λέει οτι επαναλαμβάνει τη διαδικασία με πιο ψιλά γυαλόχαρτα τι εννοεί; Από που ξεκινάει και που τελειώνει;
Τελικά από 400 και πάνω έχει νόημα για ξύλο ή απο κει και πάνω είναι μόνο για σίδερο;
Έχω μπερδευτεί λίγο με τη συντήρηση και το γυάλισμα του ξύλου. Είναι και λίγο αντικρουόμενα κάποια απ´ αυτά που διαβάζω.
Σήμερα πάντως που ήταν να περάσω το δεύτερο χέρι λινέλαιο τα καφασάκια που έφτιαξα είπα να δοκιμάσω την παρακάτω κρέμα που περιέχει κερί μέλισσας και μου είπαν στο χρωματοπωλείο οτι το παίρνουν οι επιπλάδες. Ξεκίνησα απο μια μικρή επιφάνεια πρώτα να δω τι κάνει. Αμέσως μόλις το άπλωσα το ξύλω φιύσκωσε κι αγρίεψε σαν να το έβρεξα. Δεν μου άρεσα η αίσθηση που είχε, αμέσως το σκούπισα έτριψα ξανά το σημείο με 320-άρι γυαλόχαρτο να έρθει στα ίσια του και συνέχισα με το δεύτερο χέρι το λινέλαιο.

saratoga-crema-per-legno-gran-classe-ml-250.jpg

Τα βρέχει με νερό;
Εδω διάβασα οτι αποφεύγουμε τα βερνίκια νερού επειδή αγριεύει το ξύλο, ανασηκώνει τις ίνες. Αυτό είναι τώρα είναι ζητούμενο; Κι όταν λέει οτι επαναλαμβάνει τη διαδικασία με πιο ψιλά γυαλόχαρτα τι εννοεί; Από που ξεκινάει και που τελειώνει;
Τελικά από 400 και πάνω έχει νόημα για ξύλο ή απο κει και πάνω είναι μόνο για σίδερο;
Έχω μπερδευτεί λίγο με τη συντήρηση και το γυάλισμα του ξύλου. Είναι και λίγο αντικρουόμενα κάποια απ´ αυτά που διαβάζω.
Σήμερα πάντως που ήταν να περάσω το δεύτερο χέρι λινέλαιο τα καφασάκια που έφτιαξα είπα να δοκιμάσω την παρακάτω κρέμα που περιέχει κερί μέλισσας και μου είπαν στο χρωματοπωλείο οτι το παίρνουν οι επιπλάδες. Ξεκίνησα απο μια μικρή επιφάνεια πρώτα να δω τι κάνει. Αμέσως μόλις το άπλωσα το ξύλω φιύσκωσε κι αγρίεψε σαν να το έβρεξα. Δεν μου άρεσα η αίσθηση που είχε, αμέσως το σκούπισα έτριψα ξανά το σημείο με 320-άρι γυαλόχαρτο να έρθει στα ίσια του και συνέχισα με το δεύτερο χέρι το λινέλαιο.

saratoga-crema-per-legno-gran-classe-ml-250.jpg

Εννοείτια ότι τα βερνίκια αγριεύουν το ξύλο. Οπότε μονο για εξωτερικούς χώρους και ποτέ για έπιπλα που μετά θα θέλουμε να τα χαϊδέψουμε!!! :p

Το βρέχει για να ανασηκωθούν οι ίνες και να τριφτούν ξανά έτσι ώστε να μην σηκωθούν ποτέ ξανά στο μέλλον.
Πιο ψιλά εννοώ από αυτά που ανέφερα (πχ ξεκινάς από 120 άντι για 40 πάλι).
Το 400άρι έχει νόημα σε σκληρά ξύλα, για μαλάκα και το 240άρι πολύ είναι...

Τα βερνικια νερου αγριευουν το ξυλο Νικο.

Μπαμπη οταν εφτιαξα το κοντακι της Browning μου το ετριψα μεχρι και με 1000αρι νερου και σε καθε ενδιαμεσο πλυσιμο με νερο.
Εγινε μια επιφανεια σαν γυαλι που δεχθηκε επειτα wood stain και καμια δεκαρια χερια λινελαιο.

Κύριοι τη προσοχή σας.
Αν προσπαθήσει κάποιος να τρίψει σε ταινιολειανηρα μεταλλικά αντικείμενα, όπως πχ σκαροελα ΠΡΟΣΟΧΗ.
Κίνδυνος για φωτιά!
Ξεκίνησα να τρίψω τα σκαρπςλα και η έξοδος πέταγε σπίθες. Μέχρι που άρχισε να καπνίζει και τα χρειάστηκα!
Η κίνηση της ταινίας τραβάει σπινθήρες εντός του μηχανήματος και όπως τα πετάει απο πίσω υπάρχει κίνδυνος να ανάψει οποια σκονη ξύλου υπάρχει μέσα!

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Τα βερνικια νερου αγριευουν το ξυλο Νικο.

Μπαμπη οταν εφτιαξα το κοντακι της Browning μου το ετριψα μεχρι και με 1000αρι νερου και σε καθε ενδιαμεσο πλυσιμο με νερο.
Εγινε μια επιφανεια σαν γυαλι που δεχθηκε επειτα wood stain και καμια δεκαρια χερια λινελαιο.

Κυριάκο, το κοντάκι όμως ήταν σκληρό ξύλο, έτσι δεν είναι; Για σουηδικό, που είναι μαλακό, ποιά νομίζεις οτι είναι η διαδικαδία γυαλίσματος;

Κύριοι τη προσοχή σας.
Αν προσπαθήσει κάποιος να τρίψει σε ταινιολειανηρα μεταλλικά αντικείμενα, όπως πχ σκαροελα ΠΡΟΣΟΧΗ.
Κίνδυνος για φωτιά!
Ξεκίνησα να τρίψω τα σκαρπςλα και η έξοδος πέταγε σπίθες. Μέχρι που άρχισε να καπνίζει και τα χρειάστηκα!
Η κίνηση της ταινίας τραβάει σπινθήρες εντός του μηχανήματος και όπως τα πετάει απο πίσω υπάρχει κίνδυνος να ανάψει οποια σκονη ξύλου υπάρχει μέσα!

Χαχα πλάκα θα είχε...!!!
Ισχύει πάντως οπότε πολύ προσοχή γιατί το μπαμ εύκολα γίνεται...