DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Για πατεντα δεν το βλεπω. Το knife πρεπει να ακολουθει και τις μοιρες του δισκου και αν δεν ειναι ακριβως πισω απο τον δισκο τοτε δημιουργει μια μικρη ταση σε μια απο τις δυο πλευρες του ξυλου που κανει το ξυλο να θελει να στριψει λιγο. Παντως θεωρησα δεδομενο οτι το parkside θα εχει και μου φαινεται τρομερη ελειψη οταν σε αλλα λιγοτερο σοβαρα θεματα οι γερμανοι ειναι πιο προσεκτικοι.
Παω λοιπον σε κατι αλλο με knife. Θελει ψαξιμο. δεν θελω να βαλω το bosch επειδη εχει δισκο 160 αλλα και καλο ειναι να μην κανω 2 σετ τρυπες για να προσαρμοσω αργοτερα καποιο αλλο μεγαλυτερο.

Απλα πρεπει να παρω στα χερια μου το δισκοπριονο για να δω ακριβως πως θα γινει το πλαισιο για να χωραει η πλακα και να μην εμποδιζονται τιποτα ρυθμιστες βαθους ή βρισκει πουθενα το μοτερ, αλλα και να δω ποσο πλατια σχισμη θα κανω για τον δισκο.

Το μειονεκτημα του μεταλλου ειναι οτι μετα δεν επιδεχεται μεταβολες. Δεν θα μπορω να κανω π.χ. λουκια για οδηγους, παρα μονο καμμια τρυπα. Για να βαλω οδηγο κοπης (fence) κοινο και για τα δυο εργαλεια θα πρεπει καπως να τον μονταρω και να σερνει στην εξω πλευρα του πλαισιου και να σφιγγει σωστα. Στο πλαισιο βεβεαια μετα την κατεργασια δεν μπορω να κολλησω τιποτα για να μην γινει στρεβλωση αρα οτι μπει θα ειναι βιδωτό ή με πολυ μικρες ποντες συγγκολλησης. Για αρχη βεβαια ενας ελευθερος οδηγος με σφιγκτηρες (νταβιδια) στα δυο ακρα θα κανει δουλεια.
Από κόστος που βλέπεις να φτάνεις; Υπολόγισε κα όσα ήδη εχεις.

Αυτο το εχω τωρα.

670χ1050 γιατι ειχα την κοντρα πλακε που εβαλα πανω σε γραφειο 30ετιας απο σουηδικο.
το διαφανες ειναι πλεξιγκλας 9mm και κοστισε ~12 ευρω
ο φραχτης ειναι απο mdf και τα κινουμενα μερη του απο λουριδες απο πορτακι που εχει 1.2 pvc πανω του. κοστος 4 το mdf και 14 οι 2 λουριδες 120χ1000mm του επενδεδυμενου με πλαστικο. αυτες ομως επειδη ηταν μικρες και ψωνιζω συνεχεια απο εκει μου το αφησαν 5 ευρω. εχω ακομα την 1 λουριδα mdf με pvc.
οι 2 λευκες λουριδες ειναι απο βαρεως τυπου ραγα κουρτινας. εχω τροχισει 2 απεναντι πλευρες απο βιδες που σερνουν μεσα.

Διαπιστωσεις.
1. το σουηδικο δεν ηταν εντελως επιπεδο και στο μεσο ειχε κοιλια που διορθωσα με προσθηκες πριν βαλω την κοντρα πλακε. παρ'ολα αυτα δεν μπορω να ειμαι σιγουρος γι ατην επιπεδοτητα της πλακας ολης.
2. το κοντρα πλακε παρ'ολο που εχω ριξει 3-4 στρωσεις βερνικι θαλασσης και ετριψα με 1000αρι, ειναι και ευκολο να χαραχθει αλλα δεν εχει και τοσο μικρο συντελεστη τριβης οσο θα ηθελα. δεν γλυστρα οπως η μελαμινη δηλαδη.
3. η κινηση στις ραγες του οδηγου ειναι με κολληματα γιατι η επιφανεια του κεφαλιου της βιδας ειναι μικρη και αρα παιρνει κλιση και δαγκωνει πανω στο αλουμινιο.
4. η καθετοτητα του φραχτη ειναι 100% σωστη.
5. η σκουπα ειναι παρκ 1400 του πεθερου και εχει δοκιμαστει στο bosch δισκοπριονο και στον παγκο ρουτερ. τραβαει 95% απο το πριονιδι.

DSC_0829.jpgDSC_0830.jpgDSC_0831.jpgDSC_0832.jpg

-Για το πλαισιο λοιπον εχω τον κοιλοδοκο κοστους περιπου 30 ευρω τα 6 μετρα και το κολλημα θα το κανει φιλος.
-Την ανοξειδωτη την εχω αλλα σαν υλικο κοστιζει πανω απο 300 ευρω. την δινει ξαδερφος με οικοδομικα υλικα που το εχει περισσεψει.
-Δεν θα χρειαστω προσθηκη πλεξι οπως πριν μιας και θα βιδωσω απευθειας πανω στο ανοξειδωτο και θα εχω και περισσοτερο βαθος κοπης αλλα και αρκετη γυαλαδα να γλυστρουν τα ξυλα.
-Για φραχτη θα χρησιμοποιησω την λουριδα με pvc και θα παρω ετοιμες 5-6 λουριδες MDF 19Χ120Χ1000 για να φτιαξω εναν παρομοιο που θα εχει δυο προσωπα για να δουλευει και ρουτερ και δισκοπριονο.
-Δεν εχω σκεφτει πως θα σερνει ο φραχτης αλλα σιγουρα οχι οπως πριν. μαλλον με ρα γα επιπεδη στο πλαι του πλαισιου. το συστημα σφιξιματος ακομα το σκεφτομαι.
-Η ολη πλακα θα εχει υψος μονο 55mm και προσωρινα θα τοποθετηθει στον παγκο που φαινεται πισω που ειναι 1200χ2400. Δεν εχω σκεφτει τι βαση θα βαλω απο κατω, αλλα και 4 βιδωτα ποδια να βαλω μονο δεν θα εχει θεμα στιβαροτητας.

Μεχρι τωρα δηλαδη εχω το κοστος του MDF ~10euro και το δισκοπριονο που λεω να αγορασω ~50ευρο. αν δω ομως οτι το parkside εχει ελαστικοτητα αναμεσα σε δισκο και πλακα (οπως διαβασα σε αλλο ποστ) ισως βαλω το bosch που ειναι πιο στιβαρο αλλα θα εχει μονο 50mm κοπη.

Στη φωτο πρεπει να πλανιζει κεφαλη απο κινητηρα πλοιου μαλλον!!!!!

Η φωτο δεν ειναι απο το συγκεκριμενο χωρο. απλα ενδεικτικη. Δεν εβαλα φωτο απο το πραγματικο εργοστασιο (το μεγεθος ειναι ισως μεγαλυτερο) γιατι δεν ειναι δικο μου και επειδη αυτη την περιοδο ειναι κλειστο και εξου και η δυνατοτητα να πλανισω την βαση.
Σε μερικες εβδομαδες δεν θα μπορω.

Βρηκα αυτο στο ebay. Κτηνος 2300 watt με 235 δισκο και 170ευρω με τα μεταφορικα. δεν εχει ομως reeving knife. Αν δουλευει ομως σωστα, δηλαδη δενεχει ευκαμψια οταν κοβει τοτε θα ειναι τελειο για τον παγκο που σχεδιαζω.

Θα ηθελα τις αποψεις σας.

Και το bosch GKS 190 που ειδα δεν εχει reeving.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Πολύ μεγάλο.
Χρειάζεσαι τόσο βάθος κοπής?

Αν υποθεσουμε οτι θα κανω και κοπες τυπου φαλτσοπριονου με την χρηση crosscut sled, τοτε μαζι με το παχος της ανοξειδωτης θα χανω περιπου 20mm κοπης. αρα να μεινουν 60 καθαρα. Το μεγεθος νομιζω ειναι καλο γιατι συνοδευεται και απο πιο στιβαρη κατασκευη πλακας και ρυθμισης μοιρων.
Ειναι βεβαια 170 ευρω στο ebay που ειναι λιγο ρισκο + οτι δεν εχει εδω αντιπροσωπο + την πιθανοτητα το ολο εγχειρημα να βγει μαπα.
Το κακο ειναι οτι πρεπει να εχω το πριονι στα χερια μου πριν κατεβασω την πλακα του παγκου απο την πλανη γιατι μετα δεν θα μπορω να κανω την οπη για να βγαινει ο δισκος. αρα πρεπει να αποφασισω γρηγορα τι θα βαλω.

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Αν υποθεσουμε οτι θα κανω και κοπες τυπου φαλτσοπριονου με την χρηση crosscut sled, τοτε μαζι με το παχος της ανοξειδωτης θα χανω περιπου 20mm κοπης. αρα να μεινουν 60 καθαρα. Το μεγεθος νομιζω ειναι καλο γιατι συνοδευεται και απο πιο στιβαρη κατασκευη πλακας και ρυθμισης μοιρων.
Ειναι βεβαια 170 ευρω στο ebay που ειναι λιγο ρισκο + οτι δεν εχει εδω αντιπροσωπο + την πιθανοτητα το ολο εγχειρημα να βγει μαπα.
Το κακο ειναι οτι πρεπει να εχω το πριονι στα χερια μου πριν κατεβασω την πλακα του παγκου απο την πλανη γιατι μετα δεν θα μπορω να κανω την οπη για να βγαινει ο δισκος. αρα πρεπει να αποφασισω γρηγορα τι θα βαλω.
Δες για μακιτα. Και το riving knife απαραιτητο 100%

Καλημέρα.
Χωρίς να είμαι σίγουρος αν θες να βάλεις crosscut sled πάνω δεν νομίζω ότι γίνεται με το μαχαίρι κουμπωμένο. Οπότε ίσως να πρέπει να βγαίνει εύκολα χωρίς πολλά λυσίματα γιατί θα σε ταλαιπωρήσει.

Re: Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Δες για μακιτα. Και το riving knife απαραιτητο 100%

Ρε παιδιά μιας και το ανέφερε ο φίλος Νεκτάριος το riving knife είναι πράγματι απαραίτητο, και δουλεύεις χωρίς τον φόβο να σου έρθει το ξύλο στο κεφάλι η κάπου αλλού και να σε τραυματίσει.
Το θέμα είναι τώρα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς που δεν είχε riving knife το δισκοπρίονο από μαμά και το δουλεύουμε στον πάγκο με αρκετό φόβο.
Έχουμε κάποια λύση με πατέντα;
Έστω και με τα μειονεκτήματα αυτής;

Καλημέρα.
Χωρίς να είμαι σίγουρος αν θες να βάλεις crosscut sled πάνω δεν νομίζω ότι γίνεται με το μαχαίρι κουμπωμένο. Οπότε ίσως να πρέπει να βγαίνει εύκολα χωρίς πολλά λυσίματα γιατί θα σε ταλαιπωρήσει.

Το μαχαιρι δεν εμποδιζει το sled, γιατι στο sled κανεις εξ' αρχης την μεγιστη σε υψος σχισμη και το μαχαιρι θα ειναι παντα 5mm χαμηλοτερα απο τον δισκο. Βλεπω φωτος και νομιζω πως θα μπορεσω να προσαρμοσω ενα μαχαιρι στο σταθερο κομματι του προφυλακτηρα.

Re: Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ρε παιδιά μιας και το ανέφερε ο φίλος Νεκτάριος το riving knife είναι πράγματι απαραίτητο, και δουλεύεις χωρίς τον φόβο να σου έρθει το ξύλο στο κεφάλι η κάπου αλλού και να σε τραυματίσει.
Το θέμα είναι τώρα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς που δεν είχε riving knife το δισκοπρίονο από μαμά και το δουλεύουμε στον πάγκο με αρκετό φόβο.
Έχουμε κάποια λύση με πατέντα;
Έστω και με τα μειονεκτήματα αυτής;

Οι αμερικανοι μεχρι προσφατα ειχαν το λεγομενο σπλιτερ. Σταθερο κομματι ακριβως εκει που τελειωνε το σκισιμο στον παγκο. δεν ανεβοκατεβαινε και οταν εκοβες μικρα παχη το σπλιτερ ηταν μακρια απο τον δισκο. αυτο εχει μια λογικη γιατι οταν κοβεις και εχεις μπει ολος ο δισκος μεσα στο ξυλο τοτε το κομματι οταν κοπει θα εχει ηδη φτασει στο σπλιτερ.
Αν τελικα παρω το TRITON και δεν μπορεσω να βαλω μαχαιρι, θα βαλω σταθερο σπλιτερ με την παρακατω λογικη.

Splitter.jpg

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Οι αμερικανοι μεχρι προσφατα ειχαν το λεγομενο σπλιτερ. Σταθερο κομματι ακριβως εκει που τελειωνε το σκισιμο στον παγκο. δεν ανεβοκατεβαινε και οταν εκοβες μικρα παχη το σπλιτερ ηταν μακρια απο τον δισκο. αυτο εχει μια λογικη γιατι οταν κοβεις και εχεις μπει ολος ο δισκος μεσα στο ξυλο τοτε το κομματι οταν κοπει θα εχει ηδη φτασει στο σπλιτερ.
Αν τελικα παρω το TRITON και δεν μπορεσω να βαλω μαχαιρι, θα βαλω σταθερο σπλιτερ με την παρακατω λογικη.

View attachment 131056

Αυτό ακριβώς και καθάρισες.....:2thumb22sup: Δεν έχει νόημα να ανεβοκατεβαίνει το riving knife (εκτός και αν χάνω κάτι εγώ στον συλλογισμό μου) φτάνει μόνο να μην εμποδίζει την περιστροφή του δίσκου όταν αυτός είναι στο μέγιστο ύψος κοπής.