DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μεχρι τωρα για να βγαλω την σκουρια χρησιμοποιουσα την παλια καλη και δοκιμασμενη συνταγη εμποτισμου σε πετρελαιο.
Για να αποφυγω μυρωδιες και να μειωσω τον χρονο, ειπα να δοκιμασω σημερα αλλη μεθοδο.

Να περιγραψω λοιπον την διαδικασια καθαρισμου σκουριας χρησιμοποιωντας την μεθοδο της ηλεκτρολυσης που ειναι απλη.

Τι χρειαζεται:
-Λεκανη πλαστικη με νερο να καλυπτει το αντικειμενο.
-'Ανοδιο' που θα θυσιαστει για να καθαρισει η σκουρια δηλαδη ενα τεμαχιο -(οχι inox/γαλβανισμενο)- οπως μια μπετοβεργα.
-Δωδεκαβολτη μπαταρια μηχανης/αυτοκινητου ειτε φορτιστης μπαταριων αυτοκινητου.
-Σοδα πλυντηριου (συνισταται) ειτε σοδα μαγειρεματος (αυτη εβαλα) για να λειτουργησει σαν καταλυτης.
(περιπου μια κουταλια ανα λιτρο νερου)

23637258868_32e9b2a145_c.jpg

Εδω ειναι μια φωτο μολις αρχισε η ηλεκτρολυση. Βλεπουμε τις φυσσαλιδες που δημιουργουνται.
Οι μικρες στηλες που ανερχονται σαν καπνος απο τις ακρες των δοντιων του πριονιου ειναι μικροσκοπικες φυσσαλιδες.

37231645400_1a76bdcc31_c.jpg

Στον επομενο καθαρισμο θα τις φωτογραφισω με ειδικο φακο macro γιατι νομιζω οτι θα ειναι εντυπωσιακο.

Kαποιες παρατηρησεις πριν δουμε το τελικο αποτελεσμα αργα το βραδυ:

-Νομιζω οτι η χρηση οσο το δυνατον λιγοτερου νερου και οσο πιο κοντα ειναι τα αντικειμενα στη λεκανη τοσο πιο συντομο το αποτελεσμα.

-Ο θετικος πολος/καλωδιο που ακουπα στο σιδερο/ανοδιο πρεπει να ειναι εξω απο νερο για να μην σκουριασει και καθυστερησει την διαδικασια. Kαλο ειναι η διαδικασια να γινεται σε χωρο που αεριζεται.

-Μετρησα με το πολυμετρο το ρευμα που τραβαει το κυκλωμα και ειναι ~500μΑ.

Mια 12βολτη μπαταρια παλια απο ενα μηχανακι μου που την φορτιζω που και που και ειναι μια χαρα.
Της εβαλα και ενα χερουλι για να μεταφερεται ευκολα :))

Η δωδεκαβολτη μπαταρια αδειασε περιπου στις 12 ωρες και πριν καθαρισει το πριονι.
Εβαλα στη θεση της ενα 12βολτο φορτιστη που εχει φτιαξει ο πατερας μου.

36788981484_e21f4d144e_c.jpg

Βλεπω οτι το κυκλωμα τωρα τραβαει ~1.5Α ενω με την μπαταρια τραβουσε 0.5Α. Αρα η διαδικασια θα ειναι πιο γρηγορη.
Επισης η μαγειρικη σοδα ειναι 'αργος' καταλυτης και θελει την διπλασια ωρα απο την σοδα πλυντηριου (ανθρακικο νατριο).

Τα πειραματα λοιπον εδειξαν οτι χρειαζεται φορτιστης μπαταριας και σοδα πλυντηριου :))
Aυριο ελπιζω το πριονι να εχει καθαρισει!

-Μετρησα με το πολυμετρο το ρευμα που τραβαει το κυκλωμα και ειναι ~500μΑ.

Μιά μικρή διόρθωση
500 mA η 0,5 Α εννοείς Μιχάλη καί όχι 500 μΑ
Θά γίνει καινούργιο τό πριόνι,μετά από ένα ακόνισμα.

Η δωδεκαβολτη μπαταρια αδειασε περιπου στις 12 ωρες και πριν καθαρισει το πριονι.
Εβαλα στη θεση της ενα 12βολτο φορτιστη που εχει φτιαξει ο πατερας μου.

36788981484_e21f4d144e_c.jpg

Βλεπω οτι το κυκλωμα τωρα τραβαει ~1.5Α ενω με την μπαταρια τραβουσε 0.5Α. Αρα η διαδικασια θα ειναι πιο γρηγορη.
Επισης η μαγειρικη σοδα ειναι 'αργος' καταλυτης και θελει την διπλασια ωρα απο την σοδα πλυντηριου (ανθρακικο νατριο).

Τα πειραματα λοιπον εδειξαν οτι χρειαζεται φορτιστης μπαταριας και σοδα πλυντηριου :))
Aυριο ελπιζω το πριονι να εχει καθαρισει!
Τα σέβη μου στον κατασκευαστή του φορτιστή!!!:SFGSFGSF:

Ευχαριστω Πανο, ο ανθρωπος ειναι απιστευτος γενικοτερα στις πατεντες καθε ειδους! :))
Σωστα Δημητρη, 500mA ηταν η ενδειξη.

Παμε τωρα σε εναν απο τους πειραματισμους αναφορικα με τις συνδεσεις λαβων μαχαιριου.
Με εκπληξη διαπιστωσα οτι μπορει να χρησιμοποιηθει πριτσιναδορος για να συνδεσει μεταλλο με ξυλο (σκληρο ξυλο).

Χρησιμοποιησα ενα κομματι λαμαρινας αντι της λαμας του μαχαιριου και ρεταλια οξυας.
Ημουν ετοιμος να βαλω μια ροδελιτσα στη μερια του ξυλου για να μην βουλιαξει το πριτσινι απο το πρεσσαρισμα αλλα το ξυλο δεν παραμορφωθηκε καθολου.

Η μια πλευρα εδω
37467351712_df462f933b_z.jpg

και η αλλη εδω
36829274503_7c734ace61_z.jpg

Το πριτσινι τροχιστηκε λιγο και απο τις δυο μεριες. Νομιζω οτι ειναι ενας προχειρος αλλα εξαιρετικα απλος τροπος επιδιορθωσης λαβων.
Εαν προχωρησω με αυτον τον τροπο, πριν μπουν τα πριτσινια, θα μπει βενζινοκολλα για να κολλησει η λαμα με τις λαβες.

Ο αλλος τροπος που σκεφτηκα ειναι να μπουν εσωτερικα πιρακια που δεν θα εξεχουν απο τις λαβες, δεν θα φαινονται δηλαδη εξωτερικα.
Θα δουμε :))

Δειχνουν πλατυκεφαλα πριτσινια και γι' αυτο ισως δεν βυθιστηκαν.
Μπορεις ισως αν εχεις "ψωμι" στο ξυλο να "κατεβασεις" με μικρη τρυπα την επιφανεια που παταει το πριτσινι, και να βουλωσεις μετα με ταπες απο το ιδιο ξυλο.

οχι βενζινοκολλα στην λαβη...με τον ακιρο θα την φαει το νερο και θα εχεις οξειδωση. εποξικη 2 μερων θελει

Παιδια γεια σας.Εχω μια μασιφ επιφανεια 80Χ60 η οποια προοριζεται για βαση κοπης. Εχετε να μου προτινετε καποιο βερνικι ασφαλες για τροφιμα οσο πιο οικονομικο γινεται?Εχω ηδη φτιαξει κατι σαν προστατευτικο με κερι μελισσας και ποσιμο παραφινελαιο αλλα αυτο γινεται κατι σαν παστα και νομιζω προστατευει μονο επιφανειακα.Εμενα με ενδιαφερει να ποτισει το ξυλο.Οτιδηποτε diy ευπροσδεκτο.Το ξυλο ειναι καινουριο και δεν εχει εμποτιστει με βερνικι.

οχι βενζινοκολλα στην λαβη...με τον ακιρο θα την φαει το νερο και θα εχεις οξειδωση. εποξικη 2 μερων θελει

H βενζινοκολλα προφανως και δεν ειναι αδιαβροχη αλλα μιας και αρχισα με τις λαβες..θα δοκιμασω τα παντα. Θα δω ποσο θα προστατεψει την κατασκευη το βερνικι θαλασσης που θα περασω στο τελος.

Δειχνουν πλατυκεφαλα πριτσινια και γι' αυτο ισως δεν βυθιστηκαν.
Μπορεις ισως αν εχεις "ψωμι" στο ξυλο να "κατεβασεις" με μικρη τρυπα την επιφανεια που παταει το πριτσινι, και να βουλωσεις μετα με ταπες απο το ιδιο ξυλο.

Θα μπορουσε να γινει, ειναι και αυτο μια ιδεα Δημητρη. Στη ιδια λαβη εχω κανει και εσωτερικη τρυπα με πιρακι για να μην φαινεται.
Εχω την εντυπωση οτι θα μπορουσαν να μπουν 3 τετοια εσωτερικα πιρακια στις 3 τρυπες της λαμας και οι λαβες να κολληθουν με εποξειδικη κολλα. Να μην φαινεται τιποτα στην λαβη.

37479367822_72cdebed70_c.jpg

Εδω κολλησα τις λαβες με το εσωτερικο πιρακι και εχω βαλει 2 πριτσινια στις τρυπες για οδηγο ευθυγραμμισης. Οταν κολλησει, τα 2 πριτσινια θα δεσουν λαμα και λαβες.

37479364552_4262b1a6b3_b.jpg

Μια χαρά φαίνονται Μιχάλη. Πιστεύω να κρατάς αρχείο ώστε να δεις μετά από καιρό τα αποτελέσματα.

Μετα απο 4 σεζον forged in fire εχω δει να στερεωνουν λαβες με δυο τροπους και μονο. Δυο κομματια με Εποξικη + πυρους , Ενα κομματι με Εποξικη και καρφωμα της γλωτιδας στη λαβη. Και εχουν φτιαξει λαβες απο ξυλο και κερατα μεχρι σολα απο παπουτσι. Ανθρωποι που βγαζουν το ψωμι τους πουλωντας μαχαιρια που φτιαχνουν. Ολα τα αλλα απλα ειναι πειραματισμοι.

Τα πριτσινια θα ειναι αισθητα στο πιασιμο της λαβης και θα ενοχλουν.

λαδάκι που τρως και εσύ.....οι παππούδες έτσι το έκαναν....έριχναν/βύθιζαν μέσα στο λάδι για μερικές μέρες τα ξύλινα σκεύη που έφτιαχναν για την κουζίνα....εμείς επειδή δεν έχουμε τόσο λάδι όσο οι παππούδες μας, κάνουμε επαλείψεις...

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μετα απο 4 σεζον forged in fire εχω δει να στερεωνουν λαβες με δυο τροπους και μονο. Δυο κομματια με Εποξικη + πυρους , Ενα κομματι με Εποξικη και καρφωμα της γλωτιδας στη λαβη. Και εχουν φτιαξει λαβες απο ξυλο και κερατα μεχρι σολα απο παπουτσι. Ανθρωποι που βγαζουν το ψωμι τους πουλωντας μαχαιρια που φτιαχνουν. Ολα τα αλλα απλα ειναι πειραματισμοι.

Τα πριτσινια θα ειναι αισθητα στο πιασιμο της λαβης και θα ενοχλουν.

Eιναι μεγαλη η χαρα να πειραματιζεσαι ομως Δημητρη, ευτυχως που δεν βγαζουμε το ψωμι μας απο αυτη τη δουλεια και απλα χαιρομαστε τη διαδικασια :))
Αυτη η προσπαθεια με το μαχαιρι μου εδειξε οτι υπαρχουν και αλλες καλες εναλλακτικες γενικοτερα.

Η συγκεκριμενη εναλλακτικη με τα ταπεινα πριτσινια παντως ξεπερασε καθε προσδοκια μου για να πω την αληθεια. Τα πριτσινια ειναι σχεδον flat με τη λαβη.

Η μια πλευρα
36807191674_bd542fe58c_b.jpg

και η αλλη
37258967050_44bb65df3c_c.jpg

Χμ. Αν εξαιρεσουμε το αισθητικο μερος. Δειχνει λειτουργικη λυση. Αυτο το "σχεδον" Flat θα το δεις στο χερι μετα απο πολυωρο κοψιμο. αν εισαι δεξιοχειρας μπορει και να μην τα ακουμπας κιολας.

Last edited: