DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ειχα ενα μικρο τηλεορασακι του οποιου ειχε σπασει ο διακοπτης on/off.

To ανοιξα να δω τι μπορω να κανω και μετα απο συντομη σκεψη και κατανοηση της καταστασης κατεληξα οτι το καλυτερο ηταν να του κανω κατι φορετο, να μπει πανω απο τον σπασμενο διακοπτη.
Δοκιμασα απο μινι oυπατ, σωληνακια και αλλα πολλα, αλλα κατεληξα να κανω μια τρυπα 2.5μμ σε ενα μικρο ρεταλακι απο μαονι :))

Eδω ο σπασμενος διακοπτης, το διαμορφωμενο πλαισιο για να χωραει ο διακοπτης, το ρεταλακι μαονι και μια μπιλιτσα εποξικος στοκος.
38629184312_5d11012c63_b.jpg

Εδω ειναι ο νεος, προχειροτατος, αστειος αλλα και λειτουργικος διακοπτης :)))
24788834818_7b2377666b_c.jpg

Χίλια μπράβο Μιχάλη,πολύ μού αρέσουν αυτές οι απλές αλλά χρήσιμες πατέντες :SFGSFGSF:,μιά χαρά έγινε,βάφτο καί μέ μαύρο χρώμα καί ούτε πού θά φαίνεται ότι είναι από ξύλο ο διακόπτης.

Καλησπέρα.

Μιας και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα λέω να φτιάξω ένα μικρό (περίπου 1 μέτρο ύψος) Χριστουγεννιάτικο δέντρο από ξύλο. Πείτε καμία ιδέα.

Quick and dirty επισκευη πλαστικης βασης ανεμιστηρα ενος φιλου, που ειχε σπασει.

Χειρουργειο με κανονικα ραμματα :))
5 ζευγαρια τρυπες εκατερωθεν του ρηγματος και δεσιμο με συρμα.
38606136386_7c899074ef_z.jpg

Απο την κατω πλευρα μπηκε εποξικη κολλα cordobon με λιγο υαλουφασμα. Οταν στεγνωσει θα γινει ενα σωμα με το πλαστικο και την κολλα.
24789872868_ab9ffe2863_z.jpg

Βάλε κάτω από το MADE IN CHINA, REPAIRED IN GREECE...

Καλό και γερό! Άν τα "ράμματα" τα έκανες με πετονίά;

Aπο γαλβανιζε συρματακι ειναι τα ραμματα και κρατανε πολυ γερα οντως σε συνδυασμο με την εποξικη.
Απο εμφανιση βεβαια ειναι σκετη αηδια, αλλα ο σκοπος αγιαζει τα μεσα :))

Aυτη ειναι η βαπορισια μεθοδος :))
Oταν ομως δεν εισαι σιγουρος για το τι ειδους πλαστικο ειναι η επιφανεια, βαζεις και ραμματα για σιγουρια.
Δεν πιανουν οι εποξικες κολλες σε ολα τα ειδη των πλαστικων τοσο καλα οσο στο σιδερο η σε αλλα υλικα.

Πηρανε πρεφα οι γειτονες οτι γυρισα σχεδον μονιμα και αρχισαμε τα παλια :)))
Συρταρι συρταριερας ασκημα σπασμενο παντου απο μετακομιση. Υλικο απο αθλιας ποιοτητας νοβοπαν.

Η πρωτη ερωτηση που κανω παντα ειναι αν χρειαζεται προσεκτικη επισκευη/φινιρισμα η μονο να ειναι λειτουργικο.
Αναλογα την απαντηση, ο κοπος και ο χρονος της επισκευης μπορει να διαφερει δραματικα.

Ευτυχως η απαντηση ηταν να ειναι απλα 'λειτουργικο', οπως και ο ανεμιστηρας προχτες :))

Ευτυχως το σπασιμο ηταν σε τετοιο σημειο οπου γυρνωντας το πομολο 180 μοιρες καλυπτε το σπασιμο. Απο πισω βιδωθηκε λαμακι.
Κατω δεξια, επειδη δεν τραβαει ζορι, μπηκε λαμακι μονο απο πισω. Οι ρωγμες γεμισαν με εποξικο στοκο και βαφτηκαν ασπρες.
Οι ρωγμες ηταν μεγαλες και κακοσπασμενες καθως ειχαν κανει πριν λιγες μερες κολληση μονο με κολλα (!).

Εδω το συρταρακι τελειωμενο. Αριστερα απο το πομολο, η τρυπα σκεπαστηκε με στοκο. Το πομολο επειδη ειναι πλεον αναποδα, ειπα του ανθρωπου να βαλει το συρταρι τελευταιο κατω μερος για να τραβιεται και πιο ευκολα :))

37819299375_948769d9d1_z.jpg

Αμα ξανασπασει, του ειπα να παρει μια καινουρια και να μου φερει αυτη να την βαλω καπου στο υπογειο :chinese:

Ένα από τα εκατοντάδες πράγματα που πρέπει να γίνουν τώρα που μετακομίζω σε άλλο σπίτι είναι να περαστούν κανάλια για τα καλώδια ήχου/εικόνας σε διάφορα σημεία. Τα πιο εμφανή (και χοντρά) είναι αναγκαστικά αυτά που θα φτάσουν στον προβολέα στο ταβάνι. Θέλω να ελαχιστοποιήσω τα μερεμέτια, γιατί βγαίνουν αρκετά στη φόρα. Τις τρύπες στο ταβάνι για τη βάση του προβολέα προφανώς δεν τις γλυτώνω, όμως για τα κανάλια άραγε μπορώ να χρησιμοποιήσω καλή ταινία διπλής όψεως?

Πχ https://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=8249

Στο δικό μου σπίτι το είχα προσπαθήσει αλλά σε κάποιους τοίχους που ήταν γυψοσανίδα, από το βάρος του καναλιού και των καλωδίων είχε ξεκολλήσει η ταινία, παίρνοντας μαζί τη μπογιά και το χαρτόνι της γυψοσανίδας, χάλια έγινε. Προφανώς μετά τα στερέωσα με βίδες.

Το κανάλι θα είναι μεγέθους 4Χ3 ή κάτι αντίστοιχο. Κατά βάση το μικρότερο δυνατό για να χωρούν τα καλώδια.

Γιατί να το κάνεις αυτό;
Κι άντε σου λέω εγώ οτι άντεξε το βάρος των καλωδίων η κόλλα. Νομίζεις οτι η αυτοκόλλητη διπλής όψεως θα σου κάνει λιγότερη ζημιά στο ταβάνι, όταν θελήσεις να ξηλώσεις το κανάλι, απ´ ότι μερικές βίδες;
Στη περίπτωση αυτή δύο πιθανότητες υπάρχουν. Να μην κολλάει καλά και να κρεμάσουν τα καλώδια ή να κολλάει πολύ καλά και να γ@&$σεις το ταβάνι (κρατάω μια επιφύλκαξη για την περίπτωση που θα δοκιμάσεις να τις ξεκολλήσεις με θερμοπίστολο).
Εγώ έχω βάλει βίδες, αν όμως δεν έβαζα βίδες θα δοκίμαζα με μια καλή θερμόκολλα.

Γιατί να το κάνεις αυτό;
Κι άντε σου λέω εγώ οτι άντεξε το βάρος των καλωδίων η κόλλα. Νομίζεις οτι η αυτοκόλλητη διπλής όψεως θα σου κάνει λιγότερη ζημιά στο ταβάνι, όταν θελήσεις να ξηλώσεις το κανάλι, απ´ ότι μερικές βίδες;
Στη περίπτωση αυτή δύο πιθανότητες υπάρχουν. Να μην κολλάει καλά και να κρεμάσουν τα καλώδια ή να κολλάει πολύ καλά και να γ@&$σεις το ταβάνι (κρατάω μια επιφύλκαξη για την περίπτωση που θα δοκιμάσεις να τις ξεκολλήσεις με θερμοπίστολο).
Εγώ έχω βάλει βίδες, αν όμως δεν έβαζα βίδες θα δοκίμαζα με μια καλή θερμόκολλα.

Οπως τα λεει ο κ.Μπαμπης. Αν πιασει καλα με κολλα, στην αφαιρεση θα παρεις μαζι χρωμα ή και σουβα. Ενω τεσσερεις 6αρες τρυπουλες κλεινουν μετα με λιγο ακρυλικο και βαφονται τοπικα.

Καλησπέρα σας! Μια νέα κατασκευή-δώρο κατά παραγγελία για συνάδελφο στο γραφείο.

Συρταριέρα για να υψωθούν 2 Monitors περίπου 9 πόντους. Κατασκευή από K/Π bintagor 18mm και οκουμε 4-8mm από Leroy (πρώτη επαφή με το υλικό, συνήθως χρησιμοποιώ πεύκο/έλατο ή παλετόξυλα). Δεν θα βάλω αναλυτικά τα στάδια, κάποιες χαρακτηριστικές φωτογραφίες μόνο.

Με το γνωστό κόκκινο Makita trimmer έκανα αυλάκια για τοποθέτηση της πλάτης από κ/π οκουμε 4mm
01.jpg

Κολλήθηκαν οι 3 πλάτες
02.jpg

Σχηματίστηκαν τα συρτάρια με κ/π οκουμε 8mm με τη βοήθεια των μικρών σφιγκτήρων Wolfcraft
03.jpg

Κολλήθηκε ο πάτος (κ/π οκουμε 4mm) - πρώτη φορά διαπίστωσα ότι ποτέ δεν είναι αρκετοί οι σφιγκτήρες!
04.jpg

Εδώ ολοκληρωμένο. Για χρώμα είχε αποφασιστεί λευκό κρεμ του Lidl για να ταιριάζει με παλαιότερη παλετοκατασκευή.
05.jpg

Λεπτομέρεια με τη... σφραγίδα και ημερομηνία. Για χερουλάκια χρησιμοποιήθηκε καβίλια 10mm
06.jpg

Και τοποθετημένο!
07.jpg

"Έχασα" το ύψος των πλαϊνών των συρταριών όπως παρατηρήσατε, αλλά είχα πάρει τσίμα τσίμα τα υλικά και δεν μπορούσα να το διορθώσω. Να πω πως το bintagor του Leroy ήταν άθλιας ποιότητας με απίστευτα κενά ανάμεσα στα στρώματα και ιδιαίτερα το πίσω μέρος έφαγε αρκετό στοκάρισμα για να στρώσει.