DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

υποτίθεται και είναι.
αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλό πχ να πάρεις τη μάνικα και να τα λούσεις...

η μέχρι τώρα ενασχόλησή μου και εμπειρία με ac είναι ότι γενικά τα φροντίζεις για να τα... έχεις. Όπου έχω βάλει τα έχω βάλει σε μπαλκόνια, δηλαδή εξωτερικό χώρο, αλλά όχι εκτεθειμένα σε βροχή κυρίως, αλλά και στον αέρα.
Όταν περιμένεις από το μηχάνημα να δουλέψει σε -10 ή έστω -5 και να φυσάει ο αέρας πάνω του...παγώνει πιό γρήγορα, όλο θέλει ξεπάγωμα και στο τέλος χάνεις.
Τα κλιματιστικά τα χρησιμοποιώ μονίμως για ζέστη. Ετσι έγινε η επιλογή να βλέπει νότο, να έχει πλάτη τοίχο σε βοριά και να μην τρώει βροχή.

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

η κατασκευή που λέγαμε πριν λίγο καιρό για προστασία του κλιματιστικού από βροχή και αέρα.
Τοποθετήθηκε με πλάτη το βοριά και το πλεξιγκλας έχει μικρή κλίση για να μη μαζεύει νερά. Μικρή πλάτη από πλεξιγκλας υπάρχει και στο πίσω μέρος.
Το κυριότερο πρόβλημα ήταν η κόλλα, καθώς δεν ήταν δυνατόν να συναρμολογηθεί και να κολληθεί και μετά να τοποθετηθεί, λόγω των γνωστών ατελειών του σοβά. Ετσι αν και μετρήθηκε σχολαστικά, η λύση ήταν να συναρμολογηθεί και να κολληθεί παράλληλα με την τοποθέτηση κάτι που ήταν πολύ δύσκολο με κόλλες που δεν πιάνανε αμέσως.

Τελικά τη λύση την έδωσαν οι γωνιές και στη συνέχεια η κόλλα ήταν το κερασάκι. Βέβαια το οπτικό αποτέλεσμα στις κολλήσεις δεν είναι τέλειο, όμως είναι πολύ σταθερό και γερό όταν έχω 8-9 μποφόρια.

View attachment 147253

Μια χαρα η κατασκευη. Αμα κατι ειναι πρακτικο, οι 'ατελειες' μπαινουν σε δευτερη μοιρα.
Ομως ποιος ο βασικος λογος που το καλυψες? Ειχες καποιο θεμα?
Υποτιθεται (και ετσι ειναι) οτι αυτα τα μηχανηματα ειναι σχεδιασμενα για εξωτερικο χωρο.

υποτίθεται και είναι.

η μέχρι τώρα ενασχόλησή μου και εμπειρία με ac είναι ότι γενικά τα φροντίζεις για να τα... έχεις. Όπου έχω βάλει τα έχω βάλει σε μπαλκόνια, δηλαδή εξωτερικό χώρο, αλλά όχι εκτεθειμένα σε βροχή κυρίως, αλλά και στον αέρα.
Όταν περιμένεις από το μηχάνημα να δουλέψει σε -10 ή έστω -5 και να φυσάει ο αέρας πάνω του...παγώνει πιό γρήγορα, όλο θέλει ξεπάγωμα και στο τέλος χάνεις.
Τα κλιματιστικά τα χρησιμοποιώ μονίμως για ζέστη. Ετσι έγινε η επιλογή να βλέπει νότο, να έχει πλάτη τοίχο σε βοριά και να μην τρώει βροχή.

Προφυλαγμενα ναι αλλα οχι κλεισμενα. Εχουν καποιες προδιαγραφες αποστασεων ολα τα μηχανηματα.
Εννοειτε εμπρος δεν εχει τιποτα. Πισω τουλαχιστον 30ποντοι, περισσοτεροι ειναι καλο οπως και στα πλαγια. Απο πανω θελουν τουλαχιστον μισο μετρο,
Μην περνεται ως παραδειγμα αυτων που βλεπουμε σχεδον σε ολα τα μπαλκονι, που τα σφηνωνουν ψηλα και πισω ωστε να μην ενοχλουν και πιανουν χωρο!

υποτίθεται και είναι.

Συμφωνώ με το σκεπτικό της προστασίας και θα το κάνω και εγώ. Να κάνω δύο ερωτήσεις:
1. Το πλεξιγκλάς πως συμπεριφέρεται στην συνεχή έκθεση στον ήλιο ;
2. Αν χρησιμοποιούσες κάποιο υλικό αδιαφανές δεν θα είχες κέρδος και στη ψύξη;

supersonic, το προφυλαξες απο τον αερα αλλά δεν εκανες κατι πολυ σημαντικο, περνα την μονωση της σωληνας με ταινια, ή βαψτην, ή να εβαζες καθευθειαν armaflex με ασπρη επιστρωση. Ετσι οπως ειναι τωρα η μονωση θα την καψει ο ηλιος και θα διαλυθει.

Re: Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Προφυλαγμενα ναι αλλα οχι κλεισμενα. Εχουν καποιες προδιαγραφες αποστασεων ολα τα μηχανηματα.
Εννοειτε εμπρος δεν εχει τιποτα. Πισω τουλαχιστον 30ποντοι, περισσοτεροι ειναι καλο οπως και στα πλαγια. Απο πανω θελουν τουλαχιστον μισο μετρο,
Μην περνεται ως παραδειγμα αυτων που βλεπουμε σχεδον σε ολα τα μπαλκονι, που τα σφηνωνουν ψηλα και πισω ωστε να μην ενοχλουν και πιανουν χωρο!

οι προδιαγραφές για απόσταση από πίσω ή τα πλάγια είναι 10 εκατοστά συνήθως και τόσο τα βάζουν οι εγκαταστάτες και τόσο τα έβαλα εγώ.
Αυτά τα νούμερα που λες, δηλαδή 30 και 50 εκ δεν τα έχω δει ποτέ πουθενά.

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Συμφωνώ με το σκεπτικό της προστασίας και θα το κάνω και εγώ. Να κάνω δύο ερωτήσεις:
1. Το πλεξιγκλάς πως συμπεριφέρεται στην συνεχή έκθεση στον ήλιο ;
2. Αν χρησιμοποιούσες κάποιο υλικό αδιαφανές δεν θα είχες κέρδος και στη ψύξη;

supersonic, το προφυλαξες απο τον αερα αλλά δεν εκανες κατι πολυ σημαντικο, περνα την μονωση της σωληνας με ταινια, ή βαψτην, ή να εβαζες καθευθειαν armaflex με ασπρη επιστρωση. Ετσι οπως ειναι τωρα η μονωση θα την καψει ο ηλιος και θα διαλυθει.

Δεν πρόλαβα να καταλάβω συμπεριφορά καθώς μπήκε τέλος φθινοπώρου. Θα ξέρω ίσως του χρόνου το φθινόπωρο.
Πιθανότατα το αδιαφανές θα έκανε δουλειά το καλοκαίρι, αλλά το καλοκαίρι δεν το πολυχρησιμοποιώ.
Γενικά βιαζόμουν να το φτιάξω τις τελευταίες καλές μέρες του φθινοπώρου που είχα χρόνο, αλλά ήταν ίσως το πιό βολικό υλικό που σκέφτηκα. Το ξύλο θα έπρεπε να το κόψω μόνος μου και βαριόμουνα.
Πιστεύω ότι θα έχει την συνηθισμένη φθορά και σκλήρυνση του πλεξιγκλας. Ίσως μελλοντικά το βάψω με αδιαφανή μπογιά ή το καλύψω με καραβόπανο ή κάτι σχετικό.
Πάντως η προστασία δουλεύει, καθώς χτες που ήμουν στο 0 δούλεψε πάνω από δυό ώρες πριν χρειαστεί να κάνει defrost.

Υπήρχε εξ αρχής αρμαφλέξ με επικάλυψη, αλλά επειδή φοβήθηκα τα κρύα που στην περιοχή μου κατεβαίνουν αρκετά κάτω από 0 έβαλα πρόσθετη που είχα διαθέσιμη. Μελλοντικά θα την καλύψω με κάτι λευκό.

Δεν πρόλαβα να καταλάβω συμπεριφορά καθώς μπήκε τέλος φθινοπώρου. Θα ξέρω ίσως του χρόνου το φθινόπωρο.
Πιθανότατα το αδιαφανές θα έκανε δουλειά το καλοκαίρι, αλλά το καλοκαίρι δεν το πολυχρησιμοποιώ.
Γενικά βιαζόμουν να το φτιάξω τις τελευταίες καλές μέρες του φθινοπώρου που είχα χρόνο, αλλά ήταν ίσως το πιό βολικό υλικό που σκέφτηκα. Το ξύλο θα έπρεπε να το κόψω μόνος μου και βαριόμουνα.
Πιστεύω ότι θα έχει την συνηθισμένη φθορά και σκλήρυνση του πλεξιγκλας. Ίσως μελλοντικά το βάψω με αδιαφανή μπογιά ή το καλύψω με καραβόπανο ή κάτι σχετικό.
Πάντως η προστασία δουλεύει, καθώς χτες που ήμουν στο 0 δούλεψε πάνω από δυό ώρες πριν χρειαστεί να κάνει defrost.

Υπήρχε εξ αρχής αρμαφλέξ με επικάλυψη, αλλά επειδή φοβήθηκα τα κρύα που στην περιοχή μου κατεβαίνουν αρκετά κάτω από 0 έβαλα πρόσθετη που είχα διαθέσιμη. Μελλοντικά θα την καλύψω με κάτι λευκό.

:a0210:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

οι προδιαγραφές για απόσταση από πίσω ή τα πλάγια είναι 10 εκατοστά συνήθως και τόσο τα βάζουν οι εγκαταστάτες και τόσο τα έβαλα εγώ.
Καλα τα λεει. Μολις ειδα και τις οδηγιες εγκαταστασης εξωτερικης μοναδας inventor που εχω. 30cm απο πισω, 50 cm απο πανω, 2 μετρα μπροστα , 30cm απο αριστερα και 50cm απο την πλευρα που ειναι οι σωληνες. 16BTU μοναδα.

https://www.inventoraircondition.gr/uploads/ac_mini-split/LIFE PRO/16k installation manual.pdf σελιδα 13. Οι αποστασεις ειναι οι ελαχιστες...

Όταν έχεις κάτω απο 5 βαθμούς μέτρησε την κατανάλωση γιατί μπορεί να μή σε συμφέρει η χρήση σου.
Εκτός αν μιλάμε για πάρα πολύ καλά μονωμένο σπίτι οπότε μικρό το κακό.

Τί άλλο τρόπο θέρμανσης έχεις?

Καλα τα λεει. Μολις ειδα και τις οδηγιες εγκαταστασης εξωτερικης μοναδας inventor που εχω. 30cm απο πισω, 50 cm απο πανω, 2 μετρα μπροστα , 30cm απο αριστερα και 50cm απο την πλευρα που ειναι οι σωληνες. 16BTU μοναδα.

https://www.inventoraircondition.gr/uploads/ac_mini-split/LIFE PRO/16k installation manual.pdf σελιδα 13. Οι αποστασεις ειναι οι ελαχιστες...

όχι

https://www.manualslib.com/manual/847074/Hitachi-Ras-25wx8.html?page=37#manual

Last edited:

Όταν έχεις κάτω απο 5 βαθμούς μέτρησε την κατανάλωση γιατί μπορεί να μή σε συμφέρει η χρήση σου.
Εκτός αν μιλάμε για πάρα πολύ καλά μονωμένο σπίτι οπότε μικρό το κακό.

Τί άλλο τρόπο θέρμανσης έχεις?

H κατανάλωση χτες (στη νέα θέση -είναι 20 ετών μηχάνημα επανατοποθετημένο) ήταν γύρω στα 800 βατ (12000btu) με 0-1 βαθμό έξω και χιονόνερο. Αυτό θερμαίνει βοηθητικό χώρο γύρω στα 20 τμ και τοποθετήθηκε επειδή υπήρχε (να μην κάθεται). Ο χώρος αν δεν θερμανθεί κατεβαίνει στα κρύα ακόμα και στους 12 βαθμούς όταν επιστρέφω σπίτι.

Στο σπίτι έχω άλλο ένα 24000btu inverter και στα μεγάλα ζόρια ανάβω και το καλοριφέρ.
Πέρσι το 24άρι δούλεψε 24 ώρες το 24ωρο με -5 έως -12. Με κατανάλωση γύρω στα 2000 βατ, αλλά έχει να θερμάνει μεγάλο εναιαίο χώρο. Γύρω στα 60τμ

Το σπίτι είναι μονωμένο, αλλά και εκτεθειμένο

Επειδη πιστευω η ποιοτητα της θερμανσης του καλοριφερ δεν συγκρινεται σε καμια περιπτωση με αυτη των ερκον πως και δε το χρησιμοποιεις σαν κυρια θερμανση?
Λογω κοστους?

Επειδη πιστευω η ποιοτητα της θερμανσης του καλοριφερ δεν συγκρινεται σε καμια περιπτωση με αυτη των ερκον πως και δε το χρησιμοποιεις σαν κυρια θερμανση?
Λογω κοστους?

ναι. Χρησιμοποιώ συνδυασμό των δυό τρόπων.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Συνηθως τοσο τα βαζουν οι εγκαταστατες...
Τωρα δεν εχω καποιο προχειρο σχεδιο να σου δειξω αλλα θυμαμαι σιγουρα της inventor.

Συνηθως τοσο τα βαζουν οι εγκαταστατες...
Τωρα δεν εχω καποιο προχειρο σχεδιο να σου δειξω αλλα θυμαμαι σιγουρα της inventor.
Εβαλα εγω της inventor και εχεις δικιο. Το hitachi ομως λεει αλλα, οπως αλλα λεει και ενα mitsubishi που ανοιξα τυχαια το manual. Οποτε ειναι θεμα προδιαγραφων κατασκευαστη και δεν υπαρχει standar.

Κύριοι & μαστροχαλαστές χρειάζομαι για μια ακόμα φορά την βοήθειά σας. Πρόκειται για την επισκευή, αποκατάσταση και γυάλισμα στο εικονιζόμενο τραπεζάκι από μπρούτζο (ορείχαλκο) το οποίο και είναι σε κακή κατάσταση. Εχω ακούσει τρελές χρεώσεις από τα παλαιοπωλεία που ρώτησα και αποφάσισα να προχωρήσω μόνος μου. Απλά καθαρηστικά και πανιά δεν έκαναν απολύτως τίποτα και για να μην κάνω παραπέρα πειραματισμούς θα ήθελα τις προτάσεις σας.

Attachments

• 20171222_142151.jpg
    20171222_142151.jpg
    75.1 KB · Views: 357
  • 20171222_142158.jpg
    20171222_142158.jpg
    55.6 KB · Views: 348
Δυστυχως Κωστα αυτο ειναι δυσκολο να επιδιορθωθει, αν οχι αδυνατον, χωρις να φαινεται.
Θυμαμαι οτι ειχα παρομοιο θεμα σε μπρουτζινο μικροαντικειμενο και δεν μπορουσα να κανω τιποτα.

Κύριοι & μαστροχαλαστές χρειάζομαι για μια ακόμα φορά την βοήθειά σας. Πρόκειται για την επισκευή, αποκατάσταση και γυάλισμα στο εικονιζόμενο τραπεζάκι από μπρούτζο (ορείχαλκο) το οποίο και είναι σε κακή κατάσταση. Εχω ακούσει τρελές χρεώσεις από τα παλαιοπωλεία που ρώτησα και αποφάσισα να προχωρήσω μόνος μου. Απλά καθαρηστικά και πανιά δεν έκαναν απολύτως τίποτα και για να μην κάνω παραπέρα πειραματισμούς θα ήθελα τις προτάσεις σας.

Αυτο φιλε θελει βουρτσες σε δραπανο και γυαλισμα με παστες καθαρισμου και στιλβωσης.
Μονο ετσι θα κανεις δουλεια.
Ολα τα αλλα ειναι ημιμετρα.