DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μετά από πολύ καιρό, έφτασε και η ολοκλήρωση μιας μεγάλης κατασκευής. Πρόκειται για τη μετατροπή δυο ανοικτών τζακιών με μαντεμένιες εστίες σε ενεργειακά. Χρησιμοποιήθηκε η εστία Invicta Minos από Leroy και στις 2 περιπτώσεις. Τη δουλειά την κάναμε με τον φίλο και μέλος του avclub pkoukian και τα υλικά μας κόστισαν περίπου 1350ε και για τα δυο. Οδηγός ήταν μια ανάλογη κατασκευή που είχα ανεβάσει πάλι εδώ το 2015:

Καταρχήν οι εστίες είχαν κάποια ίχνη σκουριάς, από τα ράφια αποθήκευσης που τις έχουν στο Leroy (σε εξωτερικό χώρο στη Θεσσαλονίκη).
01.jpg

Μετά από συμβουλή σας, με λίγο W40 και ένα πανί καθαρίστηκαν και άναψαν πλάι πλάι για ένα πρώτο κάψιμο, ώστε να φύγουν οι πολλές μυρωδιές και ο καπνός από την πρώτη καύση του μαντεμιού.
02.jpg

Η αρχική εικόνα των 2 τζακιών ήταν αυτή:
03.jpg

04.jpg

Πρώτο πράγμα -φυσικά- το γκρέμισμα που, μιας και πρόκειται για γυψοσανίδα, δεν μας έφαγε και πολύ χρόνο. Ήταν μια πολύ “χαλαρή” εργολαβική κατασκευή και ακόμα και τα κομμάτια μάρμαρο που δεν θέλαμε να σπάσουμε βγήκαν εύκολα και με μικρές απώλειες.

Δυστυχώς στο δικό μου κρυβόταν από πίσω μια κολώνα-έκπληξη που δεν περίμενα να βρω,

05.jpg

πράγμα που με ανάγκασε να αλλάξω τον προσανατολισμό και σχεδιασμό του τζακιού μου, όπως θα δείτε παρακάτω. Αρχικά σκόπευα να το κάνω ακριβώς όπως το πρώτο που είχα παρουσιάσει το 2015.

Αυτός είναι ο χώρος που έμεινε στον pkoukian. Φαίνεται ο πρώτος σκελετός για να καλουπωθεί ο πετροβάμβακας. Ευτυχώς εδώ δεν υπήρχαν εκπλήξεις και η τοποθέτηση ήταν συνολικά πιο εύκολη.
06.jpg

Θα επιμείνω στη δική μου κατασκευή και γιατί έχω περισσότερο υλικό και γιατί ήταν αρκετά δυσκολότερη και ενδιάμεσα θα “τσοντάρω” κάποιες φωτό από το άλλο.

Αφού λοιπόν καθαρίστηκε και σοβατίστηκε ο πίσω τοίχος (περιττό ίσως, αλλά είμαστε και λίγο ψείρες...) τοποθετήθηκε το τζάκι σε βάση με ροδάκια από το Lidl, ώστε να καταλήξω στο τελικό σχέδιο και γωνίες. Αυτό το υπέδειξαν στην ουσία η παρουσία της κολώνας πίσω από τον καπνοδόχο, καθώς και ο συγκεκριμένος χώρος που είχα στα δεξιά, δίπλα στην μπαλκονόπορτα.
07.jpg

Για να γίνει on site αυτός ο σχεδιασμός, χρησιμοποίησα ρετάλια από τον σκελετό του άλλου τζακιού που είχαμε ήδη ολοκληρώσει.
08.jpg

Αφού κατέληξα, κολλήθηκαν οι στρωτήρες στα πλακάκια με ταινία διπλής όψης 3Μ και έβαλα τα πρώτα τούβλα της βάσης, τα οποία κολλήθηκαν στα πλακάκια με την Montage της Bison.
09.jpg

Συνεχίστηκε η κατασκευή του σκελετού. Εδώ τα υπόλοιπα τούβλα έχουν τοποθετηθεί ενδεικτικά, χωρίς λάσπη.
10.jpg

Εδώ έχει αρχίσει να μπαίνει ο ειδικός πετροβάμβακας της knauf και έχω ήδη τοποθετήσει τον αλουμινένιο αεραγωγό που θα φέρνει εξωτερικό αέρα (ευτυχώς προϋπήρχε τρύπα στον τοίχο που απλώς ανοίχτηκε και διαμορφώθηκε καλύτερα για να περάσει ο αεραγωγός χωρίς να σχιστεί).
11.jpg

Τι κάνει εκεί ο κουβάς; Άλλη μια έκπληξη με περίμενε! Κατά τη διάρκεια μιας ισχυρής νεροποντής, διαπίστωσα πως αρκετές σταγόνες περνούσαν μέσα γλείφοντας την καμινάδα! Ένα θέμα που πρέπει να λυθεί το καλοκαίρι και στην σκεπή. Προφανώς θα χρειαστεί κάποια μαστίχη, θα πρέπει να ανέβω για να το διαπιστώσω από κοντά.

Πάμε παρακάτω... Έφτιαξα δυο δαχτυλίδια που αγκαλιάζουν την καμινάδα για να φτιαχτεί καλύτερα το πάτωμα και η οροφή του “παταριού αποσυμπίεσης”, πάνω από τον θάλαμο (φούσκα) του τζακιού.
12.jpg

Εδώ φαίνεται και με τον πετροβάμβακα και με τη διαστολή από φ180 σε φ200 και την μια από τις 4 γωνίες 45ο που χρησιμοποίησα.
13.jpg

Αφού μπήκαν και τα τούβλα, αυτή είναι η εικόνα στο δικό μου.
14.jpg

και αντίστοιχα στου pkoukian με το πατάρι του.
15.jpg

Τοποθέτηση τζακιού, καπναγωγών και παταριού και στο δικό μου. Φαίνεται πλέον καλύτερα το ολίγον τι χοντροκομμένο σχήμα της κατασκευής.
16.jpg

Πρώτο άναμμα για έλεγχο διαρροών καυσαερίων. Όλα καλά.
17.jpg

Λεπτομέρεια από τον αγωγό εξωτερικού αέρα που φτάνει πολύ κοντά στη είσοδο της εστίας.
19.jpg

Βίδωμα του υπόλοιπου σκελετού και τοποθέτηση πετροβάμβακα πρόσοψης. Ο αρχικός σχεδιασμός για τους αεραγωγούς του παταριού προέβλεπε ανοίγματα 12x12 μαξ. Δυστυχώς η ύπαρξη αλάτων στον προϋπάρχοντα καπναγωγό (τον οποίον σημειωτέον κόντυνα καμιά 30 πόντους με το 12βολτο bosch τροχουδάκι) και φυσικά η αποδεδειγμένη ροή με την δυνατή βροχή με ανάγκασαν να αφήσω μεγάλα ανοίγματα 15x15 και 15x30 προκειμένου να μπορώ να βάλω χέρι μέσα εύκολα, αν χρειαστεί.
18.jpg

Τοποθετήθηκε και η πυράντοχη γυψοσανίδα.
20.jpg

21.jpg

Στοκαρίστηκε πολύ πρόχειρα.
22.jpg

Και αφού περάστηκε δυο χέρια αστάρι, βάφτηκε προς το παρόν με ένα ζαχαρί χρώμα, περίσσευμα. Μετά το Πάσχα θα βαφτεί όλο το σπίτι έτσι κι αλλιώς και δεν υπήρχε η απαιτούμενη υπομονή από τη σύζυγο για καλύτερη δουλειά. Ήδη ήταν το σπίτι κωλοχανείο για πάνω από ένα μήνα!
23.jpg

24.jpg

Εδώ η τελική τους μορφή με τις περσίδες τοποθετημένες. Η απόδοσή τους φυσικά εξαιρετική και η απόσβεση προβλέπεται πολύ πολύ σύντομα!
25.jpg

26.jpg

Βέβαια η απώλεια της εταζέρας για διακοσμητικά στηλιτεύτηκε αρκετά από τη σύζυγο, οπότε έφτιαξα δυο κατασκευούλες που θ' ανέβουν σε λιγάκι στο ανάλογο νήμα!

Γειά στα χέρια σου φίλε, τέτοιες δουλειές μ αρέσουν.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Συγχαρητήρια Γιάννη! Είσαι μερακλής. Πολύ ωραία δουλειά έχεις κάνει. Τέτοιες δουλειές τις χαίρομαι πραγματικά! Άξιος! Να σε ρωτησω τώρα,ένα σπίτι που δεν έχει καθόλου τζάκι η διαδικασία κατασκευής είναι πάνω κάτω η ίδια?Απλά πρέπει να ανοικτεί επιπρόσθετα η έξοδος της καμινάδας και η είσοδος του εξωτερικού αέρα?Η θελει να προϋπάρχει τζάκι? Σκέφτομαι καιρό για το αν θα μπορούσα να φτιάξω τέτοιο τζάκι μόνος μου και στο πατρικό μου εδώ στην Αθήνα που είναι τελευταίος όροφος, αλλά και σε ένα μικρό εξοχικό (μονοκατοικία) 40 τετραγωνικών στο νησί που κατάγομαι που δεν έχει καθόλου θέρμανση.

Στάλθηκε από το SM-N910F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Πολυ καλη δουλεια και προσεγμενη!
Ερωτηση: γιατι τοσες διαδοχικες γωνιες της καπνοδοχου στο τζακι σου?

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μετά από πολύ καιρό, έφτασε και η ολοκλήρωση μιας μεγάλης κατασκευής. Πρόκειται για τη μετατροπή δυο ανοικτών τζακιών με μαντεμένιες εστίες σε ενεργειακά....

Respect! Καταπληκτική δουλεια! Έξαιρετική και η περιγραφή των βημάτων και οι φωτογραφίες: θα εκτιμηθούν ιδιαιτέρως σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να κάνει κάτι παρόμοιο! Και πάλι συγχαρητηρια!!!

Μπραβο φιλε εκανες γ...ω τις κατασκευες :SFGSFGSF:
ομως εβαλες πολλες γωνιες στη δικη σου καπνοδοχο
πως και δεν εβαλες ενα βεντιλατερ με θερμοστατη?
τον εξωτερικο αερα πως τον ρυθμιζεις ?

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Αυτές είναι δουλειές.
Πολλά πολλά μπράβο.

Ω ρε φίλε,τι δουλειά έχεις κάνει!

Συγχαρητήρια...

Γειά στα χέρια σου φίλε, τέτοιες δουλειές μ αρέσουν.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Μπραβο ρε φιλε σου εύχομαι να το ευχαριστηθείς!!!

Συγχαρητήρια Γιάννη! Είσαι μερακλής. Πολύ ωραία δουλειά έχεις κάνει. Τέτοιες δουλειές τις χαίρομαι πραγματικά! Άξιος! Να σε ρωτησω τώρα,ένα σπίτι που δεν έχει καθόλου τζάκι η διαδικασία κατασκευής είναι πάνω κάτω η ίδια?Απλά πρέπει να ανοικτεί επιπρόσθετα η έξοδος της καμινάδας και η είσοδος του εξωτερικού αέρα?Η θελει να προϋπάρχει τζάκι? Σκέφτομαι καιρό για το αν θα μπορούσα να φτιάξω τέτοιο τζάκι μόνος μου και στο πατρικό μου εδώ στην Αθήνα που είναι τελευταίος όροφος, αλλά και σε ένα μικρό εξοχικό (μονοκατοικία) 40 τετραγωνικών στο νησί που κατάγομαι που δεν έχει καθόλου θέρμανση.

Στάλθηκε από το SM-N910F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Σας ευχαριστούμε πολύ! Κώστα, η διαδικασία κατασκευής από το μηδέν είναι ίδια, προφανώς με τις δυο παραμέτρους που βάζεις. Βέβαια σε αυτήν την περίπτωση λύση θα σου δώσει μηχανικός, σε περίπτωση που επιθυμείς να τρυπηθεί πλάκα. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα να σπάσει τοιχοποιία για να βγει η καμινάδα.

Πολυ καλη δουλεια και προσεγμενη!
Ερωτηση: γιατι τοσες διαδοχικες γωνιες της καπνοδοχου στο τζακι σου?

Φοβερη δουλεια με μεγαλο βαθμο δυσκολιας, γεια στα χερια σου Γιαννη να το χαρητε!! :grinning-smiley-043

Respect! Καταπληκτική δουλεια! Έξαιρετική και η περιγραφή των βημάτων και οι φωτογραφίες: θα εκτιμηθούν ιδιαιτέρως σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να κάνει κάτι παρόμοιο! Και πάλι συγχαρητηρια!!!

Τα σέβη μου μάστορα!

Μπραβο φιλε εκανες γ...ω τις κατασκευες :SFGSFGSF:
ομως εβαλες πολλες γωνιες στη δικη σου καπνοδοχο
πως και δεν εβαλες ενα βεντιλατερ με θερμοστατη?
τον εξωτερικο αερα πως τον ρυθμιζεις ?

Σας ευχαριστουμε! Νεκτάριε και Σώφρον, δεν ήθελα καθόλου να χρησιμοποιήσω 4 γωνίες, αναγκάστηκα. Με τις 2 δεν ερχόταν με τίποτα η καμινάδα! Καθόταν πολύ στραβά πάνω στο χείλος της εστίας και είπα να μην παίξω με την τύχη μου. Πρόβλημα ροής ευτυχώς δεν έχω και για το καθάρισμα πιστεύω πως δεν θα δυσκολευτώ υπερβολικά. Έχετε όμως δίκιο, είναι λάθος επιλογή.

Ο εξωτερικός αέρα δεν ρυθμίζεται. Όλη η λειτουργία βασίζεται στη φυσική ροή. Βεντιλατέρ θα έβαζα, αν χρησιμοποιούσα ενάλλακτη καυσαερίων.