DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Καλησπέρα,

θα φτιάξω ένα sofa bed του ανηψιού με γραφείο από κάτω και κάποια ράφια
το σχέδιο είναι το παρακάτω

Attachments

• sofa.png
    sofa.png
    174.7 KB · Views: 402
Ευλογία Θεού να έχεις χώρο διαθέσιμο για μαστορέματα..

Εμείς για να βάψουμε τις πόρτες κάναμε το μπαλκόνι .. working bench. Ευτυχώς είναι μεγάλο.
Δυστυχώς το πάρκινγκ πυλωτής δεν ενδείκνυται (θα φάμε ξύλο..)

Μετά από ψάξιμο σε αρκετά μαγαζιά, δεν βρήκα έπιπλο για τηλεόραση με δύο ράφια, το κάτω με ελάχιστο ύψος 20 cm, το πάνω με ελάχιστο 15 cm και βάθος το λιγότερο 50 cm χωρίς πίσω επιφάνεια ή 60 cm με πίσω επιφάνεια και πλάτος 100-120 cm.
Μόνο custom μου είπαν με κόστος εκκίνησης 300 ευρώ...οπότε είναι τελικά όντως η πρώτη ευκαιρία να φτιάξω κανονικά το πρώτο μου επιπλάκι και να μην κάνω μόνο συναρμολόγηση.
Ευτυχώς θα είναι πολύ πολύ απλό, οπότε φαντάζομαι κουτσά στραβά να βγει κάτι καλό. Για αρχή κατέβασα το sketchup για να το σχεδιάσω και μόλις έχω έτοιμα τα σχέδια θα ανοίξω νέο θέμα για βοήθεια, πως να ενώσω τα κομμάτια κλπ.

εμπενε γιώργο εμπενε
κάν´τα όλα λίμπα

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

καλη επιτυχία φίλε

Καλημερα παιδια....

Μου δωσανε μια σακουλα με...φελλους...
Καμια καλη και χρεισιμη ιδες?

Ολο και καπου θα χρειαστουνε.
Προσαναμα, μπρελοκ που επιπλεει, φελος φετες για κατω απο τα ποδια επιπλων κλπ

Διαρροή από τον δικάναλο. :flipout:

BTW έχω το εξής θεματάκι...
Όλα καλά με το γραφείο/κουκέτα/ράφια που έφτιαξα...
Κάτι που να βάφεις ξύλο, να φαίνονται τα νερά του και να αντέχει σε κακουχίες παιδικού γραφείου (μολυβιές, μαρκαδόροι, χτυπήματα κλπ) υπάρχει; :chinscratch:

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μάλλον μονόδρομος´
Πάγκους κ οριζόντιες επιφάνειες αυτό.
http://www.zorzosae.gr/index.php?target=products&product_id=29924

Για τις κάθετες βερνίκι θαλάσσης,(λούστρο κατά τους ναυτικούς),3-4 χεράκια.
Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν "φιλικά για παιδιά ",οικολογικά δηλαδή

Η ρητινη αυτη για τις οριζοντιες επιφανεις δεν ειναι καλη σε χτυπηματα ...

Λοιπόν έπαιξα λίγο με το sketchup. Φυσικά έκανα λάθος στις αναλογίες γιατί ενώ το πήγαινα για 1.10 πλάτος το έβγαλα 1.14 γιατί πρόσεθεσα μόνο το ένα πλευρικό ξύλο...:flipout::flipout::flipout:
Ελάχιστες απαιτήσεις:
- Ελάχιστο πλάτος επίπλου 110 cm, μέγιστο 120 cm
- Δύο ράφια
- Πλάτος ξύλου 4 cm
- Το κάτω ράφι ελάχιστο ύψος 25 cm, το πάνω 20 cm.
- Πλάτος τουλάχιστον 50 cm χωρίς πλάτη ή 60 cm με πλάτη (για αστείες ανάγκες, πχ η έξοδος από τον ενισχυτή για το sub είναι μονοφωνική, το sub έχει είσοδο στερεοφωνική, έχω ένα Τ που διπλασιάζει το μονοφωνικό και πάνω μπαίνει κανονικό στερεοφωνικό RCA καλώδιο που πάει στο sub - συνολικό μήκος κάπου 10 cm από την πλάτη του ενισχυτή)
- Χρώμα μαύρο ή πολύ πολύ σκούρο καφέ (όπως τα τραπεζάκια του ΙΚΕΑ)
- Κόστος υλικών μέγιστο 80-100 ευρώ

Το σχέδιο φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες μαζί με ενισχυτή και Htpc και ένα κεντρικό:
avd1.jpg
avd2.jpg

Τώρα για τη συναρμολόγηση σκέφτηκα να πάρω βίδες για ξύλο torx αυτοδιάτρητες με φρέζα 10 cm μήκος και 0.5 cm διάμετρο μαύρες και να τις φέρω πρόσωπο με το έπιπλο από τα πλαϊνά του επίπλου όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, δηλαδή 3 από την κάθε πλευρά του κάθε ραφιού, δηλαδή κάθε ράφι 6 τέτοιες βίδες, που θα έχουν μπει σύνολο 9 από την κάθε πλευρά του επίπλου.

avd-screws.jpg

Οι ερωτήσεις...

Πως βλέπετε το σχεδιάκι;
Τι ξύλο να πάρω και από που;
Τις βίδες καλά τις σκέφτηκα, υπάρχουν όμως όντως τέτοιες βίδες? το αυτοδιάτρητο χρειάζεται ή αν ανοίξω μια τρύπα με μικρότερο τρυπάνι σαν οδηγό είναι αρκετό; Καλά έτσι και αλλιώς σκεφτόμουν τουλάχιστον στο πλαϊνό ξύλο να έχω ανοίξει την τρύπα με μικρότερο τρυπάνι σαν οδηγό να μην μου στραβώσει αν την βάλω απευθείας και βγει πάνω ή κάτω από το ράφι.
Άλλα σχόλια;

Για ξυλο κοιτα σε μελαμινη 25χιλιοστων, να ζητησεις θερμοπλαστικα σοκορα (pvc). Υπαρχουν βιδες με κεφαλι αλεν αλλα ξεχνα το αυτοδιατρητο, θα ανοιξει το ξυλο σιγουρα, θα ανοιξεις εσυ με ενα τρυπανι οσο ειναι το σωμα της βιδας και θα αφησεις να σκαψει μονη της τις βολτες κατα το πρωτο βιδωμα.

Τα θερμοπλαστικά δεν είναι αυτά που τα παίρνεις σε ταινία τυλιγμένα και τα κολλάς με το σίδερο του σιδερώματος;
Μελαμίνη 4 cm πλάτος δεν θα βρω πιστεύεις;
Κατάστημα για τα ξύλα; Praktiker και Le Roi? Άλλες επιλογές;
Με αυτό τον τρόπο κατασκευής θα αντέξει στο πάνω ράφι τα 15 κιλά που έχει μια τηλεόραση αν τελικά αγοράσω ποτέ (τώρα παίζει προβολέας και μια 28αρα οθόνη υπολογιστή). Ο ενισχυτής και το htpc είναι στο πάτωμα ουσιαστικά, οπότε δεν αγχώνομαι για αυτά.

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Οχι, το PVC που σου λεω στο φτιαχνει το μηχανημα στο καταστημα που θα σου κοψει τα ξυλα. Τα καταστηματα αυτα ειναι ουσιαστικα μικρα καταστηματα λιανικης που κυρια ασχολια τους ειναι οι κουζινες, ουτε Πρακτικερ ουτε Λερου δεν εχουν τετοιες υπηρεσιες. Προτεινω να ψαξεις καθως οι τιμες διαφερουν και δαγκωνουν διαφοροι τυχαρπαστοι. Συγνωμη, τωρα προσεξα το ελαχιστο παχος ξυλου τα 4 εκατοστα, δεν νομιζω να εχει κανεις 4 εκατοστα. Εαν το θες για αισθητικους λογους οκ αλλα για αποψη αντοχης και το 2,5εκατοστα θα αντεξει οχι μονο την τηλεοραση σου αλλα και εσενα επανω του. Τα επιπλα που εχει το ΙΚΕΑ που εχουν τοσο παχυ ξυλο ειναι ειναι κουφια μεσα, εχουν ενα χαρτονι σαν την κυψελη των μελισσων.

Μια εναλλακτικη για τοσο παχυ ξυλο ειναι διαδοχικες πλακες mdf για να φτασεις το παχος που θες και στην εξωτερικη επιφανεια κολλας καπλαμα (λεπτη φλουδα απο πραγματικο ξυλο) πρεπει να εισαι καλο μαστορι ομως να το κανεις σωστα να μοιαζει σαν μασιφ ξυλο. Ενω μετα θες συντηρητικα και βερνικια.

Ασε τις μελαμινες, τα mdf, και την λοιπη φασαρια που θα προκυψει απο βαψιματα (ή καλπαμαρισματα), σοκορα κλπ.

Πηγαινε και παρε παγκο ετοιμο απο φυσικο ξυλο**. Υπαρχει σιγουρα σε διαστασεις 400Χ60Χ3 (νομιζω και 400Χ60Χ4).
Εχω δει απο πευκο, οξια, και δρυ. Αν θυμαμαι, 120 ευρω εκανε το πευκο, 200 ο δρυς, κατι ενδιαμεσο η οξια.

** ειναι κατασκευασμενοι απο "φιλετα" ξυλων, μηκους διαστασεων 50Χ30 (ή 40mm) μηκους 2 μετρων.

Για να καταλαβεις τι εννοω:

Polikollita.jpg

http://www.barbanasos.gr/προιοντα/βιομηχανικα-προιοντα/ξυλινα-πολυκολλητα-panels

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Τα θερμοπλαστικά δεν είναι αυτά που τα παίρνεις σε ταινία τυλιγμένα και τα κολλάς με το σίδερο του σιδερώματος;
Μελαμίνη 4 cm πλάτος δεν θα βρω πιστεύεις;
Κατάστημα για τα ξύλα; Praktiker και Le Roi? Άλλες επιλογές;
Με αυτό τον τρόπο κατασκευής θα αντέξει στο πάνω ράφι τα 15 κιλά που έχει μια τηλεόραση αν τελικά αγοράσω ποτέ (τώρα παίζει προβολέας και μια 28αρα οθόνη υπολογιστή). Ο ενισχυτής και το htpc είναι στο πάτωμα ουσιαστικά, οπότε δεν αγχώνομαι για αυτά.

Μάλλον εννοείς πάχος.

Εγω πάνω από 25mm δεν έχω βρει. Μάλλον δεν υπάρχει.

Το Pvc κολλιέται σε ειδικό μηχάνημα και έχει αρκετό κόστος αλλά παρέχει μεγάλη προστασία στις γωνίες/άκρες από σπασίματα, φουσκώματα από νερό σε σχέση με τα απλά σόκορα.

Υπάρχουν καταστήματα που παραγγέλνεις μελαμίνη στις διαστάσεις που θέλεις και σε ποιες πλευρές θέλεις pvc.

Last edited: