DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Εγω το 1999 έφτιαξα το παρακάτω έπιπλο από μελαμίνη Shelman 18 mm και επειδή δεν υπήρχε σε 40 mm έβαλα δυο 18άρες και pvc σε ότι πάχος φαίνονταν, πορτάκια πίσω και ανοίγματα φ60 στα κάθετα χωρίσματα και στο μεσαίο πίσω πορτάκι για τα καλώδια..

epiplo_tv.jpg

Εγω το 1999 έφτιαξα το παρακάτω έπιπλο από μελαμίνη Shelman 18 mm και επειδή δεν υπήρχε σε 40 mm έβαλα δυο 18άρες και pvc σε ότι πάχος φαίνονταν, πορτάκια πίσω και ανοίγματα φ60 στα κάθετα χωρίσματα και στο μεσαίο πίσω πορτάκι για τα καλώδια..

View attachment 108029

Ενδιαφερον φαινεται αυτο που εκανες, εχεις φωτογραφιες; Θα ηθελα να δω αυτη την ενωση των δυο ξυλων με ενα pvc σοκορο.

Ενδιαφερον φαινεται αυτο που εκανες, εχεις φωτογραφιες; Θα ηθελα να δω αυτη την ενωση των δυο ξυλων με ενα pvc σοκορο.

Δεν υπάρχει ενιαίο Pvc, την εποχή που το έκανα δεν υπήρχε μηχάνημα pvc για 36 mm (2 *18) (εγώ τουλάχιστον δεν είχα βρεί).
Το έπιπλο το χρησιμοποιώ μέχρι σήμερα, τα μηχανήματα απεβίωσαν, φωτογραφίες αύριο με το φως της ημέρας.

Μέσα στους περιορισμούς που είχα βάλει είχα γράψει και για κόστος που να μην ξεπερνά τα 80-100 ευρώ σε υλικά.
Πέρασα χθες από το Le Roi Merlin και είδα ότι οι μελαμίνες δεν είναι και τόσο φθηνές, άσε που το πάχος είναι μόλις 25 mm ενώ θα ήθελα κάτι πιο χοντρό.
Σκέφθηκα που μπορώ να βρω αλλού φθηνά ξύλα και το μυαλό μου πήγε στις επιφάνειες του ΙΚΕΑ.
Το μόνο κακό που έχουν οι επιφάνειες του ΙΚΕΑ είναι ότι προορίζονται για γραφεία, οπότε η κάτω τους πλευρά είναι χωρίς φινίρισμα.
Οι τιμές σε σχέση με τις μελαμίνες του Le Roi είναι χώμα.
Η σκέψη είναι να πάρω 3 από τις παρακάτω που έχουν διαστάσεις Μήκος: 100 cm, Πλάτος: 60 cm, Πάχος: 3.4 cm για τα τρία ράφια, αυτό που πατάει στο έδαφος, το ενδιάμεσο και το πάνω με μόλις 9.99 η κάθε μία, δηλαδή 30 ευρώ και για τις 3.
http://www.ikea.gr/epipla-grafeiou/...neies-trapeziou/epifaneia-ergasias-4649/5780/
Και μετά για να λυθεί το πρόβλημα της αφινίριστης επιφάνειας να αγοράσω 2 επιφάνειες με διαστάσεις Μήκος: 120 cm, Πλάτος: 60 cm, Πάχος: 3.4 cm. Την κάθε μία την κόβω στη μέση και φέρνω πρόσωπο τις αφινίριστες πλευρές, ενώ τις κομμένες πλευρές τις βάζω στο πάτωμα και δεν φαίνονται. Η κάθε μία έχει 24 ευρώ, οπότε για 2 θέλω 48 ευρώ.
http://www.ikea.gr/epipla-grafeiou/...neies-trapeziou/epifaneia-ergasias-4650/5781/

Και βγαίνει με 78 ευρώ σε υλικά το παρακάτω

avd2-IKEA.jpg

avd1-IKEA.jpg

Το μόνο που με ενοχλεί λίγο είναι ότι με το 1 μέτρο ωφέλιμο μήκος είναι κοντά οι συσκευές με τα πλαϊνά τις κατασκευής...μένουν χοντρικά 10 εκατοστά για κενό ανάμεσα στις πλευρές του επίπλου και ανάμεσα στις συσκευές. Βέβαια με αυτό το ύψος που έχω βάλει μπορεί να μπει και η μία συσκευή πάνω και η άλλη στο κάτω ράφι και το κεντρικό ηχείο πάνω στο επιπλάκι, εφόσον δεν υπάρχει τηλεόραση...

Υ.Γ. Μου πήρε κανένα τέταρτο να μάθω το sketchup, αλλά αν πάρεις το κολάει είναι απίστευτα εύκολο λογισμικό και φτιάχνεις σχεδιάκια σε λίγα λεπτά ευπαρουσίαστα...και είναι και έτοιμο ήδη για 3D printing.

Καλές και οι μελαμίνες και τα pvc και τα mdf και τα pdf αλλά σαν την μασιφ ξυλεία δεν έχω καλύτερο.
Γιώργο, μόνο αν έχεις χώρο, χρόνο και διάθεση δες λίγο το παρακάτω:
Untitled.jpg

Η όλη κατασκευή βασίζεται αποκλειστικά σε δοκάρια. Οι τελικές διαστάσεις θα προκύψουν και από τα δοκάρια που θα επιλέξεις/βρεις.
Από όσο θυμάμαι στο Leroy, δοκάρι πεύκου με διατομή 4,5Χ9cm και μηκος 2m, κοστίζουν γύρω στα 9EUR/τεμ. Αν πούμε ότι θα το κάνεις με αυτά, τότε αν βάλεις 6 σειρές δοκάρια το βάθος θα βγει στα 54cm. Θα χρειαστείς 18 δοκαρια των 2 μέτρων οπότε το κόστος θα ξεπεράσει το budget σου. Υποθέτω αν πας σε μέρη όπου εμπορεύονται ξυλεία και δεν είναι san σουπερ μαρκετ θα τα βρεις φθηνότερα. Αν σου κάνει και τα 45cm ως βάθος επίπλου τότε θα χρειαστείς 15 δοκάρια.

Aν σου αρέσει η πολύχρωμη προσέγγιση που βλέπεις παρακάτω, θα χρειαστείς και 2 μισόκιλα βερνίκια, ένα μαυρο και ένα καφέ στον τόνο που σου αρέσει και αρχίζεις και παίζεις και αναμιγνύεις και βάφεις. Θα σου πω όμως και το εξής:
Κατά καιρούς έβλεπα κάτι έπιπλα από μασίφ ξυλεία αβερνίκοτα και μου έτρεχαν τα σάλια. Αλλά ήταν και από ξύλα κατά πολύ ακριβότερα σε σχέση με το πεύκο.
Πρόσφατα από κάτι ρετάλια δοκαριών πεύκου που μου είχαν μείνει, έφτιαξα ένα σκαμπουδάκι για το εργαστήριο. Δεν ξέρω πως μου ήρθε αλλά αποφάσισα να μην το περάσω κανένα βερνίκι, να το αφήσω ως έχει το ξύλο απλά να το γυαλοχαρτάρω μέχρι αηδίας που λένε με το ψιλό. Έπαθα πλάκα. Να βράσω όλα τα έπιπλα του ΙΚΕΑ, της ΝΕΟΣΕΤ, των 120 ενωμένων εργοστασίων και πάει λέγοντας. Η αίσθηση που σου αφήνει τόσο στο μάτι όσο και στο χέρι είναι σε άλλο επίπεδο. Και αν εχει και καμία ατέλεια του ξύλο, δεν τρέχει μια, αυτή είναι η ομορφιά του.

Κώστα συμφωνώ μαζί σου και είμαι υπέρ του ξύλου γενικά μιλώντας, από τα έπιπλα μέχρι τα δάπεδα. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση σχεδόν όλα τα υπόλοιπα έπιπλα είναι είτε μαύρα, είτε πολύ σκούρο καφέ (σχεδόν μαύρο) και επίσης υπάρχει ο περιορισμός του budget (δυστυχώς)...

ΛερουΜερλιν πευκο 45Χ95
Μηκος δοκαριου 3μετρα τιμη 8,8 2,7μετρα τιμη 8,2 2,4μετρα τιμη 6,95

Τα δοκαρια ομως εχουν αρκετους ροζους, ενω πρεπει να πετυχεις παραλαβη για να τα παρεις γρηγορα, τα αποθηκευουν κατακορυφα και σκευρωνουν, εχω ρωτησει τον υπαλληλο, το ξερει το προβλημα αλλα δεν εχουν χωρο για σωστη, οριζοντια αποθηκευση. Σαν ζωντανο ξυλο που ειναι θα εχει κινηση. Σημερα φτιαχνεις κατι με τελεια εφαρμογη και σε ενα εξαμηνο θα ειναι λιγο σκευρωμενο, οι ενωσεις δεν θα ειναι τελειες, κλπ. Πραγματικα σταθερα ξυλα ειναι τα βιομηχανικα, μελαμινες, κοντρα πλακε, mdf με καπλαμα.

Απλα δινω μια σφαιρικη οπτικη, δεν αντιτιθεμαι στην ιδεα.

View attachment 108029

DSC_4505_800-600.jpg

τα καθετα κομματια πως τα ενωσες μεταξυ τους? με βιδες απλα, καβιλιες ή γωνιες απο μεσα μερια?

Τα κάθετα έχουν κατά βάθος βίδες στο πάνω μέρος οι οποίες καλύφθηκαν όταν βιδώθηκε το πάνω (δεύτερο) κομμάτι του τραπεζιού. Το πάνω (δεύτερο) κόμματι βιδώθηκε από την κάτω μεριά του πρώτου (συνολικό πάχος 36mm).

Τα δυο μεσαία κάθετα είναι βιδωμένα κατά βάθος και από την κάτω πλευρά. Ένα καδρόνι 40mm x 40mm διατρέχει το κάτω μέρος γύρο-γύρο εσωτερικά (τελάρο) για να βιδωθούν/στερεωθούν πάνω του τα ακριανά κάθετα, το κάτω κομμάτι, το μπροστά και το πίσω.

Έτσι οι μόνες βίδες που φαίνονται είναι αυτές στο καδρόνι από την κάτω μεριά του επίπλου και αυτές που βίδωσα εσωτερικά στο κάτω κομμάτι για να στερεώσω το πάνω.

φοβερο ποστ,τωρα το ειδα...μπραβο φιλε χιωτη!!!

ειμαι λατρης των κατασκευων και της πατεντας(δεν εχω χωρο ομως χαχαχα)!!!

πριν 2 χρονια ανακαινησα το σπιτι το οποιο μενω σχεδον μονος μου.γκρεμισα τοιχους,μερικα σοβατισματα,στοκαρισματα,βαψιματα,τοποθετηση πλακιδιων,τοποθετηση laminate,λιγα ηλεκτρικα,λιγα υδραυλικα,κατασκευη κουζινας(ετοιμα κομματια και τα συναρμολογησα) κτλ...

το αποτελεσμα παρα πολυ καλο(για ερασιτεχνης) συμφωνα με τα λεγομενα αλλων..μου πηρε στο χαλαρο 6 μηνες περιπου...

προσφατα εφτιαξα ενα πασο για την κουζινα απο mdf 120x80 cmκαι εκανα ενα σχεδιακι με τη σεγα.κατοπιν βαψιμο και το αποτελεσμα...

Πολυ ωραιο ειναι. Εχει περαστει με ρουτερ η το στρογγυλεψες με το χερι;

Αυτο ετοιμαζω να φτιαξω με τα μικρα. Κλασικα εχω το φαλτσοπριονο αλλα παλι θα επιλεξω το δωρεαν κοψιμο του Λερου γιατι ειναι ευκολο και δεν πρεπει να καθαρισω ΟΛΟ το μπαλκονι μετα. Απο κοντρα πλακε συμηδα 6χιλιοστων.

20141025224455Custom_zpsdd619f6f.jpg

birdhouse_zps67d6539f.jpg

η πιο φθηνή λύση για ξυλεία τελικά είναι οι παλέτες; Δεν έχω καταλήξει ακόμη.

εχετε βγάλει άκρη που μπορούμε να προμηθευτούμε φθηνές τάβλες; Γενικά βλέπω οτι δεν παίζουν και φθηνά όπως στο εξωτερικο που ειναι σχεδόν τσάμπα..
Δεν ψάχνω για καλή ποιότητα απαραίτητα. Lerroy praktiker παίζει τίποτα;

Αυτο που μου την σπάει είναι τα διάφορα ελληνικά site παρουσιάζουν τα υλικά τσάμπα λες και τα βρίσκεις πεταμένα στο δρόμο. Εκτός αν αρχίσω να ψαχνω σε κάδους που πετάνε παλιά έπιπλα να κάνω dissasembly σε καναπέδες και παλιές ραφιέρες..

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Πολυ ωραιο ειναι. Εχει περαστει με ρουτερ η το στρογγυλεψες με το χερι;

Αυτο ετοιμαζω να φτιαξω με τα μικρα. Κλασικα εχω το φαλτσοπριονο αλλα παλι θα επιλεξω το δωρεαν κοψιμο του Λερου γιατι ειναι ευκολο και δεν πρεπει να καθαρισω ΟΛΟ το μπαλκονι μετα. Απο κοντρα πλακε συμηδα 6χιλιοστων.

20141025224455Custom_zpsdd619f6f.jpg

birdhouse_zps67d6539f.jpg

οχι ρουτερ δεν εχω.με το χερι ολα.κοψιμο με σεγα το σεδιο που εκανα και μετα λιγο τριψιμο με γυαλοχαρτο.

Καλημερα κυριοι και καλή εδδομάδα,

ερώτηση: γνωρίζεται αν υπάρχει κάποιος τρόπος να εκμεταλλευτώ το πριονίδι ενός ξύλου και με την προσθήκη κάποιου συστατικού να φτιάξω στόκο;

αν βαλεις κολλα με το πριονιδι τοτε μπορεις να καλυψεις τυχον χτυπηματα στο ξυλο...ή κενα στην συναρμογη των ξυλων...
Απλα πρεπει να ειναι το ιδιο ξυλο ωστε να ταιριαζει το χρωμα...