DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μέσα στους περιορισμούς που είχα βάλει είχα γράψει και για κόστος που να μην ξεπερνά τα 80-100 ευρώ σε υλικά.
Πέρασα χθες από το Le Roi Merlin και είδα ότι οι μελαμίνες δεν είναι και τόσο φθηνές, άσε που το πάχος είναι μόλις 25 mm ενώ θα ήθελα κάτι πιο χοντρό.
Σκέφθηκα που μπορώ να βρω αλλού φθηνά ξύλα και το μυαλό μου πήγε στις επιφάνειες του ΙΚΕΑ.
Το μόνο κακό που έχουν οι επιφάνειες του ΙΚΕΑ είναι ότι προορίζονται για γραφεία, οπότε η κάτω τους πλευρά είναι χωρίς φινίρισμα.
Οι τιμές σε σχέση με τις μελαμίνες του Le Roi είναι χώμα.
Η σκέψη είναι να πάρω 3 από τις παρακάτω που έχουν διαστάσεις Μήκος: 100 cm, Πλάτος: 60 cm, Πάχος: 3.4 cm για τα τρία ράφια, αυτό που πατάει στο έδαφος, το ενδιάμεσο και το πάνω με μόλις 9.99 η κάθε μία, δηλαδή 30 ευρώ και για τις 3.
http://www.ikea.gr/epipla-grafeiou/...neies-trapeziou/epifaneia-ergasias-4649/5780/
Και μετά για να λυθεί το πρόβλημα της αφινίριστης επιφάνειας να αγοράσω 2 επιφάνειες με διαστάσεις Μήκος: 120 cm, Πλάτος: 60 cm, Πάχος: 3.4 cm. Την κάθε μία την κόβω στη μέση και φέρνω πρόσωπο τις αφινίριστες πλευρές, ενώ τις κομμένες πλευρές τις βάζω στο πάτωμα και δεν φαίνονται. Η κάθε μία έχει 24 ευρώ, οπότε για 2 θέλω 48 ευρώ.
http://www.ikea.gr/epipla-grafeiou/...neies-trapeziou/epifaneia-ergasias-4650/5781/

Και βγαίνει με 78 ευρώ σε υλικά το παρακάτω

View attachment 108039

View attachment 108040

Το μόνο που με ενοχλεί λίγο είναι ότι με το 1 μέτρο ωφέλιμο μήκος είναι κοντά οι συσκευές με τα πλαϊνά τις κατασκευής...μένουν χοντρικά 10 εκατοστά για κενό ανάμεσα στις πλευρές του επίπλου και ανάμεσα στις συσκευές. Βέβαια με αυτό το ύψος που έχω βάλει μπορεί να μπει και η μία συσκευή πάνω και η άλλη στο κάτω ράφι και το κεντρικό ηχείο πάνω στο επιπλάκι, εφόσον δεν υπάρχει τηλεόραση...

Υ.Γ. Μου πήρε κανένα τέταρτο να μάθω το sketchup, αλλά αν πάρεις το κολάει είναι απίστευτα εύκολο λογισμικό και φτιάχνεις σχεδιάκια σε λίγα λεπτά ευπαρουσίαστα...και είναι και έτοιμο ήδη για 3D printing.

Θα προχωρήσω σε αυτή τη λύση τελικά, κυρίως λόγω κόστους. Θα πάω αύριο από ΙΚΕΑ για την αγορά των ξύλων και ελπίζω να βρω κανέναν ανοικτό να μου κόψει τα 2 τεμάχια του 1.2 m στα δύο. Δεν τολμάω να το κάνω με τη σέγα μου γιατί δεν έχω οδηγό για 60 cm κοπή.
Για τη στερέωση τώρα, 12 cm αυτοδιάτρητες μαύρες με άλλεν από την πίσω πλευρά πάχους μισού χιλιοστού θα είναι ΟΚ; Το πάχος των δύο πλαϊνών είναι από 6.8 cm οπότε βάζω να μπει άλλα 6 μέσα στο ράφι (που και αυτό είναι πάχους 3.4 cm) για να στεριωθεί. Για να βγουν οκ οι τρύπες θα τρυπήσω με μικρότερο τρυπάνι σαν οδηγό, πλήρως τα πλαϊνά και 2-3 cm το ράφι, φαντάζομαι αν μπει σωστά για τα πρώτα 7-9 cm δεν θα στραβώσει στο τέλος.
Βάζω και μια φώτο από αντίστοιχη βίδα.

screw.jpg

παιδιά για να κάνω σε ενα ξύλο τετράγωνο η ορθογώνιο ενα κόψιμο γωνιά (δηλαδή να γινει ενα Γ)μόνο με ρουτερ γινετε?
θέλω να κάνω βαση,ενα τετράγωνο δηλαδή για πορτάκι άπλα η πόρτα να μπαίνει μεσα στο Γ..(με λιγα λογία ενα πορτάκι στην γυψοσανίδα προς την σκεπή.

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

παιδιά για να κάνω σε ενα ξύλο τετράγωνο η ορθογώνιο ενα κόψιμο γωνιά (δηλαδή να γινει ενα Γ)μόνο με ρουτερ γινετε?
θέλω να κάνω βαση,ενα τετράγωνο δηλαδή για πορτάκι άπλα η πόρτα να μπαίνει μεσα στο Γ..(με λιγα λογία ενα πορτάκι στην γυψοσανίδα προς την σκεπή.

Μπορείς να βιδώσεις από πίσω πηχάκια για να δημιουργήσεις την πατούρα για το πορτάκι.

παιδιά αν και εχω ξαναρωτήσει αλλα δεν απάντησε κανείς.
Που θα βρώ φθηνες ταβλες εντός Αττικής; Leroy praktker πόσο πάει το μέτρο; Κάτι πήρε το μάτι μου οτι τις βαράνε..(οχι κυριολεκτικά)
Κανένα ξυλουργείο προς βόρεια προάστεια αττικής με λογικές τιμές;
Εναλλακτικά παω σε ευρωπαλέτες και τις ξηλώνω.. εχω βρεί με 3.5 σκούρες - 4.5 ευρώ τις καθαρές.

δυο ερωτησεις -αποριες απο εναν νεο με τις κατασκευες 1.mdf 19 μμ ειναι καλο για παγκο εργασιας ? 2. που θα βρω λαστιχενια επιφανεια 4-5 μμ για την επιφανεια εργασιας του παγκου μου ?

Βασιλη γεια σου.
Καλυτερα κοντρα πλακε 18 χιλιοστα για να σου δωσει ισχυρη επιφανεια.

Λαστιχο θα βρεις στον Πειραια στην πλατεια ιπποδαμιας!

Που θα βρώ φθηνες ταβλες εντός Αττικής; Leroy praktker πόσο πάει το μέτρο; Κάτι πήρε το μάτι μου οτι τις βαράνε..(οχι κυριολεκτικά)
Εναλλακτικά παω σε ευρωπαλέτες και τις ξηλώνω.. εχω βρεί με 3.5 σκούρες - 4.5 ευρώ τις καθαρές.

Σαχλός νομίζω λέγεται στη Λ.Καραμανλή στο Μενίδι.....με ένα γκουγκλάρισμα θα τον βρεις.Πήρα κάτι δοκαράκια πλανισμένα φτηνότερα από πράκτικερ και μερλιν.....κάνε ένα ψαξιματάκι εκεί.

Σαχλός νομίζω λέγεται στη Λ.Καραμανλή στο Μενίδι.....με ένα γκουγκλάρισμα θα τον βρεις.Πήρα κάτι δοκαράκια πλανισμένα φτηνότερα από πράκτικερ και μερλιν.....κάνε ένα ψαξιματάκι εκεί.

Σε ευχαριστώ πολύ θα τον κοιτάξω.

Στην Οδο Σωρού στο Μαρούσι (αυτή που ξεκινάει απο τα εκπαιδευτήρια Δούκα και καταλήγει στην Λ. Κηφισίας) έχει στο αριστερό χέρι (νομιζω οτι ειναι Σωρού 36) ενα μαγαζί με ξυλεία και DYI κατασκευές. Δεν ειμαι 100% σίγουρος οτι έχει ακριβώς αυτό που θέλεις αλλά αν είναι ο δρόμος σου από εκεί ρίξε μια ματιά..

Θα το κοιτάξω κι αυτό μιας κΑι ειναι κοντά και θα ενημερώσω σύντομα .ευχαριστω για την πρόταση.

Βρήκα το χρόνο και κάθισα να φτιάξω το επιπλάκι που είχα σχεδιάσει πιο πάνω...
Πρώτα από όλα οι επιφάνειες από το ΙΚΕΑ είναι γεμισμένες με χαρτόνι...τις πήγα σε κατάστημα ώστε τα δύο κομμάτια 120x60 να γίνουν τέσσερα 60x60 και μετά σκέφτηκα (βλέποντας και το χαρτόνι μέσα) να χρησιμοποιήσω και ξυλόκολλα εκτός από τις βίδες. Έτσι πρώτα κολλήθηκαν ανά δύο αυτά τα κομμάτια όπως φαίνονται στην πρώτη φωτογραφία και τα άφησα ένα 24ωρο μέχρι να συνεχίσω την κατασκευή.
glue.jpg
Ξεκίνησα με τις νοβοπανόβιδες (12 cm μήκος και 0.5 cm πάχος) να φτιάξω τον πάτο και πήγαν όλα τέλεια. Πρόσθεσα και ξυλόκολλα στις ενώσεις. Όταν πήγα όμως να βάλω την πάνω επιφάνεια το χάος.
Οι νοβοπανόβιδες έφταναν μέχρι ένα σημείο και μετά τίποτα...ούτε το 7.2 V κατσαβίδι, ούτε ένα άλλο στα 14.4 V έκανε δουλειά, ενώ με το χέρι το τίποτα. Σίγουρα στις άκρες οι επιφάνειες έχουν κάποιο άλλο υλικό από μέσα, δεν μπορεί να δικαιολογείται απλά με ξύλο αυτή η αντίσταση...
Τελικά έβγαλα το μεγάλο ρεύματος πνευματικό δράπανο SDS και μόνο με κρούση κατάφερα να τρυπήσω με τρυπάνι για μπετό...Μετά προφανώς ήταν εφικτό το βίδωμα των βιδών.
Λόγω αυτού η συναρμογή δυστυχώς δεν ήταν τέλεια...βέβαια δεν είναι και τελείως χάλια.
Το ενδιάμεσο ράφι εγκαταστάθηκε χωρίς πρόβλημα με απλό βίδωμα.
Το αποτέλεσμα το βλέπετε παρακάτω...για πρώτη κατασκευή δεν πήγε και τόσο άσχημα νομίζω...
Για τις βίδες λογικά θα τις βάψω μαύρες να μην φαίνονται.
epip3.jpg
epip2.jpg
epip1.jpg

Συνολικά καλό ειναι. ποσο ειπαμε ότι κόστισε;
Δυο παρατηρήσεις-απορίες:
Γιατί δεν πάτησες τα οριζόντια στα κάθετα και να μην έβαζες τόσες βίδες, και δευτερο, το πάνω ράφι ειναι σιγουρο ότι δεν θα κάνει κοιλιά με τηλεόραση επάνω;

Θα μπορουσες το μεσα απο τα δυο καθετα να το κανεις τοσο κοντιτερο οσο το παχος της πανω ταβλας ετσι ωστε να το χονευεις και μετα να κανεις τις τρυπες εσωτερικα ωστε να μην φαινονται απο εξω αρα και να μην πρεπει να τις βαψεις...
Κατα τα αλλα καλη η κατασκευη, απλη και ομορφη...

απλό κι ωραίο. Εγώ προσπωπικά θα ακουμπούσα την οριζόντια επιφάνια στις κάθετες και θα το βίδωνα κάθετα.Βέβαια με το τρόπο που το έκανε ο φίλος κερδίσει λίγο σε επιφάνεια.
Επίσης μου φαίνεται χοντρό για να κάνει κοιλιά . Μπορεί να βάλει ενα διαχωριστικό στο πάνω και στο κάτω ραφάκι σε περίπτωση που μπεί κάτι βαρύ πάνω.

Τις βίδες μπορείς να τις περάσεις με ενα υλικό σαν στόκο (η ξυλόστοκο) και να τις βάψεις. Απευθείας δεν θα πιάσει καλά η μπογιά πάνω και θα ξεβάψουν.

Last edited:
για τις βιδες υπαρχουν ειδικες ταπουλες τις βαζεις πανω στα κεφαλια και καθαρισες .

Κόστος συνολικό 85 ευρώ μαζί με τις βίδες και την ξυλόκολλα...

Η ιδέα να είχα βάλει τις βίδες εσωτερικά είναι πραγματικά καλή...δεν το είχα σκεφτεί γμτ...Αυτό είναι κυριολεκτικά η απόκτηση εμπειρίας για επόμενες κατασκευές...
Σίγουρα αισθητικά θα ήταν πολύ πολύ καλύτερο...για να παρηγορηθώ νομίζω ότι είναι λίγο πιο σταθερό έτσι...(μπορεί και όχι :P )
Την τάβλα δεν την έβαλα "καπάκι" γιατί δεν θα έπαιρνε τις συσκευές μου. Δείτε την πως είναι στο χώρο μου πιο κάτω...η οθόνη υπολογιστή που είναι τώρα πάνω (28 ιντσών) δεν θα μείνει εκεί...προς το παρόν δεν έχω τηλεόραση.
Πάντως εκεί που μπήκε και με το βάψιμο των βιδών δεν φαίνεται ιδιαίτερα.

Βασίλη ή και οι υπόλοιποι τάπες ξέρετε που μπορώ να βρω? Μόνο σε κιτ επίπλων έχω δει ως τώρα. Σίγουρα θα βελτίωνε την κατάσταση
.epipl-fin.jpg

FCC-TX.jpg

σε οποιοδηποτε μεγαλομαγαζο τυπου Leroy, ή σε καποιον που κοβει ξυλεια...

Υπαρχουν και αυτοκολλητες ταπες σε διαφορα χρωματα ξυλου.
00211.jpg