DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Παιδιά, πολύ ωραιες οι επισκευες με αυτο .αλλα εχω μία ενσταση. Στο δικό μου που ειναι αυτο του λιντλ, τα συρματάκια με εκείνο το κοφτάκι που δινει μαζί απλά δεν κόβονται με τίποτα! Δοκίμασα με δικό μου κόφτη, αλλα ηταν λιγο μεγαλύτερος και δυσκόλευε. Το έχουν κάνει θέμα μερικοί σε βίντεο, εσεις τι λέτε;

Εχεις δικιο, ειναι ενα θεμα αυτο.

Εχω παρατηρησει οτι σε καποιες παρτιδες συρματακια, οι ακρες κοβονται ευκολα οταν τις λυγιζεις, σε αλλες παρτιδες θελουν απαραιτητα κοφτη.
Το κοφτακι που ερχεται μαζι με το σετ ειναι για τα μπαζα. Ομως και με καλο κοφτακι παλι μενει λιγο γρεζι που πολλες φορες ενοχλει.
Σε αυτες τις περιπτωσεις, οπως εχω αναφερει στις σχετικες αναρτησεις επισκευων μου, το dremel με ενα bit λειανσης κανει τελεια δουλεια.

Οποιος πετυχει συρματακια που κοβονται ευκολα οταν τα λυγιζεις, ας μας πει την πηγη ια να προμηθευτουμε!

• Like
Reactions: ΕΥΜΑΙΟΣ
Καμμια ιδεα για το πως να κλεισω αυτη την τρυπα στην μεταλλικη περιφραξη του κηπου?
27ZY4gfl.jpg

Ειναι μεγαλη τρυπα για σιδηροστοκο. Ισως να βαλω τον σιδηροστοκο της Βison που ειναι σαν πλαστελινη και θα σταθει καλυτερα.
Ιδανικα θα κολλουσα ενα πλεγμα απο μεσα και θα το περνουσα σιδηροστοκο, αλλα δεν εχω προσβαση απο την αλλη πλευρα.
Υπαρχει βεβαια μια μικρη τρυπα (κιτρινο βελακι) οπου περνουσε το καλωδιο για το μπουτον που υπηρχε μπροστα.
Μπορει να μπει και να κολληθει μια λεπτη λαμαρινα με δυο πριτσινια, στις ηδη υπαρχουσες τρυπες, που αμα βαφτει, δεν θα πολυφαινεται. Η ενα κερμα :)

Καμμια ιδεα για το πως να κλεισω αυτη την τρυπα στην μεταλλικη περιφραξη του κηπου?
27ZY4gfl.jpg

Ειναι μεγαλη τρυπα για σιδηροστοκο. Ισως να βαλω τον σιδηροστοκο της Βison που ειναι σαν πλαστελινη και θα σταθει καλυτερα.
Ιδανικα θα κολλουσα ενα πλεγμα απο μεσα και θα το περνουσα σιδηροστοκο, αλλα δεν εχω προσβαση απο την αλλη πλευρα.
Υπαρχει βεβαια μια μικρη τρυπα (κιτρινο βελακι) οπου περνουσε το καλωδιο για το μπουτον που υπηρχε μπροστα.
Μπορει να μπει και να κολληθει μια λεπτη λαμαρινα με δυο πριτσινια, στις ηδη υπαρχουσες τρυπες, που αμα βαφτει, δεν θα πολυφαινεται. Η ενα κερμα :)

Μέτρα τη…
Όταν κατέβω Αθήνα να σου φτιάξω στον τόρνο μια τάπα από ερταλόν.

Ιδέες, χωρίς να είναι καμία δοκιμασμένη:
-Εποξικός στόκος/πλαστελίνη
-Άνοιγμα σπείρωμα, τάπωμα με βίδα, μετά κόψιμο βίδας και σιδηρόστοκος
-Κομμάτι σιδερένια βέργα και ηλεκτροκόλληση

και τέλος η εύκολη λύση: άνοιγμα σπείρωμα και απλά βάλε μια βίδα. Κρέμασε και ότι 'να ναι, να της δώσεις λόγο ύπαρξης.

27ZY4gfl.jpg

Άμα δεν το πω θα σκάσω.....:ROFLMAO::LOL::giggle:
Ηλεκτροκόλληση!!!!!!!

Εναλλακτικά, πολυουρεθάνη χαμηλής διόγκωσης και σιδηρόστοκος στο τελείωμα. Τον τρόπο επέμβασης θεωρώ ότι τον κατέχεις σε υπερθετικό βαθμό :).
Άλλη λύση είναι ο εποξειδικός στόκος 2 συστατικών. Τον χρησιμοποιούσαμε παντού στις βάρκες, ίσως ο Μπάμπης @Babis K. ξέρει κάποιο καλύτερο.

Αν τελικά θέλεις με ηλεκτροκόλληση, θα κάνω την καρδιά μου πέτρα πέτρα και θα έρθω (δηλ τραβάτε με κι ας κλαίω :ROFLMAO: :LOL:). Αυτό είναι το εύκολο. Δυστυχώς αυτές τις ημέρες η ηλεκτροκόλληση απαγορεύεται. Όταν ο χάρτης επικινδυνότητας δείξει 2, το φτιάξαμε.

Edit: Με πρόλαβε ο Μπάμπης με το Ertalon, αλλά εγώ σου δίνω λύση και με τις μικρές τρύπες :LOL:
Και ο Δημήτρης έδωσε καλές ιδέες.
Και μην ξεχνάμε
17110.jpeg

Ωραιες ιδεες (y) (y)

To γεμισμα με αφρο πολυουρεθανης μου αρεσε. Στοκος πλαστελινη υπαρχει, αυτος της Bison που ελεγα παραπανω -και ειναι πολυ χρησιμος.
Oι πιο παλιοι ισως θυμουνται και τον αντιστοιχο Εγγλεζικο milliput απο το Αμαζον που τελικα ηρθε και στην Ελλαδα.

Το σπειρωμα επισης ειναι ενδιαφερουσα σαν ιδεα, αλλα τοσο μεγαλους σπειροτομους ισως εχω μονο σε ιντσες και βιδες 2 εκ. διαμετρο δυσκολα θα βρω.

Επισης ταπα καποιου ειδους μπορει να φτιαχτει και να σφηνωθει! Κατι απο ολα αυτα θα γινει καθως ο στοχος ειναι να μην μπαινει νερο απο την τρυπα.

• Like
Reactions: newbie
Τώρα που είμαι στο χωριό αποφάσισα να κάνω μια κατασκευή που μου ζητούσε η σύζυγος εδώ και καιρό.
Μιά ραφιέρα κλειστή σε μια εσοχή του τοίχου με σκοπό νά αποσυμφορηθούν τα υπόλοιπα ντουλάπια.

IMG_5328.jpeg

Αποφάσισα να κάνω αυτή τη κατασκευή γιατί βρήκα στην Αθήνα από φίλο δύο έτοιμα παραθυρόφυλλα από ένα πανάκριβο Ιταλικό ντουλάπι κουζίνας.

IMG_5329.jpeg

Κι εδώ αρχίζει η ιστορία να γίνεται λίγο τρελοκομείο.
Ξεκίνησα την κατασκευή του πλαισίου χρησιμοποιώ τας ένα παλιό Σουηδικό ξύλο από το κάσωμα της κεντρικής πόρτας που αντικατέστησα με μια αλουμινένια.
Αν και είχα καλύτερα ξύλα, όπως οξιά και ιρόκο προτίμησα το Σουηδικό για να δένει καλύτερα με τις άλλες γύρω ξύλινες κατασκευές που ήταν όλες από Σουηδικό.
Αν το έφτιαχνο για το σπίτι της Αθήνας σίγουρα δεν θα χρησιμοποιούσα Σουηδικό αλλά κάποιο καλύτερο και πιο καθαρό ξύλο που θα ταίριαζε καλύτερα και με τα τζαμένια φύλλα.
Ευτυχώς στο χωριό έχω και τα εργαλεία αλλά και τον χώρο για τέτοιου είδους βρωμοδουλειές.

IMG_5337.jpegIMG_5335.jpeg

Σαν δουλειά φαίνεται απλή.
Εμένα όμως με ταλαιπώρησε πάρα πολύ 😕
Με δυσκόλεψαν πάρα πολύ οι πέτρινοι τοίχοι, δεν «καθόταν» πουθενά σωστά το ξύλο, και το οτι έπρεπε να ταιριάξω ένα σκελετό σε ήδη έτοιμα πορτάκια, άρα συγκεκριμένη απόσταση, σε συνδυασμό με το άνοιγμα της εσοχής.
Φαίνεται σχετικά εύκολο… κι όμως, εγώ ζορίστηκα πάρα πολύ.
Τελικά το έφτιαξα, με πολύ κόπο και περισσότερα μπινελίκια αλλά το έφτιαξα.

IMG_5332.jpeg

Κι εκεί συνειδητοποιώ το αδιανόητο.
Τα πορτάκια είναι ανάποδα 😳
Τι εννοώ;
Πέρασαν τους μεντεσέδες στην πλευρά που θα έπρεπε να είναι εξωτερική και τα πομολάκια στην εωτερική.
Έβλεπα απ’ την αρχή οτι κάτι δεν πάει καλά, δεν μου άρεσε που στο τζάμι φαινόταν εσωτερικά το ξύλο αλλά λέω «αποκλείεται», θα είναι το ντιζάιν του έτσι.
Μιλάμε για πανάκριβο Ιταλικό οίκο και αγορασμένο απο top μαγαζί στην Αθήνα.
Επίσης δεν μου άρεσαν και οι διχρωμίες του ξύλου.
Όταν όμως στα μετρήματα γύρισα το πορτάκι ανάποδα και είδα οτι είναι ένα κανονικό πορτάκι, χωρίς διχρωμίες και το εσωτερικό ξύλο να φαίνεται, κατάλαβα οτι πρόκειται για μεγάλη πατάτα.
Πιθανώς κάποιος στο εργοστάσιο ξεκίνησε τα 2-3 πρώτα ανάποδα και μετά, δεν γινόταν αλλιώς, τα συνέχισαν όλα έτσι.

Δείτε τι λέω ακριβώς.

IMG_5330.jpeg

Δυστυχώς δεν μπορούσα να κάνω κάτι για να το διορθώσω και αναγκαστικά προχώρησα και τελείωσα την κατασκευή σύμφωνα με το «Ιταλικό design”😛

IMG_5334.jpegIMG_5333.jpeg

Last edited:
Τα πορτάκια είναι ανάποδα 😳
Ωραίο βγήκε Μπάμπη.
Για το κενό που κάνει στα κάθετα η πατούρα του τζαμιού, σκέψου το μήπως το γεμίσεις βάζοντας 4 κάθετα λεπτά πηχάκια. Αν δεν καταφέρεις να βρεις ίδιο ξύλο/βερνίκι κάνετα πιο σκούρα να δώσεις μια πινελιά διχρωμίας.

Η πατάτα που γράφεις, μάλλον έγινε όταν περνούσαν τα ξύλα στο ρούτερ και έκαναν την πατούρα στην καλή πλευρά. Έχει και αυτές τις βίδες που δείχνει επιπλέον ότι κάτι δεν πήγε καλά με τις συνδέσεις; Τώρα για το top μαγαζί και οίκο, σηκώνει κουβέντα 😁 - εκτός αν οι άνθρωποι τα πουλούσαν ως ελαττωματικά μισοτιμής.

Για σένα που τα πήρες τζάμπα είναι καλή φάση, νομίζω τριανταφυλλιά είναι το ξύλο και είναι ακριβό.
χ12.jpg

• Like
Reactions: Babis K.
Ωραίο βγήκε Μπάμπη.
Για το κενό που κάνει στα κάθετα η πατούρα του τζαμιού, σκέψου το μήπως το γεμίσεις βάζοντας 4 κάθετα λεπτά πηχάκια. Αν δεν καταφέρεις να βρεις ίδιο ξύλο/βερνίκι κάνετα πιο σκούρα να δώσεις μια πινελιά διχρωμίας.

Η πατάτα που γράφεις, μάλλον έγινε όταν περνούσαν τα ξύλα στο ρούτερ και έκαναν την πατούρα στην καλή πλευρά. Έχει και αυτές τις βίδες που δείχνει επιπλέον ότι κάτι δεν πήγε καλά με τις συνδέσεις; Τώρα για το top μαγαζί και οίκο, σηκώνει κουβέντα 😁 - εκτός αν οι άνθρωποι τα πουλούσαν ως ελαττωματικά μισοτιμής.

Για σένα που τα πήρες τζάμπα είναι καλή φάση, νομίζω τριανταφυλλιά είναι το ξύλο και είναι ακριβό.
View attachment 276043

Πανάκριβο… το ξέρω σίγουρα 😃

Για το κενό αρχικά σκέφτηκα να του βάλω μαύρες λουρίδες βυνίλιο… ακριβώς σαν το δικό σου.
Τελικά η σύζυγος μου είπε οτι δέν την ενοχλεί και να μην κάνω τίποτε.

Μια χαρά βγήκε Μπάμπη. Δεν μπορούσες να κάνεις και πολλά.
Μερικές φορές είναι να τρελαίνεσαι με τις κακοτεχνίες των επώνυμων καταστημάτων. Δίνεις κάποιες χιλιάδες € και βρίσκεσαι αντιμέτωπος με σφάλματα που ούτε ερασιτέχνης δεν θα έκανε.

• Like
Reactions: Babis K. and KOSSTV
Τώρα που είμαι στο χωριό αποφάσισα να κάνω μια κατασκευή που μου ζητούσε η σύζυγος εδώ και καιρό.
...........................
Σαν δουλειά φαίνεται απλή.
Εμένα όμως με ταλαιπώρησε πάρα πολύ 😕
Κατ' αρχην οι γυναικες ειναι ανοικονομητες με τα ντουλαπια.
Οσα και να βαλεις θα τα γεμισουν στο πι και φι.:)
Δευτερον αν καταλαβα καλα, ειναι απο τις δουλειες που τις θαυμαζεις
τελειωμενες αλλα αν ηξερες την ταλαιπωρια δεν θα την ξεκινουσες καθολου. :)

Δευτερον αν καταλαβα καλα, ειναι απο τις δουλειες που τις θαυμαζεις
τελειωμενες αλλα αν ηξερες την ταλαιπωρια δεν θα την ξεκινουσες καθολου. :)

Πολύ καλά κατάλαβες… 😁

Καναμε το φινιρισμα σε μια ξυλοκατασκευη με ενα φιλο και χρειαστηκε να περιποιηθουμε το ασχημο σοκορο μιας ταβλας απο μελαμινη, που φαινοταν μονο για λιγα εκατοστα. Το καλυψαμε ομορφα με μιγμα ξυλοστοκου και ξυλοκολλας, καθως θυμηθηκα μια δοκιμη που ειχα κανει αρκετα χρονια πριν.
49664966768_c7344b6a6c_b.jpg

Υπαρχει καποιο υλικο, περαν των σοκοροταινιων φυσικα, που να δινει παρομοιο η καλυτερο αποτελεσμα σε σοκορο νοβοπαν? Επειδη τα υλικα εξελισσονται.

Υπηρχαν παλια χοντρα pvc 3mm σοκοροκαλυπτρα τα οποια εβαζαν μαραγκοι..
Εχει τετοια η κουζινα.μου..

20260902_204001.jpg
Εξαιρετικη ποιοτητας και ανθεκτικα επειτα απο 20 χρονια.
Δεν ξερω που μπορεις να βρεις πλεον...