DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ο μετασχηματιστής απομόνωσης είναι must για εργαστήρια ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών.

Οι παραλληλες ασφαλειες ειναι καλο κολπο. Δεν το ειχα σκεφτει...

Εχει φτιαξει κανεις τελάρα με σιτες για τα παραθυρα. Θελω να φτιαξω για το σπιτι, τα οποια θα πανε "πρεσαριστα" εξωτερικα στο ξυλινο κασωμα, ωστε να αφαιρουνται το χειμωνα.
Αναρωτιωμουν τι μεγεθος "πηχάκι" να παρω, και ποιος θα ηταν ο καλυτερος τροπος να τα ενωσω στις γωνιες για να μην στραβωνουν, γιατι τα παραθυρα ειναι μεγαλα.
Εχει κανει κανεις κατι παρομοιο, γιατι εχω ψιλοκολησει;

Εχει φτιαξει κανεις τελάρα με σιτες για τα παραθυρα. Θελω να φτιαξω για το σπιτι, τα οποια θα πανε "πρεσαριστα" εξωτερικα στο ξυλινο κασωμα, ωστε να αφαιρουνται το χειμωνα.
Αναρωτιωμουν τι μεγεθος "πηχάκι" να παρω, και ποιος θα ηταν ο καλυτερος τροπος να τα ενωσω στις γωνιες για να μην στραβωνουν, γιατι τα παραθυρα ειναι μεγαλα.

Εγώ έχω φτιάξει για το χωραφόσπιτο που έχω.

Προτίμησα δοκαράκι πεύκου με διαστάσεις 4 χ 6 εκ, το οποίο και έκοψα με φαλτσοπρίονο και έπειτα το πέρασα 2 χέρια βερνίκι θαλάσσης.
Κάρφωσα πάνω του με καρφωτικό αέρος κάμποσα δίχαλα για να συγκρατούν το κοτετσόσυρμα που χρησιμοποίησα και εδώ και ένα χρόνο που τα έχω δεν έχουν πάθει το παραμικρό.

Αισθητικά και λειτουργικά ταιριάζουν απόλυτα με τον χώρο για τον οποίο προορίζονται.
Τώρα αν θες να δένει καλύτερα μπορείς να τα βάψεις και σε άλλα χρώματα...

Τι μεγεθος εχουν τα παραθυρα?
Εχω φτιαξει μια απλη σιτα περιπου 60χ80εκατοστα για ενα αλουμινενιο μικρο πλαγιο παραλληλογραμμο παραθυρο.

Λογω του μικρου μεγεθους χρησιμοποιησα λεπτο πηχακι 4χ15μμ. Οι ενωσεις εγιναν με φαλτσοκοπη 45 μοιρων και απλο κολλημα με ξυλοκολλα σε ειδικο σφιγκτηρα 90 μοιρων για απολυτη ορθη γωνια.
Δεν θυμαμαι να εβαλα ενισχυση στις γωνιες. Εαν χρειαζομουν ενισχυση θα κολλουσα/καρφωνα ενα λεπτο πηχακι στις γωνιες, απο την μια πλευρα.
Εαν τα πηχακια ηταν πιο χοντρα, θα τα εκοβα με ευθεια κοπη (οχι φαλτσοκοπη 45μοιρων) και θα τα ενωνα με καβιλιες και κολλα, αλλα παλι θα χρησιμοποιουσα τον ειδικο σφιγκτηρα για γωνια 90 μοιρων.
Μπορεις να ενισχυσεις της γωνιες απο μεσα βιδωνοντας μικρες λεπτες μεταλλικες γωνιες.

Αυτο που πρεπει να προσεξεις εαν εχει πολυ αερα το παραθυρο, ειναι να μην σου την παρει και την σηκωσει..:)
H σιτα πρεπει να στερεωθει πανω στο πλαισιο γερα.

Οταν κολλατε ενωσεις ξυλου που ειναι στο σοκορο να ξερετε οτι δεν εχετε ποτε καλη κολληση, θελει ενισχυση. Ειτε απο τις μεταλλικες γωνιες (που ειναι πολυ εκτος για τα γουστα μου) ειτε ενθετα κομματια ξυλου οπως στην φωτογραφια παρακατω.

spline-joint_mitered-spline2.jpg

Την άλλη εβδομάδα βγάζει το Lidl σίτες για πόρτες και παράθυρα.
Εγώ έχω πάρει και από τις δύο... είναι πολύ καλές και τρομερά οικονομικές αρκεί να σε φτάνουν οι διαστάσεις που βγαίνουν.
Πολύ παλαιότερα που δεν υπήρχαν έτοιμες σίτες στην αγορά είχα χρησιμοποιήσει γωνιά αλουμινίου και μέσα σε αυτή καρέ αλουμινίου ιδίας διάστασης κάπως έτσι
... L ή γωνιά ανάμεσα η σίτα |_ και μετά το καρέ []. Οι γωνιές στερεωμένες μεταξύ τους με χτυπημένα πριτσίνια και το καρέ στερεωμένο στις γωνιές με λαμαρινόβιδες φρεζάτες (αφού τέντωσα την σίτα). Έζησαν πολλά χρόνια έτσι μέχρι που αλλάχθηκαν με του Lidl.

Σκεφτηκα να φτιαξω ενα στροφειι για τυλιγμςα λαστιχου ποτισματος. Κατι που επρεπε να κανω ομως ηδη απο καιρο για το λαστιχο του αερα. Εχετετε καμια ιδεα? κατι απλο και ευκολα εφαρμοσιμο απο ξυλο κυριως και απλα εξαρτηματα.

Τα παραθυρα ειναι μεγαλα 1,20 Χ 1,20, οποτε Νικο του Lidl ειναι μικρα.
Και εγω πηχακι 4 Χ "κατι" σκεφτομουν, αλλα φοβαμαι οτι σε αυτη την αποσταση θα στραβωσει μονο και μονο απο το τεντωμα της σιτας.
Για την ενωση η λυση του orck ειναι ιδανικη αλλα προυποθετει ρουτερ, συν οτι εγω και τα ξυλα ειμαστε "τσακωμενοι". Η μεταλικη γωνια δεν ειναι και ασχημη σαν ιδεα (σαν εμφανιση ειναι, αλλα καπως θα κρυφτει), και με εβαλε σε σκεψεις για το ποσο οι 4 γωνιες του παραθυρου ειναι 90 μοιρες. Θα πρεπει να τσεκαρω με γωνια, γιατι τα παραθυρα εινα oregon και παλια και οχι καλα συντηρημενα. Σφικτηρα 90 μοιρων εχω αυτον που ειναι για τα καδρα, οποτε κανουμε δουλεια.
Η σιτα θα παει "φρακαριστη" στο κασωμα. Σε αυτο το σημειο μπορει ισως να κοληθει επανω της και αυτοκολητο σσφουγγαρι για να "μαζεψει" τις ατελειες. Τις θελω μονο για καλοκαιρι και για αποτροπη εισοδου περιπατουντων και ερποντων ανεπιθυμητων.
Με τα ιπταμενα δεν εχω θεμα (μπαινουν ολα μεσα) γιατι η "κυρια" της φωτο δεν εχει μαθει τοσα χρονια να κλεινει τις πορτες, παρα μονο να τις ανοιγει, οποτε και ειναι παντα καποια μονιμα ανοιχτη (αλλα φυλασομενη, χα, χα) χειμωνα καλοκαιρι. Κανονικα το θεμα μου επρεπε να ειναι σιτες για τα παραθυρα στην "κιβωτο του Νωε", τελος παντων.
Anyway σας ευχαριστω για τις προτασεις σας, ξεκλειδωσαν καποια σημεια, ειναι η αληθεια, αλλα θελει λιγο μελετη ακομα

Παντως εγω εβαλα σε ολο το εξοχικο σιτες απο το Leroy αναδιπλουμενες ρολο δλδ και ειναι εξαιρετες!
Ξεκινανε απο 120 εκ και κοβονται στην επιθυμητη διασταση.

Εχεις κανα λινκ ή καμμια φωτο ή κανα μανουαλ (τι ειπα τωρα), απο τις σιτες του Leroy ?
Αν ειναι καλη περιπτωση, να πω (χωσω) σε κατι φιλαρακια που θα επιστρεψουν απο Ηρακλειο μεσω Αθηνας να με βολεψουν.

Δυστυχώς δεν έχω αλλά μπορώ να στις βγάλω φωτογραφίες να τις δεις!!!
Είναι πολύ καλές και ανθεκτικές και δε καταλαβαίνω διάφορα από αυτές που μου ζητούσαν ένα σκασμό λεφτά οι αλουμιναδες.

Σκεφτηκα να φτιαξω ενα στροφειι για τυλιγμςα λαστιχου ποτισματος. Κατι που επρεπε να κανω ομως ηδη απο καιρο για το λαστιχο του αερα. Εχετετε καμια ιδεα? κατι απλο και ευκολα εφαρμοσιμο απο ξυλο κυριως και απλα εξαρτηματα.

Για κοίτα καμιά παλιά ζάντα αυτοκινήτου.

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Για το λάστιχο της πολυκατοικίας, που είναι 3/4" και αρκετά μακρύ, είχα χρησιμοποιήσει μια παλιά ζάντα που τη βίδωσα σε μια κολώνα. Για το λάστιχο του διαμερίσματος, έφτιαξα μια σιδηροκατασκευή από δύο γωνιές με στήριγμα (ένα τρίγωνο δηλαδή) που η πάνω πλευρά συνέχιζε προς τα πάνω σαν άγγιστρο, για να συγκρατεί το λάστιχο. Πάνω στις οριζόντιες πλευρές των τριγώνων κόλλησα ένα φύλλο λαμαρίνας για να κάθεται το τυλιγμένο λάστιχο. Η συνολική κατασκευή βάφτηκε στο χρώμα του τοίχου (κίτρινο συμπαγές τούβλο). Δυστυχώς δεν έχω πρόχειρες φωτο αλλά θα βγάλω όταν πάω.

Re: Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Για το λάστιχο της πολυκατοικίας, που είναι 3/4" και αρκετά μακρύ, είχα χρησιμοποιήσει μια παλιά ζάντα που τη βίδωσα σε μια κολώνα. Για το λάστιχο του διαμερίσματος, έφτιαξα μια σιδηροκατασκευή από δύο γωνιές με στήριγμα (ένα τρίγωνο δηλαδή) που η πάνω πλευρά συνέχιζε προς τα πάνω σαν άγγιστρο, για να συγκρατεί το λάστιχο. Πάνω στις οριζόντιες πλευρές των τριγώνων κόλλησα ένα φύλλο λαμαρίνας για να κάθεται το τυλιγμένο λάστιχο. Η συνολική κατασκευή βάφτηκε στο χρώμα του τοίχου (κίτρινο συμπαγές τούβλο). Δυστυχώς δεν έχω πρόχειρες φωτο αλλά θα βγάλω όταν πάω.
Σε σταθερο για τυλιγμα λαστιχου ειναι ευκολο.
Για περιστρεφομενο ειναι η υποθεση να γινει κατι καλο.

image upload no size limit

Θελω να φτιαξω κατι τετοιο αλλα πρεπει να λυθει το ζητημα του "τρελου" στη συνδεση περιστρεφομενου και σταθερου μερους του λαστιχου. Καθως επισης και μια καλυτερη λυση για ευκολο τυλιγμα ξετυλιγμα. Λυσεις του εμποριου ξεκινανε απο 50 απο οτι ειδα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ακυρο για τη τιμη.
Τελικα υπαρχουν και φτηνοτερα. Ενα παραδειγμα
http://www.allwater.gr/eshop/ergaleia-kipou/4078500800709-detail

Ρε πουτη σου ειπα να βαλέις λινκ για τις πετρες απο china town και μεγραψες στα παπακια σου! :devil-smiley-029:

Χαχαχα χα χα
Ρε κουζουλε τράβηξα φώτο και πρέπει να τις ανεβάσω για να στις δώσω! Δυστυχώς αύριο πρωί στο γραφείο.
Πωπω γκρίνια αυτό το παιδί...
Χαχαχαχα