DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ψάχνω για φθηνή ξυλεία. Όχι παλέτες και κατά προτίμηση φθηνότερα αν γίνεται από praktiker. Έχει κανείς καμία πρόταση;

Ναι να πας Leroy να ριξεις μια ματια, σιγουρα φτηνοτερα απο το Πρακτικερ. Εαν βρεις κατι αλλο ενημερωσε μας και εμας. Σαββατο θα παω να παρω ενα δοκαρι δρυ η οξια (δεν εχω αποφασισει ακομη) και θα ψαξω για τιμες σε δοκαρια πευκης/ελατου.

Σαββατο θα παω να παρω ενα δοκαρι δρυ η οξια (δεν εχω αποφασισει ακομη) και θα ψαξω για τιμες σε δοκαρια πευκης/ελατου.
Δε νομίζω ότι θα βρεις κάτι άλλο εκτός από πεύκο ή έλατο. Από οξιά μόνο ράφια σε διάφορες διαστάσεις έχει, αν δεν κάνω λάθος.
Αναφέρομαι πάντα στο Leroy του Αεροδρομίου.

Yπαρχει καποιο φυλλαδιο με τις προσφορες/προιοντα του Leroy η πρεπει να πας απο εκει?
Στο site τους δεν υπαρχει ουσιαστικη πληροφορηση για προιοντα και τιμες.

Δε νομίζω ότι θα βρεις κάτι άλλο εκτός από πεύκο ή έλατο. Από οξιά μόνο ράφια σε διάφορες διαστάσεις έχει, αν δεν κάνω λάθος.
Αναφέρομαι πάντα στο Leroy του Αεροδρομίου.

Νασο δεν κανεις λαθος, ακριβως ετσι οπως τα λες ειναι.

Ας το γραψω πληρες για να ειναι πιο σωστο.
Θελω να φτιαξω τα παρακατω σφικτηρακια, θα βαλω μαλλον ξυλο δρυς (μπορει και οξια που ειναι φτηνοτερη) και σιδηροσωληνα. Σχετικα ευκολη κατασκευη, θελω να δοκιμασω το φαλτσοπριονο που πηρα προσφατα.
Δεν εχω αγορασει ακομη τα υλικα αλλα εχω ψαξει καταστηματα για να τα βρω.
Ξυλο δρυς βρηκα σε αποθηκη ξυλειας στον Πειραια, εκει που θα παω να παρω το ξυλο θα ρωτησω ποσο εχουν τα κλασικα 45x95 για να συγκρινω με το Leroy.
Βρηκα επισης στον Πειραια σιδηροσωληνα γαλβανιζε 26χιλ με 2χιλ παχος και 6 μετρα μηκος στα 11ευρω.

Παρακατω φωτογραφια απο αυτο που θελω, ενα προχειρο σχεδιο και το βιντεο κατασκευης.
IMG_1531.JPG

parts.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=bxZ5vtMNTCI

Last edited:
Η οξυα ειναι πιο μαλακο ξυλο απο τον δρυ. Μηπως ο δρυς ειναι καλυτερος για την δουλεια που τον θες (?)

Δεν ξερω, εχω δει ομως οτι οι καμβιλιες οξιας ειναι πολυ σκληρες, καμια σχεση με πευκο, ελατη.
Απο εδω, http://en.wikipedia.org/wiki/Janka_Wood_Hardness_Rating δινει περιπου ιδια σκληροτητα για δρυς (oak) και οξια (beech).
Επισης απο εδω, http://www.buildings.gr/greek/eksoplismos/oikologika_ilika/xylo.htm βλεπω οτι εχουν το ιδιο βαρος/μ3. και μαλιστα αναφερει και κατι αποτρεπτικο "Δρυς:Έχει την ιδιότητα να οξειδώνει τα μέταλλα, ειδικά το σίδηρο και το χάλυβα. Γι' αυτό στις ενώσεις στα εξαρτήματα των κατασκευών πρέπει να χρησιμοποιούνται μη σιδηρούχα προϊόντα (non-ferrous metals)."
Παραπανω εγραψα για σιδηροσωληνα γαλβανιζε ο οποιος δεν ειναι ατρωτος απο την σκουρια.

Last edited:
Πανττως και εγώ την οξιά την ξέρω σαν σκληρό ξύλο και μάλιστα από αυτήν φτιάχνουν και κοντάκια όπλων σαν πιο οικονομική λύση από την καρυδια. Καμία σχέση με πεύκο και έλατο.

Ναι, η οξυά είναι σκληρό ξύλο, ειδικά η ψημένη. Επίσης η μουριά, λίγο δυσεύρετη στο εμπόριο. Αλλά το κορυφαίο είναι η αμυγδαλιά. Ειδικά η ρίζα της, μόλις παλιώσει 2-3 χρόνια δεν κόβεται ούτε με αλυσοπρίονο.

Ένας καλός οίκος, που εμπορεύεται πολλά είδη, μέχρι κελεμπέκι (σφένδαμο) είναι ο Σαχλός στο Μενίδι.
(Σαξυλ - Παναγιώτης Σαχλός & Σια Ο.Ε. - Δεκελείας 222 & Κωνσταντινουπόλεως - Αχαρνές - Τηλέφωνο: 210 24 60 738)

Δεν ξέρω πόσο ασχολείται με μικροποσότητες, πάντως πριν 4-5 χρόνια που είχα τηλεφωνήσει ψάχνοντας basswood (φλαμουριά), μια κυρία ήταν διαφωτιστική και εξυπηρετική. Σε τι διαστάσεις υπάρχει, τιμές κ.λ.π.

Υ.Γ. Βρήκα ένα paper με τις περιγραφές και τις ιδιότητες των ξύλων.

Πολυ ωραιο αυτο το προτζεκτ με τα σφιγκτηρακια ξυλου!

Οταν χρειαζεται να φτιαζω ξυλινες κατασκευες καποιων διαστασεων, και υπαρχει ο χρονος, φτιαχνω πρωτα μια μινιατουρα της κατασκευης για να τσεκαρω τα οποια προβληματα στις λεπτομερεις που τυχον υπαρχουν.
Αυτο ειναι χρησιμο ιδιαιτερα οταν προκειται για συνθετες ιδιοκατασκευες που δεν υπαρχουν σχεδια αλλα και για κατασκευες που θελουν προσοχη στην λεπτομερεια και στην τεχνικη.

Καλημέρα!

Συγγνώμη που παρεμβαίνω στην κουβέντα, αλλά μόλις γράφτηκα και δε μ'αφήνει να ανοίξω νέο νήμα.

Ψάχνω να αγοράσω κάποιο εργαλείο για να κόβω καμπυλωτά λεπτομερή σχέδια σε νοβοπαν 9mm. Ιδανικά θα ήθελα κάτι με δυνατότητες κοπής και μεγαλύτερου πάχους, 16-20mm πχ, αλλά με ενδιαφέρει περισσότερο η σωστή, καθαρή, χωρίς ξεφτίσματα δουλειά στα 9mm νοβοπαν, αλλά και κοντρα πλακέ και ίσως άλλα σκληρά ξύλα.

Έχω καταλήξει πως μάλλον χρειάζομαι μια επιτραπέζια σέγα. Έχω υπόψιν μου τη μπλε και κόκκινη σέγα της einhell, καθώς και την moto saw της dremel. Γνωρίζω και τις proxon, αλλά ξεφεύγουν στο μπάτζετ. Θα ήθελα να μην ξεπεράσω κατά πολύ τα 100eu.

Το παρακάτω το έχω κόψει με μια σέγα χειρός (η πίσω πλευρά φυσικά ξέφτισε τελείως). Οι διαστάσεις του σχεδίου είναι κάπου 15x20cm. Ψάχνω κάτι με το οποίο να μπορώ να κάνω την ίδια δουλειά πιο εύκολα και πιο σωστά.

1391960_10151756335952842_16779996_n.jpg

Έχετε κάποια πρόταση ή συμβουλή σχετικά με τα εργαλεία που ανέφερα? Κάποια άλλη ιδέα?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Kαλως τον, καλως ορισες στην παρεα!

Τα σεγακια που αναφερεις ειναι μονοδρομος για τη δουλεια που θελεις.

Νομιζω, οπως εχεις καταληξει και εσυ, οτι δυο ειναι οι βασικες εναλλακτικες που εχεις.
Η μια ειναι επιτραπεζια σεγα τυπου einhell/parkside etc, και η αλλη το επιτραπεζιο/φορητο γκατζετ της dremel.

Εγω εχω το sawmax της dremel το οποιο το εχω χρησιμοποιησει πολυ, το εχω ζορισει πολυ και ειμαι εξαιρετικα ευχαριστημενος.
Μπορει να γραφει μαξ. υψος κοπης 18μμ, αλλα εχω κοψει μεχρι και διπλασιο παχος ξυλου. Ειναι παναλαφρια, τοποθετειται οπου θες πολυ σταθερα και βεβαια αποσπαται απο την βαση αν χρειαστει.
Το ενδιαφερον ειναι οτι απο τοτε που το αγορασα ΔΕΝ εχω αλλαξει λαμα!! Προσεχω βεβαια πως κοβω αλλα η λαμα dremel εχει ζοριστει παρα πολυ και φαινεται οτι εχει αριστες αντοχες.

To μειονεκτημα σε σχεση με τις σεγες τυπου einhell ειναι οτι δεν σου επιτρεπει φαλτσοκοψιμο και επισης ο οδηγος που εχει ειναι σχεδον αχρηστος.
Επισης εχει σχεδον την μιση ισχυ απο τις αλλες σεγες κατι το οποιο ισως μετραει αν κοβεις σκληρα ξυλα παχους ανω των 10μμ και θελεις ακριβεια στην κοπη.
Δεν εχει φυσερο. Πολλες φορες ειναι χρησιμο για να βλεπεις τι κανεις. Ομως τα φυσερα των einhell δεν ξερω αν κανουν δουλεια και δεν εμποδιζουν την κοπη. Καπου ακουσα οτι ειναι αδυναμα.
Η επιφανεια εργασιας της ειναι σχετικα μικρη σε σχεση με τις αλλες αλλα αυτο ποτε δεν αποτελεσε προβλημα για μενα. Σημειωσε οτι η αποσταση της λαμας μεχρι τον λαιμο πισω ειναι 27 εκ.

Αν σε ενδιαφερει η φορητοτητα και η ευελιξια της σεγας, κοβεις συνηθως παχος γυρω στα 10μμ και ενιοτε μεγαλυτερα μεχρι 20μμ, η dremel (με λαμες dremel) ειναι πολυ καλη λυση.
Aν δεν ειχα αγορασει την Dremel θα περιμενα να αγορασω την επιτραπεζια σεγα της parkside.

Aν εχεις καμμια ερωτηση, εδω ειμαστε!

Καλως ηρθες στην παρεα μας φιλε.

Και εγω πιστευω πως με την επιτραπεζια σεγα που βγαζει το LIDL κατα καιρους θα εισαι αρχοντας!!!

Και εχει και την δυαντοτητα φαλτσοκοπης σε μια πολυ συνετη τιμη, αν θυμαμαι καλα 80 ευρω την ειχε!

Eδω το γκατζετ της dremel που μονο γκατζετ δεν ειναι οταν κοβει :)

Παλαιοτερη φωτο απο κοπη κορμου καρυδιας. Διπλα φαινεται και μια φαλτσοκοπη με την βοηθεια του οδηγου (αριστερα της φωτογραφιας) που εχει το sawmax.
Bεβαια αυτη η κοπη που ξεπερνα τα 50μμ εγινε αργα και προσεκτικα. Η ουσια ειναι οτι η δουλεια εγινε.

12011856553_950067d6aa_b.jpg

Το αλλο καλο ειναι οτι η σεγα με τη βαση μπαινει στο βαλιτσακι της και την πας οπου θες.
11995971394_393491e3a3_z.jpg

Eυχαριστώ για τις απαντήσεις. Πιστεύετε είναι καλύτερη η parkside από τις einhell? Και από την κόκκινη που θεωρείται "επαγγελματική"? Επίσης, πόσο συχνά τις φέρνει το LIDL? Μπορώ να την βρω κάπου άλλου?

Η Lidl/Parkside ειναι ακριβως το ιδιο πραγμα με την Einhell την μπλε σειρα. Το φυσερο τους κανει δουλεια, κραταει το σημειο κοπης καθαρο. Για την επαγγελματικη κοκκινη σειρα δεν ξερω. Στην δικια μου Lidl/Parkside αυτη που πηρα ειχε προβλημα και μου την αλλαξαν αμεσως. Πηρα Lidl/Parkside για την εγγυηση καθως ξερω οτι το προιον ειναι κινεζια, μαλλον κακη κινεζια.
Και η Dremel ειναι ακριβη. Οι τσιπηδες ουτε ενα σημειο να εχει τα εργαλεια λειτουργικα δεν εχουν, να πας με ενα ξυλαρακι να κοψεις οτι θες να δεις το προιον.

Υπαρχει πιο καταλληλο θεμα για συζηηση σχετικα με εργαλεια, http://www.avclub.gr/forum/showthre...ροτασεις-και-αλλα?p=1057086558#post1057086558

Last edited: