DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Βρε καλώς τον
Χθες το βράδυ (2 τα χαράματα δηλαδή) τελείωσα ένα επιπλάκι για το μπαλκόνι που έφτιαξα εφαρμόζοντας περίπου την τεχνική που θες να ακολουθήσεις, ήτοι:
  • 1ο χέρι με ριπολίνη
  • Αφού στεγνώσει, τρίψιμο έως ότου εμφανιστούν τα νερά του ξύλου
  • 2ο χέρι με βερνίκι εμποτισμού. Εδώ έπαιξα λίγο και με την τύχη μου. Δηλαδή:

1. το βερνίκι ήταν καφέ/κόκκινο (στο χρώμα του Παλίσανδρου, ο οποιος χρησιμοποιείται αρκετά και σε παραδοσιακά όργανα).
  2. το πέρασα με ένα πινέλο και ύστερα από κάνα 10λεπτο το απομάκρυνα σκουπίζοντας το έπιπλο με μια φανέλα.

Με αυτό τον τρόπο, τα σημεία που είχε εμφανιστεί το ξύλο σκούριναν αρκετά, ενώ τα σημεία όπου υπήρχε ακόμα η ριπολίνη απλά απέκτησαν έναν απλά έναν λίγο πιο σκούρο τόνο.
Ως ιδέα καλή ήταν αλλά με το αποτέλεσμα έμεινα 90% ικανοποιημένος μιας και μου έκανε 1-2 λεκέδες.

Στο Leroy Μerlin είχε στα βερνίκια κάποια δείγματα ξύλου εμποτισμένα με κάποια βερνίκια, μεταξύ άλλων και σε λευκό. Δεν μου άρεσε ιδιαίτερα.

Ερώτηση: γιατί θες να το περάσεις και με βερνίκι? Πιστεύω ότι αν σταματήσεις στο τρίψιμο της ριπολίνης το αποτέλεσμα θα σου αρέσει πολύ.

Photozzzz please!

Το κόντρα πλακέ πρόσεξέ το στο τρίψιμο. Το εξωτερικό φύλλο είναι συχνά πολύ λεπτό, και λίγο να σου φύγει παραπάνω το τρίψιμο θα φανεί το από κάτω φύλλο και πάπαλα το φινίρισμα

Η καλύτερη επιλογή θα ήταν να βρείς λευκό ημιδιάφανο χρώμα που δε θέλει πολύ τρίψιμο μετά. Ίσα ίσα λίγο να φύγει μετά το μπιμπίκι που θα πετάξει απ το υγρό χρώμα.

Ό,τι και να διαλέξεις να κάνεις, δοκίμασέ το πρώτα σε ένα ρετάλι

So far so good... so what?
Βρήκα τελικά βερνίκι λευκό. Οπότε θα το κάνω έτσι.
Σήμερα είχε πολύ crafting αλλά μία δοκιμή που έκανα σε ρετάλι βγήκε μια χαρά...
Κάτι ράφια έμειναν, το δίχτυ μπροστά και ένα σκαλοπάτι.

10712843_10204888090547164_3787080202603106854_n.jpg

10613140_10204888090907173_1994873237837413471_n.jpg

Αύριο μάλλον τελειώνει.

Βλεπω τις πριζες στις φωτογραφιες σου και ανεβαζω πιεση. Οι ηλεκτρολογοι δυσκολευονται πολυ να παρουν ενα λειζερ, ενα αλφαδι, αλφαδολαστιχο, να εχουν ενα βοηθο απο μακρυα... κατι τελως παντων για να βαζουν ισια τις πριζες;
Το βλεπω σε παρα πολλα σπιτια. Στο δικο μου ο ηλεκτρολογος στραβωσε οταν του εφερα κουτια που κουμπωνουν μεταξυ τους, γλιτωνεις τους διακοπτες σε ανισο υψος και ειναι πιο συμπιεσμενοι.

Αν χρειαζόταν αλφάδι και λέιζερ για να δει ότι έκανε τις τρύπες όπου νάναι μάλλον θα ήταν αλλήθωρος.
Δυστυχώς από τα πράγματα που δεν διορθώνονται...

Η κατασκευή θα συνεχίσει και στο ηλεκτρολογικό κομμάτι με κρυφό φωτισμό από κάτω και πάνω από το κρεβάτι.
Οπότε δεν με απασχολεί ιδιαίτερα η θέση του διακόπτη. :smile:

Re: Τα εργαλεια κανουν τον Μαστορα...Ιδεες, προτασεις και αλλα

uploadfromtaptalk1411289885756.jpg
Έχετε καμμία ιδέα για αυτό, εκτός από πέταμα;

Μια λυση ειδα στις καφετεριες του χωριου στην Χιο οπου ειχαν το ιδιο προβλημα.
Ειχαν βαλει σκληρη δερματινη φορετη σε αυτα τα σημεια στο μπρατσο μεχρι δεκα ποντους απο το πανω σημειο.

Βλέποντας το ποστ του Μιχάλη (χιωτης) στα εργαλεία...για την Stanley quick grip...
Βρήκα αυτο πριν καποιο καιρό και θεωρώ οτι ειναι μια πολυ καλη ιδέα για γρήγορο λύσεις δέσε...
Ασε που ειναι και απο μόνο του ενα προτζεκτακι...

http://youtu.be/FY_WnKbauQA

Αύριο ξεκινάω τραπέζι γραφείου με built-in το PC μου. Αν έχει κάποιος ιδέες-υποδείξεις ας βοηθήσει. Θα σας κρατάω ενήμερους.

Καλημέρα,

μερικά λόγια και λίγες άθλιες φώτος από το project με το κωδικό όνομα "μπαλκόνι".

Πέρισυ όπως έπινα το καφεδάκι μου στο μπαλκόνι μου καρφώθηκε η ιδέα να ξεφορτωθώ τις γλάστρες και τα πιατάκια τους και να φτιάξω κάποιες ζαρτινιέρες οι οποίες θα έχουν σύστημα συλλογής των νερών που εκκρέουν κατά το πότισμα και να το πετάνε έξω από το μπαλκόνι).
Εκείνη την περίοδο δεν είχα χρόνο, εργαλεία και χώρο. Ιδανικές συνθήκες δηλαδή. Με τα πολλά οι ζαρτινιέρες φτιάχτηκαν στο πάτωμα του μπαλκονιου με αρκετές ατέλειες.
Ομως η κατασκευή αυτή ήταν καθοριστική για εμένα για δύο λόγους:
1ο με έκανε να καταλάβω ότι η ενασχόληση με το αθλημα αυτό είναι κατι που μου αρέσει και με ηρεμεί.
2ο είπα "ποτέ ξανά στο πάτωμα του μπαλκονιου". Μετά το πέρας τον ζαρτινιέρων, ξεκίνησα άμεσα άλλο μεγάλο project με το κωδικό όνομα "δημιουργία χώρου εργασίας στο γκαράζ". Ηταν τρομερά δύσκολο project και είχε πολύ κουβάλημα και πακετάρισμα και ανεβοκατεβάσματα στο πατάρι και από όλα. Τελικά ελευθερώθηκε ενας μικρός χώρος στο πίσω μέρος του γκαράζ, έφτιαξα με κάτι mdf που είχα και κάτι ντίζες έναν πάγκο εργασίας και μπόρεσα να βάλω και τα εργαλεία μου (τα οποία με τον καιρό αυξάνονται) σε μια τάξη.

Στην συνέχεια ένα ξύλινο τραπέζι και 4 καρέκλες που είχα αγοράσει, έφαγαν σουτ από το μπαλκόνι. Δεν τα πέταξα, τα έξυσα, τα βερνίκωσα και τα έδωσα σαν καινούρια στους γονείς μου.
Στην θέση τους ήρθε ένας 2θέσιος καναπές ο οποίος μου έπιανε αρκετό χώρο μέσα στο σπίτι. Βέβαια έπεξε ένα σχετικό modification. Δηλαδή εφτιαξα μια βάση με 6 ροδάκια στην οποια ήρθε και έκατσε ο καναπές. Οι λόγοι είναι αφενός για να μπορεί να μετακινείται εύκολα όταν χρειάζεται να καθαρίσουμε το μπαλκόνι και αφετέρου για να μην ακουμπάνε τα πόδια του καναπέ στο πάτωμα όπου θα μουσκεύουν και θα χαλάσουν μοιραία κάποια στιγμή.

Καλά ήρθε και έκατσε ο καναπές αλλά χρειαζόταν ένα τραπεζάκι και 2 σκαμπό. Κανένα πρόβλημα. Σε 1 απόγευμα τα είχα φτιάξει και σε 2 απογεύματα τα έβαψα. Μετριο αποτέλεσμα αλλά μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Επόμενο που με εκνεύριζε στο μπαλκόνι είναι ότι δεν μπορούσα να βλέπω την βρύση με το λάστιχο ποτίσματος να κρέμεται. Επίσης καμια φορά έπερνα κάνα φρουτο και δεν χώραγε στο ψυγείο. Ασε που κάποια φρουτα καλύτερα να τα αφήνεις έξω στον φρέσκο αέρα παρά στο ψυγείο. Καταλήγανε σε ένα τελάρο στο μπαλκόνι και εκνευριζόμουν.
Εφτιαξα λοιπόν το σχετικό επιπλάκι που βλέπετε. Ηταν η 1η μου προσπάθεια τεχνικής παλαίωσης ξύλου.

Τέλος ήρθε το κορίτσι και μου είπε "θα ήταν ωραία εδώ να έίχαμε ένα άσπρο παγκάκι. Ευκαιρία έψαχνα. Νομίζω ότι είναι η αρτιότερη κατασκευή που έχω κάνει μέχρι στιγμής. Βασικά ακολούθησα πιστά τα εξής:
στοκάρισμα
καλο ξύσιμο
αστάρωμα
ελαφρή ξύσιμο
1ο χέρι ριπουλίνη με καλό ρολό (χνουδωτό)
ελαφρή ξύσιμο
2ο χέρι ριπουλίνη με καλό ρολό

πρέπει να πω ότι ακόμα πιάνω τον εαυτό μου να το κοιτάζει και να αναρωτιέται "εγώ το έβαψα έτσι?"

Μερικές άθλιες φώτος όπως είπα νωρίτερα.
Υπάρχουν ακόμα κάποιες βελτιώσεις για το μπαλκόνι αλλά τοποθετούνται πολύ μακρυά στον χρόνο.
Προηγούνται άλλα πράγματα να γίνουν πρώτα με 1ο και καλύτερο το sofa bed του ανηψιου που βλέπεται στο σχέδιο στο τέλος. Πολλες αλλαγές στο σχέδιο, πολλές συζητήσεις κλπ αλλα επιτέλους χθες επεσε ο πρώτος τροχός στα ξύλα.

06102014032.jpg09102014039.jpg06102014033.jpg

Attachments

• sofa.png
    sofa.png
    174.7 KB · Views: 297
  • 09102014040.jpg
    09102014040.jpg
    130.2 KB · Views: 296
  • 06102014035.jpg
    06102014035.jpg
    172.9 KB · Views: 297
  • 06102014034.jpg
    06102014034.jpg
    108.4 KB · Views: 297
  • 09102014036.jpg
    09102014036.jpg
    220.5 KB · Views: 295
Mπραβο σου!

Πολυ καλη δουλεια και πολυ ομορφο, πρακτικο και καλαισθητο αποτελεσμα!!

Οι φωτογραφιες ειναι μια χαρα. Αντε να δουμε και τι εκανες τελικα με τον χωρο στο γκαραζ :)

Μπραβο για ολα...
Προσωπικο μου αγαπημενο...το παλαιομενο ντουλαπι/ραφιερα για τα φρουτα...ΥΠΕΡΟΧΟ...
Αν θελεις...βαλε κανα λινκ με παλαιωση ξυλου με ενδιαφερει...

Και παλι πολλα μπραβο...

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετά σημεία στις κατασκευές τα οποία που την σπάνε τώρα που τα βλέπω. Δεν είμαι τελειομανής ούτε ψυχωτικός, όμως γνωρίζω ότι αν τα έφτιαχνα όλα τώρα από την αρχή το αποτέλεσμα θα ήταν κατά πολύ αρτιότερο.
Δεν πειράζει, μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Και το υπέροχο όταν δουλεύεις με ξύλο είναι ότι σχεδόν πάντα μπορείς να διορθώσεις κάποια πράγματα στην κατασκευή.
Τι μου έμεινε από το project; Λοιπόν:
• διαμορφώθηκε το μπαλκόνι σύμφωνα με τις δικές μας ιδέες και ανάγκες και όχι με το τι έπιπλα βρίσκω στο εμπόριο
• απέκτησα μια μικρή εμπειρία η οποία είναι παρακαταθήκη για τα μελλοντικά projects
• η εργαλειοθήκη μου αυξήθηκε κατά πολύ (με ερασιτεχνικά εργαλεία μεν, τα οποία είναι καλύτερα από την έλλειψη εργαλείων δε)
• το χαμόγελο της συντρόφου μου όταν κάθεται στο μπαλκόνι (ήδη μου έχει αναθέσει άλλα 2 project)

Σχετικά με παλαίωση ξύλου, ένα εισαγωγικό Link είναι το παρακάτω
http://www.texnotropieskaidiakosmisi.com/aναπαλαίωση-ξύλου-10-υπέροχοι-τρόποι-γι/

Eγώ ακολούθησα την εξής τεχνική:
  • πέρασα ένα χέρι λευκή ριπουλίνη.
  • Αφού στέγνωσε έξυσα με γυαλόχαρτο μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζονται τα νερά του ξύλου σε κάποια σημεία. Προσοχή: όταν το έκανα, λόγω κούρασης είπα να πάρω το παλμικό τριβείο να ξεμπερδεύω. Όμως δεν έχεις πολύ καλό έλεγχο όσον αφορά το σημείο που θες ακριβώς να σταματήσεις και σε κάποια σημεία το παράκανα. Θα έπρεπε να το είχα παρατήσει εκείνη την ώρα και να συνέχιζα την επόμενη με ένα γυαλοχαρτάκι στο χέρι. Είπαμε, μαθαίνουμε από τα λάθη μας.
  • Πέρασα ένα χέρι βερνίκι εμποτισμού (σκουρόχρωμο κατά προτίμηση)
  • Κάνα 10λεπτο σκούπισα το βερνίκι με ένα πανί.

Μάλλον θα μπορούσε να παίξει και η αντίστροφη διαδιακασία, δηλαδή πρώτα περνάς ένα χέρι βερνίκι όλη την κατασκευή, μετά ριπουλίνη και μετά ξύσιμο.
Γενικά κάνεις ότι σου έρθει στο μυαλό (κάνε καμια δοκιμή φυσικά σε κάνα ρετάλι πρώτα).

Μια άλλη τεχνική που θέλω να δοκιμάσω είναι αυτή με το ξύδι και το συρματάκι για την κατσαρόλα (στο link υπάρχει αυτή η τεχνική).

Άλλοι πριν αρχίσουν τα βαψίματα και τα ξυσίματα, πλακώνουν πρώτα το ξύλο στο ξύλο με ότι βρούνε.

Υπάρχει πολύ πληροφορία και σε άρθρα και σε video αν ψάξεις με «new wood look old».

Από όσα βιντεάκια είχα δει θυμάμαι ένα χαρακτηριστικά ενός παλικαριού όπου είχα μείνει με ανοιχτό το στόμα από το αποτέλεσμα. Εδώ που ειμαι τώρα το youtube είναι κομμένο, όμως αν ψάξεις με «Making new wood look old with a Hammer and Paint» θα το βρεις.