DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Παίρνει σιγά σιγά εμπρός το επόμενο project. Από τις γιορτές άρχισε να μας συντροφεύει ένα τηλεσκόπιο, που είναι αρκετά μικρό ώστε να μπορεί να μαζεύετε εύκολα και να πηγαίνει οπουδήποτε χωρίς να θέλει κλαρκ και φορτηγό. Βέβαια το σωστό είναι να φτιαχτεί μια θήκη, τουλάχιστον για τον σωλήνα (οκ, η βάση βολεύεται εύκολα).
Στο internet βρήκα αρκετά σχέδια που βασίζονται κυρίως στο ξύλο. Αν έχεις ένα μεγάλο και βαρύ τηλεσκόπιο, το βάρος του ξύλου είναι αμεληταίο, όμως στην περίπτωσή μου το βάρος του τηλεσκοπίου είναι μικρό και η θήκη μεταφοράς κατά προτίμηση δεν πρέπει να είναι πιο βαριά από αυτό που μεταφέρει.
Εσωτερικά θα βάλω το κλασσικό αφρώδες υλικό κομμένο στις κατάλληλες διαστάσεις. Εξωτερικά όμως δεν ξέρω τι να κάνω...
- Να φτιάξω σκελετό από ξύλο και να βάλω φύλλα αλουμινίου στις επιφάνειες;
- Να φτιάξω σκελετό από αλουμίνιο; Επειδή έχω στην αποθήκη μερικές φαρδιές ράβδους 1 και κάτι μέτρου, δυστυχώς λυγίζουν. Άρα πρέπει να πάω σε προφίλ γωνίας, που όμως και πάλι λυγίζει σε μικρά πάχη. Οι επιφάνειες μπορεί να είναι plexigrlass ή ξύλο.
- Να το φτιάξω όλο από plexiglass; Από βίντεο στο internet έχω δει ότι η κόλληση δύο επιφανειών είναι εύκολη μια μια σύριγγα και χλωροφόρμιο. Όμως είναι αρκετά σταθερή αυτή η κόλληση; Αρκεί να βάλω μερικές γωνιές και θα δεθεί μια χαρά; Ή να το φτιάξω από plexi και απλά να περάσω προφίλ γωνίας αλουμινίου με πριτσίνια;
- Μήπως λόγω τελικά δυσκολιών να το φτιάξω από ξύλο, που είναι και το πιο εύκολο;
Όταν καταλήξω στα υλικά θα δω και το σχέδιο με το καπάκι πως θα το φτιάξω, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των υλικών. Οι διαστάσεις χοντρικά θα είναι 100 cm x 25 cm x 20 cm. Επίσης το τηλεσκόπιο είναι χαμηλού κόστους, προφανώς και δεν θέλω η θήκη να κοστίσει πάνω από το τηλεσκόπιο :flipout:
 
Αν κολλήσεις σωστά πλέξι με χλωροφόρμιο τότε γίνετε πάρα πολύ ισχυρή σύνδεση.
Αλλά πρέπει να κάνεις την δουλειά σε εξωτερικό χώρο φορώντας μάσκα επιπέδου 3M 6000.
Η ιδέα σου για αλουμινένιες γωνίες με πιρτσίνια είναι πολύ καλή και θα έχει και ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα.
Σκέψου και σαν υλικό το κόντρα πλακέ με εσωτερική ενίσχυση από μικρά καδρονάκια(σαν σκελετό) στο μήκος του κουτιού.
:-)
 
Σκέψου και την πιθανότητα κατασκευής από δυο τεμάχια στρατζαρισμένης λαμαρίνας αλουμινίου κάτι σαν βαλίτσα.
Αν χρειάζεται την ενισχύεις εξωτερικά με γωνίες αλουμινίου και πριτσίνια... προσθέτεις χειρολαβή,μεντεσέδες και κουμπώματα(θα προτιμούσα με βίδες-παξιμάδι ή χοντρά πριτσίνια...μην μείνεις με την λαβή στο χέρι),ποδαράκια και ότι άλλο θέλεις.
Καλή συνέχεια !!!
 
Να βάλω κι εγώ μια μεγάλου μεγέθους κατασκευή (ή μάλλον ανακατασκευή) που ολοκλήρωσα πέρσι τέτοια εποχή περίπου στο εξοχικό των γονιών μου. Πρόκειται για το (τούβλινο) γωνιακό τζάκι της φωτογραφίας που γκρεμίστηκε και αντικαταστάθηκε από ένα ενεργειακό.
01.jpg

Η όλη ανακατασκευή έγινε για να αποκτήσει ένα αξιοπρεπές σύστημα θέρμανσης η μικρή μεζονέτα συνολικού εμβαδού 45τμ περίπου. Δεν υπάρχει καλοριφέρ, τα 2 κλιματιστικά δεν αποδίδουν καλά κάτω από τους 10 βαθμούς εξωτερικής θερμοκρασίας και το ανοιχτό τζάκι που υπήρχε ήταν (όπως όλα) μια ανοικτή πληγή. Τα πάντα έγιναν με την υπερπολύτιμη βοήθεια φίλου που παλιότερα περνούσε -συμβατικά- τζάκια και γνώριζε και από στρώσιμο πλακιδίων. Η ιδέα και οι συμβουλές για την κατασκευή αυτή καθαυτή προήλθαν από την ιστοσελίδα energ.gr και το εκεί forum.

Ως εστία χρησιμοποιήθηκε η Invicta Minos αγορασμένη από Leroy στα 340ε (προσφορά φυλλαδίου). Το όλο project κόστισε περίπου 1000ε, αλλά σε αυτά περιλαμβάνονται πέρα των υλικών για το τζάκι αυτό καθαυτό (στρωτήρες, οδηγοί, πυράντοχη γυψοσανίδα, ειδικός πετροβάμβακας τζακιού, καπνοδόχοι, περσίδες, στόκοι, σιλικόνες, τσιμέντο, λίγα τούβλα, βίδες κλπ κλπ) και αγορά εργαλείων που έγινε διαδοχικά πριν ξεκινήσω. Όπως πχ σκάλα 4.60μ για να υπάρξει πρόσβαση στην σκεπή από έξω που κόστισε κάτι πάνω από 100ε, το πνευματικό δράπανο Parkside (PBH 1050), το πολυεργαλείο Parkside (PMFW 280), το μικρό επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο Parkside (PABSW 10.8) και ο τροχός (ναι ναι σωστά μαντέψατε) Parkside (PWS 125) και άλλα διάφορα μπιχλιμπίδια και εργαλειάκια χειρός, ταινίες αλουμινίου και ο κατάλογος είναι μακρύς να μην σας κουράσω! Αν και ο πατέρας μου είχε κάποια εργαλεία, αποφάσισα να χτίσω σιγά σιγά την δική μου συλλογή. Σε λίγο καιρό -ελπίζω- μετακομίζω σε νέο σπίτι που θα έχω και κάποιον χώρο για ξύλινες κυρίως κατασκευές που μ' ενδιαφέρουν. Μέχρι τότε, μαζεύω σχέδια και εργαλεία!
 
Ακολουθούν φωτογραφίες -από κινητό- και περιγραφή από τα διάφορα στάδια της κατασκευής. Θα μου συγχωρήσετε -ελπίζω- τα “σεντόνια” που θα ακολουθήσουν, αλλά θέλω να είμαι όσο περισσότερο περιγραφικός.

Στάδιο κατεδάφισης:

Να πω εδώ ότι ο φίλος μου έφερε 2 σκαπτικά πιστολέτα τέτοιου τύπου, της πλάκας. Το ένα μάρκας Doit νομίζω και το άλλο ούτε καν θυμάμαι. Ήταν παλιά και πολυχρησιμοποιημένα, επομένως όχι και στην καλύτερη κατάσταση. Αποδείχθηκαν παντελώς άχρηστα και τα δύο! Μέχρι να διαμορφωθεί το μισό άνοιγμα της φωτογραφίας που βλέπετε, μας έβγαλαν την πίστη! Αφού σκέφτηκα ότι θα φάμε μια μέρα ολόκληρη μόνο για το γκρέμισμα!
02.jpg

Μετά ανέλαβε το σκαπτικό δράπανο SDS Parkside και πραγματικά είδαμε το φως το αληθινό!
03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

Όπως βλέπετε, είχε τρυπήσει από τη ζέστη η προκάτ κατασκευή (ή δεν είχαν γίνει καλές κολλήσεις) όπως επίσης είχε τρυπήσει σε 2-3 σημεία και ο εύκαμπτος σωλήνας που συνδεόταν στην ελενίτ καμινάδα, με αποτέλεσμα το εσωτερικό της “φούσκας” του τζακιού να ήταν κατάμαυρο από την κάπνα!
 
Αφού λοιπόν ξύσαμε τον σοβά αρκετά μέχρι να φύγει το μεγαλύτερο μέρος αυτής, προσθέσαμε καινούριο.

07.jpg

Να σημειώσω εδώ ότι ανοίχτηκε και τρύπα στον εξωτερικό τοίχο για εισροή φρέσκου αέρα

08.jpg

09.jpg

που στην περίπτωσή μου βγαίνει σε έναν χτιστό καναπέ-αποθήκη ξύλων (που είχε ήδη δικούς του αεραγωγούς)

10.jpg

Έπειτα προστέθηκαν 3 ολόκληρα και 2 μισά πλακίδια (κρατημένα καβάντζα από την κατασκευή του σπιτιού) και χτίστηκε με τούβλα η βάση για το τζάκι. Ο διαθέσιμος ελεύθερος χώρος του -πολύ μικρού- σαλονιού μεγάλωσε κατά περίπου 0,6 τ.μ μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής!

11.jpg
 
Μετά ξεκινήσαμε να περνάμε στρογγυλή ανοξείδωτη καπνοδόχο μονού τοιχώματος μέσα από την προϋπάρχουσα τετράγωνη ελενίτ. Εδώ να πω πως ζοριστήκαμε αρκετά διότι σε κάποιο σημείο που ενώνονταν 2 ελενίτ λόγω κακής κατασκευής είχαν κάποια μικρή κλίση μεταξύ τους (πιθανόν κάποια αποκόλληση). Αυτό μας ανάγκασε να μην χρησιμοποιήσουμε τους ειδικούς σφιγκτήρες για μεγαλύτερη ασφάλεια στην ένωση μεταξύ δύο καπνοδόχων από το φόβο μήπως φρακάρουν, παρά μόνο να προσθέσουμε πυράντοχη σιλικόνη (κόκκινη). Μετά και από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου, αν δεν κάνω λάθος, στην Χαλκιδική δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα ακόμη (φτου φτου μακριά από μας). Τοποθετήσαμε και την εστία στην θέση της, αφού πρώτα είχαμε περάσει στρωτήρες/οδηγούς στα δύσκολα προσβάσιμα σημεία πίσω της και δεξιά-αριστερά κάτω.

12.jpg

13.jpg

Έπειτα διαμορφώσαμε το κάτω μέρος του σκελετού της γυψοσανίδας, τοποθετήσαμε και τα πρώτα κομμάτια του πετροβάμβακα πίσω και φέραμε με μια εύκαμπτη σωλήνα αλουμινίου τον φρέσκο αέρα μπροστά στην είσοδο αέρα στον θάλαμο καύσης της εστίας. Αφού περιμέναμε ένα 24ωρο για να στεγνώσουν καλά τσιμέντα και σιλικόνες κάναμε το πρώτο δοκιμαστικό άναμμα τόσο για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν πουθενά διαρροές και αν “τραβάει” σωστά η καμινάδα, όσο και για να καεί το μαντέμι και να φύγουν οι καπνοί (από το βάψιμο/κολλήσεις).

14.jpg
 
Αφού όλα πήγαν κατ' ευχήν συνεχίσαμε με τον σκελετό της γυψοσανίδας, δημιουργήσαμε το πατάρι της “φούσκας” και ολοκληρώσαμε την τοποθέτηση του πετροβάμβακα.

15.jpg

16.jpg

17.jpg

Κατόπιν βάλαμε την πυράντοχη γυψοσανίδα. Παρατηρείστε στην 2η φωτογραφία πως έρχεται ο εξωτερικός αέρας πολύ κοντά στην είσοδο αέρα του θαλάμου καύσης (η οποία ρυθμίζεται με το μοχλουδάκι που φαίνεται).

18.jpg

19.jpg
 
Ανάψαμε πάλι το τζάκι για να διαπιστώσουμε την ανθεκτικότητα της κατασκευής μετρώντας με ένα θερμόμετρο υπερύθρων πάνω σε διάφορα σημεία, αλλά και για να δούμε πόσο καλά (και αν) λειτουργεί σαν πηγή θέρμανσης.

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

Αφού το χρησιμοποίησα έτσι για 2 ΣΚ, καταρχήν ενθουσιάστηκα με την απόδοσή του. Τόσο στον χώρο της σαλοκουζίνας όσο και στα υπνοδωμάτια στον πάνω όροφο είχαμε πλέον μπόλικη ζέστη. Στους 26 στον κάτω και στους 23 στον πάνω (σε ένα τυφλό σημείο στην σκάλα όπου συγκεντρώνεται θερμός αέρας πριν διοχετευτεί στα δωμάτια μέτρησα και 30!) σταμάτησα να το τροφοδοτώ γιατί έσκασα! Η κατανάλωση, αφού γίνει το πρώτο καλό κάψιμο, είναι στα 3 κιλά την ώρα, ίσως και λιγότερο. Ένα κούτσουρο δηλαδή. Βέβαια η εστία είναι για να ζεστάνει θεωρητικά 70 τ.μ. αν δεν κάνω λάθος κι εγώ την έχω σε 45άρα μεζονέτα.
 
Παρόλο που δεν διαπίστωσα κανένα πρόβλημα με τις θερμοκρασίες της κατασκευής, αποφάσισα να τηρήσω κατά γράμμα (και παραπάνω) τις προδιαγραφές του κατασκευαστή ως προς τα ανοίγματα του αέρα κάτω και πάνω από την εστία. Προτείνει το άνοιγμα εξόδου να είναι τριπλάσιο σε σχέση με το κάτω. Εγώ το είχα στο διπλάσιο (έχοντας κατά νου να χρησιμοποιήσω 3 όμοιες περσίδες – μια για κάτω και δυο για πάνω). Εν τέλει άφησα το κάτω όπως ήταν και μεγάλωσα το πάνω άνοιγμα παραγγέλλοντας από μια εταιρία εδώ στην Θεσσαλονίκη συγκεκριμένες διαστάσεις.

Άνοιξα λοιπόν μεγαλύτερο άνοιγμα, στόκαρα, έβαλα τα πλαίσια-υποδοχείς για τις περσίδες και άφησα και τον αφυγραντήρα να δουλεύει για να στεγνώσει ο στόκος γρηγορότερα.

24.jpg

Αφού έβαψα και όλο το σπίτι, έβαψα και το τζάκι (αφού περάστηκαν και δυο χέρια αστάρι).

25.jpg

Περάστηκαν τα σοβατεπί και οι περσίδες, μπήκαν και κάποια διακοσμητικά και αυτή είναι η σημερινή του μορφή.

26.jpg

Αν και δεν έχω καταλήξει, μάλλον θα χρησιμοποιήσω και το ξύλο που είχε το αρχικό τζάκι για να δημιουργήσω μια μικρότερη εταζέρα. Λόγω της κλίσης της φούσκας στο σημείο που θα τοποθετηθεί χρειαζόμουν δισκοπρίονο που μόλις απέκτησα (ναι, ναι Parkside!). Φοβήθηκα να το επιχειρήσω με σέγα, που λόγω του πάχους του ξύλου (6εκ) ίσως λύγιζε και δεν είχα έτσι κάθετη κοπή υπό γωνία. Για την στήριξή της σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω κάποια από τις ειδικές κόλλες που κυκλοφορούν όπως η No nails της Pattex. Πιστεύω θα κάνει δουλειά, τι λένε και οι εμπειρότεροι;

Ευχαριστώ για την υπομονή σας και συγγνώμη αν σας κούρασα! Αν νομίζουν οι διαχειριστές ότι λόγω μεγέθους/ενδιαφέροντος αξίζει να μεταφερθεί σε δικό του νήμα... be my guest!
 
υπεροχη κατασκευη,υλοποιηση,σχεδιο επαγγελματικα θα λεγα και η παρουσιαση λεπτομερεστατη !!
 
Ευχαριστώ πολύ όλους για τα καλά σας λόγια. Μου δίνουν πραγματικά ώθηση να συνεχίσω, μιας και μετά από αυτήν την κατασκευή "ξύπνησε" το μικρόβιο του μάστορα μέσα μου! :)
 
Ευχαριστώ πολύ όλους για τα καλά σας λόγια. Μου δίνουν πραγματικά ώθηση να συνεχίσω, μιας και μετά από αυτήν την κατασκευή "ξύπνησε" το μικρόβιο του μάστορα μέσα μου! :)

To DIY σε ολο του το μεγαλειο!!
Μπραβο φιλε.
 
Ευχαριστώ πολύ όλους για τα καλά σας λόγια. Μου δίνουν πραγματικά ώθηση να συνεχίσω, μιας και μετά από αυτήν την κατασκευή "ξύπνησε" το μικρόβιο του μάστορα μέσα μου! :)

Δλδ αυτο το έκανες χωρις να εχεις το μικρόβιο....???
Δλδ τώρα με το μικρόβιο τι θα φτιάξεις...??? το σπιτι απο την αρχή...??? χεχεχε να σαι καλα...πολυ καλη δουλειά...
 
Χε χε χε γι' αυτό γράφω ότι "ξύπνησε"! Προϋπήρχε από... κατασκευές Lego και λοιπών σφηνοτουβλακίων! :flipout:
Σοβαρά τώρα, από μικρός παρακολουθούσα πάντα των παππού μου (υδραυλικός αλλά... πολυ-μάστορας) σε διάφορες κατασκευές του και κάποιες φορές μου ανέθετε κι εμένα κάποια μικρή εργασία. Αισθανόμουν τόσο περήφανος όταν το κατάφερνα!

Προτείνω λοιπόν στους μαστρο-μπαμπάδες και μαστρο-παππούδες του φόρουμ να φροντίζουν να έχουν από κοντά τους μικρούς τους μπομπιρο-βοηθούς! Μάσκα-γυαλάκια-γαντάκια και σε πολλά μπορούν να σας φανούν χρήσιμοι!
 
Με τα ρετάλια της κατασκευής, δυο εξτρά στρωτήρες και 3 ρολά αυτοκόλλητα που πέτυχα πολύ φτηνά στο Praktiker έφτιαξα 2 ραφιέρες για 2 αποθήκες αντίστοιχα:

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

ίσως όχι και τόσο καλαίσθητες, αλλά για αποθήκη μια χαρά και σχεδόν τζάμπα!