DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

και μου μαυρισε και το ξυλο!

Το μαύρισμα του ξύλου κατά την κοπή προκύπτει από υπερθέρμανση του δίσκου. Ενα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμβαίνουν:

- Ο δίσκος είναι βαλμένος αντίστροφα (οι δίσκοι έχουν φορά περιστροφής)
- Τα δόντια του δίσκου είναι φθαρμένα
- Τα ρουλεμάν του δίσκου έχουν χαλάσει και ο δίσκος έχει "μπόσικα" στην κίνησή του
- Προσπαθείς να κόψεις σκληρό ξύλο με βαθύ ή/και γρήγορο πέρασμα

Για τα τρία πρώτα οι λύσεις είναι προφανείς, διόρθωση ή αντικατάσταση κατά περίπτωση. Για το τέταρτο (που συμβαίνει πιο συχνά όταν το δισκοπρίονο δεν έχει την κατάλληλη ισχύ για την κοπή) απλά θέλει λίγη υπομονή, πχ να περάσεις 2 ή 3 φορές με πιο ρηχή κοπή, μέχρι να το κόψεις ολόκληρο.

Το τελευταίο όμως το προτείνω αποκλειστικά με χρήση παράλληλου οδηγού. Αν το επιχειρήσει κάποιος free-hand είναι σχεδόν σίγουρο το ατύχημα όταν ο δίσκος πιάσει στραβά μέσα στην εγκοπή (ή στην καλύτερη περίπτωση η αχρήστευση του ξύλου).

ΥΓ: το 4άρι MDF δεν είναι καθόλου εύκολη κοπή για τα απλά μηχανήματα, σίγουρα τα ζορίζει.

Ευχαριστω για την απαντηση
.μαλλον η ισχυς ειναι γιαυτο θα αγορασω τελος του μηνα ενα πιο δυνατο δισκοπριονο να κανω την δουλεια μου ανετα!

Μια συμβουλη... Το push stick καλο ειναι η χειρολαβη να ειναι πολυ πιο πανω απο το επίπεδο κοπής . Ειναι καλύτερο το "κρατημα" του ξύλου πανω στην επιφάνεια αλλα και πολυ πιο ασφαλή για ατύχημα...

πολύ σωστή η παρατήρησή σου. στην φωτό σε ξεγελάει αλλά το χέρι είναι αρκετά ψηλά και δεν υπάρχει θέμα, βέβαια θα πειραματιστώ και με άλλα σχέδια και όποιο μου κάτσει καλύτερα.

Εχθές ξεκίνησα να φτιαχνω ξύλινη κουπαστη για τα κάγκελα της βεραντας .
Πήρα δοκάρια 5x10 τους έκανα ενα αυλάκι απο το κάτω μέρος πλάτους 2,5 πόντων και βάθους 1,8 πόντων με το ρουτερ . Τρυπησα το πανω μέρος των καγκελων , "εσπασα" τις γωνίες στα δοκαρακια και μετα τα απαραίτητα κοψιματα-βαψιματα μπήκαν χωνευτα και βιδωθηκαν απο κάτω .

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μπράβο σου!!! Πολύ ωραίο και εξαιρετικά καλαίσθητο!!!!!! :a0210: :a0210: :a0210: :a0210: :a0210: :a0210:

Ομολογω δυσκολευτηκα να καταλαβω τι εργασια εκανες πριν την προσθηκη των αλλων φωτο, αλλα με την δευτερη το επιασα.
Με μπερδεψε και το τραπεζι το οποιο νομιζα πως ειναι μερος των καγκελων....

Πολυ ομορφο!
Να βαλεις και στην βεραντα και θα δειξει πολυ!

Ευχαριστω παίδες ! Χαχαχα Κυριάκο (ας ειναι καλα το αργο Ίντερνετ και το κινητο..) , μπαίνει σε όλη την βεράντα .
Και μια φωτο με τελειωμένη όλη την περγολα μιας και βρήκα λιγο αξιοπρεπές Ίντερνετ...

Last edited:
Ελα ρε.. Ευγενιε οι ινφο στη φωτο απο κατω. Αγιος Δημητριος ειναι, κοντα στη γυμναστικη ακαδημια.. Δαφνη δηλαδη.
Δεν μπηκα κανα 2 μερες..

Στο θεμα της τιμης το 1.80 χ 40 χ 2 δε μου φαινεται πολυ ακριβο.., αλλα μιλαμε για καρυδια..

View attachment 119358

Δημητρη θα χρειαστω και παλι την βοηθεια σου...
προσπαθω και με τον παραπανω αλλα και με Κουνουβελη κτλ κτλ να βγαλω ακρη αλλα δεν τα εχω καταφερει...μηπως μπορεις να βοηθησεις?
1. δεν μου δινουν τιμες μιας και λεει η κατεργασια του ξυλου ΔΕΝ ξερουν ποση θα ειναι κτλ κτλ
2. οι διαστασεις που τους λεω ειναι μαλλον μεγαλες και δεν ξερουν και δεν κανουν κτλ κτλ
Ειναι Ευκολο ΟΤΑΝ και ΑΝ περασεις απο τον Τσιροβασιλη να ζητησεις μια τιμη για 1 κομματι διαστασεις 184εκχ42εκχ2εκ και ενα 120εκχ40εκχ2εκ...???
Συγνωμη που σε πριζω αλλα και εμενα με πριξανε και ακρη ΔΕΝ καταφερα να βγαλω...(υποψιαζομαι οτι καταλαβαν οτι ειμαι μη-επαγγελματιας και βρηκαν ευκαιρια να χωσουν κανενα 250αρι ευρω)
Οπως και να εχει ευχαριστω

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ευχαριστω παίδες ! Χαχαχα Κυριάκο (ας ειναι καλα το αργο Ίντερνετ και το κινητο..) , μπαίνει σε όλη την βεράντα .
Και μια φωτο με τελειωμένη όλη την περγολα μιας και βρήκα λιγο αξιοπρεπές Ίντερνετ...

Ενδιαφέρουσα και μεγάλη κατασκευή, με πολύ καλό αποτέλεσμα, μιας και κυριολεκτικά μεταμορφώνει όλην την πρόσοψη του σπιτιού. Έχεις υπολογίσει το συνολικό κόστος των υλικών, αν επιτρέπεις;

Υ.Γ. Το μόνο κακό είναι πως κάθε χρόνο θα πρέπει να περνάς τα ξύλα ένα teak oil για συντήρηση των ξύλων...

Ενδιαφέρουσα και μεγάλη κατασκευή, με πολύ καλό αποτέλεσμα, μιας και κυριολεκτικά μεταμορφώνει όλην την πρόσοψη του σπιτιού. Έχεις υπολογίσει το συνολικό κόστος των υλικών, αν επιτρέπεις;

Υ.Γ. Το μόνο κακό είναι πως κάθε χρόνο θα πρέπει να περνάς τα ξύλα ένα teak oil για συντήρηση των ξύλων...

Το κόστος ...
300 δοκάρια 16x8 (συνολικά 70 μέτρα) για τον σκελετό .
160 23 δοκάρια 5x12 (4,5 μέτρα έκαστο) για ριχτες .
100-120 αναλώσιμα (δοκοθηκες , βάσεις δοκαριων , γωνιές , σύνδεσμοι Τ , βιδες κλπ)
Σύνολο γύρω στα 550-600 περίπου .
Το μέγεθος της 10x4m περίπου η μια πλευρα και 10x4,5m η αλλη .

Για το βερνικι πήγα σε αρκετά ακριβό για να αποφύγω την συχνή συντήρηση (χρώμα Μαονι) . Λιανική τιμη 13,5 το λίτρο , εμποτισμου με ιδιοτητα να δημιουργει μια αδιαβροχη κρουστα επιφανιακα και όντως αξίζει..!!!!

Ηλια απιστευτη δουλεια,χιλια μπραβο!!!Πολυκαρβονικο ειναι η σκεπη;;
Όχι Νικόλα , είχα πολλα μέτρα πλαστικοποιημενο τεντοπανο-μουσαμα ο οποίος βιδωθηκε πανω στους ρίχτες ανά 40 πόντους με νοβοπανοβιδες , μεταλλικές και λαστιχενιες ροδελες .

Aξιος!! Mπραβο Ηλια!
Τελικα το χομπυ εγινε δουλεια? Μαλλον ναι, ετσι?

Να ´σαι καλα Μηχαλη !
Έχω πάρει 3 δουλειές εώς τωρα , μια κουζίνα , μια ντουλάπα και μια περγολα και στα σκαριά ειναι 1-2 ακόμα . Θέλει χρόνο και υπομονή μέχρι να σε γνωρίσουν αλλα γενικα παει καλα !

Ηλία είσαι χρυσοχέρης. Μπράβο σου!

Να ´σαι καλα Μπαμπη ! :-)

Ηλία πολύ καλή δουλειά, μπράβο!

Όχι Νικόλα , είχα πολλα μέτρα πλαστικοποιημενο τεντοπανο-μουσαμα ο οποίος βιδωθηκε πανω στους ρίχτες ανά 40 πόντους με νοβοπανοβιδες , μεταλλικές και λαστιχενιες ροδελες .

Επειδή είναι εξωτερικός χώρος και σίγουρα έχεις ανέμους εκεί, θα πρότεινα να πάρεις λεπτές φάσες αλουμινίου και να τις περάσεις πάνω από το τεντόπανο, στηρίζοντάς τις με τις ίδιες βίδες που έχεις ήδη περάσει. Έτσι διασφαλίζεις μεγαλύτερη επιφάνεια στήριξης και ότι δε θα σου σκιστεί από τους ανέμους το τεντόπανο.

Φυσικά δεν παρέλειψα να βάλω και το "δόντι" που είναι πίσω από τον δίσκο για να προλάβουμε και τα ιπτάμενα αντικείμενα.

Αυτό με το "δόντι" θα ήθελα να το δω.

--------------------------------------------------

Ηλία ωραίος
Καλή συνέχεια ...και καλές δουλειές !!!!

Μπραβο! Πολυ ωραία δουλεια έκανες! Μέρα με τη νύχτα πρέπει να ειναι η βεράντα τωρα ε;

Συγχαρητήρια Ηλία,επαγγελματικη δουλειά,εφόσον τό είχες τό πλαστικοποιημένο τεντόπανο καλά έκανες και το έβαλες,αλλά ξέρεις ότι αυτό τραβάει πολύ ζέστη από κάτω,καί ίσως τού χρόνου το καλοκαίρι χρειαστεί να το αλλάξεις γιατί γιά κάνα στέγαστρο καλό είναι αλλά γιά νά κάθεσε από κάτω απο τις 12:00 μέχρι τίς 16:00 το μεσημέρι τούς θερινούς μήνες δέν παλεύεται,στό λέω από ιδία εμπειρία.
Κάι πάλι μπράβο.

Ηλία πολύ καλή δουλειά, μπράβο!

Επειδή είναι εξωτερικός χώρος και σίγουρα έχεις ανέμους εκεί, θα πρότεινα να πάρεις λεπτές φάσες αλουμινίου και να τις περάσεις πάνω από το τεντόπανο, στηρίζοντάς τις με τις ίδιες βίδες που έχεις ήδη περάσει. Έτσι διασφαλίζεις μεγαλύτερη επιφάνεια στήριξης και ότι δε θα σου σκιστεί από τους ανέμους το τεντόπανο.
Ολυμπιε όντως εχει πολυ αέρα εδω και λόγο υψομετρου .
Εκτός απο το καθε 40 πόντους δέσιμο πανω στους ριχτες το έχω "ράψει" στο πανω και κάτω μέρος της περγολας με έξτρα δοκαρακι ανά 15 πόντους (μια πρόχειρη φωτο..)

Συγχαρητήρια Ηλία,επαγγελματικη δουλειά,εφόσον τό είχες τό πλαστικοποιημένο τεντόπανο καλά έκανες και το έβαλες,αλλά ξέρεις ότι αυτό τραβάει πολύ ζέστη από κάτω,καί ίσως τού χρόνου το καλοκαίρι χρειαστεί να το αλλάξεις γιατί γιά κάνα στέγαστρο καλό είναι αλλά γιά νά κάθεσε από κάτω απο τις 12:00 μέχρι τίς 16:00 το μεσημέρι τούς θερινούς μήνες δέν παλεύεται,στό λέω από ιδία εμπειρία.
Κάι πάλι μπράβο.

Σας ευχαριστω παίδες !

Δημήτρη εδω πανω που είμαι και με 40αρι άπνοια εχει ενα αεράκι αλλα την άνοιξη υπάρχει πρόβλεψη για αλλαγή με κάτι πιο σταθερό . Απλα δεν ήθελα να απλωθώ οικονομικά γιατι έχω πολλα να φτιάξω..