DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Σκαρπελακι σε κάποιον που δεν το κατέχει δεν το συνιστώ.
Ενώ το κολωνάτο και το ρουτερ το συνιστάς ε; :p

Με το σκαρπέλο κουτσα-κούτσα αφού κάνει το σχέδιο με ένα μολύβι θα το βγάλει. Με το ρούτερ θέλει εμπειρία να το πάρεις στο χέρι και να σκαλίσεις μέσα σε πλαίσια.

Καλώς ήρθες στην παρέα ! :)
Αυτό που θες γίνεται με ελάχιστα εργαλεία ένα δράπανο, κάνα δυο τρυπάνια ξύλου, και αν θες τα καθίσματα για τις πίπες εσώγλυφα και όχι απλές τρύπες, τότε μπορείς να πάρεις και ένα σκαρπελάκι και φυσικά γυαλόχαρτάκι όπως ήδη αναφέρθηκε.

Επίσης αν το σχήμα που θα δώσεις στα πλαίσια (σανίδια) δεν είναι το κλασικό τετράγωνο αλλά θες να έχει καμπύλες, τότε μια ράσπα θα είναι πολύτιμη.
με την ίσια της πλευρά θα μπορείς να φαλτσάρεις ακμές και με την καμπύλη πλευρά της να διαμορφώνεις κάποιες κυκλικές οπές που ταιριάζουν στην διάμετρό της
Το κόστος είναι αστείο και η δουλειά θα γίνει !
Εναλλακτικά αν καταλήξεις σε κατασκευή με σανίδια και τρύπες (όχι κοιλότητες) , τότε η δουλειά μπορεί να γίνει μόνο με μια σέγα ξυλοκοπτικής (μιλάω για το εργαλείο του χεριού και όχι το ηλεκτρικό) μερικά πριονάκια και λίγο γυαλόχαρτο.
Παρ' όλα αυτά, η απόκτηση ενός δράπανου, είναι πολύ προτιμότερη καθώς, μέσα σε ένα "νοικοκυριό" έχει "άπειρες" χρήσεις ! :)

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Δεν αναφερω ρουτερ για σκαλισμα σε πλαισιο Αγαπη.
Για το περιμετρικο σχεδιο της βασης το αναφερω και μαλιστα του λεω αν δεν εχει ανακατευτει να του το κανω εγω.

Κυριάκο σύμφωνα με αυτά που μας έχει αναφέρει δηλαδή :

dimitrisven said:
  • Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με μαστορέματα.
  • Δεν έχω ούτε ένα εργαλείο στο σπίτι (το πολύ να έχω ένα δυο κατσαβίδια).
  • Δεν με ενδιαφέρει το φινίρισμα ούτε τα λουστρα κτλ.
  • Θέλω μια απλή/πρακτική κατασκευή από ένα κούτσουρο που θα βρω στο δάσος που λέει ο λόγος.
  • Θέλω να έχει κούρμπες που θα κάθεται το μπολ της πίπας και εγκοπές ή τρύπες που θα κάθεται το επιστόμιο.
  • Δεν έχω αποθήκη, υπόγειο, γκαράζ κτλ.
  • Δεν θέλω να γεμίσω με εργαλεία που δεν θα ξαναχρησιμοποιήσω ποτέ οπότε η δουλειά θα πρέπει να γίνει με το minimum των εργαλείων.
  • Επίσης δεν έχω θέμα με τον χρόνο που θα πάρει να ολοκληρωθεί η κατασκευή, ας τελειώσω και σε ένα χρόνο.

όπου αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αγορά εργαλείων όπως Router, Δράπανο Στήλης κλπ είναι υπερβολή γιατί δεν τον ενδιαφέρουν τα μαστορέματα και δεν έχει χώρο για να τα αποθηκεύσει.

Με τόσους περιορισμούς που έχει βάλει μόνο κάποια απλά εργαλεία χειρός μπορούμε να του προτείνουμε και τρόπο κατασκευής με αυτά όπου θα αφιερώσει χρόνο και όχι χρήμα για να κάνει αυτό που θέλει.

Καλησπέρα !!! Σημερα ανακάλυψα μια παλία σέγα των 15-20 ευρώ 350W που νόμιζα ότι την είχα πετάξει γιατί 2-3 φόρες που την είχα χρησιμοποιήσει στο παρελθόν δεν κατάφερα να κάνω σωστή κοπή. Οι επιλογές ήταν 3 : 1. Να την χαρίσω αλλά τελικά δεν θα το κάνω γιατί θα φάω πολύ κατάρα απο το άτομο που θα την δώσω και δίκαιο θα έχει γιατί περισσότερη ζημια θα κάνει παρά δουλειά . 2. Να την πετάξω αλλά και πάλι δεν μου πάει η καρδια να το κάνω , γιατί το μοτέρ δουλεύει άψογα και είναι κρίμα να το ''σκοτώσω'' γι'αυτό το καλύτερο θα ήταν να το κάνω κάτι χρηστικό . Και εδώ ερχόμαστε στην 3η επιλογή : ένα μικρό ξυλότορνο κάτι σαν αυτό :

FZ50EDMF5HVHS2N.LARGE.jpg

Και τώρα 2 φώτο .Η πρώτη είναι το έξω και η δευτερη το εσωτερικο. Οι πρώτες μου σκέψεις ακολουθούν μετά τις φωτο.

20160224_134756_zpsimmooozd.jpg

sega%201_zpshjear3qe.jpg

Πρώτα απ'ολα το μοτερ δεν μπορει να βγει αυτόνομο γιατί το ''κελυφος'' (δεν θυμάμαι την σωστή ονομασία ) απο τα πηνία στηρίζετε στο πλαστικο σώμα της σέγας και ο άξονας με τα πηνία και τα γρανάζια πάνω σε 2 ρουλεμάν τα οποία είναι χωνευτά στο στο πλαστικό σώμα της σέγας.

Άρα σκέφτηκα να κόψω το πάνω μέρος (μεγάλο κόκκινο Χ λαβή με διακόπτη ) για να έχω ένα πιο μικρό και ορθογώνιο σώμα αλλά να στηρίζετε και πολύ καλά το μοτέρ.

Μετά άδειασμα εσωτερικά απο τα περιττά (2 μικρά κόκκινα Χ) και να προσαρμόσω ενα άξονα στην μια άκρη του οποίου θα έχει ένα ράουλο (πάλι μου διαφεύγει η σωστή λέξη ) για να μπέι ιμάντας που θα συνδέετε με το κυρίως μέρος του τόρνου (ιμάντα και ''ράουλα'' βρίσκω δωρεάν απ συνεργείο αυτοκινήτων ) και στην άλλη άκρη θα συνδέετε με τον άξονα του μοτέρ (κίτρινο χρώμα)

Αυτά προς το παρών , καθε ιδέα - σκέψη - πρόταση είναι άκρος καλοδεχούμενη !!

3000 το λεπτό γράφει η ετικέτα αλλά δεν ξέρω αν είναι για τον άξονα του μοτέρ ή για μετά τα γρανάζια .Άν είναι για το μοτέρ ειναι μια χαρά και τα βατ και οι στροφές γιατι είναι ίδια με τον μικρό τορνο της einhell https://www.utools.gr/index.php?route=product/product&path=17_210&product_id=6743 .Αλλά μετά μεγάλο ρόλο παίζει η μετάδοση με τον ιμάντα

Πολύ καλή η πατέντα σου. Οι στροφές είναι σίγουρα πριν τα γρανάζια, απλά φρόντισε να καλύψεις λίγο την κατασκευή από σκόνη κλπ.

Υπάρχει περίπτωση το μοτεράκι αυτό να έχει την απαραίτητη ροπή για να λειτουργήσει σωστά σαν τόρνος?

Ρωτάω, δεν ειρωνεύομαι (disclaimer για να μη μου την πέσει κανείς εεε).

Πιστεύω πως αυτή ειναι η περίπτωση. Άλλωστε όλα τα μοτερ τορνων ειναι αρκετά μεγάλα. Δν μπορω να το εξηγήσω αλλά δεν βλέπω πως ενα τόσο μικρό μοτερ θα γυρίσει ενα κομμάτι ξύλο χωρίς να κολωσει μολις ακουμπησει το κοπτικό.

Αν το γραφει η ετικετα τοτε θα αναφερεται μετα τα γραναζια στις παλινδρομησεις της σεγας φιλε.

Πάρα πολύ σωστά !
Το 3000 αναφέρεται στις παλινδρομήσεις που κάνει η σεγα.
Αν δεις το λόγο που έχει το μικρό γρανάζι που είναι στον άξονα του μοτέρ ως πρός το μεγάλο γρανάζι που δίνει κίνηση στη σέγα, τοτε το 3000 εύκολα φίνεται 20000 rpm!!!
Και δεν υπάρχει περίπτωση να παίξει σαν τόρνος!
Θα χρειαστεί οπωσδήποτε μειωτήρα στροφών!
Δες κατά πόσο είναι εφικτό να πάρεις την κίνηση του τόρνου από το μεγάλο γρανάζι.

Το μοτέρ που έχει η σεγα είναι τύπου universal , δηλ. με συλλέκτη και ψήκτρες για να τροφοδοτείται και ο δρομέας . (συνήθως σε σειρά με το τύλιγμα του στατη). Μου φαίνεται απίθανο ο τόρνος να έχει τέτοιου τύπου μοτερ, πρέπει να έχει μονοφασικο μοτέρ με πυκνωτή. Αυτοί οι δυο τύποι κινητήρων διαφέρουν πολύ ως προς τη συμπεριφορά τους στο φορτίο , δεν είναι μόνο η ισχύς που παίζει ρόλο. Αν δεν χρησιμοποιήσεις κάποια μείωση (τα κόκκινα χ που έχεις στη φωτογραφία) θα έχεις ένα μοτερ που θα γυρνάει σαν τρελό χωρίς φορτίο (σύντομα τα ρουλεμάν θα διαλυθούν) και όταν θα πας να το "φορτίσεις" δηλ. να ακουμπήσεις το κοπτικό σου στο ξύλο, το μοτέρ θα "γονατίζει" .
Άποψη μου, αν θέλεις να κάνεις ξυλοτορνο, βρες από παλιό πλυντήριο μοτερ με πυκνωτή, θα κανεις την κατασκευή πιο εύκολα.

Σας ευχαριστώ όλους για τις προτάσεις και τις διευκρινίσεις , όταν βρω χρόνο δοκιμάσω αυτό που προτείνει ό ''Seafalco '' με το μεγάλο γρανάζι.

Μακάρι να είχα χώρο να δοκίμαζα απο πλυντήριο , αυτό προβλέπετε οταν πάρω σύνταξη και επιστρέψω στα πάτρια εδάφη .

Σας ευχαριστώ όλους για τις προτάσεις και τις διευκρινίσεις , όταν βρω χρόνο δοκιμάσω αυτό που προτείνει ό ''Seafalco '' με το μεγάλο γρανάζι.

Μακάρι να είχα χώρο να δοκίμαζα απο πλυντήριο , αυτό προβλέπετε οταν πάρω σύνταξη και επιστρέψω στα πάτρια εδάφη .

Μπορεις να κανεις τρελα πραγματα μονος με μερακι...δες εδω...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Απίστευτος ο Κρητικός !!!
Μεράκι χώρος χρόνος και ανοιχτό μυαλό είναι είναι τα βασικά .

Καλημέρα σε ολους,
Νέο project κατα απαίτηση της κόρης. Θελω να φτιάξω ξύλινο ημιδιπλο κρεβάτι, υπάρχουν τίποτα σχέδια, που θα μπορούσα να εχω σαν οδηγό για να πάρω κάποιες ιδέες τόσο για βαθμό δυσκολίας αλλά και για σχέδιο;

YouTube αν ψάξεις θα βρεις πάρα πολλά, όλοι οι κλασικοί έχουν από ένα μην σου πω και δύο κρεβάτια, δλδ Jay, Mathias, steve κτλ