DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Αλλωστε και η TRITON που βαζει το πριονι σε δικο της παγκο, την ιδια μεδοδο εχει. Απλα το μαχαιρι θεωρειται πιο ασφαλες γιατι ειναι μονιμα κοντα στον δισκο και επειδη αν θελεις να κανεις σκαψιμο στο ξυλο (αυλακι) τοτε πρεπει να βγαλεις το σπλιτερ.

Στην περίπτωση "σκαψίματος" βεβαίως και ένα ψηλότερο από τον δίσκο μαχαίρι εμποδίζει όπως και όταν θέλεις να κόψεις χονδρό ξύλο με δύο περάσματα πάνω κάτω και το μαχαίρι είναι πάνω από το ύψος του δίσκου. Όπως και να έχει το μαχαίρι πρέπει να ανεβοκατεβαίνει μαζί με τον δίσκο.
Αν λοιπόν δεν έχει το δισκοπρίονο δικό του μαχαίρι... χρειάζεται πατέντα ούτως ώστε η κατασκευή να προσαρμοστεί στο σώμα του δισκοπρίονου και 5mm χαμηλότερα από το ύψος του δίσκου και να ανεβοκατεβαίνει σταθερά μαζί του.
Αυτό είναι ένα από τα "δύσκολα" σημεία στις κατασκευές πάγκων για δισκοπρίονα το οποίο θα αντιμετωπίσω και εγώ ...αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του... λύση θα βρεθεί...μόνο του σπανού τα γένια δεν βγαίνουν λέει ο σοφός λαός μας.

Παραθετω φωτος απο το GKS160 (made in MERKELLAND παρακαλω!!!) που εχει μαχαιρι. και οι πρωτες εκδοσεις του Gks190 ειχαν ενω οι τελευταιες οχι. Μαλλον θεωρουν οτι τα μεγαλα ειναι αρκετα βαρια για να κλωτσησουν οσο τα κρατας με το χερι.

DSC_0837.jpgDSC_0836.jpgDSC_0835.jpgDSC_0834.jpg

Βιδωνει με μια αλλενοβιδα σε ενα επιπεδο εντος του προφυλακτηρα. Αρα σε ενα δισκοπριονο που δεν εχει, θα πρεπει να μπουν αποστατικα και η βιδα να ειναι περαστή απο την μια πλευρα στην αλλη.

Τα μεγάλα και εγώ δεν νομίζω ότι χρειάζονται, αφού κατά κανόνα είναι πάνω από 4κιλά . Τώρα αν σου κάτσει η περίπτωση , τι να πω . Πάντως με ένα μικρό metabo 54 που δουλεύω , έχει μαχαίρι , βέβαια ζυγίζει μόλις 3,5 κιλά.

Βρηκα ενα thread ξενο οπου καποιος εχει ρωτησει υπευθυνους των εταιριων bosch, makita, hitachi, evolution γιατι καποια μοντελα δεν εχουν riving. Η απαντηση και των 4αρων ηταν οτι το 2009 αλλαξε ο κανονισμος και δεν ειναι υποχρεωτικο στην ευρωπη πλεον το μαχαιρι. Αντι αυτου οι κινουμενοι προφυλακτηρες εχουν ταχυτερη κινηση και μεγαλυτερο ευρος, ειναι πιο στιβαροι αφου δεν εχουν σχισμη για το riving και επομενως θεωρουν οτι αν το πριονι χειρος κλωτσησει επειδη το ξυλο κλεισει γυρω απο το σωμα του δισκου ο χειριστης θα ειναι ασφαλης ακομα και αν το πριονι φυγει απο το χερι του. (βεβαιως το ξυλο θα εχει καταστραφει). Επιπροσθετα λενε πως πλεον οι νεοι tct δισκοι εχουν μεγαλη διαφορα kerf με σωμα δισκου. δηλαδη τα δοντια εξεχουν πολυ περισσοτερο στο πλαι απο τους παλιους δισκους και αυτο δινει την δυνατοτητα η περιπτωση του αρπαγματος στο σωμα του δισκου να ειναι πολυ μικρη αφου η σχισμη πλεον ειναι αρκετα μεγαλυτερη. Την περιπτωση ενα δοντι να αρπαξει στο ξυλο την αποκλειουν επειδη τα μοτερ και οι νεοι δισκοι δινουν την δυνατοτητα το δοντι να κοβει σε καθε περιπτωση και οχι να σπρωχνει.

Αρα για χειρος πλεον θεωρουν το riving περιττο.

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Αρα για χειρος πλεον θεωρουν το riving περιττο.

Για τον πάγκο ή κατασκευάζεις κάποιο μόνος σου ή παίρνεις κάτι σαν αυτό.
Βάλε κάτι όμως, μην το αφήσεις έτσι. :grandpa:

Μπαμπά αυτα δεν ειναι μονο για τα τραπέζια mastercut της Wolfcraft ή μπαίνουν κι αλλου ;

Sent from my iPad using Tapatalk

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μπαμπά αυτα δεν ειναι μονο για τα τραπέζια mastercut της Wolfcraft ή μπαίνουν κι αλλου ;

Κανονικά είναι για τον πάγκο της Wolfcraft, και μάλιστα τον μικρό, τον 1500 κι όχι τον 2000.
Νομίζω όμως οτι μπορείς εύκολα να τον προσαρμόσεις παντού και να εκμεταλευτείς το οτι δεν είναι σταθερό αλκά προσαρμόζεται ανάλογα.

Για πες μας τώρα, αυτούς τους νέους δίσκους tct που λες τους έχει κάποιος να μας πει τι λένε;
Έχεις άλλες πληροφορίες, για το που μπορούμε να τους πάρουμε;

Νομίζω οτι πλέον έτσι ειναι οι περισσότεροι δίσκοι. Tungsten Carbide Tooth με δόντια "κολλημένα" στο δίσκο.

Sent from my iPad using Tapatalk

Όλοι οι Αμερικάνοι κόβουν με freud δίσκους, εμείς γιατί δεν μπορούμε να τους βρούμε εύκολα; Πρέπει να είναι άριστοι δίσκοι.

Όλοι οι Αμερικάνοι κόβουν με freud δίσκους, εμείς γιατί δεν μπορούμε να τους βρούμε εύκολα; Πρέπει να είναι άριστοι δίσκοι.

Οι μπλε δίσκοι της bosch είναι της Freud (made in Italy). Κόβουν απίστευτα καλα και μπορείς από Γερμανία να τους βρεις σε πάρα πολύ καλές τιμές ακόμα και πιο κάτω από τους απλούς της Bosch (optiline).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για πες μας τώρα, αυτούς τους νέους δίσκους tct που λες τους έχει κάποιος να μας πει τι λένε;
Έχεις άλλες πληροφορίες, για το που μπορούμε να τους πάρουμε;

Πολύ σπάνια ή και καθόλου πλέον θα βρεις δίσκο χωρίς τέτοια δόντια.
Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις οι δίσκοι δεν έχουν tct (μεγάλα επαγγελματικά μηχανήματα κλπ).

Καλημέρα σε όλους,
Έχω το φαλτσοπρίονο 2 εργασιών Femi 732
Femi 732.jpg
και θέλω να αφαιρέσω το "μαχαίρι" πίσω απο τη λεπίδα ώστε να μπορώ να κάνω αυλακώσεις κ.α. αλλά δεν ξέρω, θα είναι ασφαλές?

Στην περίπτωση "σκαψίματος" βεβαίως και ένα ψηλότερο από τον δίσκο μαχαίρι εμποδίζει όπως και όταν θέλεις να κόψεις χονδρό ξύλο με δύο περάσματα πάνω κάτω και το μαχαίρι είναι πάνω από το ύψος του δίσκου. Όπως και να έχει το μαχαίρι πρέπει να ανεβοκατεβαίνει μαζί με τον δίσκο.
Αν λοιπόν δεν έχει το δισκοπρίονο δικό του μαχαίρι... χρειάζεται πατέντα ούτως ώστε η κατασκευή να προσαρμοστεί στο σώμα του δισκοπρίονου και 5mm χαμηλότερα από το ύψος του δίσκου και να ανεβοκατεβαίνει σταθερά μαζί του.
Αυτό είναι ένα από τα "δύσκολα" σημεία στις κατασκευές πάγκων για δισκοπρίονα το οποίο θα αντιμετωπίσω και εγώ ...αλλά κάθε πράγμα στον καιρό του... λύση θα βρεθεί...μόνο του σπανού τα γένια δεν βγαίνουν λέει ο σοφός λαός μας.

+100

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Για τον πάγκο ή κατασκευάζεις κάποιο μόνος σου ή παίρνεις κάτι σαν αυτό.
Βάλε κάτι όμως, μην το αφήσεις έτσι. :grandpa:

Και πως στηριζεται?
Δεν εχω καταλαβει πως δουλευει ρε Μπαμπινο.

Δεν ειναι ασφαλες για κανενα εργαλειο να υποκειται σε 'βελτιωσεις' και αλλαγες.

Για αυλακωσεις ομως ο κινδυνος kick back περιοριζεται καθως δεν κοβεις το ξυλο σε δυο κομματια.
Ωστοσο ο φραχτης πρεπει να ειναι απολυτα παραλληλος με τον δισκο και η κοπη να γινεται εξ'ισου ευλαβικα.

Εργαλειο για αυλακωσεις βεβαια ειναι το ρουτερ..:))

Καμια φορα θελεις μια μικρη διαμετρο Μιχαλη και τα 2 χιλιοστα του δισκου ειναι σωτηρια.

Επισης και στις αυλακωσεις σε σκληρα ξυλα υπαρχει ο κυνδυνος του κλωτσηματος λογω της πιεσης των ξυλων.

Συμφωνω απολυτως.
Ο κινδυνος ποτε δεν εξαλειφεται πληρως, απλα ειναι μειωμενος γιατι το ξυλο δεν χωριζεται στα δυο.

Σίγουρα πολύ μικρότερος.
Μου έχει τύχει όπως έσχιζα ένα ξύλο να πάει στραβά στον δίσκο αλλά ένιωσα απλά να με σπρώχνει λίγο πίσω.
Αν ήταν σε κόψιμο αυτό θα το πετούσε πίσω.