DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ιωάννη καλή αποπεράτωση,σκέψου καί νά είχες εργαστήριο τί θά έφτιαχνες.
Τό ξύλο είναι επιφάνεια ελάτης ?

Καλή συνέχεια εύχομαι.
Αφού δεν εχεις γκρίνιες που ακουμπάς την ξυλεία σου εκεί, ... Άρχοντας είσαι.

Με αυτα που εχει φτιαξει, αν ηταν αποδεκτης γκρινιας θα ηταν και αποδεκτης αχαριστιας.
Οποτε well done!
:firstprize:

Ιωάννη καλή αποπεράτωση,σκέψου καί νά είχες εργαστήριο τί θά έφτιαχνες.
Τό ξύλο είναι επιφάνεια ελάτης ?

Ναι από Leroy Merlin.

Καλή συνέχεια εύχομαι.
Αφού δεν εχεις γκρίνιες που ακουμπάς την ξυλεία σου εκεί, ... Άρχοντας είσαι.

Αμα οι κατασκευές ικανοποιούν και "αμφότερες ανάγκες" και όχι μόνο ατομικές δεν υπάρχουν γκρίνιες.

Εγώ καρφώθηκνα με το τριβείο... Ένα απ´ αυτά που ζαχαρώνω μήνες τώρα...
Για πες ρε John, τώρα που το δουλεύεις... Μήπως για μας είναι too much;

Εγώ καρφώθηκνα με το τριβείο... Ένα απ´ αυτά που ζαχαρώνω μήνες τώρα...
Για πες ρε John, τώρα που το δουλεύεις... Μήπως για μας είναι too much;

Μπάμπη έχεις αρκετά Too Much ... ένα παραπάνω δεν βλάπτει ...

Επίσης είναι ότι πρέπει για πολύωρη χρήση για δύο λόγους : δεν χρειάζονται τα διαλείμματα ούτε για το μηχάνημα ούτε για σένα (ξεκούραστο, χωρίς κραδασμούς κλπ).

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Μπάμπη έχεις αρκετά Too Much ... ένα παραπάνω δεν βλάπτει ...

Επίσης είναι ότι πρέπει για πολύωρη χρήση για δύο λόγους : δεν χρειάζονται τα διαλείμματα ούτε για το μηχάνημα ούτε για σένα (ξεκούραστο, χωρίς κραδασμούς κλπ).

Ειναι ωραιο εργαλειο και εχει για διπλη πλακα 125-150mm.
Απλα σε αυτη την χρηματικη κατηγορια που ανεβαινεις πας για Rupes που ειναι κορυφαια για χρηση και καταχρηση.

Γιαννη εχεις δει τα μυνηματα σου????

Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Ειναι ωραιο εργαλειο και εχει για διπλη πλακα 125-150mm.
Απλα σε αυτη την χρηματικη κατηγορια που ανεβαινεις πας για Rupes που ειναι κορυφαια για χρηση και καταχρηση.

Γιαννη εχεις δει τα μυνηματα σου????

Κυριάκο, ούτε τα Rupes ξέφυγαν απ´ τον κανόνα "ο παλιός είναι αλλιώς".

Καλησπέρεζ. Όπως πιθανόν να διαβάστε στο "τι μαστορεψαμε σήμερα" ξεκίνησα την κατασκευή ενός κρεβατιού μωρού για να το κάνω δώρο στο νεογέννητο ενός κολλητου ζευγαριού. Πάμε λοιπόν...

Αρχικά επιλογή ξυλείας. Διάλεξα τα πιο ίσια και με λιγότερες ατέλειες μιας και ήθελα να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερο. Όχι ροζους (όσο γίνεται) όχι ραγίσματα, όχι κενά με ρετσίνια. Χρησιμοποίησα ένα τετραμετρο δοκάρι 5*5 και μία τετράμετρη ταβλα 2*10 την οποία σκισαμε στη μέση κατα μηκος. Για τα επιμέρους τμήματα δε γράφω διαστάσεις, ο καθένας μπορεί να το προσαρμόσει αναλόγως τις ανάγκες του. Εγώ ξεκίνησα με βάση το στρωματάκι που είχα πάρει. Επίσης πήρα 12αρες καβιλιες του μέτρου για τα κάγκελα του κρεβατιού.
Τα επιμέρους τεμαχιαου τα έκοψαν εκεί στις διαστάσεις που τους είπα.
IMG_20160914_120850699_HDR.jpg

Το πρώτο πράγμα που εκανα ήταν να διαλεξω τις δύο πιο καλές πλευρές των 5*5 που θα είναι τα πόδια του κρεβατιού, ώστε αυτές να είναι οι εξωτερικές και μάρκαρα τις αντίστοιχες γωνίες.
IMG_20160914_121301998.jpg

Κατόπιν υπολόγισα πόσες καβιλιες θέλω να έχουν τα κάγκελα σε κάθε πλευρά, υπολόγισα και τις αποστάσεις που θα πρέπει να έχουν μεταξύ τους και μάρκαρα τα σημεία που θα βρίσκονται στις τραβέρσες του προσκέφαλου και ενός πλαϊνού. Με τη γωνιά μαραγκού τα μετέφερα και στις υπόλοιπες.
IMG_20160914_131008940.jpg

Σειρά έχει το φαλτσοπρίονο (από τα αγαπημένα μου εργαλεία 😜 ) όπου υπολόγισα ακριβώς το μήκος που θέλω να έχουν οι καβιλιες, έβαλα ένα ξυλάκι ως στοπ και τις εκοψα έτσι όλες (26 στο σύνολο) στο ίδιο ακριβώς μηκος.
IMG_20160914_134529941.jpg

Πάμε στο κολωνάτο τωρα. Ρύθμισα τον φράκτη ώστε να πετύχω το μέσο των τραβερσών, και αρχισα να τρυπαω κατά μήκος στα σημεία που σημάδεψα παραπανω ώστε να κάνω φωλιές για τις καβιλιες. Ή βύθιση του κολωνάτου ρυθμίστηκε στι 1cm. 52 τρύπες στο σύνολο, βγήκαν αέρα. Ή κατασκευή με τον φράκτη έπιασε τόπο.
IMG_20160914_145646657.jpg

Ξεκινάμε το ωραίο κομμάτι τώρα, δοκιμαστική συναρμολόγηση χωρίς κόλλα να δούμε αν όλα κουμπωνουν σωστά. Ευτυχώς κουμπωνουν...
IMG_20160914_152226463.jpg

Έλεγχος ότι οι φωλιές τρυπηθηκαν σωστά και οι καβιλιες εκατσαν όλες μέσα. Πρέπει όλες οι τραβέρσες να έρχονται στο ίδιο ύψος. Check...😎
IMG_20160914_154557892_HDR.jpg

Συνεχίζεται.....

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Αφού είμαστε οκ με τα κάγκελα γυρω-γυρω, περνάμε στη σύνδεσή τους με τα πόδια. Προσκέφαλο και κατωποδαρα θα είναι από ένα σώμα το καθένα και τα πλαϊνά θα μπορούν να μπαινοβγαίνουν όπως σε όλα τα κρεβάτια. Σε πρώτη φάση όμως κάνουμε δοκιμαστική συναρμολόγηση. Οπότε μπαίνουν παντού καβιλιες 6mm. Για την ευθυγράμμιση των επι μέρους τμημάτων χρησιμοποίησα τις κλασικές πινεζες σημαδεματος. Δεν έχω καβιλιερα και δεν ξέρω αν θα με εξυπηρετούσε και ιδιεταιρα.
IMG_20160914_164548377.jpg

Αφού γίναν όλες οι τρύπες για τις καβιλιες, το συναρμολογησα όλο χωρίς να βάλω κόλλα πουθενά και ελεγξα όλες τις διαστάσεις και την εφαρμογή των επι μέρους τμημάτων. Κομπλε ως εδώ. 😀
IMG_20160914_164745480.jpg
IMG_20160914_175359955.jpg

Ωραίο έγινε, λύσιμο τα πάντα όλα τώρα και πάμε στο ρουτερ για να στρογγυλεψω όλες τις ακμές και γωνίες. (Εδώ έγινε και ή πρώτη δοκιμή μιας τελείως πρόχειρης βάσης και φράκτη που εφτιαξα για το ρουτερ του lidl. Δεν είναι ούτε πρακτική ούτε απόλυτα ασφαλής, στήθηκε δοκιμαστικά και δεν προτείνω τέτοια διάταξη σε κανέναν. Όταν το φτιαξω κανονικά το αναλύουμε τότε.)
IMG_20160914_194455940.jpg

Ενας μικρος χαλαρός ροζος σε μία ακμή πήγε να ξεφύγει στο ρουταρισμα, αλλά τον κράτησα και τον ξαναεβαλα μετά στη θέση του με κόλλα, ώστε αργότερα με λιμα και γυαλοχαρτακι να τον φέρω περασιά με το υπόλοιπο.
IMG_20160914_202407036.jpg

Αφού στρογγυλεψα όλες τις ακμές και τις γωνίες με το ρουτερ, πέρασα όλα τα τμήματα με 120αρι και με 240αρι γυαλοχαρτο με το τριβειο, και μετά με το χέρι για τις πιο μικρές λεπτομέρειες. Τώρα πλέον είναι όλα έτοιμα για τις κολλήσεις. Όπως και στην δικαστική συναρμολογηση, έτσι και εδώ, με τη διαφορά ότι τώρα μπαίνει και ή κόλλα.
IMG_20160914_223439308.jpg

Άλλη μία λεπτομέρεια, οι πλευρικές ράγες πάνω στις οποίες θα στηρίζεται ή τάβλα όπου θα μπει το στρώμα. Εδώ χρησιμοποίησα το περίσσευμα από τη βάση για το ποδήλατο που είχα φτιάξει προ δύο εβδομάδων. Είναι κομμάτι που κόπηκε με το ρουτερ και θεωρείτο σκραπ, αλλα ποτέ δεν τα πετάω. Λίγη περιποίηση με την μικρη πλάνη, και έχουμε δυο ωραιότατα ολόισια πηχακια.
IMG_20160914_230840791.jpg

Μπήκαν και αυτά στις κάτω τραβέρσες με κόλλα και βίδες, τριφτηκαν και στρογγυλευτηκαν με 140αρι γυαλοχαρτο στο χέρι και είμαστε έτοιμοι και με αυτά.
IMG_20160914_232206328_HDR.jpg

Ή συνέχεια αύριο, σχετικά με τον τρόπο στήριξης των πλαινων σε προσκέφαλο και κατωποδαρα καθώς και το βερνικωμα και ότι άλλο προκύψει.
Αυτά για την ώρα, καλό βράδι. 😉

Πολυ ωραία κατασκευη Κώστα. Θα μου άρεσε να έβλεπα και μια αντίστοιχη περιγραφή για το εργαστήριο σου.
Καλημερα και καλο τελείωμα. ΣΚ άλλωστε μπροστά μας

Sent from my iPad using Tapatalk

τι ακριβώς είναι οι πινέζες σημαδέματος , που χρησιμοποίησες για την ευθυγράμμιση ?
Προσωπικά την ευθυγράμμιση την κάνω με τον κλασσικό τρόπο με τα μισόκαρφα .

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

τι ακριβώς είναι οι πινέζες σημαδέματος , που χρησιμοποίησες για την ευθυγράμμιση ?
Προσωπικά την ευθυγράμμιση την κάνω με τον κλασσικό τρόπο με τα μισόκαρφα .

Καλημέρα, για τσέκαρε εδώ:
https://www.toolstore.gr/wolfcraft-2911000-tapes-markarismatos-p-5800.html#.V9t7709wiR8

Παππούς Κ.

Μπράβο!!! Εξαιρετική κατασκευή και περιποιημένη!!!

Αφού είμαστε οκ με τα κάγκελα γυρω-γυρω, περνάμε στη σύνδεσή τους με τα πόδια. Προσκέφαλο και κατωποδαρα θα είναι από ένα σώμα το καθένα και τα πλαϊνά θα μπορούν να μπαινοβγαίνουν όπως σε όλα τα κρεβάτια. Σε πρώτη φάση όμως κάνουμε δοκιμαστική συναρμολόγηση. Οπότε μπαίνουν παντού καβιλιες 6mm. Για την ευθυγράμμιση των επι μέρους τμημάτων χρησιμοποίησα τις κλασικές πινεζες σημαδεματος. Δεν έχω καβιλιερα και δεν ξέρω αν θα με εξυπηρετούσε και ιδιεταιρα.
View attachment 131369

Αφού γίναν όλες οι τρύπες για τις καβιλιες, το συναρμολογησα όλο χωρίς να βάλω κόλλα πουθενά και ελεγξα όλες τις διαστάσεις και την εφαρμογή των επι μέρους τμημάτων. Κομπλε ως εδώ. 😀
View attachment 131370
View attachment 131371

Ωραίο έγινε, λύσιμο τα πάντα όλα τώρα και πάμε στο ρουτερ για να στρογγυλεψω όλες τις ακμές και γωνίες. (Εδώ έγινε και ή πρώτη δοκιμή μιας τελείως πρόχειρης βάσης και φράκτη που εφτιαξα για το ρουτερ του lidl. Δεν είναι ούτε πρακτική ούτε απόλυτα ασφαλής, στήθηκε δοκιμαστικά και δεν προτείνω τέτοια διάταξη σε κανέναν. Όταν το φτιαξω κανονικά το αναλύουμε τότε.)
View attachment 131372

Ενας μικρος χαλαρός ροζος σε μία ακμή πήγε να ξεφύγει στο ρουταρισμα, αλλά τον κράτησα και τον ξαναεβαλα μετά στη θέση του με κόλλα, ώστε αργότερα με λιμα και γυαλοχαρτακι να τον φέρω περασιά με το υπόλοιπο.
View attachment 131373

Αφού στρογγυλεψα όλες τις ακμές και τις γωνίες με το ρουτερ, πέρασα όλα τα τμήματα με 120αρι και με 240αρι γυαλοχαρτο με το τριβειο, και μετά με το χέρι για τις πιο μικρές λεπτομέρειες. Τώρα πλέον είναι όλα έτοιμα για τις κολλήσεις. Όπως και στην δικαστική συναρμολογηση, έτσι και εδώ, με τη διαφορά ότι τώρα μπαίνει και ή κόλλα.
View attachment 131374

Άλλη μία λεπτομέρεια, οι πλευρικές ράγες πάνω στις οποίες θα στηρίζεται ή τάβλα όπου θα μπει το στρώμα. Εδώ χρησιμοποίησα το περίσσευμα από τη βάση για το ποδήλατο που είχα φτιάξει προ δύο εβδομάδων. Είναι κομμάτι που κόπηκε με το ρουτερ και θεωρείτο σκραπ, αλλα ποτέ δεν τα πετάω. Λίγη περιποίηση με την μικρη πλάνη, και έχουμε δυο ωραιότατα ολόισια πηχακια.
View attachment 131375

Μπήκαν και αυτά στις κάτω τραβέρσες με κόλλα και βίδες, τριφτηκαν και στρογγυλευτηκαν με 140αρι γυαλοχαρτο στο χέρι και είμαστε έτοιμοι και με αυτά.
View attachment 131376

Ή συνέχεια αύριο, σχετικά με τον τρόπο στήριξης των πλαινων σε προσκέφαλο και κατωποδαρα καθώς και το βερνικωμα και ότι άλλο προκύψει.
Αυτά για την ώρα, καλό βράδι. 😉