DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Καλλιτέχνης!

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Σκεφτομαι να κανω ενα τραπεζακι για την πριονοκορδελα αλλα οχι απο ξυλο.
Με 6-7 μετρα ορθοστατες γινεται στο αψε σβησε. Αλλα πρεπει να βρω ενισχυμενους γιατι νομιζω οτι αυτοι στο leroi και praktiker ειναι λεπτοι.

TRAPEZAKI-diy-IPOPGR-2-800x600.jpg

Σκεφτομαι να κανω ενα τραπεζακι για την πριονοκορδελα αλλα οχι απο ξυλο.
Με 6-7 μετρα ορθοστατες γινεται στο αψε σβησε. Αλλα πρεπει να βρω ενισχυμενους γιατι νομιζω οτι αυτοι στο leroi και praktiker ειναι λεπτοι.

TRAPEZAKI-diy-IPOPGR-2-800x600.jpg

Μη διανοηθείς να βάλεις OSB από πάνω όμως γιατί θα μαλώσουμε να ξες!

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Καλησπέρα σε όλους
Έχω εδώ και καιρό μία επιφάνεια 150 Χ 69 εκ από πλακάζ βιδωμένη πάνω σε ένα πλαίσιο από 4εκ κοιλοδοκό (Το κομμάτι πλακάζ δεν ήταν επίπεδο, οπότε ο κοιλοδοκός μπήκε για να το φέρει στα ίσια του). Την είχα ακουμπησμένη πάνω σε ένα τραπέζι κήπου, αλλά λόγω βάρους η διάταξη δεν εξυπηρετούσε και πολύ, οπότε είπα να φτιάξω ένα πάγκο - η πρώτη μου βαριά κατασκευή ever.
Υλικά:
Πόδια: δοκάρια 9 Χ 9εκ (3,3μέτρα, τσάμπα από κούνιες ξηλωμένης παιδικής χαράς)
Πάνω οριζόντια δοκάρια: 4,5 Χ 9,5 εκ (3μέτρα, 8 )
Κάτω οριζόντια δοκάρια: 4,5 Χ 7 εκι (4,2μέτρα, 9 )
Ροδάκια για τα πόδια: 2σταθερά, 2 περιστρεφόμενα με φρένο (7 )
Ράφι: κινέζικο κόντρα πλακέ:135 Χ 45 εκ (8,20 )
Πηχάκι για ντύσιμο της άκρης του ραφιού: 9 Χ 19 χιλ (2,7μέτρα 2,4 )
Συνολικό κόστος (χωρίς την επιφάνεια, που την είχα ήδη): 35

pialphagammakappaomicronsigmaf1_zps52x7jskc.jpg

pigammakappaomicronsigmaf4_zpsnnnifdfd.jpg

Εκτέλεση:
Τα 9Χ9 δοκάρια ήταν παρατημένα σε άτυπη χωματερή κάνα χρόνο. Μου βγήκε ο kvlos να τα πλανίσω με ένα ροκανάκι μοντελισμού, αλλά στο τέλος το ξύλο έδειξε όλη την ομορφιά που έκρυβε κάτω απ τη σαπίλα - δεν κατάφερα να το βγάλω και πολύ τετράγωνο αλλά δεν είχα ελπίδα χωρίς εργαλεία.
Τις ενώσεις των ξύλων τις σχεδίασα όπως φαίνεται παρακάτω, για να πειραματιστώ με διαφορετικούς τύπους ενώσεων. Αν το ξαναέφτιαχνα απ την αρχή, θα έβαζα στα πάνω δοκάρια συνδέσεις mortise-tenon (μόρσα; δεν ξέρω πως είναι στα ελληνικά) και στα κάτω δοκάρια καβίλιες.
Μετά το τρίψιμο, για τελείωμα έβαλα teak-oil -δεν είχα πρόχειρο άλλο βερνίκι.

pialphagammakappaomicronsigmaf2_zpsyfxmcrby.jpg

Δημήτρης

Πολυ καλος ο παγκος Δημητρη, για την ακριβεια ο ιδανικος παγκος εργασιας κατα τη γνωμη μου. Και σε σχεδιασμο και σε μεγεθος ξυλειας (τα ποδια ειναι λιγο too much αλλα τα βρηκες τσαμπα)
Απλος στιβαρος και λειτουργικος, με το βοηθητικο ραφακι απο κατω και με περιθωρειο γυρω γυρω για να πιανουν οι μεγγενες και οι σφιγκτηρες.

Εναν παρομοιο εχω στα σκαρια τωρα. Κατα συμπτωση εχω και γω ετοιμα τα ποδια (~9χ9..:) απο ενα τραπεζι του πινγκ πονγκ που ειχαμε παραγγειλει σε ξυλουργο παλια.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ωραίο Δημήτρη!

Μιχάλη,βάλε σιδηρογωνια 3αρα.

Kαλη σκεψη Πανο, μερσι!
Θα το κοιταξω, εχω κατι dexion ραφιερες απο το leroi και αν ειναι ~2μμ θα αγορασω ορθοστατες απο εκει. Ουτως η αλλως το βαρος δεν ξεπερνα τα 30 κιλα.

Last edited:
Νόμιζα ότι ήθελες εναλλακτική.
Αντέχει το ντεξιον,έχω πολλά πολυφορτωμενα.Σε ένα,δύο μέτρα και 90 πλατος,έχω κολονατο και τρια τριβεία σε ένα ραφι με επικάλυψη ξύλο.Τα υπόλοιπα ράφια ειναι γεμάτα σίδερα.

Καλησπέρα σε όλους
Έχω εδώ και καιρό μία επιφάνεια 150 Χ 69 εκ από πλακάζ βιδωμένη πάνω σε ένα πλαίσιο από 4εκ κοιλοδοκό (Το κομμάτι πλακάζ δεν ήταν επίπεδο, οπότε ο κοιλοδοκός μπήκε για να το φέρει στα ίσια του). Την είχα ακουμπησμένη πάνω σε ένα τραπέζι κήπου, αλλά λόγω βάρους η διάταξη δεν εξυπηρετούσε και πολύ, οπότε είπα να φτιάξω ένα πάγκο - η πρώτη μου βαριά κατασκευή ever.

Δημήτρης

Φοβερό Δημήτρη! Μοιάζει πολύ γερό και μου αρέσουν οι διάφοροι τρόποι ένωσης.

Ευχαριστώ - δεν πίστευα ότι θα έβγαινε τόσο καλά η κατασκευή όταν το ξεκινούσα (είπαμε η πρώτη φορά που πιάνω βαριά κατασκευή).

Λοιπόν, σας παρακολουθώ κάνα μήνα και σας χαίρομαι. Έχω πάρει τα νήματα με την σειρά - σ´αυτό εδώ έχω φτάσει στη σελίδα 200. Πολλές χρήσιμες πληροφορίες και καλές ιδέες.

Καλή συνέχεια,

Δημήτρης

Μιχάλη αντέχει τό ντέξιον τού Leroy μιά χαρά γερό μέταλλο είναι,έχω φτιάξει 2 ραφιέρες καί δέν καταλαβαίνει τίποτα + ότι έχω κρεμασμένου; μέ γάτζους καμμιά 20 αριά σφιγκτήρες (το αναφέρω όχι σάν βάρος,αλλά ότι είναι πολυχρηστικά τά ντέξιον).
Αλλά πιό γρήγορα νομίζω καί πιό φτηνά θά το κάνεις απο ξύλο τό stand.

Δημήτρη (dk31) καλώς ήλθες καί συγχαρητήρια γιά τήν κατασκευή τού πάγκου πολύ γερή κατασκευή. :SFGSFGSF:

Ευχαριστώ - δεν πίστευα ότι θα έβγαινε τόσο καλά η κατασκευή όταν το ξεκινούσα (είπαμε η πρώτη φορά που πιάνω βαριά κατασκευή).

Λοιπόν, σας παρακολουθώ κάνα μήνα και σας χαίρομαι. Έχω πάρει τα νήματα με την σειρά - σ´αυτό εδώ έχω φτάσει στη σελίδα 200. Πολλές χρήσιμες πληροφορίες και καλές ιδέες.

Καλή συνέχεια,

Δημήτρης

Καλώς ήρθες και πολυ ωραίος ο πάγκος που έφτιαξες.

Sent from my iPad using Tapatalk

Ευχαριστώ και πάλι.
Λίγα λόγια για τα απλά εργαλεία που χρησιμοποίησα, μήπως βοηθήσουν κάποιο φίλο που τώρα ξεκινάει.
Τα ξύλα κόπηκαν με απλό πριόνι και ίσια πηχάκια για οδηγό. Το αριστερό πηχάκι το πιάνω με σφιγκτήρα, ευθυγραμμισμένο 2χιλ απόσταση από την γραμμή κοπής, ενώ με το δεξί πιέζω την λάμα του πριονιού για να είναι κάθετη πάνω στο αριστερό πηχάκι. Για τα δοκάρια, βάζω δύο πηχάκια, ένα μπρος ένα πίσω, πιασμένα με τον ίδιο σφιγκτήρα.
Pirhoiotanuiotasigmamualpha_zpsmnduujpk.jpg

Μετά το κόψιμο, στο τριβείο. Ένα πηχάκι 3,5 Χ 6 εκ που πάνω κολλάω σμυριδόχαρτο και στις δύο πλευρές. Η άσπρη επιφάνεια δεξιά, είναι ένα ίσιο κομμάτι μοριοσανίδα, με ένα πηχάκι 2 Χ 2εκ για οδηγό που κάθεται πάνω με βίδες, στις 90,60 ή 45 μοίρες. Έχει μια λάμα αλουμινίου στο σημείο που τρίβεται, για να μην αλοιώνεται η ευθεία της επιφάνειας (η λάμα θέλει αλλαγή μετά από κάνα χρόνο). Να πω μόνο ότι το σύστημα δεν δουλεύει με χοντρά δοκάρια - τα 9 Χ 9 εκ τα έτριψα στο χέρι.
Taurhoiotabetaepsilonomicron_zpsudhtrcrt.jpg

Επόμενο πρότζεκτ θα είναι δισκοπρίονο ανάποδα σε (άλλο) πάγκο για το οποίο προς το παρόν μαζεύω λεφτά (προσπαθώ τουλάχιστο...με μικρή επιτυχία).

Δημήτρης

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυ

Καλησπέρα σε όλους
Υλικά:
Πόδια: δοκάρια 9 Χ 9εκ (3,3μέτρα, τσάμπα από κούνιες ξηλωμένης παιδικής χαράς)
Πάνω οριζόντια δοκάρια: 4,5 Χ 9,5 εκ (3μέτρα, 8 )
Κάτω οριζόντια δοκάρια: 4,5 Χ 7 εκι (4,2μέτρα, 9 )
Ροδάκια για τα πόδια: 2σταθερά, 2 περιστρεφόμενα με φρένο (7 )
Ράφι: κινέζικο κόντρα πλακέ:135 Χ 45 εκ (8,20 )
Πηχάκι για ντύσιμο της άκρης του ραφιού: 9 Χ 19 χιλ (2,7μέτρα 2,4 )
Συνολικό κόστος (χωρίς την επιφάνεια, που την είχα ήδη): 35

pialphagammakappaomicronsigmaf1_zps52x7jskc.jpg

pigammakappaomicronsigmaf4_zpsnnnifdfd.jpg

Εκτέλεση:
Τα 9Χ9 δοκάρια ήταν παρατημένα σε άτυπη χωματερή κάνα χρόνο. Μου βγήκε ο kvlos να τα πλανίσω με ένα ροκανάκι μοντελισμού, αλλά στο τέλος το ξύλο έδειξε όλη την ομορφιά που έκρυβε κάτω απ τη σαπίλα - δεν κατάφερα να το βγάλω και πολύ τετράγωνο αλλά δεν είχα ελπίδα χωρίς εργαλεία.
Τις ενώσεις των ξύλων τις σχεδίασα όπως φαίνεται παρακάτω, για να πειραματιστώ με διαφορετικούς τύπους ενώσεων. Αν το ξαναέφτιαχνα απ την αρχή, θα έβαζα στα πάνω δοκάρια συνδέσεις mortise-tenon (μόρσα; δεν ξέρω πως είναι στα ελληνικά) και στα κάτω δοκάρια καβίλιες.
Μετά το τρίψιμο, για τελείωμα έβαλα teak-oil -δεν είχα πρόχειρο άλλο βερνίκι.

pialphagammakappaomicronsigmaf2_zpsyfxmcrby.jpg

Δημήτρης

Δημήτρη καλωσήρθες.
Ο πάγκος δείχνει εξαιρετικός. :SFGSFGSF:
Αν συνυπολογίσω οτι έγινε, στην ουσία, και χωρίς εργαλεία τότε είναι ακόμα καλύτερος.
Μαραγκός παλιάς κοπής... Βάλε και το μολυβάκι στο αυτί να δέσει σωστά το πράμα... -bye-