DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Δεν ξερω τι παραπανω εχει αυτη η πετρα των 8000 grit απο μια αντιστοιχη των λιγων ευρω, σαν αυτη που πηρα απο banggood.
Σιγουρα θα υπαρχει διαφορα αλλα δεν ξερω κατα ποσο αξιξει την τεραστια αυτη διαφορα χρηματων.

Βρείτε ρε παιδιά μια πλάκα στουρνάρι και φτιάξτε ένα λαδάκονο μόνοι σας.
Τρίψιμο με τροχό να λειάνει εντελώς θέλει και μετά βράσιμο σε σιγανή φωτιά μέσα σε λάδι για κάποιες ώρες και είστε ΟΚ.
Για ακόνι μιλάμε, όχι για διαμάντι.

Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Βρείτε ρε παιδιά μια πλάκα στουρνάρι και φτιάξτε ένα λαδάκονο μόνοι σας.
Τρίψιμο με τροχό να λειάνει εντελώς θέλει και μετά βράσιμο σε σιγανή φωτιά μέσα σε λάδι για κάποιες ώρες και είστε ΟΚ.
Για ακόνι μιλάμε, όχι για διαμάντι.

Για ακόνι χρησιμοποιούμε πέτρες ποταμιού ή θάλασσας τα κοινά βότσαλα:
white_flat.jpg

Στουρνάρι πρώτη φορά ακούω, το στουρνάρι αν το τρίψεις με άλλο στουρνάρι πετάει σπίθες και αν προσπαθήσεις να το κόψεις σπάσεις σπάει σαν σε φλύδες και όχι ομοιόμορφα αλλά δεν έχω δει πουθενά να τις χρησιμοποιούν για ακόνι:
5.JPG

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Πλάκα στουρνάρι στρατηγέ μου;Φοβάμαι πως δεν κατάλαβα..Ξύλο στουρνάρι;Μάλλον είμαι εγώ ο στούρνος.

Ναι Νικόλα, πέτρινη πλάκα.
Υπάρχουν πολλά είδη, σαν πέτρωμα είναι χαλαζίας. Αυτό που λέω εγώ είναι μαύρο και βγαίνει σε πλάκες, σχεδόν όπως οι πλάκες Πηλίου.
Κάτι σαν αυτό.
1.jpg

Τα βότσαλα, ειδικά τα άσπρα, είναι μαλακά και τρίβονται εύκολα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Στουρνάρι πρώτη φορά ακούω, το στουρνάρι αν το τρίψεις με άλλο στουρνάρι πετάει σπίθες και αν προσπαθήσεις να το κόψεις σπάσεις σπάει σαν σε φλύδες και όχι ομοιόμορφα αλλά δεν έχω δει πουθενά να τις χρησιμοποιούν για ακόνι:
5.JPG
[/QUOTE]

Έχεις δίκιο σ´ αυτό αλλά είναι άλλο είδος πέτρας. Χαλαζίας κι αυτή.
Το στουρνάρι, λόγω σκληρότητας, πετάει όντως σπίθες γί αυτό και οι παλιοί το χρησιμοποιούσαν για τσακμακόπετρα.
Μαζί με την ίσκα (μύκητας από κορμό δέντρου) και τον πριόβολο (κομμάτι σίδερο), πρίν 50 χρόνια, ήταν ότι είναι ο αναπτήρας σήμερα.

%CE%A4%CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B9.JPG

Ναί, παρόμοιο μου φαίνεται. Ξέρεις τι πέτρωμα ακριβώς είναι;
Επειδή είναι λείο λόγω κοψίματος με δίσκο δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς είναι.
Μάλλον κάποιο είδος χαλαζία είναι κι αυτό, και σίγουρα πάρα πολύ σκληρό.

Ένα τέτοιο μικρό κρητικό πήρα την περασμένη βδομάδα από τον Φράγκο. Πρέπει να το αφήσω σε νερό δηλαδή πριν το χρησιμοποιήσω;

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ένα τέτοιο μικρό κρητικό πήρα την περασμένη βδομάδα από τον Φράγκο. Πρέπει να το αφήσω σε νερό δηλαδή πριν το χρησιμοποιήσω;

Στάλθηκε από το MotoG3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Υπαρχουν πετρες νερου και πετρες λαδιου.
Η πετρα που πηρες εσυ ειναι λαδακονο. Αυτες θελουν λαδακι στην επιφανεια οχι πολυ, ισα να γλυστραει καλα το μαχαιρι. Εγω προτιμουσα να βαζω ηλιελαιο απο ελαιολαδο, μου φαινοταν πιο 'καθαρο' στην ολη διαδικασια.
Σε καποια φαση βαρεθηκα τη λαδιλα και γυρισα σε πετρες νερου. Ενδιαμεσως δοκιμασα πολλα απλα ακονιστηρια αλλα τη δουλεια της πετρας δεν την κανει κανενα.

Οικογενειακο κειμηλιο, φωτιστικο τιμονι, καταχωνιασμενο χρονια. Το ανελκυσα, το καθαρισα, τσεκαρα τις καλωδιωσεις, εφτιαξα 2-3 που ηταν κομμενες και ετοιμο.
Τωρα ελπιζω να αποφυγω το τριψιμο και να το περασω μονο κερι. Αν δεν δειξει καλα, θα το τριψω ολο. Θα το παρω φετος στο χωριο.

34923597580_34b2d26799_b.jpg

Οικογενειακο κειμηλιο, φωτιστικο τιμονι, καταχωνιασμενο χρονια. Το ανελκυσα, το καθαρισα, τσεκαρα τις καλωδιωσεις, εφτιαξα 2-3 που ηταν κομμενες και ετοιμο.
Τωρα ελπιζω να αποφυγω το τριψιμο και να το περασω μονο κερι. Αν δεν δειξει καλα, θα το τριψω ολο. Θα το παρω φετος στο χωριο.

34923597580_34b2d26799_b.jpg

Ομορφο και σπανιο Μηχαλη