DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Νομιζω οτι το σβηνουν το μεταλλο σε λαδι και οχι νερο.

Kαι τα δυο σκληραινουν το σιδερο το ιδιο.
Απλα το νερο μπορει να προκαλεσει ρωγμη σε καποια ηδη σκληρα κραμματα αλλα εδω δεν υπαρχει τετοια περιπτωση.

Αυτη τη μεθοδο χρησιμοποιουσαν παλια στα βαπορια, με νερο. Ουτε μυρωδιες ουτε πιτσιλιες, καθαρα πραματα :))

το απλό σίδερο δεν βάφεται, δεν ατσαλώνει δηλ. ότι και να το κάνεις.

Τι θεωρειται 'απλο σιδερο'?
To συγκεκριμενο εξαρτημα ειναι κραμα.

Μιχάλη σε λάδι θα είχες πολύ καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν το έχω κάνει ποτέ, ότι έχω ακούσει σου λέω.
Θα έχει ενδιαφέρον όμως να μας πείς πως συμπεριφέρθηκε και με το νερό.

Ο πατερας μου χρησιμοποιει αυτη τη μεθοδο εδω και δεκαετιες, μεσα και εξω απο τα καραβια, σε εξαρτηματα, κατσαβιδια, σκαρπελα κλπ.
Δεν θυμαμαι να μου ανεφερε ποτε προβλημα με το νερο, αλλα θα τον ρωτησω για το λαδι.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Τι θεωρειται 'απλο σιδερο'?
To συγκεκριμενο εξαρτημα ειναι κραμα.

εννοώ ότι αν δεν περιέχει άνθρακα το μέταλο δεν πρόκειται να γίνει ατσάλι.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

εννοώ ότι αν δεν περιέχει άνθρακα το μέταλο δεν πρόκειται να γίνει ατσάλι.

Ελπιζω το εξαρτημα να μην αποτελειται απο "low carbon steel" :)))

Το εξαρτημα για αφαιρεση μπογιας απο ξυλο του θερμοπιστολου απο τα lidl ειναι ολιγον της πλακας.
Στραβωσε σε αρκετα σημεια μετα απο καποια χρηση καθως το μεταλλο του ηταν μαλακο.

Το ισιωσα λοιπον με σφυρι πανω σε μια μεγγενη και μετα το πυρωσα με φλογιστρο μεχρι να κοκκινισει.

Το φλογιστρακι ειναι φτηνο κινεζικο αλλα ηθελα να το δοκιμασω και σε εντονη χρηση. Αργησε λιγο αλλα εκανε δουλεια.

Επειτα οπως ηταν πυρωμενο το εσβησα σε νερο. Αυτη η διαδικασια σκληραινει τον σιδηρο.

Γενικα μιλωντας αυτη η διαδικασια ναι μεν σκληραινει το σιδερο αλλα το κανει και πιο ευθραυστο.
Για την συγκεκριμενη χρηση ομως του εξαρτηματος, δεν υπαρχει θεμα 'ευθραυστοτητας' καθως δεν τραβαει ζορι το μεταλλο.

Στην επομενη χρηση του εξαρτηματος θα δουμε το αποτελεσμα και την αντοχη του :))

Ωραία δουλειά Μιχάλη,είμαι περίεργος άν τήν επόμενη φορά πού θα το δουλέψεις θά δείς διαφορές,ωραίο τό μικρό καμινέτο,έχεις καί τής dremel VersaFlame καί τό αντίστοιχο τής Proxxon ?

Nαι ολα τα φλογιστρα της dremel και της proxxon εχω Δημητρη :))
Tης proxxon ειναι πιο συμπαθητικο αλλα της dremel μου φαινεται πιο δυνατο στη φλογα και ερχεται και με αρκετα προσαρτηματα.

Εγω ξερω οτι για να "βαψεις" το σιδερο πρεπει να το πυρακτωσεις σε φουρνο μεχρι και στους 800 - 900 βαθμους κελσιου και μετα αποτομη ψυξη, εαν βουτηχτει σε λαδι παιρνει ενα ιδιαιτερο χρωμα.

Nαι ολα τα φλογιστρα της dremel και της proxxon εχω Δημητρη :))
Tης proxxon ειναι πιο συμπαθητικο αλλα της dremel μου φαινεται πιο δυνατο στη φλογα και ερχεται και με αρκετα προσαρτηματα.

Ευχαριστώ.

Δεν είναι ανάγκη να είναι φούρνος σώνει και καλά, και με φλόγιστρο την ίδια δουλειά κάνεις, ακόμα και σε καμίνι με κάρβουνο.
Κι όπως λέει κι ο Παύλος μάλλον παίζει ρόλο και το μέταλο. Έχω ακούσει, απ´ αυτούς που φτιάχνουν μαχαίρια, για ανθρακούχο χάλυβα.

Ολοι οι χάλυβες έχουν ένα ποσοστό άνθρακα.
Η θέρμανση σε φούρνο γίνεται για να παραμείνει το κομμάτι σε σταθερή και ομοιόμορφη θερμοκρασία για αρκετή ώρα ώστε να πραγματοποιηθεί πλήρως ο μετασχηματισμός στερεάς κατάστασης σε όλο του το βάθος και όχι μόνο επιφανειακά, όπως γίνεται με το φλόγιστρο, εκτός και αν μλάμε για πολύ μικρό-λεπτό κομμάτι. Εναλλακτικά η θερμανση γινόταν και σε μια σκάφη με κάρβουνα που έχουν ανάψει καλά. Αυτός είναι ο πατροπαράδοτος τρόπος που οι μάστορες καταλάβαιναν ότι το μέταλλο έχει φτάσει στη σωστή θερμοκρασία από την απόχρωση που έχει πάρει. Το επόμενο βήμα είναι η εμβάπτιση σε νερό, λάδι, ή τήγμα άλατος, αναλόγως τι μετασχημετισμό θέλουμε να προκαλέσουμε.
Στα diy συναντούμε πιο συχνά θέρμανση σε κάρβουνα και ψύξη σε νερό ή λάδι, μιας και είναι τα πιο απλά και οικονομικά να γίνουν. Ενας φούρνος θέρμανσης καθώς και ένας φούρνος-χωνευτήριο τηγμένου άλατος είναι πιο δύσκολες και ακριβές κατασκευές, μάλλον πολύ τραβηγμένες για κάποιον χομπίστα. Οχι ότι δεν υπάρχουν τρόποι να γίνουν βέβαια...

Προτζεκτακι κυριολεκτικα των 10 λεπτων! Εσωτερικο ραφακι σε ντουλαπα.

Ηθελα ενα διαχωριστικο ραφακι στην ντουλαπα μου για να βαλω κι αλλα πραγματα.
Ειχα σανιδακια απο παλετα τα οποια τα εκοψα στους 15 ποντους και ρεταλι απο ξυλινη ταπετσαρια.

Μετρηθηκαν, κοπηκαν στην πριονοκορδελα, ενωθηκαν με τα μαγικα σφιγκτηρακια wolfcraft και καρφωθηκαν με το 18βολτο καρφωτικο.
38162834821_70ba6e8a47_c.jpg

Ετοιμο το τσιπικο, πλην τιμιο και χρησιμο ραφακι :))
26386160609_ac63df01b3_c.jpg

Σημερα η μερα ειχε αλλαγμα υφασματος σε καρεκλες:)

Aπλη και ευκολη δουλιτσα, κοπηκε το υφασμα σε τεμαχια 50χ50εκ. και καρφωθηκε πανω απο το παλιο υφασμα με το γλυκο καρφωτικακι μπαταριας της bosch!
38153175382_21972c49f6_b.jpg

Εδω το καρφωτικο των 3.6βολτ, που ερχεται σε βολικο μεταλλικο κουτι, με τα αναλωσιμα και το εξαρτημα που το μετατρεπει σε συρραπτικο.
38153172952_bcb6d19ac2_b.jpg

Απο δυναμη ειναι πολυ ικανοποιητικο για ελαφριες και μεσαιες δουλειες και η μπαταρια του διαρκει περισσοτερο του αναμενομενου.
Παλια ειχα κανει μια μικρη παρουσιαση του συγκεκριμενου καρφωτικου αλλα δεν θυμαμαι που.

Ωραία και γρήγορη :flipout:δουλειά !!!
Μήπως έπρεπε να ξηλώσεις το παλαιό πρώτα ??
Μ' αρέσει που το γυρίζεις κιόλας για να μην ξεφτίσει !!!

Και εγω σε εναν καναπε απο πανω το περασα. Δεν ειδα προβλημα. Ετσι κι αλλιως καναπες δερματινη ηταν απο το carrefour των 70 σε προσφορα και τον εχω στη σχολη. Υφασμα 20 απο ΙΚΕΑ , συραπτικο χειρος και εγινε νεος. Αν αντεξει αλλα 7 χρονια θα τα εχει βγαλει τα λεφτα του.

Αν ηταν να καθομουν να εβγαζα τα παλαια καλυμματα δεν θα τα αλλαζα καθολου, μια χαρα ηταν και τα πρωτα:)))

Το γυρισα Νικο γιατι ειμαι large στο υφασμα, εβαλα μπολικο, αρχοντικα πραματα οχι τσιπιες :flipout:

Μου ειχε περισσεψει ενα ραφακι των 2 ευρω απο τα Jumbo σκεφτηκα να το μετατρεψω σε αποθηκη bits για το Dremel.

Ουτως η αλλως ηθελα εδω και καιρο να κανω καποια κατασκευη που να φιλοξενει ολα τα εξαρτηματα και να ειναι αμεσα προσβασιμα.
Ειχα φτιαξει μια μικρη βαση οταν ημουν στη Ρουμανια η οποια ηταν πολυ βολικη αλλα..μικρη :))

Eδω η νεα βαση bits μετα απο καμμια 80αρια τρυπες στο κολωνατο.
37484157154_85077f2e1a_b.jpg

Στα αριστερα φωλιασε τελεια μια πλαστικη θηκη με αναλωσιμα, μπροστα μπηκαν τα bit τροχισματος, δεξια τα τριβεια και πανω οι τροχοι.Στη μεση ειναι τα τρυπανια και χωρος για διαφορα.

Η βαση τοποθετηθηκε στο εργαστηριο, στη γωνια της Dremel.
24343690848_cc3649c635_z.jpg

Last edited:
Ωραία και οργανωμένα.:a0210:

Οι τρύπες έγιναν με το κολωνάτο dremel, ή επιστρατεύτηκε το proxxon?:builder: