DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Σημερα λεω να πουμε δυο λογια για τα μπουντουζια και τις μπουντουζιερες :))

Προσφατα εμαθα την ορολογια, οταν ξεμεινα απο ροδελες 10μμ για δημιουργια η επισκευη ενισχυμενων οπων σε δερματα και μουσαμαδες. Οι προσφατοι αερηδες κατεστρεψαν ενα μουσαμα που ειχα στερεωμενο στον κηπο.

Εδω ειναι οτι χρειαζεται κανεις για ανοιγμα τρυπας και τοποθετηση ροδελας σε μουσαμαδες και αλλα υλικα.

47445457762_2581354b3a_b.jpg

Αριστερα ενα αμονι, πανω η μπουντουζιερα (κατι σαν πριτσιναδορος που πιεζει τις δυο ροδελες μαζι) δεξια το σφυρι και στην μεση μια σγρομπια για να ανοιξει την τρυπα στη σημειο του μουσαμα που θελουμε καθως και ενα σετ μπουντουζια.
Στο δερμα, στο δεξι του μερος, επισης βλεπουμε δυο σετακια μπουντουζια (ροδελες) τοποθετημενα.

Στην αρχη λοιπον κανουμε μια τρυπα με το ζουμπα των 10μμ, αναλογα την τρυπα χρησιμοποιουμε τον αναλογο ζουμπα. Τρια τεσσερα χτυπηματα με το σφυρακι και πανω σε μια μαλακη ξυλινη επιφανει αρκει για να γινει μια τρυπα.
47445458742_70bbe0bcf7_b.jpg

Μολις ανοιξει η τρυπα, περναμε ενα μπουντουζι απο κατω απο το δερμα/υφασμα/μουσαμα. Στην κατω μερια χρησιμοποιουμε το μεγαλο μπουντουζι, το βλεπουμε και στα δεξια της κατωθι φωτο.
46582972555_2e8448d6b0_b.jpg

Επειτα τοποθετουμε πανω στο μπουντουζι, το αλλο το μικρο μπουντουζι που μοιαζει με ροδελα. Στη φωτο φαινεται τοποθετημενο. Η ροδελα που μπηκε πανω απο την μεγαλη φαινεται και στα αριστερα.
47445458402_21ddba424e_b.jpg

Εδω ειναι ετοιμο το σετακι με τα μπουντουζια να μπει πανω στην μπουντουζιερα. Φαινεται στη φωτο το κατω μερος της μπουντουζιερας που θα θηλυκωσει το σετακι που ετοιμασαμε.
47445458032_98e1fe2b39_b.jpg

Εδω τα μπουντουζια εχουν κλεισει μεσα στην μπουντουζιερα η οποια εχει τοποθετηθει πανω στο αμονι. 2-3 καθετες σφυριες ειναι αρκετες για να δημιουργηθει το ενισχυμενο 'ματι'.
47445457862_3b2da93e46_b.jpg

Υπαρχουν και αλλα ειδη μπουντουζιερας, πιο σταθερα. Εχω ηδη παραγγειλει τρια σετακια 6, 10 και 12μμ και ειναι καθόδον. Υπαρχουν και οι πιο ακριβες.

Οπως επισης εχω παραγγειλει μουσαμα ενισχυμενο για να μην εχει θεμα με τους αερηδες.

Εδω η ζημια του μουσαμα απο τα lidl που επισκευαστηκε με τον παραπανω τροπο.
40532302873_b569c10051.jpg
47445457652_162e2a5318.jpg

ωραια παρουσιαση, η μπουντουζιερα που δοκιμασες ειναι για το τζακι,
ενω ο τυπος της μπουντουζιερας που παρηγγειλες ειναι πολυ καλος και θα σε καλυψει σε οτι κι αν κανεις

Ευχαριστω Θαναση.

Ναι, ειναι οπως το λες, το εργαλειο που χρησιμοποιησα ειναι ολιγον για...το τζακι, οπως πολυ ευγενικα το εθεσες :)))

Ειναι φτηνο ομως για μια στο τοσο που θες μια επισκευουλα. Βεβαια ηρθε η ωρα για αναβαθμιση μιας και θα φτιαξω μουσαμα στα μετρα μου και οχι ετοιμο.

Ωραία δουλειά Μιχάλη!

Έχω χρόνια ένα τέτοιο,το είχα πάρει απ' το Σχιστό,δούλεψε καμία δεκαριά φορές και ακόμα υπάρχει.

Βάζω τέτοια σε παλιά σεντόνια και τα κάνω κουρτίνες για τα ντεξιον και τα ράφια ώστε να γλυτώσουν λίγο σκόνη

Επειδή και εγώ είχα βάλει μπουντούζια σε ένα σκίαστρο πέρυσι,το μυστικό είναι εκεί που θα μπει το μπουντούζι (σκίαστρο,μουσαμάς ,οτιδήποτε) να είναι διπλωμένο μία φορά αλλιώς θα το σκίσει ο αέρας.

Ετσι ειναι, σε μουσαμα και σε υφασματα γενικοτερα ειναι καλο να ειναι διπλωμενο το υλικο στο σημειο εφαρμογης.

Ειδικα για τον αερα, χρειαζεται υλικο μεγαλυτερης πυκνοτητας/βαρους. Αυτος ο μουσαμας που μου χαλασε ηταν πολυ λεπτος για δυνατο αερα. Δικο μου λαθος, δεν ηταν επαρκων προδιαγραφων για την δουλεια που τον ηθελα.

Μετά την υποπίεση πάμε στην πίεση. :grandpa:
Αν ακούσετε κανένα μεγάλο "μπάμ" στην Αθήνα αναζητήστε με...

Αυτή τη φορά χρησιμοποιήθηκε χύτρα ταχύτητας απ´τα Lidl... Αν μου συβεί κάτι θα μ´έχει πάρει στο λαιμό του ο κοτσίδας... -bye-
Μιά χαρά δούλεψε το σύστημα αλλά για λόγους ασφαλείας άφησα στο καπάκι την βαλβίδα ανακούφισης της ίδιας της χύτρας.
Τουλάχιστον μέχρι εκεί αντέχει, είμαι σίγουρος. Η βαλβίδα αυτή ανοίγει στο 1,5 bar.
Το πρώτο ζητούμενο τώρα είναι αν αυτή η πίεση είναι επαρκής για το υγρό γυαλί, και το δεύτερο ζητούμενο είναι πόσο πιο ψηλά μπορώ να ανεβάσω την πίεση ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με την χύτρα;

1. Υ.Γ. Πάσα βοήθεια δεκτή.
2. Υ.Γ. Συμβουλές απ´τον Κυρ τύπου "πρόσεχε" και "δεν παίζουν μ´αυτά" δεν δέχομαι... :p

Attachments

• 2.jpg
    2.jpg
    294.6 KB · Views: 243
  • 3.jpg
    3.jpg
    302.2 KB · Views: 241
  • 5.jpg
    5.jpg
    293.3 KB · Views: 232
Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Το DIY σε ολο του το μεγαλειο, ευγε Μπαμπη :grinning-smiley-043

Περιμενω να ακουσω την συμβουλη του Κυριακου.:ears:

Εγώ να δείς... :smile:

Σ´ευχαριστώ Νιχάλη.

Μπαμπη μαλλον η ανωτατη πιεση που αντεχουν οι χυτρες ειναι το 1,5 bar υπαρχει και μια συγκεκριμενη μαρκα που αντεχει 2,7 !! (στα χαρτια?)
Εαν εισαι περιεργος φερτη απο δω να παμε στην εξοχη να την ανατιναξουμε, αλλά θα στησουμε και ενα τρικαμερο για να το απολαμβανουμε :flipout:

Θανάση είναι έγκυρο αυτό; Πολύ λίγο μου φαίνεται...
Στο 1,5 bar ανοίγει η βαλβίδα, το ξέω αυτό, το διαπίστωσα.
Άλλο όμως είναι η εργοστασιακή ρύθμιση της βαλβίδας κι άλλο η - πραγματική - αντοχή της μεταλικής χύτρας.

Με μια προχειρη αναζητηση (διαβασα 5-6 pdf μοντελων), για τις περισσοτερες δινουν max απο 1 εως 1,5 bar. καταλαβαινεις τι ισχυει για τις φτηνες χυτρες
Το κλεισιμο της χυτρας ειναι το προβλημα, γι αυτο οι κατασκευες τετοιου τυπου εχουν 4 – 6 εξωτερικους σφικτηρες συγκρατησης του καπακιου

Αρχικά θα πρέπει να μάθουμε τι πίεση χρειαζόμαστε για το υγρό γυαλί... Μετά βλέπουμε.

Κάτι βρήκα...
Όσο ανεβαίνεις σε πίεση τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Λογικό.
Με τις τιμές που μπορεί να πιάσει αυτή η συγκεκριμένη του Lidl (20 PSI) κάνεις καλή δουλίτσα, χρειάζεται όμως παραπάνω, ιδανικά θα ήταν μεταξύ 35-40 PSI.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited by a moderator:
Χαμηλωντας αισθητα τον πηχυ απο το προηγουμενο DIY του Μπαμπη, να παρουσιασω ενα μαστορεμα και το (πολυ)εργαλειο που βοηθησε για ακομα μια φορα.

Φιλη αγορασε νεο ψυγειο, αλλα σε ενα σημειο τα ραφια αφηναν ενα κενο ~12 εκατοστα μεταξυ τους, το οποιο κενο ηταν δυσχρηστο να βαλει κατι σε τοσο στενο αλλα βαθυ χωρο.
Οποτε της προτεινα να βαλει ενα συρταρι απο το προηγουμενο της ψυγειο. Τo συρταρι ηταν 2-3 χιλιοστα πιο μεγαλο και η πορτα ηθελε πιεση για να κλισει. Oποτε επρεπε να μικρυνει λιγακι και ευτυχως που ειχε ενα δοντι 3μμ στο πισω μερος.

Εδω ηρθε η βοηθεια του 12βολτου μινι γωνιακου τροχου της Bosch, ενα πολυεργαλειο πραγματικα για καθε νοσο και καθε..εργασια :))

Το setup. Το συρταρι, ο πολυσυζητημενος τελευταια σφιγκτηρας του lidl που σφιγγει ενα τακο για να κρατα σταθερο το συρταρι, και το μαγικο τροχακι με τον πολυδισκο για μεταλλο/ξυλο/πλαστικο.
46632932035_65edf38d6d_b.jpg

Αυτο το σημειο του συρταριου θα αφαιρεθει, περα ως περα.
46824877744_cafb795260_b.jpg

Μεσα σε περιπου 6-7 δευτερολεπτα η κοπη ειχε ολοκληρωθει αποτελεσματικα και μια λωριδα πλαστικου (βλεπε φωτο) ειχε απομακρυνθει.
46632931775_8243234d0d_b.jpg

Ενα ελαφρυ ισιωμα της κοπης με το dremel και με ενα τριβειο χειρος wolfcraft για το φινιρισμα και τελειωσε το project.

-Η κοπη θα μπορουσε να γινει και με το dremel. Oμως θα αργουσε αρκετα και ισως θα με ταλαιπωρουσε το πλαστικο που θα ελιωνε λογω αργης προοδου κοπης με το μικρο dremel.
-Aκομα πιο ευκολη θα ηταν η κοπη με την πριονοκορδελα proxxon (με την βασικη της κορδελα των 24ΤPI) αλλα το υψος κοπης δεν ηταν αρκετο. Το συρταρι ηταν 11 ποντους υψος.
-Θα μπορουσε να γινει και με σεγα παγκου, πιο αργα βεβαια, εαν και παλι δεν εμποδιζε το υψος κοπης. Σε σεγα παγκου εχω κοψει αρκετες φορες πλαστικα.
-Η κοπη θα μπορουσε να γινει και με σπαθοσεγα, αν και κραταω μια μικρη επιφυλαξη για την ευκολια κοπης λογω του μικρου φιλετου προς αφαιρεση, μολις 3 χιλιοστα.
-Τελος η κοπη θα μπορουσε να ειχε γινει σιγα σιγα αλλα μια χαρα με ενα μινι πριονακι με λαμα για μεταλλα :))

Απάντηση: Re: DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Εγω ενα θα πω.
Ασε την πιεση εφοσον κανεις τη δουλεια σου και με την υποπιεση.

Δεν το κάνω από ανάγκη... Το ταξίδι είναι αυτό που μετράει. :grandpa:

Ξεκίνησε και η διαδικασία σταθεροποίησης ξύλου. Είναι περσινό κομμένο ρίκι 4,5 cm, αρκετά χοντρό σε σχέση μ´αυτά τα πλακάκια που βλέπουμε στο internet.
Να δούμε πως θα πάει...
Σιγά-σιγά, δεν βιαζόμαστε... Μέχρι να τελειώσει ο Κυριάκος το εργαστήριο προλαβαίνω να σταθεροποιήσω το δάσος του Αμαζονίου... :flipout:

Attachments

• 2.jpg
    2.jpg
    268.4 KB · Views: 235
  • 3.jpg
    3.jpg
    291.6 KB · Views: 234
Εγώ ακόμα δεν κατάλαβα τι σημαίνει σταθεροποιηση ξύλου.. Είδα το βίντεο αλλά και πάλι τίποτα.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk