DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Παππου ξανασκέψου το.

Γιάννη εξαρτάται από τον ανταπτορα που βάζεις και το παχος του.
Σε κυκλωνικο μπορεί να έβαλες 2 χιλιοστά παχους τοιχώματος.
Αυτό του Μιχάλη είναι πεντε δεκατα του χιλιοστου.
Και αν το βάλεις όμορφα όμορφα σφηνωτα δε θα έχεις θέμα με τρίχες και σκουπίδια.

Last edited:
Γιάννη εξαρτάται από τον αναπτήρα που βάζεις και το παχος του.
Σε κυκλωνικο μπορεί να έβαλες 2 χιλιοστά παχους τοιχώματος.
Αυτό του Μιχάλη είναι πεντε δεκατα του χιλιοστου.
Και αν το βάλεις όμορφα όμορφα σφηνωτα δε θα έχεις θέμα με τρίχες και σκουπίδια.

Καλά, αναπτήρα δεν θα βάλω...!!! :worshippy:

Ήταν προσωρινή λύση μέχρι να βρώ σωστό, που βρήκα...

Παιδιά μη συγκρίνετε το παχος εξαρτημάτων αποχέτευσης με το παχος ενός σωλήνα όπως του παραπανω.

Επίσης ο άνθρωπος που θα το παει σπίτι αυτό έτσι είναι βέβαιο πως θα του το πεταξει η γυναίκα του στο κεφάλι.
Μιχάλη ελπίζω να του εδωσες και ένα κρανακι μαζί.

Βρε μην εισαι ισχυρογνωμων, δεν θα λειτουργησει σωστα αυτο που λες. Γιατι να παρει κανεις αυτο το ρισκο χωρις λογο?

Τι σχεση εχει το παχος του σωληνα εαν υπαρχει εστω και το παραμικρο γρεζι που θα γινει παγιδα για τις σκονες και τις τριχες?
Δεν ειναι μονο το μισο χιλιοστο παχος του σωληνα, που και αυτο ειναι πολυ σημαντικο, ειναι και η ατελης εφαρμογη του σωληνα λογω της τομης για τον εξαερισμο, ειναι και το εγκαρσιο κοψιμο για να χωρεσει ο σωληνας μεσα στον αλλον, ειναι και τα υπολειματα της κολλας που θα κανουν το εσωτερικο μπαχαλο.

Παντως για το αισθητικο μερος, η αληθεια ειναι οτι εβγαλα την πορτοκαλι αυτοβουλκανιζομενη ταινια και εβαλα μια ωραια ταινια χειρολαβων (grip tape) σκουρο γκρι χρωμα της 3Μ.

Παιδιά μη συγκρίνετε το παχος εξαρτημάτων αποχέτευσης με το παχος ενός σωλήνα όπως του παραπανω.

Επίσης ο άνθρωπος που θα το παει σπίτι αυτό έτσι είναι βέβαιο πως θα του το πεταξει η γυναίκα του στο κεφάλι.
Μιχάλη ελπίζω να του εδωσες και ένα κρανακι μαζί.
μμμ, δικό μου λάθος...δε μιλώ για κυκλωνικο σκούπας εργαλείων, αλλά αυτό που είχε πάρει κι ο Μιχάλης για την οικιακή σκούπα.

Ένα μικρό μαύρο από banggood.
https://m.banggood.com/TURBO-Dust-I...source=emarsys&utm_medium=Shipoutinform190813

Παντως, εγω σημερα γυρισα 3-4 εργαλειοχρωματοπωλεια (στα Τρικαλα, που βρεθηκα για δουλεια, και ειναι ανοιχτα) και ρωτησα για την ταινια αυτη, αλλα τζιφος.
Ενας μονο, μου ειπε οτι την ειχε παλια, αλλα την σταματησε "γιατι ηταν ακριβη και δεν την παιρνανε"....
Κανονισου Χιωτη, αλλιως θα βαλω τον Κυριακο να σου ριξει αλατι στα αμπελοχωραφα σου 😁

Σου εδωσα λινκ απο την τσιπικη με ενα ευρω, τι αλλο θες? Την ακριβη της 3Μ?

Αν θες μπορουμε να αγορασουμε την τσιπικη για δοκιμη https://dagiopoulos.gr/products/product-1?variant=28484123099213
Την 15mm πλατος με 1.2 ευρω + 1.2+ 1 τα μισα μεταφορικα/αντικαταβολη, 3.40 ο καθενας, θες?
Αν παρουμε την 12μμ πλατος θα μας βγει πιο οικονομικα στα 3 ευρουδακια εκαστος, σου χαριζω το 10λεπτο. Τι επιθυμεις? :)

Με πορτα πορτα εχει μονο 1,90 μεταφορικα, λεει.
Δεν παιρνουμε 3 ο καθενας (μια απο καθε μεγεθος), να μας βγει κατω απο 5 εκαστος; 😁

(Θα την ζηλευω την 3M, αλλα βλεπουμε αργοτερα)

ok

Κατα την εποχη του κορωνοϊου αρχισαμε να βγαζουμε τα παπουτσια μας στην εισοδο του σπιτιου, ετσι προληπτικα.

Αυτο σημαινει οτι πρεπει να βαζεις τα παπουτσια σου ορθιος και καμμια φορα χρειαζεται ενα κοκκαλο/γλωσσα για να μπαινουν σωστα.
Οχι ομως ενα τυχαιο κοκκαλο αλλα ενα στα μετρα σου, για να βαζεις τα υποδηματα σαν αρχοντας και να μην σκυβεις καθολου :)

Eτσι λοιπον βρηκα ενα παλιο μικρο κοκκαλο και το προσαρμοσα σε ενα ρεταλι MDF ωστε το συνολικο μηκος να ειναι 80 εκατοστα.
PCEQYJ4h.jpg

Μπηκε λιγη ταινια για χειρολαβες στην ακρη και εγινε και μια τρυπα στο ρεταλι για να μπει ενα tie wrap ωστε να κρεμιεται το εργαλειο.

Η γλωσσα μπροστα στερεωθηκε στο ρεταλι με δυο σιδεροβιδες βιδες 3μμ που απο την πισω πλευρα σφιχτηκαν με παξιμαδι.
iCr5zY4l.jpg

Η βιδα κοπηκε συριζα στο παξιμαδι και μπηκε κολλα στιγμης.

Δεν βρισκεις ευκολα ετοιμα μεγαλα κοκκαλα για παπουτσια, αλλα αν θελει κανεις βρηκα δυο ειδη :)
-Eνα κανονικο 79cm https://www.on-sale.shop/κοκκαλο-παπουτσιων-lifetime-79cm-ανοξειδωτο-79x4-2x5-5cm
-Eνα πτυσσομενο https://stosfiri.gr/axesouar-gia-ol...hitiki-glossa-gia-papoutsia/?ref=bestprice.gr

Last edited:
Χειμώνας...τζάκι.....εκτός όμως από το να έχουμε ξύλα, πρέπει και να μπορούμε να τα ανάβουμε εύκολα....

Μια καλή λύση είναι τα δαδιά (ειδικά από ξύλα με ρετσίνι). Αλλά επειδή τα έτοιμα κοστίζουν ΑΚΡΙΒΑ, ας κάνουμε κάτι για να τα κόβουμε εύκολα και χωρίς να
κινδυνεύουμε...... με ό,τι έχουμε διαθέσιμο στο εργαστήριο.....

Στην ουσία πάμε να αντιγράψουμε αυτό εδώ

Kindling firewood splitter
31wGiptLFbL._AC_SY400_.jpg

Μέχρι τώρα η λύση που ακολουθούσα ήταν πιάνοντας το τσεκούρι στη μέγγενη και χτυπώντας το ξύλο από πάνω.. αρκετά αποτελεσματική
(πολύ καλό το fiskars, αν και του έχω αλλάξει λίγο τα φώτα....)
αλλά πρέπει να στέκομαι και δεν βολεύει....
IMG_20210225_114447_copy_1600x1200.jpg

Ξεκινάμε λοιπόν από εδώ........

IMG_20210223_190827_copy_1200x1600.jpg

(προφανώς "ολίγον" υπερβολικό το ΗΤΤΑ, αλλά το έχω 6-7 χρόνια και κάθεται.......)

κι αυτό το τσεκούρι.. το οποίο το βρήκα πεταμένο προ 3ετίας.........

IMG_20210224_185935_copy_1200x900.jpg

και αρχίζουμε τα κοψίματα....

IMG_20210224_185952_copy_1200x1600.jpg
IMG_20210224_190004_copy_1200x1600.jpg

Μπαίνει και το ΗΤΤΑ στην δίαιτα....

IMG_20210225_092324_copy_1600x2133.jpg
IMG_20210225_092335_copy_1600x2133.jpg

Έχουμε επίσης και τους ΑΓΡΥΠΝΟΥΣ φρουρούς που προσέχουν μην κάνω καμιά χοντρή π@π@ρι@ και τιναχτούμε στον αέρα!!!!!! :AFADF0:

IMG_20210225_092338_copy_1600x2133.jpg

Αρχίζουμε λοιπόν να κολλάμε και να λειαίνουμε... και....μετά από 2 περίπου ώρες.... Το αποτέλεσμα.....

IMG_20210225_114308_copy_1600x2133.jpg
IMG_20210225_114322_copy_1600x2133.jpg
IMG_20210225_100932_copy_1600x2133.jpg

Και το ΧΑΟΣ που επικρατεί στον πάγκο εργασίας..... :SFGSFGSF:
IMG_20210225_114512_copy_1600x1200.jpg

Διαδικαστικά, να πω ότι ΠΡΩΤΑ κόβω τα κούτσουρα με το fiskars σε μικρά κομμάτια (με το γνωστό κόλπο με το λάστιχο αυτοκινήτου, όπου μπαίνουν πολλά
κούτσουρα για να τα κρατάνε μην εκτοξευτούν) και στη συνέχεια τα κομμένα κομμάτια τα σχίζω περαιτέρω με το εργαλείο αυτό.

μονο που δεν το αντεγραψες σωστα. το στεφανι που βγαινει πανω απο την κοψη στο αυθεντικο χρησιμευει για να συγκρατα τα σχισμενα ξυλα και να μην πεταγονται γυρω γυρω.
περα του οτι ειναι και φραχτης ασφαλειας μην πεσει κανεις πανω του.

Σε βρισκω αριστο Ορεστη, χιλια μπραβο!!!

Ποσο ζυγιζε αρχικα το ρεταλι της δοκού? Φανταζομαι το 'κουρεψες' για να το μεταφερεις πιο ευκολα, ετσι? :)

μονο που δεν το αντεγραψες σωστα. το στεφανι που βγαινει πανω απο την κοψη στο αυθεντικο χρησιμευει για να συγκρατα τα σχισμενα ξυλα και να μην πεταγονται γυρω γυρω.
περα του οτι ειναι και φραχτης ασφαλειας μην πεσει κανεις πανω του.

Να πεταχτούν αποκλείεται, γιατί στην ουσία το ένα χέρι τα "αγκαλιάζει" ολόκληρα από την κορυφή και το άλλο χέρι δουλεύει τη ματσόλα. Έτσι κι αλλιώς όπως είπα, τα κομμάτια είναι μικρά, γιατί ήδη τα έχω περάσει με το fiskars στο λάστιχο.
Τα δαδιά που φτιάχνω εγώ είναι πραγματικά λεπτά (προσπαθώ στο μέγιστο να είναι περίπου 2 πόντους πλάτος). Επίσης το να προσθέσω μια στεφάνη είναι πάρα πολύ απλό, αλλά δεν νομίζω ότι έχει νόημα στο συγκεκριμένο.

Από την άλλη, για την προστασία μην πέσει κανείς πάνω στη λεπίδα, απλά έχω σκεφτεί να της φτιάξω ένα ξύλινο-πλαστικό κάλυμμα. Αν και πιο πιθανό είναι να χτυπήσει κάποιος επάνω στο ΗΤΤΑ (το οποίο θα ΠΟΝΕΣΕΙ!)

Σε βρισκω αριστο Ορεστη, χιλια μπραβο!!!

Ποσο ζυγιζε αρχικα το ρεταλι της δοκού? Φανταζομαι το 'κουρεψες' για να το μεταφερεις πιο ευκολα, ετσι? :)

Ευχαριστώ Μιχάλη!

Το ρετάλι πρέπει να πήγαινε γύρω στα 8-10 κιλά... υπερβολικό...οπότε ναι, το κούρεψα για να είναι πιο ελαφρύ (σκέφτομαι επίσης να του κάνω καμιά στρογγυλή τρύπα κάτω από το λεπίδα, που δεν χάνει σε ακαμψία αλλα επειδή εκεί δεν είναι τόσο χοντρό, δενξέρω αν έχει και πολύ νόημα) και να μεταφέρεται πιο εύκολα.

Τώρα θέλει ένα καλό ακόνισμα. Πάντως σε δοκιμή που έκανα με κλαδί βελανιδιάς ξερό, το πήγε καλά!!

:)

Ωραιος φιλε.
Περυσι ειχαμε κανει κατι παρομοιο με θειο μου, για να ενσωματωθει σε "ικριωμα" που δουλευει με γρυλλο φορτηγων.
Βεβαια, επειδη δεν υπηρχε το τσεκουρι, λειαναμε σε μορφη τσεκουριου μια μασιφ πλακα σιδηρου, κατι σαν την μια πλευρα του Η σου.
Δουλευει αψογα. Σκεψου το.

Αυτο, αν φαινεται.
Η κεντρικη κοψη ειναι φτιαγμενη ξεχωριστα (και βγαινει, για τροχισμα κτλ) και μοιαζει με το δικο σου.
0ee7186a540444b5fbfb5dfe82af90b6.jpg

Στάλθηκε από το SM-G950F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Μαστροχαλαστή πολύ ωραία η κατασκευή σου! Και οικονομική! Τα αντίστοιχα υδραυλικά ´με ηλεκτρικές αντλίες είναι μεν πιο εύχρηστα-γρήγορα, ξεφεύγουν όμως σε κόστος. Ωραίο!!!

:)