DIY. Φτιαξ'το μονος σου! Ιδεες, projects και λυσεις.

Εξαρταται την χρηση νομιζω.
H γομαλακα που λιωνει στους 80 βαθμους, μπορει να ειναι food safe αλλα μαλλον δεν ειναι καταλληλη να μπει ως φινιρισμα κουταλας κατσαρολας.
Απο την αλλη, τα epoxy steel welds ειναι υλικα που γινονται κυριολεκτια σιδερο oταν στεγνωσουν και αλλοιωνονται μονο σε πολυ μεγαλες θερμοκρασιες.
Οποτε ο χαρακτηρισμος non toxic μου φαινεται λογικος.

Κάλιο γαιδουροδενε παρα γαιδουρογυρευε.

Ουτε καν ιδέα δε θέλω να το κάνω.
Aυτο θα το δεχτω! Eιναι η δικη σου προτιμηση και προφανως ειναι σεβαστη παρ'ολο που ειναι υποκειμενικη.

Οπως ο μπατζανακης μου που ενω που ασχολειται με μαστορεματα δεν αγοραζει καποια εργαλεια (παγκοπριονο, αλυσοπριονο, πριονοκορδελα κλπ) γιατι τα φοβαται.
Εκει τι μπορεις να του πεις? Αφου καποια εργαλεια ειναι οντως εν δυναμει επικινδυνα.

Εξαρταται την χρηση νομιζω.
H γομαλακα που λιωνει στους 80 βαθμους, μπορει να ειναι food safe αλλα μαλλον δεν ειναι καταλληλη να μπει ως φινιρισμα κουταλας κατσαρολας.
Απο την αλλη, τα epoxy steel welds ειναι υλικα που γινονται κυριολεκτια σιδερο oταν στεγνωσουν και αλλοιωνονται μονο σε πολυ μεγαλες θερμοκρασιες.
Οποτε ο χαρακτηρισμος non toxic μου φαινεται λογικος.
Δεν κατάλαβες. Η γομαλακα είναι βρωσιμη , οχι απλα food safe . Στην καθαρή της μορφή , δηλαδή όχι κάποιο έτοιμο σκεύασμα σε υγρή μορφή που μένει στο κουτί αναλλοίωτο για 20 χρόνια, αλλά στην αρχική, χρησιμοποιείται ως επικάλυψη σε ζελεδακια όπως και ως πυκτικη ουσία σε σοκολάτες και γάλατα...

Νομιζω εννοουσε οτι μπορει μεν να ειναι food (safe), αλλα δεν κανει για την κολληση αφου...θα ξεκολλησει :)

Νομιζω εννοουσε οτι μπορει μεν να ειναι food (safe), αλλα δεν κανει για την κολληση αφου...θα ξεκολλησει :)
Ε δεν είναι κολλα . Φινίρισμα είναι. Μπορείς να το βάλεις σε ένα ξύλο κοπής. Αλλα είναι αρκετά ευαίσθητο για σκληρές εργασίες.
Food safe πάντως δεν σημαινει βρωσιμο ή ότι μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή με φαγητό σε πολλές περιπτώσεις. Πχ αν σπάσει μια κούπα του καφέ ( το σώμα οχι το χερούλι) απαγορεύεται να την κολλησεις με οποιαδήποτε κολλα κυανοακρυλικη .

Τις ίδιες ανησυχίες έχουν και οι Αμερικάνοι πάντως.

Ούτε εγώ θα το χρησιμοποιούσα.
Όπως και δεν κόλλησα τη μπαμπού επιφάνεια του λιντλ που άρχισε να διαλύεται.
Και για να προλάβω, δεν καπνίζω, δεν πίνω... :p (για όποιον διαβάσει και το λινκ)

Δεν κατάλαβες. Η γομαλακα είναι βρωσιμη , οχι απλα food safe . Στην καθαρή της μορφή , δηλαδή όχι κάποιο έτοιμο σκεύασμα σε υγρή μορφή που μένει στο κουτί αναλλοίωτο για 20 χρόνια, αλλά στην αρχική, χρησιμοποιείται ως επικάλυψη σε ζελεδακια όπως και ως πυκτικη ουσία σε σοκολάτες και γάλατα...
Η γομολακα μπορει να ειναι βρωσιμη στην αρχικη της μορφη, αλλα αυτη που χρησιμοποιουμε εχει μεσα αλκοολες. Τι δεν καταλαβα?
Ποιος χρησιμοποιει απο εμας γομαλακα για ζελεδακια :)

Η γομολακα μπορει να ειναι βρωσιμη στην αρχικη της μορφη, αλλα αυτη που χρησιμοποιουμε εχει μεσα αλκοολες. Τι δεν καταλαβα?
Ποιος χρησιμοποιει απο εμας γομαλακα για ζελεδακια :)
Αυτή που χρησιμοποιώ εγώ στην χειρότερη να εχει κερι μέσα στην αδιάλυτη μορφή της σε νιφάδες και την διάλυση με καθαρό οινόπνευμα 95 βαθμων το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις για την παρασκευή ποτών( ή γιαγιά μου έφτιαχνε λικέρ τριανταφυλλο). Και η εφαρμογή της γίνεται με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο σε 100% βαμβακερό λευκό υφασμα . Δηλαδη αν βάψεις έτσι ένα παιδικό παιχνίδι που μπορεί να δαγκώσει ένα παιδί είναι ακίνδυνο. Το διευκρίνισα ότι δεν μιλάω για έτοιμα υγρά σκευάσματα του εμπορίου. Στην αγιογραφία σε υγρη μορφή την χρησιμοποιούν και σαν κολλα για τα φύλλα χρυσού. Δεν έχω ιδέα τι οινοπνευμα χρησιμοποιούν και αν έχει άλλους διαλύτες μέσα.

Κατανοητο, αλλα και για σκευασματα του εμποριου να μιλουσαμε, και ας εγραφαν οι οδηγιες χρησεις οτι "....η παρουσα κολλα ειναι food safe για να κολληθει η κουταλα του τσιπη γειτονα για να αναδευει καυτη φασολαδα στο τσουκαλι..." παλι θα υπηρχαν ανθρωποι που δεν θα την χρησιμοποιουσαν επειδη απλα δεν τους αρεσει ειτε φοβουνται την ιδεα. :)

Εαν ηταν δικη μου θα εκανα ασημοκολληση οπως ειχα πει, καθως δεν θα με ενδιεφερε αν θα αλλοιωθει το 'βαψιμο' του μεταλλου απο το φλογιστρο.
Οχι επειδη θα ειχα προβλημα με την κολλα αλλα επειδη θεωρω οτι θα γινοταν πιο σωστη συγκολληση. Την λυση της ηλεκτροκολλησης την θεωρω too much για κουταλα..

Εαν ηταν δικη μου θα εκανα ασημοκολληση οπως ειχα πει, καθως δεν θα με ενδιεφερε αν θα αλλοιωθει το 'βαψιμο' του μεταλλου απο το φλογιστρο.
Οχι επειδη θα ειχα προβλημα με την κολλα αλλα επειδη θεωρω οτι θα γινοταν πιο σωστη συγκολληση. Την λυση της ηλεκτροκολλησης την θεωρω too much για κουταλα..
Ειναι ο γαμπρός μου ηλεκτροκολλητης και κολλάνε με τικ. Ανοξείδωτες επιφάνειες κλπ για καυστήρες πελετ. Μάλιστα χτες μου είπε ότι το αφεντικό του έφερε κάτι νέες με υδροψυξη 7.000€ η μία. 1 λεπτο από τον χρόνο του θα ήταν... Εγω δεν καταπιάνομαι με μέταλλα...

Δεν το λεω για το χρονο, το λεω για το μεγαλο και ακαλαισθητο αποτυπωμα που θα αφησει το ηλεκτροδιο σε μια μικρη κουταλα, οσο και "χειρουργικα" να γινει η κολληση.
Εκτος εαν μπορει να βρει καποιος ηλεκτροδια της ταξεως του 1.5 χιλιοστου παχους, σαν αυτα που χρησιμοποιουνται για την ασημοκολληση. Αλλα και παλι θα φαινεται ασχημα πιστευω.

Η αληθεια ειναι, Μιχαλη, οτι με Tig (ή Mig, ολο τις μπερδευω) εχω δει κολλησεις....μοντελα. Ελαχιστο αποτυπωμα, ακριβεια και πολυ χαμηλη κολληση.
Προτεινω, λοιπον, να μου κανεις δωρο μια στην γιορτη μου, να σου κολλαω τις κουταλες των γειτονων 😛😛😁😁

Λοιπόν έδειξα την κουτάλα στον γαμπρό μου . Ούτε κόλλες, ούτε ασημοκολλησεις ούτε tig . Με ηλεκτροποντα σε τρία σημεία και ούτε καψίματα ούτε τριψιματα . Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο έχουμε πρόσβαση όλοι σε τέτοια ηλεκτροποντα που κολλάει ανοξείδωτο τέτοιου πάχους...

Πολυ ενδιαφερουσα εναλλακτικη, καλα εκανες και ζητησες τη γνωμη ενος ανθρωπου που γνωριζει δυο πραματα παραπανω!

Θα το ψαξω για την ηλεκτροποντα καθως αυτες που γνωριζω ειναι μαλλον πολυ αδυναμες και κανουν μονο για να κολλανε τα γνωστα ελασματα σε μπαταριες.

Για τα φανοποιεία δεν ξέρω ...αλλά σε εργαστήρια που κατασκευάζουν ανοξείδωτους επαγγελματικούς πάγκους και ντουλάπια για εστίαση έχω δει.

Ενώ τώρα που ο γείτονας θα ανακατευει ξέγνοιαστος με το χημικό το φαγητό θα αισθάνεται ωραία επειδή φαίνεται ωραία η κουταλα....

Καντου μια τρυπα και βάλτου μια ανοξείδωτη περαστη βιδα...
Και αν δε του αρέσει ας μας δώσει το ΙΒΑΝ του να κάνουμε ένα μίνι έρανο να του παρουμε μια βρε πατριωτακι να τη δώσουμε και με επιγραφή του Μπάμπη να έχει να μας θυμάται...

Η ηλεκτροποντα ειναι ωραιο συστηματακι.
Αλλα ποσοι εχουν;
Αληθεια, ποσο πανε αυτες;